Miniştrii de Finanţe din UE au încheiat un acord pentru combaterea evaziunii fiscale

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au încheiat marţi un acord privind combaterea evaziunii fiscale. Acesta va aduce, din 2017, standardele blocului comunitar la nivelul reglementărilor mondiale, iar Austria a obţinut, în cadrul discuţiilor, un an în plus pentru crearea unui sistem de schimb de date cu băncile, potrivit Mediafax.

European-Union-flags-007Acordul extinde o lege actuală, cunoscută ca Directiva pentru Cooperare Administrativă, potrivit căreia statele membre fac schimb de informaţii referitoare la veniturile obţinute la locul de muncă, indemnizaţiile directorilor, asigurările de viaţă, pensii şi proprietăţi, care acoperă toate formele de venituri financiare, inclusiv dividende şi dobânzi, relatează MarketWatch, potrivit sursei citate.

Odată intrată în vigoare, legea va aduce Uniunea Europeană la nivelul unui standard convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii între ţări şi jurisdicţii, astfel ca identificarea celor care eludează fiscul prin mutarea banilor în străinătate să fie mai uşoară.

Regulile OCDE vor intra în vigoare în 2017, cu toate că unele ţări, între care Elveţia, au anunţat că nu vor începe schimbul de date până în 2018.

Noua lege din UE are rolul să asigure că ţările membre fac schimb de informaţii între ele la nivelul la care s-au angajat să o facă cu Statele Unite, în cadrul Foreign Account Tax Compliance Act.

Toate statele membre UE au fost de acord cu necesitatea de adoptare a noii legi pentru combaterea evaziunii fiscale, dar momentul aplicării acesteia a fost un subiect sensibil, Austria şi Luxembourg solicitând mai mult timp.

Comisia Europeană estimează că evaziunea fiscală şi fraudele costă statele membre circa 1.000 de miliarde de euro pe an, în condiţiile în care multe guverne sunt nevoite să reducă cheltuielile.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.