Connect with us

U.E.

Miniștrii de finanțe din Zona Euro au adoptat o declarație comună prin care doresc să îi protejeze pe cei ”vulnerabili” în contextul politicii fiscale pentru 2023

Published

on

© Pascal Donohoe/ Twitter

Experții eurogrup s-au reunit ieri, 11 iulie, pentru a discuta despre evoluțiile macroeconomice și provocările de politică din zona euro în actualul context mondial, cu contribuția Fondului Monetar Internațional, care a prezentat rezultatul vizitei sale interimare, efectuată în contextul consultării zonei euro în temeiul articolului IV, se arată în comunicatul oficial.

Revizuirea FMI în temeiul articolului IV privind zona euro este un exercițiu periodic în cadrul căruia FMI analizează evoluțiile economice, consultă factorii de decizie politică din zona euro și oferă consultanță de politică specifică.

Discuțiile din cadrul Eurogrupului au reprezentat o oportunitate de a face schimb de opinii cu privire la evoluțiile actuale și la provocările emergente. Aceste schimburi și perspectiva globală a Fondului sunt deosebit de valoroase într-un moment în care evoluțiile internaționale generează incertitudine și provocări în materie de politici.

Ca urmare a declarației Eurogrupului din martie privind orientările bugetare pentru 2023, miniștrii au discutat situația bugetară din zona euro și orientările politicii fiscale pentru 2023.

Eurogrupul a adoptat o declarație privind orientările de politică fiscală în vederea pregătirii bugetelor naționale pentru anul viitor.

„Am reușit să ajungem la o viziune comună asupra orientărilor de politică fiscală pentru 2023. În special, există un consens cu privire la faptul că nu se justifică sprijinirea cererii globale și că ar trebui să ne concentrăm pe protejarea celor mai vulnerabili. Vom urmări să menținem sustenabilitatea datoriei și perspectivele de creștere pe termen lung și să evităm să adăugăm presiuni inflaționiste care ar complica procesulpoliticii monetare. Există multe scheme în vigoare pentru a atenua impactul prețurilor ridicate ale energiei, dar nu putem să ne descurcăm în mod colectiv cu cheltuielile pentru a scăpa de prețurile ridicate ale energiei – de aceea declarația noastră subliniază importanța orientării sprijinului către cei mai vulnerabili și a investițiilor în soluții durabile în ceea ce privește energiile regenerabile și eficiența energetică. Cel mai important lucru este că declarația este o dovadă a angajamentului continuu al miniștrilor de finanțe din zona euro de a coordona îndeaproape politicile bugetare pentru a asigura o abordare coerentă care să poată răspunde la situații diferite în statele membre și să se adapteze la schimbări în timp”, a transmis Paschal Donohoe, președinte al Eurogrupului.

Puteți parcurge întreaga declarație comună, aici.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

U.E.

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă efectuează, vineri, o vizită de lucru la Stockholm, în cadrul căreia are programate întâlniri cu premierul suedez, Ulf Kristersson, şi cu preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Andreas Norlén, informează Guvernul României.

În prima parte a vizitei, şeful Executivului de la Bucureşti va fi primit de prim-ministrul Regatului Suediei şi va avea cu acesta o întrevedere tete-a-tete.

Întâlnirea va fi urmată de un dejun de lucru, oferit premierului român de către omologul său suedez.

La final, cei doi înalţi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă.

Vizita lui Ciucă la Stockholm vine în contextul în care Suedia deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar tema de interes major pentru România o reprezintă aderarea la spațiul Schengen, după ce Austria a blocat la finele anului trecut acest demers.

Din postura de președinție a Consiliului UE, Suedia organizează nouă din zece reuniuni ale formațiunilor Consiliului, inclusiv Consiliul JAI care trebuie să decidă, cu unanimitatea statelor Schengen, primirea României și a Bulgariei în zona de liberă circulație.

La prima reuniune a Consiliului JAI din acest an, președinția Suediei la Consiliul UE s-a prezentat “foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria, însă tema nu s-a aflat pe ordinea de zi, existând în continuare opoziție din partea Austriei în ce privește Bucureștiul și Sofia, dar și blocaj din partea Olandei în ceea ce privește Bulgaria.

Mai mult, la momentul prezentării priorităților președinției suedeze la Consiliul UE, premierul Ulf Kristersson a spus că dorește să pună aderarea României și Bulgariei la Schengen pe ordinea de zi.

Ulterior întrevederii cu Kristersson, premierul Ciucă va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Andreas Norlén.

La finalul vizitei, prim-ministrul român va participa la Conferinţa publică cu tema “Threats and opportunities in the Black Sea area”, eveniment organizat la Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat vizita de lucru în Suedia, subliniind relaţiile politico-diplomatice foarte bune între cele două state.

“La sfârşitul acestei săptămâni, vineri, împreună cu o echipă guvernamentală, vom efectua o vizită de lucru în Suedia, care deţine în acest moment preşedinţia Uniunii Europene. Există relaţii politico-diplomatice foarte bune între ţările noastre. Suedia a fost prima ţară scandinavă care a ratificat Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE. România a fost printre primele ţări care au ratificat Acordul de aderare la NATO a Suediei. Ceea ce consider că este cel mai important este faptul că pe agenda UE sunt subiecte care fac obiectul interesului nostru pentru tot ceea ce înseamnă îndeplinirea obiectivelor de ţară în cadrul Uniunii Europene”, a spus premierul, în cadrul şedinţei de Guvern.

Suedia a depus în luna mai a anului trecut, alături de Finlanda, candidatura sa pentru a deveni stat membru al NATO, iar în luna iulie cele două țări scandinave au semnat împreună protocoalele de aderare, în urma unor eforturi diplomatice de a convinge Turcia să își înlăture obiecțiile, inclusiv din partea României.

Vizita lui Ciucă la Stockholm vine și după ce în această săptămână parlamentele Ungariei și Turciei au ratificat aderarea Finlandei la NATO. Acum, toate cele 30 de state membre ale Alianței au aprobat aderarea republicii scandinave, dar Ankara și Budapesta țin în continuare Suedia în șah.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat o contribuție de peste 166 de milioane de euro din Fondul de coeziune 2014-2020 pentru modernizarea rețelelor de apă și de ape uzate din județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Ilfov din România.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, aceste investiții fac referire la două proiecte care vor îmbunătăți calitatea și accesul la apă potabilă și vor îmbunătăți tratarea apelor uzate în zona respectivă.

”Aceste proiecte de mare anvergură vor continua să amelioreze calitatea și disponibilitatea apei, reducând riscul de îmbolnăvire a oamenilor și îmbunătățind calitatea vieții acestora. De asemenea, proiectele respective contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei prin promovarea biodiversității și prin reducerea pierderilor din rețeaua de alimentare cu apă. Politica de coeziune demonstrează, încă o dată, că îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor”, a precizat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Lucrările la infrastructura de alimentare cu apă includ nouă stații noi de tratare a apei, încă 1 061 km de rețea nouă și 40 de noi rezervoare, pe lângă reabilitarea infrastructurii existente. În ceea ce privește apele uzate, se vor construi patru stații de epurare a apelor uzate, iar alte trei vor fi extinse; în același timp, se vor instala 761 km de noi rețele de canalizare și se va reabilita infrastructura existentă.

Aceste investiții fac parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a infrastructurii de apă și de ape uzate din întreaga Românie.

Continue Reading

POLITICĂ

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Published

on

© Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat și PES activists România organizează vineri la București un eveniment prin care marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.

”Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.  Partidul Social Democrat și PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuția substanțială a social democraților români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiției sociale și a egalității de șanse între femei și bărbați, precum și rolul hotărâtor pe care personalități istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât și ulterior, prin eforturile realizate în vederea renașterii democrației românești după Revoluția din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană”, precizează Partidul Social Democrat într-un mesaj publicat pe Facebook.

La evenimentul care va avea loc la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, începând cu ora 14.00,  vor participa președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, dar și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European. 

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA19 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.39 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO57 mins ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ17 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE17 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN19 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE24 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending