Connect with us

CONSILIUL UE

Miniștrii mediului din UE au discutat în premieră despre pachetul de măsuri climatice ”Fit for 55”: Echitatea, solidaritatea și eficiența, principii directoare între statele membre

Published

on

© European Union

Miniștrii mediului din Uniunea Europeană doresc să ajungă la un acord echilibrat cu celelalte instituții de la Bruxelles privind pachetul de măsuri climatice ”Fit for 55”, prezentat săptămâna trecută de Comisia Europeană, care să conducă la realizarea obiectivelor convenite în materie de climă, împărțind în același timp sarcina în mod echitabil și eficient din punct de vedere al costurilor, informează președinția slovenă a Consiliului UE. 

Slovenia a găzduit o reuniune informală a miniștrilor mediului și schimbărilor climatice. Reuniunea informală a fost prezidată de ministrul sloven al mediului și amenajării teritoriale, Andrej Vizjak, care a subliniat:

„Discutăm propuneri individuale, precum și pachetul în ansamblu. Obiectivul nostru este de a ajunge la un acord echilibrat care să conducă la realizarea obiectivelor convenite în materie de climă, împărțind în același timp sarcina în mod echitabil și eficient din punct de vedere al costurilor. Acest lucru înseamnă că toate sectoarele economice contribuie la realizarea obiectivului. În același timp, trebuie să menținem competitivitatea economiilor noastre și să nu neglijăm pe nimeni care va avea nevoie de ajutor din cauza tranziției ecologice”, a declarat ministrul Andrej Vizjak.

Pentru prima dată, aceștia au făcut un schimb de opinii cu privire la pachetul legislativ vital “Fit for 55”, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. După-amiază, miniștrii au făcut un schimb de opinii cu privire la Conferința internațională privind schimbările climatice COP26, care va avea loc la Glasgow în noiembrie.

Miniștrii au salutat pregătirea pachetului de măsuri al Comisiei Europene și au subliniat că acesta oferă o bază bună pentru coordonarea ulterioară. Echitatea, solidaritatea, ambiția și eficiența între statele membre ale UE ar trebui să fie principiile directoare.

Citiți și Comisia Europeană a adoptat pachetul de măsuri pentru reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, înaintea reuniunii, că Europa are posibilitatea de a schimba modul de funcționare a societății, ceea ce reprezintă o provocare și este costisitor, însă costul inacțiunii este mult mai mare. În acest context, comisarul a subliniat că în această tranziție nu trebuie să lăsăm pe nimeni pe dinafară, în special pe cei dezavantajați din punct de vedere social, astfel că solidaritatea și echitatea sunt de o mare importanță.

Punctele principale ale pachetului “Fit for 55”, care reprezintă una dintre prioritățile de top ale președinției slovene, includ: comercializarea emisiilor – ETS rămâne piatra de temelie a politicii UE în domeniul climei. În centrul său se află principiul conform căruia participanții plătesc pentru poluarea pe care o provoacă, dar include și stimulente bazate pe piață pentru reducerea emisiilor. În ceea ce privește Regulamentul privind Partajarea Eforturilor, statele membre coordonează noi obiective care le vor permite să obțină o reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050. Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) va aborda provocarea reprezentată de circulația industriei din UE către țări terțe în care emisiile nu sunt limitate.

Pe lângă Consiliul Mediu, pachetul va fi discutat de miniștri în cadrul Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE) și al Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).

Conferința COP26 de la Glasgow

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre negocierile privind clima în cadrul Conferinței internaționale privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, care reprezintă o etapă-cheie în efortul de a crește ambițiile globale în materie de climă.

Ministrul Vizjak a declarat că Slovenia, în calitate de țară care prezidează Consiliul UE, va depune eforturi pentru ca „UE să solicite în continuare acțiuni urgente, să mențină obiective de mediu ambițioase și să își asume un rol de lider în protejarea și regenerarea mediului natural atât la nivel local, cât și la nivel global.”

În cadrul unei discuții informale, miniștrii au evidențiat, printre altele, finalizarea manualului de norme al Acordului de la Paris și, prin urmare, acordul ambițios cu privire la articolul 6, precum și acordul privind normele de raportare și transparență menționate la articolul 13 din Acordul de la Paris, ca elemente importante pentru succesul Conferinței privind schimbările climatice de la Glasgow. Mobilizarea finanțării publice, precum și a celei private, va juca, de asemenea, un rol important în obținerea unui acord în legătură cu alte puncte importante de pe ordinea de zi, cum ar fi adaptarea la schimbările climatice și abordarea pierderilor și pagubelor.

Ministrul Vizjak a adăugat că lunile rămase pentru pregătiri trebuie să fie utilizate în mod eficient pentru a asigura progrese la Glasgow în direcția obiectivelor Acordului de la Paris în ceea ce privește atenuarea, adaptarea și finanțarea. Reuniunea miniștrilor de la Londra de la sfârșitul acestei săptămâni, sesiunea Adunării Generale a ONU din septembrie, reuniunea pre-COP de la Milano, G7 și G20, pentru a menționa doar câteva dintre acestea, sunt toate evenimente care preced Glasgow.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

Liban: Consiliul UE  a adoptat cadrul legal pentru impunerea de sancţiuni unor persoane şi entităţi

Published

on

© European Commission/ Twitter

Consiliul a adoptat un cadru pentru măsuri restrictive specifice pentru a aborda situația din Liban, potrivit comunicatului oficial.

Acest cadru prevede posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor și entităților care sunt responsabile de subminarea democrației sau a statului de drept în Liban prin oricare dintre următoarele acțiuni:

  • obstrucționarea sau subminarea procesului politic democratic prin împiedicarea persistentă a formării unui guvern sau prin
  • obstrucționarea sau subminarea gravă a desfășurării de alegeri;
  • obstrucționarea sau subminarea punerii în aplicare a planurilor aprobate de autoritățile libaneze și sprijinite de actorii internaționali relevanți, inclusiv de UE, în vederea îmbunătățirii responsabilității și a bunei guvernanțe în sectorul public sau a punerii în aplicare a unor reforme economice esențiale, inclusiv în sectoarele bancar și financiar și inclusiv a adoptării unei legislații transparente și nediscriminatorii privind exportul de capital;
  • abateri financiare grave privind fondurile publice, în măsura în care faptele în cauză intră sub incidența Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției, precum și exportul neautorizat de capital.

Sancțiunile constau într-o interdicție de călătorie în UE și o înghețare a activelor pentru persoane, precum și o înghețare a activelor pentru entități. În plus, persoanelor și entităților din UE le este interzis să pună fonduri la dispoziția persoanelor și entităților enumerate.

La 7 decembrie 2020, Consiliul a adoptat concluzii în care a luat act cu îngrijorare crescândă de faptul că grava criză financiară, economică, socială și politică care s-a instalat în Liban a continuat să se agraveze în lunile precedente și că populația libaneză a fost prima care a avut de suferit de pe urma dificultăților tot mai mari din țară. Acesta a subliniat necesitatea urgentă ca autoritățile libaneze să pună în aplicare reformele pentru a recâștiga încrederea comunității internaționale. De asemenea, Consiliul a făcut apel la toate părțile interesate și forțele politice libaneze să sprijine formarea urgentă a unui guvern libanez care să fie responsabil, credibil și orientat spre misiune, capabil să pună în aplicare reformele necesare.

De atunci, Consiliul și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea gravă cu privire la deteriorarea situației din Liban. În pofida apelurilor repetate adresate forțelor politice libaneze și părților interesate să acționeze în interesul național și să nu mai amâne formarea unui guvern cu puteri depline, capabil să răspundă nevoilor urgente ale țării și să pună în aplicare reformele esențiale, nu se înregistrează niciun progres. Între timp, situația economică, socială și umanitară din Liban continuă să se deterioreze, iar populația continuă să sufere.

Uniunea este pregătită să utilizeze toate instrumentele sale pentru a contribui la o ieșire durabilă din criza actuală și pentru a reacționa la o nouă deteriorare a democrației și a statului de drept, precum și a situației economice, sociale și umanitare din Liban. În cadrul Consiliului Afaceri Externe din 12 iulie 2021, Înaltul Reprezentant a anunțat o înțelegere politică potrivit căreia va fi instituit un regim de sancțiuni împotriva celor responsabili de această situație.

UE își menține angajamentul de a ajuta Libanul și poporul său să depășească provocările actuale și este pregătită să utilizeze diferitele instrumente de care dispune în acest scop. Cu toate acestea, este extrem de important ca liderii libanezi să lase deoparte divergențele și să colaboreze pentru a forma un guvern și a adopta măsurile necesare pentru a conduce țara către o redresare durabilă. Stabilitatea și prosperitatea Libanului sunt de o importanță crucială pentru întreaga regiune și pentru Europa.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Josep Borrell: Uniunea Europeană urmărește cu atenție evoluțiile din Tunisia. Facem apel la restabilirea situației cât mai curând posibil

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană urmărește cu cea mai mare atenție evoluțiile din Tunisia; fundamentele democratice ale țării, respectarea statului de drept, a Constituției și a cadrului legislativ trebuie menținute, a declarat marți Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, informează comunicatul oficial. 

De asemenea, șeful diplomației UE a transmis autorităților din Tunisia să rămână atente la dorințele și aspirațiile poporului tunisian.

Facem apel la restabilirea situației instituționale cât mai curând posibil și, în special, reluarea activității parlamentare, respectarea drepturilor fundamentale și abținerea de la toate formele de violență”, a punctat Josep Borrell.

Mai mult, oficialul european a subliniat că Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației și a reamintit sprijinul considerabil al UE și al statelor sale membre pentru Tunisia în contextul pandemiei de COVID-19  și al crizei economice majore.

„Menținerea democrației și a stabilității în țară sunt prioritare”, a conchis șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat că îngheaţă activităţile parlamentului şi îl demite din funcţie pe şeful guvernului, Hichem Mechichi. Anunţul a fost urmarea manifestaţiilor care au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, în contextul în care Tunisia se confruntă cu un vârf al pandemiei de coronavirus şi cu o profundă criză politică, potrivit Digi24

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Miniștrii economiei și finanțelor din UE discută, în ultima reuniune a Consiliului din această vară, despre punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență

Published

on

© https://twitter.com/eu2021si

Miniștrii economiei și finanțelor ai statelor Uniunii Europene se reunesc azi, 26 iulie, în sistem videoconferință pentru a discuta punerea în aplicare a mecanismului de redresare și de reziliență, dar și despre aprobarea ultimelor Planuri Naționale de Redresare și Reziliență.

Aceasta este și ultima reuniune a Consiliului UE înainte de vacanța de vară.

De asemenea, miniștrii vor  vor face bilanțul pachetului recent adoptat de Comisia Europeană privind combaterea spălării banilor, potrivit comunicatului oficial.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare, în valoare de peste 800 de miliarde EUR, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus. După pandemia de COVID-19, Europa va fi mai verde, mai digitală, mai rezilientă și mai bine pregătită să facă față provocărilor actuale și viitoare.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare de 723,8 miliarde EUR disponibile pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor întreprinse de țările UE. Scopul este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și de a face ca economiile și societățile europene să devină mai durabile, mai reziliente și mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală. Statele membre lucrează la planurile lor de redresare și reziliență pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Reamintim că România a transmis la 31 mai Planul Național de Redresare și ReziliențăGuvernul României a publicat ulterior, la 2 iunie, documentul ce cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Corina Crețu7 hours ago

Fonduri UE 2021-2027: Corina Crețu atenționează că România “a pierdut startul” și solicită Guvernului transparență privind negocierile pentru Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Gestionarea frontierelor externe: Sistemul european de informații și autorizații de călătorie va intra în funcțiune până la sfârșitul lui 2022

U.E.7 hours ago

UE condamnă atacul asupra petrolierului Mercer Street și face apel la ”evitarea oricărei acțiuni dăunătoare pentru pacea în regiune”: Circumstanţele trebuie clarificate

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Florin Cîțu este convins că proiectul cărții electronice de identitate va fi extins la nivel național în termenul stabilit de 18 luni: Viitorul este al digitalizării

INTERNAȚIONAL9 hours ago

SUA au nominalizat Croația pentru a se alătura programului Visa Waiver. Cetățenii din cel mai nou stat membru UE vor putea călători fără vize în Statele Unite

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Antony Blinken, mesaj de condoleanțe către România și Regatul Unit după atacul comis asupra vasului „Mercer Street”: Ne alăturăm aliaților noștri în condamnarea fermă a atacului

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Primii bani pentru implementarea PNRR-urilor statelor membre merg în Belgia, Luxemburg și Portugalia

NATO10 hours ago

NATO își arată solidaritatea față de România și Regatul Unit: Condamnăm cu fermitate recentul atac fatal asupra navei Mercer Street. Aliații rămân îngrijorați față de acțiunile Iranului

U.E.10 hours ago

Eurostat: Germania este principalul producător de înghețată din UE. România produce mai puțină înghețată decât Cehia sau Finlanda

ROMÂNIA11 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde prețurile producției industriale au înregistrat o creștere semnificativă în luna iunie

ROMÂNIA1 day ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending