Connect with us

CONSILIUL UE

Miniștrii mediului din UE se reunesc luni în ultima reuniune a Consiliului prezidată de Slovenia: ”Fit for 55”, subiectul principal al dezbaterii

Published

on

© https://twitter.com/eu2021si

Miniștrii mediului ai statelor membre se reunesc mâine, 20 decembrie, în ultima reuniune a Consiliului UE din acest an, dar și ultima reuniune prezidată sub egida președinției slovene, urmând ca de la 1 ianuarie președințina să fie preluată de Franța.

Potrivit comunicatului oficial, președinția slovenă va prezenta un raport privind progresele înregistrate în adoptarea pachetului legislativ “Fit for 55”, în timp ce miniștrii vor organiza o dezbatere politică privind principalele provocări pe care le ridică actele legislative care intră în competența Consiliului Mediu. Este vorba de propuneri legislative referitoare la:

  • instituirea unui sistem de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES);
  • revizuirea regulamentului privind repartizarea sarcinilor (non-ETS);
  • stabilirea standardelor de emisii de dioxid de carbon pentru autoturismele noi și vehiculele utilitare ușoare noi și pentru domeniul LULUCF (utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultură) și propunerea de instituire a unui fond social pentru climă.

Adoptarea acestor acte legislative va face posibilă reducerea emisiilor de GES cu cel puțin 55% până în 2030 la nivelul UE și atingerea neutralității climatice până în 2050. „Propunerile cuprinse în acest pachet au reprezentat principala prioritate a președinției slovene, care s-a străduit să obțină cele mai mari progrese posibile și o abordare coerentă în tratarea unor dosare cu un caracter foarte orizontal”, a transmis președinția slovenă a Consiliului UE.

În cadrul reuniunii va fi prezentat, de asemenea, un raport privind progresele înregistrate în cadrul negocierilor referitoare la propunerea de regulament privind bateriile și deșeurile de baterii, care ar moderniza cadrul legislativ al UE și care face parte integrantă din “Green Deal” european.

Miniștrii vor face un schimb de opinii cu privire la noua strategie a UE privind solul, concentrându-se pe caracterul adecvat al măsurilor preconizate și pe reglementarea legislativă a acestui domeniu la nivelul UE. Strategia se bazează pe mai multe obiective ale Acordului verde european și stabilește o viziune pentru 2050. Este, de asemenea, un factor-cheie în atenuarea schimbărilor climatice.

Președinția slovenă va prezenta un raport cu privire la unele reuniuni și sesiuni internaționale importante, inclusiv la reuniunea părților la Convenția privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow din noiembrie și la Convenția de la Barcelona (COP22), care a avut loc săptămâna trecută în Antalya.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană salută decizia Consiliului UE, adică a țărilor membre, de a suspenda activitățile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale mass-media, care răspândesc și sprijină propaganda Rusiei și susțin războiul de agresiune al acesteia împotriva Ucrainei.

”Rusia s-a lansat într-o propagandă continuă și concertată, precum și în acțiuni de manipulare a informațiilor care vizează societatea civilă din UE și din țările învecinate, denaturând și manipulând grav faptele. Aceste acțiuni de propagandă au fost canalizate prin intermediul mai multor mijloace de informare în masă aflate sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse. Astfel de acțiuni constituie o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii publice și a securității Uniunii. Riscul la adresa societăților noastre democratice – și a integrității viitoarelor alegeri europene, precum și a alegerilor naționale – s-a intensificat. Măsurile de astăzi reprezintă un răspuns ferm la acest lucru”, precizează executivul european într-un comunicat.

Instituția ține să explice că ”sancțiunile nu au ca țintă libertatea de opinie”, ci acestea ”includ garanții specifice pentru libertatea de exprimare și activitățile jurnalistice”.

De asemenea, ”măsurile nu împiedică instituțiile sancționate și personalul acestora să desfășoare alte activități în Uniune, altele decât cele de radiodifuziune, cum ar fi cercetarea și interviurile”, mai explică executivul european.

”Măsurile ar trebui menținute până la încetarea agresiunii împotriva Ucrainei și până când Federația Rusă și posturile asociate acesteia vor înceta să mai desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre”, concluzionează Comisia Europeană. 

Consiliul Uniunii Europene a confirmat vineri anunțul făcut de vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență Vera Jourova, și anume că țările membre au decis să includă Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta pe lista sancțiunilor.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, aceste canale mass-media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și sunt absolut esențiale în promovarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și în destabilizarea țărilor învecinate.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, măsurile convenite nu vor împiedica canalele mass-media vizate și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consultări România-Ungaria înaintea președinției maghiare la Consiliul UE: Bucureștiul dorește organizarea primelor Conferințe interguvernamentale de aderare cu R. Moldova și Ucraina

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit miercuri pe ministrul pentru afaceri europene al Ungariei, János Bóka, aflat în vizită în România, în perspectiva preluării de către Ungaria a mandatului Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, context în care Bucureștiul și Budapesta au desfășurat consultări politice bilaterale privind teme de interes major precum finalizarea aderării României la Schengen și organizarea primelor Conferințe interguvernamentale de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, oficialul român a evocat contextul european și internațional marcat de provocări multiple, precum și perioada de tranziție între două cicluri electorale europene, pe fondul cărora Ungaria va coordona eforturile de avansare a agendei Uniunii.

În mod special, ministrul Luminița Odobescu a reamintit de provocările de natură securitară generate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina, dar și de evoluțiile îngrijorătoare din alte regiuni.

Ministrul român a subliniat interesul deosebit pentru avansarea deciziilor privind politica de extindere în raport cu Ucraina și Republica Moldova, precum și finalizarea procesului de aplicare integrală de către România a acquis-ului Schengen.

În ceea ce privește aderarea României la Schengen, partea română a punctat rezultatele pozitive ale ridicării controalelor la frontierele aeriene și maritime, reiterând obiectivul finalizării acestui proces cât mai curând posibil, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre. Partea ungară a reconfirmat sprijinul pentru îndeplinirea acestui obiectiv, în contextul preluării Președinției Consiliului UE.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut o rundă de consultări politico-diplomatice cu ministrul János Bóka. Cei doi interlocutori au trecut în revistă agenda, programul și prioritățile la nivelul Uniunii Europene pentru următorul semestru, cu accent pe procesul de extindere, reflecția privind viitorul politicii de coeziune și obiectivele UE în materie de competitivitate.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că România este angajată în direcția consolidării unității şi rezilienței la nivel european şi că va acționa consecvent în acest sens. A subliniat importanța avansării procesului de extindere, atât cu candidații estici, cât și cu cei din Balcanii de Vest, în acord cu deciziile adoptate la nivelul Consiliului European. A evidențiat importanța adoptării cadrelor de negociere cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi organizarea primelor Conferințe interguvernamentale de aderare, la finalul acestui semestru.

În ceea ce privește stadiul actual al relațiilor bilaterale româno-ungare, au fost evocate atât importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria, ca element fundamental al cooperării bilaterale, cât și oportunitățile de colaborare sectorială și dezvoltarea de proiecte concrete în beneficiul cetățenilor ambelor state.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE evaluează pozitiv planul Kievului privind redresarea și reconstrucția țării. Efectuarea plăților periodice în cadrul Mecanismului pentru Ucraina poate fi demarată

Published

on

© Elysee

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de implementare prin care a acordat o evaluare pozitivă a ”Planului privind Ucraina”, care prezintă intențiile guvernului Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, precum și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului de aderare la UE în următorii patru ani.

Potrivit unui comunicat, Consiliul a considerat, în special, că, datorită acestui plan, Ucraina îndeplinește condiția prealabilă pentru acordarea sprijinului în cadrul Facilității pentru Ucraina (până la 50 de miliarde de euro) și că acum se poate începe efectuarea plăților regulate.

”A fost făcut un pas important pentru a oferi sprijinul financiar atât de necesar, regulat și previzibil pentru redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în următorii patru ani. UE și-a confirmat încă o dată angajamentul față de stabilitatea și creșterea economică a Ucrainei”, a subliniat Vincent van Peteghem, ministrul belgian al finanțelor.

Plățile către Ucraina vor fi plătite de UE sub rezerva punerii în aplicare a reformei și a investițiilor convenite sub forma măsurilor calitative și cantitative prevăzute în anexa la decizia de punere în aplicare a Consiliului. Reformele și investițiile prevăzute au un potențial semnificativ de creștere economică, de susținere a stabilității macroeconomice, de îmbunătățire a situației fiscale și de sprijinire a integrării ulterioare a Ucrainei în UE.

Decizia de astăzi oferă detalii suplimentare cu privire la modalitățile și calendarul de punere în aplicare, inclusiv calendarul prevăzut pentru plata sprijinului și calendarul de plată al acestuia. Ultimele etape calitative și cantitative urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2027.

În plus, sprijinul financiar în cadrul ”Planului privind Ucraina” va fi pus la dispoziție cu condiția ca Ucraina să continue să susțină și să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar pluripartidist și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului. Sprijinul financiar depinde, de asemenea, de consolidarea statului de drept, de menținerea independenței sistemului judiciar, de consolidarea reformei administrației publice și de combaterea corupției – în special a corupției la nivel înalt – și a spălării de bani.

Decizia va permite Comisiei să deburseze până la 1,89 miliarde de euro sub formă de prefinanțare până la începerea plăților regulate legate de punerea în aplicare a indicatorilor de reformă și de investiții în cadrul Planului privind Ucraina.


Facilitatea pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare sigură de până la 50 de miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027. Din această sumă, până la 32 de miliarde de euro din Facilitatea pentru Ucraina sunt alocate, cu titlu indicativ, pentru a sprijini reformele și investițiile prevăzute în ”Planul privind Ucraina”, plățile fiind condiționate de realizarea indicatorilor identificați. De la intrarea sa în vigoare, Facilitatea pentru Ucraina a plătit deja 6 miliarde de euro sub formă de finanțare tranzitorie, după îndeplinirea condițiilor de politică convenite.

În ”Planul privind Ucraina”, prezentat la 20 martie 2024, Ucraina și-a prezentat viziunea privind reconstrucția, modernizarea și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului de aderare la UE. Planul pune accentul pe reformele structurale și pe investițiile în sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere. Planul abordează îmbunătățirea administrației publice, punând accentul pe buna guvernanță, respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției și a fraudei.

În evaluarea sa din data de 15 aprilie 2024, Comisia a confirmat că ”Planul privind Ucraina” îndeplinește criteriile stabilite prin Regulamentul privind mecanismul pentru Ucraina. Potrivit Comisiei, ”Planul privind Ucraina” constituie un răspuns bine orientat și echilibrat la obiectivele Facilității pentru Ucraina, abordează provocările legate de calea de aderare a Ucrainei și răspunde nevoilor de reconstrucție și modernizare.

În evaluarea sa pozitivă a planului, Comisia a prezentat o analiză aprofundată și extinsă care acoperă impactul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, perspectivele macroeconomice ale țării și provocările legate de redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, inclusiv nevoia de finanțare externă, creșterea forței de muncă, capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele, precum și transparența și responsabilitatea în toate etapele.

În cazul în care toate reformele și investițiile propuse sunt puse în aplicare în totalitate, se estimează că PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 6,2% până în 2027 și cu 14,2% până în 2040 și ar putea duce, de asemenea, la o reducere a datoriei cu aproximativ 10 puncte procentuale din PIB până în 2033.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.7 hours ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA8 hours ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.1 day ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

ROMÂNIA2 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending