Revenirea la normalitate va necesita eforturi semnificative și va depinde de capacitatea fiecărui sistem național de sănătate de a face față eliminării măsurilor de izolare, au concluzionat miniștrii sănătății din UE, în cadrul videoconferinței organizate miercuri, 15 aprilie, de președinția croată a Consiliului, potrivit unui comunicat.
Președinția croată a Consiliului UE a organizat o altă videoconferință informală a miniștrilor Sănătății din UE. Videoconferința a fost prezidată de Željko Plazonić, secretar de stat pentru sănătate, cu participarea lui Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european, a Stellei Kyriakides, comisar responsabil pentru sănătatea și siguranță alimentară, Dr. Andrea Ammon, director ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) și Noel Wathion, director executiv adjunct al EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor).
Scopul videoconferinței de miercuri, 15 aprilie, a fost discutarea situației actuale și a măsurilor luate deja ca răspuns la COVID-19 în UE, schimbul de opinii cu privire la eliminarea măsurilor restrictive și reflecția asupra provocărilor viitoare pentru a găsi cea mai bună abordare coordonată pentru a merge inainte.
Miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la capacitățile sistemelor de sănătate din statele membre, precum și la modul în care măsurile de izolare pot fi relaxate. Ei sunt de părere că revenirea la normalitate va necesita eforturi semnificative, în timp ce eliminarea măsurilor va depinde de situația epidemiologică și capacitatea sistemului național de sănătate din fiecare stat membru.
În ceea ce privește sănătatea publică, președinția a subliniat că accentul trebuie să rămână pe minimizarea impactului negativ asupra sistemelor europene de sănătate și pe asigurarea protecției cetățenilor.
„Reamintind angajamentele asumate în concluziile Consiliului cu privire la COVID-19, adoptate în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului de Sănătate EPSCO, organizată în februarie 2020, schimbul de informații și cooperare între statele membre în domeniul sănătății, în special în domeniul supravegherii, evaluării riscurilor, gestionării riscurilor și contramăsurilor pentru COVID-19, rămâne esențial. Este necesar să se asigure coordonarea pentru a preveni răspândirea efectelor negative dintr-un stat membru în altul, atunci când este introdusă eliminarea măsurilor ”, a declarat Željko Plazonić, secretar de stat pentru sănătate.
În cadrul discuției, comisarul Kyriakides a prezentat liniile directoare privind aprovizionarea optimă și rațională cu medicamente pentru a evita deficiențele pe piața UE în timpul focarului de COVID-19, iar dr. Andrea Ammon a prezentat cea mai recentă evaluare a riscului ECDC privind COVID-19.
Vicepreședintele Schinas și comisarul Kyriakides au prezentat o imagine de ansamblu asupra foii de parcurs europene pentru ridicarea măsurilor de limitare a coronavirusului, publicate de Comisia Europeană în aceeași zi. Ei au subliniat principiile cheie ale foii de parcurs, în special criteriile epidemiologice, capacitatea suficientă a sistemului de sănătate, capacitatea de monitorizare adecvată, mijloacele de testare la scară largă, capacitățile de urmărire a cazurilor. De asemenea, au subliniat importanța solidarității și a abordării coordonate.
În cele din urmă, Președinția a subliniat încă o dată că este hotărâtă să lucreze împreună cu statele membre și instituțiile europene pentru a facilita o abordare comună a strategiilor de ieșire cu scopul de a diminua impactul socio-economic al pandemiei.