Connect with us

SĂNĂTATE

Miniștrii sănătății din UE susțin înființarea Spațiului european al datelor medicale și adoptarea unei noi strategii globale a UE în domeniul sănătății

Published

on

© European Union

Miniștrii sănătății din UE s-au reunit ieri într-o nouă reuniune a Consiliul EPSCO, unde au salutat propunerea de regulament a Comisiei Europene privind înființarea Spațiului european de date medicale și au făcut schimb de opinii cu privire la strategia globală a UE în domeniul sănătății. 

„Această propunere de regulament, adoptată de Comisia Europeană la 3 mai 2022, reprezintă un pilon esențial al Uniunii Europene a Sănătății. Ea vizează facilitarea accesului pacienților la datele lor de sănătate în format electronic și facilitarea schimbului de date cu profesioniștii din domeniul sănătății din UE. De asemenea, vizează să permită reutilizarea acestor date de către cercetători, industrie și autorități publice, într-un mediu sigur și în condiții stricte”, au transmis miniștrii. 

De asemenea, Miniștrii au salutat propunerea de regulament care, odată adoptată, va oferi un cadru juridic stabil pentru a facilita schimbul de date privind sănătatea în cadrul Uniunii, permițând, printre altele, eficientizarea sectorului asistenței medicale și progresul cercetării științifice. Cu toate acestea, miniștrii au luat act de aspectele sensibile care decurg din această propunere, cum ar fi securitatea și protecția datelor și necesitatea de a dezvolta un spațiu de încredere în beneficiul tuturor.

Citiți și: Ministrul Sănătății, intervenție în Consiliul EPSCO: România susține realizarea Spațiului european al datelor medicale. Un pas semnificativ către UE a Sănătății

Miniștrii sănătății din UE au făcut schimb de opinii cu privire la strategia globală a UE în domeniul sănătății. Având în vedere evenimentele recente – inclusiv pandemia COVID-19 și criza sanitară și umanitară provocată de războiul din Ucraina – pare necesară o actualizare a strategiei actuale – care datează din 2010.

La 19 mai 2022, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui proces de elaborare a unei noi strategii globale a UE în domeniul sănătății.

Miniștrii au salutat această decizie de lansare a procesului de revizuire. Aceștia au subliniat importanța acestei strategii pentru redefinirea priorităților UE în materie de sănătate la nivel mondial, cum ar fi consolidarea sistemelor de sănătate, pregătirea și răspunsul la crizele din domeniul sănătății și promovarea abordării “O singură sănătate”. Miniștrii au solicitat, de asemenea, ca această strategie să consolideze influența UE în domeniul sănătății pe scena internațională și coordonarea între actorii UE relevanți.

În cadrul unui schimb informal, miniștrii au discutat despre provocările viitoare ale strategiei de vaccinare COVID-19 a UE, atât în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri la nivel european, cât și în ceea ce privește solidaritatea internațională.

Președinția franceză a informat delegațiile cu privire la stadiul actual al negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European în vederea ajungerii la un acord cu privire la un proiect de regulament privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății.

Comisia Europeană a furnizat informații cu privire la punerea în aplicare a regulamentelor privind dispozitivele medicale și evaluarea tehnologiilor medicale.

De asemenea, Comisia a informat miniștrii cu privire la amenințările sanitare emergente (cazuri de hepatită severă la copii și variola maimuței), precum și cu privire la situația sanitară și umanitară din Ucraina (în special evacuările medicale și sprijinul sanitar pentru Ucraina).

Delegațiile Belgiei, Țărilor de Jos, Luxemburgului, Austriei și Irlandei au discutat despre intrarea pe piața europeană a medicamentelor, inclusiv despre lacunele în ceea ce privește dovezile și soluțiile potențiale.

Delegațiile bulgară, croată, estoniană, maghiară, letonă, lituaniană, poloneză, română, slovacă, slovenă și maghiară au informat Consiliul cu privire la scrisoarea lor comună adresată Comisiei Europene cu privire la dispozițiile contractelor de achiziționare a vaccinurilor COVID-19.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Ziua Ambulanței din România. Nicolae Ciucă: Guvernul pregătește accesarea fondurilor europene destinate sănătății

Published

on

© Guvernul României

Cu prilejul Zilei Ambulanței din România, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că actualul Guvern pregătește accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătății.

„Perioada de pandemie a pus o presiune suplimentară asupra profesioniștilor din asistența medicală de urgență prespitalicească, care și-au făcut datoria cu aceeași responsabilitate. Misiunea de a salva vieți este o luptă continuă, adeseori nedreaptă, cu timpul și resursele. Acțiunile și demersurile guvernamentale în domeniul sănătății urmăresc să asigure tuturor cetățenilor servicii medicale de cât mai bună calitate, să crească capacitatea sistemului, să pregătească proiecte pentru spitale noi sau renovate, dotate cu echipamente performante”, a transmis prim-ministrul.

De asemenea, acesta transmite ca se vor integra resursele bugetului național cu cele europene: „Așa cum ne-am angajat prin Programul de Guvernare, vom majora de la an la an finanțarea publică a sectorului de sănătate cu cel puțin 0,5% din PIB, pentru a ne apropia de media europeană. Înseamnă o îmbunătățire constantă, având în vedere că PIB-ul României este în continuă creștere.”

„În același timp, pregătim accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătății. Cele aproape 2,5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență și cele 4 miliarde prin Programul Operațional Sănătate sunt bani pentru un sistem de sănătate modern, digitalizat și transparent. Un sistem care oferă cetățenilor posibilitatea alegerii informate a serviciilor medicale de calitate, dar și oportunități de dezvoltare și motivare a cadrelor medicale”, a mai adăugat șeful Executivului.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Ministerul Sănătății anunță 80 de mil. de euro din PNRR disponibili pentru reabilitarea a 30 de ambulatorii 

Published

on

© Ministerul Sănătății - România/ Facebook

Ministerul Sănătății a lansat în consultare publică astăzi, 25 iulie, Ghidul solicitantului pentru selectarea a cel puțin 30 de Unități de asistență medicală ambulatorie. Cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie vor putea fi reabilitate, modernizate, extinse și dotate cu echipamente medicale, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată în comunicatul oficial. 

Cele mai multe dintre ambulatorii (cel puțin un număr de 20), vor fi situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate în care PIB/capita este mai mic decât 75% din media UE -27 (în conformitate cu definiția UE).

Pentru investiția în ambulatoriile de specilitate sunt alocate 80.200.000 de euro.

Valoarea minimă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 500.000 euro fără TVA, iar valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 2,673 mil. euro fără TVA.

Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană reia achiziția comună de medicamente pentru tratarea COVID-19. A fost semnat un nou contract pentru Remdesivir

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană, prin Autoritatea sa pentru Pregătirea și Răspunsul în Domeniul Sanitar (HERA), a semnat un nou contract-cadru de achiziție comună cu compania farmaceutică Gilead pentru furnizarea de Veklury® (remdesivir), un tratament antiviral cunoscut și folosit până acum pentru pacienții cu COVID-19, se arată în comunicatul oficial al Executivului. 

Acesta este cel de-al doilea contract-cadru pentru acest tratament, primul contract fiind încheiat în aprilie 2022. De asemenea, 22 de state membre și țări din UE participă la achiziția comună a UE, în cadrul căreia pot achiziționa până la 2.250.000 de fiole.

„Încă de la începutul pandemiei, Comisia Europeană a depus eforturi neobosite pentru a facilita accesul pacienților europeni la echipamente medicale și tratamente. Acesta este un angajament pe care ni l-am asumat în cadrul Strategiei terapeutice a UE și pe care îl respectăm acum prin intermediul unui al doilea contract, pentru a ne asigura că tratamentele antivirale sunt disponibile pentru pacienții care au nevoie de ele. COVID-19 este încă alături de noi și vom continua să ne asigurăm că, pe lângă vaccinuri, avem la dispoziție și medicația necesară pentru a-i trata pe cei care au nevoie. Protejarea sănătății publice a cetățenilor noștri va fi întotdeauna prioritatea Uniunii Europene a Sănătății”, a transmis comisarul european pentru sănătate. 

În UE, Remdesivir poate fi utilizat pentru tratamentul COVID-19 la pacienții adulți și adolescenți cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar, precum și pentru adulții care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de evoluție către o formă severă de COVID-19.

Acordul comun de achiziții publice al UE oferă celor 36 de țări participante posibilitatea de a achiziționa în comun contramăsuri medicale, ca alternativă sau completare la achizițiile la nivel național. Anterior, au fost încheiate contracte-cadru pentru medicamente împotriva COVID-19 cu Hoffmann-La Roche și GlaxoSmithKline Ltd. pentru achiziționarea de anticorpi monoclonali.

HERA continuă să colaboreze îndeaproape cu țările participante pentru a identifica și a pune în aplicare prioritățile pentru achizițiile comune. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

U.E.7 hours ago

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, mesaj de Ziua Internațională a Tineretului: UE va fi mai puternică dacă le permitem tinerilor să devină promotorii schimbării

ROMÂNIA8 hours ago

Ziua Internațională a Tineretului. Nicolae Ciucă: Când ne-am asumat guvernarea, ne-am asumat și responsabilitatea pentru viitorul tinerilor

NEWS9 hours ago

Europa ar putea folosi rachetele companiei SpaceX după golul lăsat de rachetele rusești Soyuz. Directorul general ESA: Războiul din Ucraina a arătat că suntem prea dependenți de Rusia

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

U.E.11 hours ago

Cancelarul german respinge propunerea de eliminare a vizelor turistice pentru cetățenii ruși și promite Ucrainei suplimentarea ajutorului militar

U.E.12 hours ago

Estonia, strictă în privința accesului cetățenilor ruși pe teritoriul său. Doar cei cu vize acordate de alte state europene pot intra

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

CHINA12 hours ago

Letonia și Estonia se retrag din grupul de cooperare cu China: Participarea ”nu mai este în concordanţă cu obiectivele noastre strategice în contextul internaţional actual”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Zelenski: Rusia a transformat centrala nucleară de la Zaporojie într-un câmp de luptă. Moscova poate provoca cel mai mare accident de radiații din istorie

ROMÂNIA1 day ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending