Connect with us

CONSILIUL UE

Ministrul Agriculturii propune Comisiei Europene prelungirea derogărilor pentru fermierii europeni cu privire la rotația culturilor și asigurarea zonelor neproductive

Published

on

© Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale/ Facebook

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a propus în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AgriFish), desfășurat la Bruxelles, prelungirea derogării pentru toți fermierii europeni de la implementarea cerințelor GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, privind rotația culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).

Potrivit unui comunicat MADR, propunerea României s-a bucurat de susținerea mai multor state membre, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina, precum și faptul că impactul de mediu al acestor derogări este unul minim. Comisia Europeană urmează să analizeze propunerea țării noastre în vederea aprobării acesteia.

În ceea ce privește subiectul legat de utilizarea pesticidelor, ministrul Barbu a afirmat că ‘‘România este unul dintre statele membre care utilizează una dintre cele mai mici cantități de substanță activă la hectar în comparație cu media europeană. (0,57 kg substanță activă/ha, față de 2.6 kg/ha). Reducerea acestei cantități în termeni de procente, aplicată unitar fără a ține cont de particularitățile fiecărui stat membru în parte, ridică serioase semne de întrebare atât cu privire la viabilitatea fermelor și competitivitatea fermierilor, cât și asupra asigurării securității alimentare a întregii Uniuni Europene. Sunt motive suficiente și ușor de înțeles pentru care nu putem fi de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național”.

Ministrul român a solicitat ca documentul să fie analizat în profunzime la nivel tehnic pentru a evita ca producția europeană și securitatea alimentară a UE să fie grav afectate.

În marja Consiliului AgriFish, ministrul român al Agriculturii a avut, alături de omologii din Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, pentru a susține prelungirea măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina până la sfârșitul anului.

Reamintim că săptămâna trecută, la Varșovia, ministrul Florin-Ionuț Barbu a participat la întâlnirea miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia, unde cei cinci oficiali au semnat o declarație comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina.

De asemenea, prin această declarație, miniștrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele și semințele oleaginoase.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a adoptat astăzi un regulament privind indicatorii financiari, menit să simplifice procedurile și să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri, informează comunicatul oficial.

Indicatorii de referință sunt utilizați pe scară largă de întreprinderile și investitorii din UE ca referință în instrumentele sau contractele lor financiare.

Acest act legislativ modifică un regulament din 2016 cu privire la domeniul de aplicare al normelor privind indicii de referință, utilizarea indicilor de referință furnizați de administratori situați în țări terțe și anumite cerințe de raportare.

Principalele elemente ale regulamentului modificat privind indicii de referință:

  • Reducerea sarcinii de reglementare asupra administratorilor de indici de referință definiți ca fiind nesemnificativi în UE prin eliminarea acestora din domeniul de aplicare al legislației.
  • Doar reperele critice sau semnificative rămân în domeniul de aplicare al noului regulament.
  • Administratorii din afara domeniului de aplicare al normelor vor putea solicita aplicarea voluntară a normelor (opt-in), în anumite condiții.
  • Extinderea competențelor Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).
  • Administratorii indicilor de tranziție climatică ai UE și ai indicilor aliniați Acordului de la Paris trebuie să fie înregistrați, autorizați, recunoscuți sau aprobați pentru a asigura supravegherea reglementară și a preveni declarațiile înșelătoare privind ESG.
  • Un regim de excepție specific pentru indicii valutari spot.

Textul final va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE, va intra în vigoare și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2026.

În comunicarea sa intitulată „Competitivitatea pe termen lung a UE: perspectiva după 2030”, Comisia a subliniat importanța instituirii unui sistem de reglementare care să asigure atingerea obiectivelor cu costuri minime. Prin urmare, Comisia s-a angajat să dea un nou impuls raționalizării și simplificării cerințelor de raportare, cu obiectivul de a reduce sarcina administrativă cu 25 %, fără a submina obiectivele de politică aferente.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul adoptă un nou regulament care solicită statistici actualizate privind piața muncii pentru a coordona în mod eficient o gamă largă de politici ale UE

Published

on

© European Union 2025

Consiliul UE a adoptat o nouă lege pentru a îmbunătăți raportarea de statistici privind piața forței de muncă la nivelul întreprinderilor la nivelul UE. În special, noile norme vor garanta că aceste statistici sunt mai actualizate și comparabile între țări. De asemenea, acestea prevăd o mai bună acoperire a economiei și asigură colectarea de date privind diferențele de remunerare între femei și bărbați, informează un comunicat oficial al Consiliului.

Legiuitorii UE au nevoie de acces la statistici actualizate, fiabile și comparabile privind piața forței de muncă în întreprinderi (statistici „labour market statistics on businesses” – LMB) pentru a elabora, pune în aplicare, evalua și coordona în mod eficient o gamă largă de politici ale UE, de exemplu în domenii precum coordonarea politicilor economice și de ocupare a forței de muncă, politica socială și egalitatea de remunerare pentru bărbați și femei. Statisticile LMB sunt utilizate pentru monitorizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, a Strategiei europene de ocupare a forței de muncă, a Pilonului european al drepturilor sociale și a Semestrului european.

Noile norme adoptate astăzi actualizează legislația existentă pentru a îmbunătăți comparabilitatea statisticilor LMB și pentru a crește acoperirea economiei. Regulamentul asigură, de asemenea, colectarea de date privind diferențele salariale anuale neajustate între femei și bărbați, în conformitate cu noile norme privind transparența salarială.


Textul adoptat astăzi trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European. Acesta va fi apoi semnat de reprezentanții Parlamentului și ai Consiliului și va intra în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Termenul „statistici privind piața forței de muncă în întreprinderi” (LMB) se referă la statisticile oficiale privind funcționarea întreprinderilor în legătură cu piețele forței de muncă, în special în ceea ce privește costurile forței de muncă, câștigurile salariale (inclusiv diferența de remunerare între femei și bărbați) și statisticile privind locurile de muncă vacante.

Propunerea Comisiei pentru un regulament privind statisticile UE referitoare la piața forței de muncă în întreprinderi a fost adoptată la 28 iulie 2023. Acesta viza statisticile privind câștigurile salariale, costurile forței de muncă, diferența de remunerare între femei și bărbați și locurile de muncă vacante în UE, pe care Sistemul Statistic European (Eurostat) le publică în mod regulat. La 12 decembrie 2024 s-a ajuns la un acord între Parlament și Consiliu.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Cel mai mare sprijin din istoria R. Moldova, adoptat: Țările UE au dat undă verde finală mecanismului de 1,9 miliarde de euro pentru reforme privind aderarea la UE

Published

on

© European Union 2025

Consiliul Uniunii Europene, instituția decizională care reprezintă guvernele statelor membre, a dat marți undă verde finală înființării Mecanismului pentru reformă și creștere economică pentru Republica Moldova, un nou instrument de 1,9 miliarde de euro de sprijinire a reformelor legate de aderarea la UE și a creșterii economice în această țară.

Pachetul de 1,9 miliarde de euro oferit prin acest mecanism reprezintă cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE de la independența Republicii Moldova și “se adaugă celorlalte forme de sprijin substanțial acordat țării de către Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Consiliului remis CaleaEuropeană.ro.

Mecanismul va stimula economia Moldovei și va aduce țara mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor, arată sursa citată.

De asemenea, conform instituției, pachetul va ajuta Moldova să facă față provocărilor care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din încercările continue ale Rusiei de a destabiliza țara.

“Astăzi îi ajutăm pe moldoveni să avanseze cu reforme socio-economice esențiale, să își relanseze economia și să accelereze aderarea țării la UE. Noul instrument va consolida, de asemenea, reziliența Moldovei prin atenuarea impactului războiului de agresiune nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Adam Szłapka, ministrul pentru afaceri europene al Poloniei, țara ce asigură președinția rotativă a Consiliului.

Această facilitate este pilonul financiar al Planului de creștere pentru Moldova, prezentat de Comisie în octombrie 2024. Aceasta va sprijini Moldova în perioada 2025-2027 și se așteaptă să furnizeze până la 385 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor fi foarte concesive, cu termene lungi de rambursare și rate ale dobânzii avantajoase.

Plățile vor fi supuse unor condiții stricte în ceea ce privește realizarea reformelor stabilite în Agenda de reformă convenită.

Aprobarea din partea Consiliului UE vine după ce săptămâna trecută acest mecanism a fost votat în plenul Parlamentului European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE12 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL14 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.14 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.14 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE15 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.15 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL16 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending