Connect with us

CONSILIUL UE

Ministrul Ana Birchall participă la reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne din statele membre ale UE în cadrul Consiliului JAI din Helsinki

Published

on

© Calea Europeana

Ministrul justiției, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, Ana Birchall, va participa în perioada 18 – 19 iulie 2019, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Helsinki, potrivit comunicatului oficial.

Aceasta este prima reuniune a miniștrilor justiției și afacerilor interne sub Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene. Începând din 1 iulie 2019,  Finlanda deține pentru a treia oară Președinția Consiliului Uniunii Europene  și va fi urmată în primul semestru al anului 2020 de Croația, în cadrul Trio-ului de Președinții deschis de Președinția română a Consiliului.

Pe agenda secțiunii dedicate justiției sunt incluse o serie de subiecte privind consolidarea spațiului de justiție, libertate și securitate al Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului, miniștrii vor discuta despre consolidarea statului de drept  – independența, calitatea și eficiența sistemelor naționale de justiție și importanța unui proces echitabil, precum și despre detenție și alternativele la aceasta în contextul cooperării judiciare în materie penală.

În cadrul dejunului de lucru miniștrii vor aborda și tema justiției civile europene în context multilateral. Totodată, în marja reuniunii JAI, Ana Birchall va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre UE.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL UE

Actul privind serviciile digitale: Germania, Franța și alte patru țări UE solicită Comisiei Europene acțiuni ferme împotriva platformelor precum Shein și Temu

Published

on

© European Union, 2015/ Source: EC - Audiovisual Service

Germania, Austria, Polonia, Danemarca, Țările de Jos și Franța solicită o abordare unificată în ceea ce privește aplicarea standardelor UE în domeniul comerțului electronic, cerând într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene o aplicare mai strictă a legislației împotriva platformelor de comerț electronic, inclusiv cele asiatice Temu și Shein.

În scrisoarea transmisă înaintea unei reuniuni a miniștrilor competitivității care a avut loc joi la Bruxelles, cele șase țări îndeamnă Comisia Europeană să ia “toate măsurile necesare în limitele competenței sale” pentru a pune în aplicare Legea privind serviciile digitale (DSA) împotriva platformelor online foarte mari (VLOPS), relatează Euronews.com.

Desemnarea piețelor online Temu și Shein ca VLOP-uri “este un pas semnificativ” în aplicarea normelor, dar “rămâne esențială aplicarea riguroasă a DSA”, se arată în scrisoare. De altfel, miniștrii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au discutat joi, la Bruxelles, la solicitarea Germaniei, dezvoltarea unei abordări unificate privind aplicarea standardelor UE în comerțul electronic, lucru salutat de Ecommerce Europe, organizația reprezentativă a companiilor din sectorul comerțului digital la nivelul UE.

Temu și Shein s-au alăturat unei liste de 25 de platforme care au fiecare mai mult de 45 de milioane de utilizatori lunari în UE, care include, de asemenea, Amazon, TikTok și Meta. ASD a intrat în vigoare în februarie 2024 pentru toate platformele online, introducând norme de transparență și obligații privind produsele ilegale.

Comisia va trebui să colecteze date privind încălcările, în cooperare cu coordonatorii naționali ai serviciilor digitale, pentru a detecta abaterile și a impune sancțiuni eficiente, se arată în scrisoare.

“Vor fi necesare etape suplimentare în ceea ce privește măsurile de punere în aplicare, de exemplu, digitalizarea specificațiilor produselor este esențială pentru a detecta automat deficiențele – cum ar fi prin intermediul pașaportului digital al produselor”, adaugă aceasta.

În orientările sale politice, Comisia s-a angajat să consolideze aplicarea comerțului electronic pe baza unor controale vamale, fiscale și de securitate eficiente. În viitorul colegiu, finlandeza Henna Virkkunen va supraveghea portofoliul tehnologiei, iar irlandezul Michael McGrath – care va supraveghea statul de drept – are, de asemenea, comerțul electronic printre competențele sale.

Țările menționate solicită, de asemenea, o mai mare supraveghere a pieței în statele membre ale UE, prin consolidarea competențelor de intervenție ale autorităților, în special în ceea ce privește capacitatea acestora de a acționa împotriva platformelor de comerț electronic.

“Intenționăm să consolidăm în continuare automatizarea și digitalizarea controalelor, de exemplu prin intermediul unui web-crawler”, scriu acestea, adăugând că acest lucru ar trebui să garanteze că consumatorii, în special copiii, au la dispoziție produse sigure.

În ceea ce privește vămile UE, cele șase state membre doresc ca discuțiile în curs în domeniul TVA și punerea în aplicare a importatorului desemnat și eliminarea scutirii de taxe vamale de 150 de euro să fie discutate cu prioritate. Germania încurajează Ungaria, care prezidează în prezent reuniunile miniștrilor UE, și Comisia să avanseze discuțiile privind aceste propuneri.

Ultima lor prioritate este protecția datelor. Potrivit scrisorii, executivul UE va trebui să afle mai multe despre datele colectate de platformele de comerț electronic și despre modul în care acestea utilizează aceste date.

În ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.

În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.

De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție. Ulterior, Polonia a amenințat de la nivel guvernamental platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi, iar Asociația Comercianților din Austria a acuzat platforma Temu de practici comerciale necinstite.

Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Miniștrii țărilor UE au discutat despre ajutoarele de stat, IMM-uri și viitorul pieței unice în contextul rapoartelor Draghi și Letta: Soluțiile propuse sunt susținute de România de mai mult timp

Published

on

© European Union 2024

Soluțile propuse de raportul Draghi pentru îmbunătățirea competitivității europene cuprind și soluții susținute de România de mai mult timp, le-a transmis joi ministrul român al economiei Ștefan-Radu Oprea omologilor săi din UE, alături de care a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, în format competitivitate, axat pe piața unică și industrie.

Oprea, care anterior a prezidat o reuniune de coordonare a miniștrilor de resort din familia Socialiștilor Europeni, a precizat că reuniunea Consiliului a avut pe agendă analiza raportului Draghi, viitorul schemelor de ajutor de stat, scrisori de poziție pe tema e-commerce și a Strategiei industriale europene sau despre provocările pe care le resimt IMM-urile.

Poziționarea României a fost de a aprecia raportul Draghi pentru analiza corectă asupra cauzei pierderii competitivității companiilor europene. Printre soluțiile propuse se regăsesc și cele susținute de România de mai mult timp“, a spus ministrul social-democrat, într-o postare pe Facebook.

Oprea a insistat asupra nevoii de finanțarea a companiilor energo-intensive, asupra unor termene realiste, corelate cu dezvoltarea actuală a pieței automobilelor electrice pentru industria auto sau debirocratizarea și simplificarea reală a proceselor birocratice europene.

Vom continua discuțiile cu Italia, Cehia, Slovacia și alte State Membre pentru identificarea poziției comune pentru susținerea industrie auto“, a asigurat el.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, miniștrii europeni au purtat o discuție privind viitorul competitivității europene, pe baza unei note pregătite de președinția maghiară a Consiliului UE.

Miniștrii au făcut o evaluare generală a raportului lui Mario Draghi intitulat „Viitorul competitivității europene” și au discutat ce elemente ale acestui raport ar trebui reflectate în noul acord privind competitivitatea europeană.

Al doilea schimb de opinii al miniștrilor s-a axat pe cadrul ajutoarelor de stat și pe contribuția acestora la obiectivele de politică ale UE, pe baza unui document de referință pregătit de președinția maghiară.

Miniștrii și-au exprimat opiniile cu privire la propunerile privind ajutoarele de stat care au fost incluse în rapoartele foștilor prim-miniștri italieni Enrico Letta și Mario Draghi privind piața internă și, respectiv, competitivitatea.

De asemenea, aceștia au reflectat asupra oportunității trecerii de la normele-cadru temporare privind ajutoarele de stat la normele privind ajutoarele de stat anterioare crizei.

În cele din urmă, miniștrii au explicat modul în care, în opinia lor, ar putea fi crescut nivelul de finanțare publică care contribuie la competitivitatea UE.

Miniștrii din UE au avut un schimb de opinii privind fructificarea de către IMM-uri a beneficiilor pieței unice. Discuția s-a axat pe măsurile care trebuie luate cel mai urgent în Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor la piața internă, inclusiv cooperarea transfrontalieră, și pe oportunitatea adaptării definiției IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie la nevoile mediului economic al secolului al XXI-lea.

De asemenea, miniștrii au primit informări cu privire la alte chestiuni, respectiv comerțul electronic (la solicitarea delegației germane), prioritățile pentru piața internă (la solicitarea delegațiilor cehă și luxemburgheză)

Miniștrii au aprobat, de asemenea legea privind piața internă pentru situații de urgență și reziliență (IMERA) și măsurile însoțitoare (IMERA omnibus), precum și Cerul unic european 2+.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Țările din UE vor avea 18 luni la dispoziție pentru implementarea Actului legislativ privind reziliența și situațiile de urgență pe piața internă (IMERA)

Published

on

© European Union, 2022

Consiliul Uniunii Europene a dat joi aprobarea finală pentru un nou regulament menit să îmbunătățească reziliența pieței interne și capacitatea de răspuns în situații de urgență, potrivit unui comunicat. Actul legislativ privind reziliența și situațiile de urgență pe piața internă (IMERA) a trecut astfel de ultima etapă a procesului decizional și va asigura pregătirea pentru crizele viitoare, coordonarea la nivel european și reacții rapide în fața unor situații neprevăzute.

Regulamentul IMERA introduce un cadru care va permite monitorizarea potențialelor crize, activarea unor regimuri de vigilență sau de urgență și coordonarea răspunsurilor între statele membre și instituțiile europene. De asemenea, Consiliul a adoptat un pachet de măsuri complementare („IMERA omnibus”) care actualizează legislația existentă în domeniile esențiale pentru piața internă, adaptând-o la noile provocări.

Măsuri esențiale pentru crize

Un aspect central al IMERA este crearea unui „grup consultativ” format din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai statelor membre, care va evalua situațiile de criză și va propune soluții adecvate în cazurile de urgență. În plus, regulamentul prevede măsuri de ultimă instanță, precum solicitări prioritare de produse relevante pentru criză și proceduri accelerate de introducere pe piață a anumitor bunuri critice.

Pentru a evalua impactul crizelor asupra pieței interne, Comisia Europeană va efectua teste de rezistență și simulări, iar operatorii economici vor fi încurajați să dezvolte protocoale de răspuns și să organizeze cursuri de formare pentru situații de criză.

După aprobarea de astăzi, actul legislativ va fi semnat de președinta Parlamentului European și de președintele Consiliului și va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicare, iar statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a implementa noile norme.

Această inițiativă urmărește să consolideze reziliența pieței interne europene în fața viitoarelor crize, asigurându-se că bunurile, serviciile și persoanele pot circula liber chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL14 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren

SUA1 hour ago

Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”

ROMÂNIA22 hours ago

Lucian Bode salută decizia CJUE de a anula din Pachetul Mobilitate I obligația întoarcerii vehiculului la centrul operațional la fiecare 8 săptămâni: „A fost o muncă de echipă”

NATO22 hours ago

Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari

ROMÂNIA23 hours ago

Klaus Iohannis, la Sommet-ul Francofoniei: În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia

INTERNAȚIONAL23 hours ago

Volodimir Zelenski va prezenta „planul pentru victorie” al Ucrainei la reuniunea de la Ramstein din 12 octombrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA3 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH3 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA5 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO5 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA5 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.5 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA5 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending