Connect with us

CHINA

Ministrul Apărării al Chinei, prezent la Moscova: Vizita mea în Rusia reprezintă un semnal pentru SUA

Published

on

Noul ministru chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe, a precizat că vizita sa în Rusia este un semnal pentru Statele Unite, făcând trimitere la relațiile tot mai strânse între Moscova și Beijing.

Partea chineză a venit (la Moscova) ca să arate americanilor legăturile strânse dintre forțele armate ale Chinei și Rusiei … am venit să vă sprijinim”, a punctat înaltul oficial chinez.

Foto: Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, discurs în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională || Facebook/ Ministerul rus al Apărării

Neobișnuita declarație a generalului Wei Fenghe a fost făcută marți, la începutul discuțiilor bilaterale cu Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu. Întâlnirea reflectă intensificarea cooperării militare dintre cei doi foști rivali comuniști. În aceeași declarație de la Moscova, Wei a subliniat faptul că a ales Rusia ca primă destinație externă, în cadrul noului său mandat, pentru a ”arăta întregii lumi nivelul înalt de dezvoltare a relațiilor noastre bilaterale și hotărârea fermă a forțelor armate de a consolida cooperarea strategică”, potrivit The Washington Post și CNN.

Foto: Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională // Facebook/ Ministerul rus al Apărării

Wei a adăugat că va participa miercuri la o conferință de securitate găzduită de Ministerul Rus al Apărării pentru ca ”americanii să știe despre legăturile strânse dintre forțele armate ale Chinei și Rusiei”.

Foto: Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională // Facebook/ Ministerul rus al Apărării

Remarcile neobișnuite au loc pe fondul apropierii dintre Moscova și Beijing, președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, promițând în noiembrie să intensifice legăturile bilaterale și cooperarea în domeniul afacerilor internaționale.

Liderul de la Kremlin va vizita China la finalul acestui an, fiind prima sa întâlnire cu oficiali chinezi de când a preluat cel de-al patrulea mandat de președinte al Rusiei.

Foto: Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională // Facebook/ Ministerul rus al Apărării

La o întâlnire a ONU din septembrie, miniștrii de externe ai ambelor țări au criticat Washingtonul pentru poziția sa agresivă în afacerile globale și au spus că există o tranziție continuă către o ”lume multipolară”, fără o singură superputere.

Beijingul și-a sporit sprijinul pentru Moscova ca urmare a sancțiunilor venite din partea Occidentului ca urmare a anexării ilegate a Peninsulei Crimeea și a sprijinului acordat separatiștilor pro-ruși în estul separatist al Ucrainei.

Ca parte a cooperării militare în curs de dezvoltare, Moscova și Beijing au efectuat manevre militare comune, inclusiv în Marea Chinei de Sud și exerciții comune ale celor două forțe militare marine, în Marea Baltică, vara trecută. Exercițiul militar din Marea Baltică reprezintă prima dată când China face o paradă a forțelor sale armate într-o regiune în care tensiunile dintre Rusia și NATO au crescut după ce Moscova a anexat Crimeea, în 2014.

Reprezentanții statelor baltice, la Washington pentru a solicita sprijin din partea SUA în fața inamicului rus

În vreme ce ministrul Apărării al Chinei se află la Moscova pentru a lua parte la o conferință de securitate găzduită de Ministerul Rus al Apărării, iar Vladimir Putin a întreprins prima sa vizită în Turcia, de la preluarea celui de-al patrulea mandat de președinte al Rusiei, reprezentanții statelor baltice ( Estonia, Lituania, Letonia) au fost prezenți la Washington, unde au avut o întrevedere cu președintele SUA, Donald Trump.

Donald Trump le-a mulțumit statelor baltice pentru asumarea creșterii bugetelor de apărare la 2% PIB, îndemnând alte țări NATO să urmeze exemplul Lituaniei, Letoniei și Estoniei în privința cheltuielilor pentru apărare.

„Angajamentul dvs. este un exemplu, alte națiuni și parteneri ai NATO din întreaga lume vor trebui să se reunească și să împărtășească această sarcină” a declarat liderul SUA.

După ce a felicitat Lituania, Letonia și Estonia pentru aniversarea centenarului de independență, Trump a spus că SUA va rămâne „un prieten și un aliat puternic și loial”.

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, la rândul ei, a aplaudat inițiativa lui Trump de reformare a NATO și presiunea pusă asupra aliaților pentru a spori cheltuielile pentru apărare.

”Am discutat cu președintele, am glumit puțin despre faptul că avem nevoie de leadership uneori pentru a lua decizii, chiar și un leadership imprevizibil (…). Și vedem acest tip de conducere în președintele Trump”, a declarat președintele lituanian.

Cele trei ţări baltice, a căror populaţie se ridică în total la şase milioane de persoane, au fost ocupate şi anexate de URSS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ele şi-au recâştigat independenţa în 1991 şi au aderat la UE şi NATO în 2004.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Acord comercial ”istoric” între SUA și China, semnat la Washington. Donald Trump: Corectăm greşelile trecutului. Xi Jinping: Un acord bun pentru întreaga lume

Published

on

© The White House/ Facebook

Statele Unite şi China au semnat miercuri un prim acord comercial, care prevede eliminarea unor tarife şi creşterea achiziţiilor chineze de bunuri şi servicii americane, detensionând conflictul din ultimele 18 luni dintre cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters, potrivit Adevărul.

Beijingul şi Washingtonul au descris faza întâi a acordului comercial ca un pas important după luni de zile de negocieri punctate cu tarife de retorsiune care au perturbat lanţurile de aprovizionare şi au provocat temeri legate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

”Împreună corectăm greşelile trecutului şi oferim un viitor al justiţiei economice şi securităţii pentru muncitorii, fermierii şi familiile americane”, a declarat preşedintele american Donald Trump la Casa Albă, alături de vicepremierul chinez Liu He şi alţi oficiali.  

”Ziua de astăzi marchează o etapă istorică, o etapă ce niciodată n-a mai fost parcursă cu China, spre un acord comercial corect şi reciproc între Statele Unite şi China”, a declarat preşedintele american.

Acordul comercial între China şi Statele Unite este bun „pentru întreaga lume”, afirmă preşedintele chinez Xi Jinping, într-o scrisoare adresată omologului său american, care a fost citită în timpul ceremoniei de semnare a documentului.  

La baza acordului se află angajamentul Chinei pentru achiziţia suplimentară de bunuri, servicii şi produse agricole americane în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, faţă de achiziţii de 186 de miliarde de dolari în 2017.  

Acordul va include comenzi suplimentare pentru produse agricole de 50 de miliarde de dolari, a spus Trump, adăugând că are încredere că fermierii americani vor putea să răspundă cererii mai mari. Preşedintele a mai spus că China va cumpăra servicii americane suplimentare de 40-50 de miliarde de dolari, bunuri manufacturate de 75 de miliarde de dolari şi livrări suplimentare de energie de 50 de miliarde de dolari.  

Oficiali ai ambelor ţări au afirmat că acordul marchează o nouă eră pentru relaţiile sino-americane, dar acesta nu reuşeşte să răspundă multor diferenţe structurale care l-au determinat pe preşedintele Trump să declanşeze războiul comercial. Între aceste probleme se află practica veche a Chinei de a subvenţiona companiile de stat şi inundarea pieţelor internaţionale cu produse foarte ieftine.

Faza întâi a acordului comercial, convenită în decembrie, anulează tarifele americane planificate pentru telefoane, jucării şi laptopuri şi reduce la jumătate tarifele, la 7,5%, pentru bunuri din China de circa 120 de miliarde de dolari, între care televizoare, căşti Bluetooth şi încălţăminte. Vor rămâne în vigoare tarife de 25% pentru produse industriale şi componente din China de 250 de miliarde de dolari, folosite de producătorii americani.

Continue Reading

CHINA

Parlamentul European solicită sancțiuni pentru autoritățile chineze: Beijing-ul trebuie să închidă ”taberele de reeducare” din provincia Xinjiang

Published

on

© European Parliament

Parlamentul European a criticat din nou, joi, autorităţile de la Beijing pentru tratamentul la care este supusă minoritatea uigură din provincia Xinjiang şi a cerut adoptarea unor sancţiuni ţintite contra oficialităţilor chineze.

Într-o rezoluţie adoptată joi prin ridicare de mâini, eurodeputaţii le solicită Comisiei Europene şi statelor membre să ia toate măsurile necesare pentru a convinge guvernul chinez să închidă “taberele de reeducare”, să pună capăt tuturor încălcărilor drepturilor omului în Xinjiang şi să apere libertăţile fundamentale ale uigurilor.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputații au lansat un apel către Consiliu pentru a ”adopta sancţiuni ţintite şi a îngheţa activele celor vinovaţi de reprimarea gravă a drepturilor fundamentale în Xinjiang”.

Rezoluția Parlamentului European vine după ce eurodeputații i-au acordat Premiul Saharov pentru libertate de gândire lui Ilham Tohti, profesor universitar uigur, închis pe viață în China. Premiul a fost înmânat fiicei sale.

Fost profesor de economie, Ilham Tohti, de 50 de ani, considerat un ”terorist” de Beijing, a fost condamnat în 2014 la închisoare pe viaţă pentru ”separatism”. Un an mai devreme, el a fost arestat pentru prima dată pe aeroportul din Beijing când, invitat de universitatea din Indiana, se pregătea să plece spre SUA, împreună cu fiica sa, pe atunci în vârstă de 18 ani. Ea a fost lăsată să plece în SUA, unde trăieşte de atunci.

Agerpres notează că, în luna noiembrie, cotidianul The New York Times a publicat peste 400 de pagini de documente guvernamentale secrete care dezvăluie mecanismele de supraveghere dure din Xinjiang, ca reacţie la atentatele atribuite de Beijing separatiştilor sau islamiştilor de etnie uigură.

Experţi din mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului acuză Beijingul că aproape un milion de musulmani din Xinjiang, în principal de etnie uigură, au fost internaţi în aşa-numitele ”tabere de reeducare”.

Continue Reading

CHINA

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României

Published

on

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României, a anunțat vineri Xinhua vineri, citat de Agerpres.

China şi România se bucură de o prietenie tradiţională, iar vastul lor parteneriat de prietenie şi cooperare a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani, declară liderul chinez în mesajul datat cu 9 decembrie.

Xi Jinping a reamintit de schimbul de mesaje de felicitare cu președintele Iohannis în luna octombrie, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Președintele chinez a precizat că promovarea prieteniei și consolidarea cooperării între cele două țări servește interesele fundamentale ale ambelor popoare.

Preşedintele Chinei a adăugat că acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor între China şi România şi este pregătit să lucreze cu omologul său român pentru a profita de oportunităţile istorice create de cooperarea în cadrul iniţiativei ”Belt and Road” şi de cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, pentru a extinde permanent schimburile bilaterale şi cooperarea pe baza respectului reciproc, a egalităţii şi beneficiilor reciproce şi pentru a aduce beneficii mai mari pentru ambele popoare.

Klaus Iohannis a obținut cel de-al doilea mandat de președinte în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc la 24 noiembrie, clasându-se pe primul loc, la o distanță covârșitoare față de contracandidata sa, Viorica Dăncilă.

Astfel, actualul președinte a obținut cel mai mare procent din istoria alegerilor prezidențiale pentru un candidat de dreapta, obținând 66.06% din totalul voturilor exprimate.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending