Connect with us

CHINA

Ministrul Apărării al Chinei, prezent la Moscova: Vizita mea în Rusia reprezintă un semnal pentru SUA

Published

on

Noul ministru chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe, a precizat că vizita sa în Rusia este un semnal pentru Statele Unite, făcând trimitere la relațiile tot mai strânse între Moscova și Beijing.

Partea chineză a venit (la Moscova) ca să arate americanilor legăturile strânse dintre forțele armate ale Chinei și Rusiei … am venit să vă sprijinim”, a punctat înaltul oficial chinez.

Foto: Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, discurs în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională || Facebook/ Ministerul rus al Apărării

Neobișnuita declarație a generalului Wei Fenghe a fost făcută marți, la începutul discuțiilor bilaterale cu Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu. Întâlnirea reflectă intensificarea cooperării militare dintre cei doi foști rivali comuniști. În aceeași declarație de la Moscova, Wei a subliniat faptul că a ales Rusia ca primă destinație externă, în cadrul noului său mandat, pentru a ”arăta întregii lumi nivelul înalt de dezvoltare a relațiilor noastre bilaterale și hotărârea fermă a forțelor armate de a consolida cooperarea strategică”, potrivit The Washington Post și CNN.

Foto: Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională // Facebook/ Ministerul rus al Apărării

Wei a adăugat că va participa miercuri la o conferință de securitate găzduită de Ministerul Rus al Apărării pentru ca ”americanii să știe despre legăturile strânse dintre forțele armate ale Chinei și Rusiei”.

Foto: Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională // Facebook/ Ministerul rus al Apărării

Remarcile neobișnuite au loc pe fondul apropierii dintre Moscova și Beijing, președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, promițând în noiembrie să intensifice legăturile bilaterale și cooperarea în domeniul afacerilor internaționale.

Liderul de la Kremlin va vizita China la finalul acestui an, fiind prima sa întâlnire cu oficiali chinezi de când a preluat cel de-al patrulea mandat de președinte al Rusiei.

Foto: Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, în cadrul Conferinței de la Moscova privind Securitatea Internațională // Facebook/ Ministerul rus al Apărării

La o întâlnire a ONU din septembrie, miniștrii de externe ai ambelor țări au criticat Washingtonul pentru poziția sa agresivă în afacerile globale și au spus că există o tranziție continuă către o ”lume multipolară”, fără o singură superputere.

Beijingul și-a sporit sprijinul pentru Moscova ca urmare a sancțiunilor venite din partea Occidentului ca urmare a anexării ilegate a Peninsulei Crimeea și a sprijinului acordat separatiștilor pro-ruși în estul separatist al Ucrainei.

Ca parte a cooperării militare în curs de dezvoltare, Moscova și Beijing au efectuat manevre militare comune, inclusiv în Marea Chinei de Sud și exerciții comune ale celor două forțe militare marine, în Marea Baltică, vara trecută. Exercițiul militar din Marea Baltică reprezintă prima dată când China face o paradă a forțelor sale armate într-o regiune în care tensiunile dintre Rusia și NATO au crescut după ce Moscova a anexat Crimeea, în 2014.

Reprezentanții statelor baltice, la Washington pentru a solicita sprijin din partea SUA în fața inamicului rus

În vreme ce ministrul Apărării al Chinei se află la Moscova pentru a lua parte la o conferință de securitate găzduită de Ministerul Rus al Apărării, iar Vladimir Putin a întreprins prima sa vizită în Turcia, de la preluarea celui de-al patrulea mandat de președinte al Rusiei, reprezentanții statelor baltice ( Estonia, Lituania, Letonia) au fost prezenți la Washington, unde au avut o întrevedere cu președintele SUA, Donald Trump.

Donald Trump le-a mulțumit statelor baltice pentru asumarea creșterii bugetelor de apărare la 2% PIB, îndemnând alte țări NATO să urmeze exemplul Lituaniei, Letoniei și Estoniei în privința cheltuielilor pentru apărare.

„Angajamentul dvs. este un exemplu, alte națiuni și parteneri ai NATO din întreaga lume vor trebui să se reunească și să împărtășească această sarcină” a declarat liderul SUA.

După ce a felicitat Lituania, Letonia și Estonia pentru aniversarea centenarului de independență, Trump a spus că SUA va rămâne „un prieten și un aliat puternic și loial”.

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, la rândul ei, a aplaudat inițiativa lui Trump de reformare a NATO și presiunea pusă asupra aliaților pentru a spori cheltuielile pentru apărare.

”Am discutat cu președintele, am glumit puțin despre faptul că avem nevoie de leadership uneori pentru a lua decizii, chiar și un leadership imprevizibil (…). Și vedem acest tip de conducere în președintele Trump”, a declarat președintele lituanian.

Cele trei ţări baltice, a căror populaţie se ridică în total la şase milioane de persoane, au fost ocupate şi anexate de URSS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ele şi-au recâştigat independenţa în 1991 şi au aderat la UE şi NATO în 2004.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Dialog la nivel înalt UE-China: Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene subliniază că relația cu Beijingul ”nu este una ușoară”, dar ”criza actuală nu ne oferă altă opțiune decât să conlucrăm strâns cu partenerii noștri globali, inclusiv cu China”

Published

on

Criza actuală nu ne oferă altă opțiune decât să conlucrăm strâns cu partenerii noștri globali, inclusiv cu China, a transmis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis în cadrul celui de-al 8-lea Dialog economic și comercial la nivel înalt cu vicepremierul chinez Liu He, reuniunea la care au luat parte mai mulți oficiali din Guvernul de la Beijing. În același timp, acesta a admis că relația cu Beijingul este ”una importantă, dar nu este una ușoară”, anunță Politico Europe

Potrivit unui comunicat al Executivului european, dialogul la nivel înalt, la care a participat și comisarul european pentru Comerț, Phil Hogan, s-a axat pe pandemie de coronavirus, guvernanța economică globală și cooperarea fiscală, printre teme aflându-se și reformarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și negocierile în desfășurare referitoare la un acord de investiții.

”Prin unirea forțelor, ne vom putea redresa mai rapid din punct de vedere economic și vom putea face progrese în domenii de interes comun, cum ar fi relațiile comerciale și de investiții. Cu toate acestea, trebuie să abordăm și chestiunile sensibile precum reciprocitatea referitoare la modul în care companiile noastre sunt tratate. Avem nevoie de progrese și aceste domenii înainte de urătorul summit care va avea loc în toamnă”, a transmis Dombrovskis.

La rândul său, comisarul european pentru Comerț Phil Hogan, a transmis că relațiile bilaterale și comerciale UE-China trebuie să se bazeze pe ”principiile-cheie ale reciprocității și concurenței echitabile, fundamentate pe norme predictibile și clare”.

În cadrul reuniunii, cele două părți au discutat și despre negocierile în desfășurare privind un acord comprehensiv privind investițiile, fiind o continuare a dialogului care a avut loc în perioada 202-4 iulie.

Uniunea Europeană a salutat progresul important în ceea ce privește concurența echitabilă, punctând în același timp că sunt necesare, în continuare, eforturi considerabile în sectoare precum accesul la piață și dezvoltare durabilă.

În ceea ce privește liberalizarea pieței, Bruxelles-ul a solicitat Beijingului îmbunătățirea ofertei în domeniul telecomunicațiilor, sănătății, biotehnologiei și vehiculelor electrice. De asemenea, oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noile restricții impuse asupra exporturilor de alimente, lucru care a dus la verificări nejustificate, controale și solicitări de certificate pentru exporturile europene de produse agricole.

 Cât privește dezvoltarea durabilă, Uniunea Europeană a insistat asupra importanței politice a unor angajamente semnificative în acest sector.

Amintim că la începutul lunii iunie, cancelarul german, Angela Merkel, care, între timp, a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie, preşedintele chinez, Xi Jinping, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au decis de comun acord că, “având în vedere situaţia generală a pandemiei” summitul UE-China, care trebuie să aibă loc la 14 septembrie, ”nu va putea avea loc la data prevăzută”.

Continue Reading

CHINA

Regatul Unit își va spori capacitatea de combatere a amenințărilor sino-ruse în spațiul cosmic

Published

on

© European Space Agency

Marea Britanie își va spori capacitatea de a trata amenințările reprezentate de Rusia și China în spațiu ca parte a unei analize a politicii externe, de securitate și apărare, a declarat ministrul apărării, Ben Wallace, citat de The Guardian.

Joi, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu pe 15 iulie, însă Moscova a negat acuzația, descriind evenimentul drept o inspecție a unui satelit de către altul și a spus că Washingtonul și Londra se angajează în retorica anti-Rusia.

„În această săptămână, ni s-a amintit ameninţarea pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea noastră naţională odată cu testarea provocatoare a unui proiectil asemănător unei arme de pe un satelit, ameninţând utilizarea paşnică a spaţiului”, a scris Wallace în Sunday Telegraph, adăugând că și China reprezintă o ameninţare.

„China dezvoltă, de asemenea arme spaţiale, ofensive şi ambele ţări îşi îmbunătățesc capacităţile în acest sens. Un astfel de comportament nu face decât să sublinieze importanţa analizei pe care guvernul britanic o efectuează în prezent”, a adăugat oficialul britanic.

Mai mult, secretarul adjunct pentru securitate internațională și neproliferare din SUA, Christopher Ford, a acuzat Rusia și China că au introdus noi arme anti-satelit „pentru a pune în pericol serviciile spațiale ale SUA și aliaților” și a spus că Moscova dezvoltă astfel de arme „într-un ritm foarte rapid”. Rusia, în schimb, a acuzat Statele Unite că își dezvolta propriul program de arme spațiale.

În acest context, o delegație a SUA se va întâlni cu oficialii ruși pe 27 iulie pentru a discuta despre securitate în spațiu pentru prima dată în șapte ani. Întâlnirea este programată să aibă loc la Viena, cu prilejul următoarei runde de discuții SUA-Rusia privind controlul armelor nucleare, a declarat Departamentul de Stat, într-o declarație din 24 iulie. Ultima întâlnire bilaterală între Rusia și Statele Unite cu privire la securitatea spațială a avut loc în 2013.

Continue Reading

CHINA

Tensiunile diplomatice dintre SUA și China escaladează. Washington acuză Beijingul că ascunde un spion în consulatul de la San Francisco. Donald Trump ameninţă să închidă şi alte consulate chineze în SUA

Published

on

Președintele american Donald Trump a atras miercuri atenția că ”este posibil” să ordone închiderea mai multor consulate ale Chinei în Statele Unite, după ce Departamentul de Stat american a somat Beijingul să-și închidă consultatul din Houton, în Texas, anunță Reuters.

 Trump a subliniat, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, miercuri, că un foc a fost observat în incinta Consulatului chinez din Houston după ce Departamentul de Stat a ordonat închiderea acestuia în termen de 72 de oe.

”Îmi imaginez că ardeau documente şi hârtii”, a declarat şeful statului american.

Afirmațiile liderului de la Casa Albă vin după ce Washingtonul a menționat că procurorii federali încearcă să dea de urma cercetătoarei chineze Tang Juan care a intrat ilegal pe teritoriul SUA după ce a mințit în ceea ce privește legăturile ei cu armata chineză. Americanii acuză că ea este ascunsă de China în consulatul din San Francisco, potrivit Digi24.

Conform documentelor oficiale, Tang a fost acuzată în data de 26 iunie de fraudarea vizei pentru intrarea pe teritoriul american. Procurorii spun că Tang a ascuns legăturile sale cu armata chineză în aplicația ei pentru a obține viza, dar investigatorii au descoperit fotografii cu ea în uniformă militară chineză. 

Procurorii spun că există și alți numeroși cercetători chinezi care afirmă că sunt parte a unui program de cercetare și care mint în legătură cu adevăratele lor intenții pentru a pătrunde pe teritoriu american.

”Avem dovezi că cel puțin în unul dintre aceste cazuri un cercetător militar a copiat sau a furat informații din instituțiile americane la ordinele superiorilor lor militari din China. Există, de asemenea, dovezi că guvernul chinez îi instruiește pe acesti indivizi să distrugă probe și își coordonează eforturile pentru a putea apoi să îi scoată din SUA”, spun procurorii americani.

Acesta acuzații apar pe fondul unor tensiuni diplomatice care au scaladat în ultima perioadă, culminând cu ultimatumul lansat de SUA la adresa Chinei de a-și închide consulatul din Houston.

Decizia a fost adoptată în urma unui incident la consulatul Chinei în care mai mulți indivizi neidentificați au ars documente în coșurile de gunoi din zona exterioară a consulatului. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus a explicat miercuri într-un comunicat că a fost ordonată închiderea consulatului ”pentru a proteja proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private americane”.

Aceasta a completat că Statele Unite nu vor ”tolera încălcările suveranității și încercările de intimidare a cetățenilor noștri, la fel cum nu am tolerat practicile comerciale neloiale ale Chinei, furtul de locuri de muncă americane”. De asemenea, purtătoare de cuvânt a evocat Convenția de la Viena, potrivit căreia statele ”au oligația de a nu se ameste în afacerile interne” ale țării gazdă.

De altfel, cu o zi înainte, SUA au inculpat marţi doi cetăţeni chinezi pentru implicarea într-o campanie de spionaj cibernetic pe parcursul unui deceniu, care a avut ca ţintă contractori din sectorul apărării, cercetători în domeniul Covid-19 şi alte sute de victime.

China are cinci consulate în Statele Unite, cel din Houston, statul Texas fiind deschis în 1979 şi având înscrişi în registre 900.000 de cetăţeni chinezi.

Legăturile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat în ultima perioadă în contextul în care Washingtonul a adoptat o poziție dură cu privire la China și a lansat un apel către comunitatea internațională să se alăture unei alianței anti-China.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending