Ministrul Apărării merge la Washington la un an de la precedenta vizită. România propune găzduirea unei prezențe americane permanente la Baza Mihail Kogălniceanu

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, efectuează începând de vineri o vizită oficială de lucru în Statele Unite, unde va fi primit de omologul american, Jim Mattis, la un an distanță de la precedenta vizită, când cei doi înalți oficiali au avut prima lor întrevedere bilaterală, dar și la o săptămână după ce România și SUA au aniversat șapte ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic.

Vizita a fost anunțată în luna august, într-un interviu pentru publicația Politico, de către ambasadorul George Maior, care a precizat și mizele acestei reuniuni bilaterale între cei doi parteneri strategici: promovarea ofertei României de a găzdui un contingent militar permanent american la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Fifor și-a anunțat joi vizita oficială la Washington, într-o postare pe Facebook, precizând că această deplasare este „extrem de importantă pentru consolidarea relației bilaterale strategice cu SUA”. De altfel, dincolo de oferta României anunțată de ambasdorul George Maior, ministrul Apărării a precizat la prezentarea bilanțului MApN pentru primele șase luni ale anului că România va efectua, în luna septembrie, plata pentru achiziția celui de-al doilea sistem de rachete sol – aer cu bătaie mare, tip Patriot.

Vizita lui Fifor la Washington va avea loc cu două săptămâni distanță înainte de reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO, o întrunire care trebuie să asigure continuitatea politică a deciziilor asumate la summitul de la Bruxelles, între care se disting transformarea structurii de comandă aliată printr-un comandament pentru Atlantic cu sediul în SUA și printr-un comandament pentru mobilitate militară în Europa cu sediul în Germania (coloana vertebrală NATO); sporirea măsurilor pentru descurajare și apărare colectivă prin adoptarea Readiness Initiative, planul ”Celor patru 30” care îmbracă noua poziție avansată a NATO și prin intermediul căruia 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă vor putea fi desfășurată, în caz de necesitate, în cel mult 30 de zile.

O decizie importantă din perspectivă națională este așteptată și în contextul în care la summitul din luna iulie aliații au luat notă și de oferta României de a găzdui o structură de comandament NATO la nivel de corp de armată pe teritoriul său, ca parte a Structurii de Forțe, necesară pentru planificarea întăririlor în regiune în caz de necesitate.

Citiți și Vicepremierul Ana Birchall și ministrul Apărării Mihai Fifor reprezintă România la Forumul CEPA de la Washington, conferință anuală de top dedicată relației transatlantice

De asemenea, în cadrul vizitei în SUA, ministrul Apărării va fi unul dintre speakerii principali la Forumul CEPA, organizat la Washington de singurul think tank din capitala Statele Unite concentrat pe problematica securității în Europa Centrală și de Est – Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

Ministrul Apărării Mihai Fifor s-a mai aflat într-o vizită în SUA anul trecut, tot în luna septembrie, fiind primit atunci de omologul Jim Mattis care a recunoscut angajamentul fenomenal al României de a crește cheltuielile militare. Fifor și Mattis au mai avut ulterior discuții bilaterale în marja reuniunilor ministeriale ale Alianței Nord-Atlantice, de la Bruxelles.

Încă de la aderarea României la NATO, dar și în contextul Parteneriatului Strategic România-SUA, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu a căpătat un rol strategic important pentru securitatea euro-atlantic. Anul trecut, Washington-ul a anunțat investiţii cuprinse între 25 şi 100 de milioane de dolari pentru modernizarea Bazei.

Pe de altă parte, oferta României de a găzdui o prezență americană permamentă nu este un caz singural în regiune, iar vizita lui Fifor la Washington survine la câteva zile după ce președintele Poloniei a plecat de la Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București pentru a se întâlni la Washington cu președintele Donald Trump, reuniune la care cei doi lideri au semnat documente strategice bilaterale importante, iar Varșovia și-a reluat propunerea găzduirii unei baze americane pe teritoriul Poloniei.

Anterior summit-ului NATO de la Bruxelles, Ministerul Apărării din Polonia a dat publicității un document intitulat ”Proposal for a U.S. Permanent Presence in Poland” prin care Varșovia arăta că își dorește să găzduiască o prezență permanentă americană pe teritoriul țării sale și este dispusă să aloce până la 2 miliarde de dolari pentru a obține acest lucru.

Zilele trecute, la Washington, președintele Andrzej Duda a propus ca baza militară americană de pe teritoriul Poloniei să se numească „Fort Trump”, iar președintele SUA a indicat că Statele Unite vor studia serios această posibilitate.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.