Ministrul Apărării Mihai Fifor: Am făcut astăzi plata pentru primul sistem de rachete Patriot

România a făcut joi plata pentru primul sistem de rachete Patriot, a declarat joi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite buget-finanţe referitoare la bugetul ministerului pentru acest an.

Foto: MApN

”Astăzi am făcut plata pentru primul sistem Patriot”, a spus Fifor joi, potrivit Digi24.ro. ”Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani, vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul apărării”, a afirmat Fifor.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, au semnat, la finalul lunii noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) Scrisoarea de Ofertă şi pentru achiziţia sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – Patriot. Rachetele vor intra în dotarea Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea anului 2020.

Anunțul inițial al aprobării unei posibile vânzări de rachete Patriot către România a fost făcut de către Agenția Americană pentru Apărare – o structură a Pentagonului – în ziua în care România și SUA au aniversat două decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.