Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut marți două întrevederi bilaterale cu omologul bulgar, Nikolai Nankov Nencev, și cu cel turc, Fikri Ișik, informează un comunicat MApN remis CaleaEuropeana.ro.
Reuniunile au avut loc în contextul reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO, care are loc marți și miercuri la cartierul general al Alianței de la Bruxelles, fiind ultima întâlnire oficială a NATO înaintea summitului de la Varșovia. Totodată, România formează, alături de Bulgaria și Turcia, grupul țărilor NATO riverane la Marea Neagră.
”În următoarele două zile vom pava calea spre deciziile Summitului”, a declarat Stoltenberg înaintea începerii reuniunii miniștrilor Apărării, potrivit unui comunicat NATO, care a anunțat și două dintre cele mai importante hotărâri: trimiterea, prin rotație, a patru batalioane multionaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia și găzduirea unei brigăzi multinaționale NATO pe teritoriul României, un element militar terestru care ar putea organiza și facilita acțiunile NATO în regiune, inclusiv exerciții și alte măsuri de asigurare. (mai multe detalii aici)
România și Bulgaria, accent pe propunerile comune pentru asigurarea prezenței aliate în Marea Neagră

FOTO: MApN
Discuţiile cu omologul bulgar s-au axat pe temele strategice în perspectiva Summit-ului de la Varşovia, cu accent pe propunerile comune pentru asigurarea unei prezenţe aliate înaintate la Marea Neagră. Cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția pentru modul în care importanța strategică a regiunii este reflectată în proiectele de documente ce urmează să fie adoptate la această ministerială.
Cei doi demnitari au convenit asupra accelerării acțiunilor de constituire și operaționalizare a brigăzii multinaționale și a structurilor aliate de comandă-control de pe teritoriul României și Bulgariei contribuind astfel la consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare.
Ministrul român al apărării a subliniat necesitatea intensificării consultărilor bilaterale, în perioada imediat următoare, în vederea stabilirii coordonatelor concrete de realizare a unui pachet regional de cooperare întărită între statele aliate riverane Mării Negre, care să constituie fundamentul de consolidare a unei prezenţe adaptate a forțelor NATO în regiune.
România și Turcia, eforturi comune pentru consolidarea prezenței aliate pe flancul estic al NATO

FOTO: MApN
Cei doi oficiali au convenit asupra intensificării colaborării militare româno-turce, în concordanță cu dezvoltarea de ansamblu a relațiilor bilaterale sub egida Parteneriatului strategic dintre cele două țări. Principalele domenii vizate sunt exercițiile și activitățile de instruire în comun, sprijinul reciproc și contribuțiile concrete la operaționalizarea structurilor de comandă control aliate de pe teritoriul celor două state, respectiv cooperarea în domeniul industriei de apărare.
Discuțiile s-au concentrat pe situația regională de securitate și importanța creșterii profilului strategic al Mării Negre pe agenda aliată, în contextul viitorului Summit de la Varșovia.
Au fost abordate modalitățile concrete de coordonare a eforturilor bilaterale pentru asigurarea condițiilor de consolidare a prezenței înaintate aliate pe flancul estic al NATO, cu accent asupra Mării Negre. În context, cei doi miniștri au decis intensificarea, în perioada rămasă până la Summit, a contactelor bilaterale dedicate finalizării pachetului regional de asigurare a prezenței forțelor aliate în zonă, cu prioritate în domeniul maritim.
Întrevederile ministrului român al Apărării cu omologii săi bulgar și turc au avut loc după ce Mihnea Motoc a efectuat în ultima perioadă vizite bilaterale la Sofia și la Ankara pentru a consolida agenda comună de securitate a celor trei țări NATO care au ieșire la Marea Neagră.
Citiți și NATO, decizie importantă înainte de summitul de la Varșovia: Miniștrii Apărării vor hotărî desfășurarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în Polonia și țările baltice
Desfăşurată cu trei săptămâni înainte de Summit-ul NATO de la Varşovia, reuniunea miniștrilor Apărării are ca obiectiv principal pregătirea deciziilor ce urmează să fie adoptate de şefii de stat şi de guvern cu privire la principalele teme ale Summit-ului, dintre care de interes particular pentru România sunt postura de descurajare şi apărare, prezenţa aliată pe flancul estic şi angajamentul NATO în Afganistan.
.