Connect with us

MAREA BRITANIE

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul britanic la București Andrew Noble. Cooperarea militară dintre România și Marea Britanie, în plan bilateral și aliat, pe agenda discuțiilor

Published

on

©MApN

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a avut luni o întrevedere cu ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble, în cadrul căreia au discutat despre cooperare între cele două țări, atât din perspectivă bilaterală, în plan aliat, cât și în contextul crizei sanitare.

Potrivit unui comunicat al MApN, în timpul ”convorbirilor a fost evidenţiată importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie, precum şi liniile de cooperare în domeniul apărării ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii din care România face parte, în actualul context de limitări generate de pandemia COVID-19”.

La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au apreciat nivelul discuţiilor, exprimându-și totodată disponibilitatea continuării consultărilor pe teme de interes comun pentru ambele părţi.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a anunțat în luna mai a acestui an că România și Regatul Unit se află în etapa de negociere a unui document privind Parteneriatul Strategic bilateral. “Suntem în curs de negociere a unui nou document al acestui parteneriat strategic și sperăm să-l putem finaliza cât mai curând în așa fel încât el să așeze baza relațiilor dintre România și Regatul Unit post-Brexit”, a spus șeful diplomației române într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Mesajul ministrului de externe venea în urma anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis, care preciza în luna ianuarie, în cadrul alocuțiunii sale anuale în fața reprezentanților misiunilor diplomatice acreditați la București, că România lucrează la modernizarea Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit, un mesaj reluat de șeful statului, dar și de Bogdan Aurescu în ziua producerii Brexitului, și anume la 31 ianuarie 2020.

Relaţia bilaterală dintre România şi Marea Britanie este caracterizată de relaţii apropiate de cooperare în plan internaţional. În iunie 2003 cele două ţări au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic, prin adoptarea unui document intitulat ”Marea Britanie şi România în Europa: Parteneriat Strategic”. În iunie 2011 a fost convenită ”Declaraţia Comună privind relansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie”, care prevede angajamentul celor două state de a coopera mai strâns în multiple domenii.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.

Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.

Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Ministrul apărării, la Londra: Angel Tîlvăr și omologul britanic au discutat despre cooperarea pentru întărirea apărării și descurajării pe flancul estic al NATO

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr și omologul său britanic, Grant Shapps, au avut luni, la Londra, o întrevedere bilaterală în cadrul căreia cei doi demnitari au discutat despre întărirea cooperării în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO.

Ministrul român al apărării și secretarul apărării britanic au avut o agendă consistentă de discuții axată pe consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, situația de securitate de la Marea Neagră, războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina şi agenda NATO, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În ceea ce privește relația bilaterală, ministrul Tîlvăr a exprimat determinarea părții române de a implementa liniile de efort din domeniul apărării şi securității, menționate în Declarația Comună România – Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind Parteneriatul Strategic, semnată în luna martie a acestui an.

“Am discutat cu omologul meu despre cum putem întări cooperarea în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, implementarea Conceptului Strategic al NATO, dar şi nevoia de a menține un dialog constant pentru a înțelege mai bine provocările specifice fiecărei regiuni. Am avut, de asemenea, un schimb de opinii despre importanța deosebită pe care noi o acordăm Republicii Moldova şi Balcanilor de Vest“, a declarat ministrul român al apărării.

 

Ministrul Tîlvăr i-a transmis secretarului apărării Shapps îngrijorările în ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre, de pe flancul estic al NATO, generată de o escaladare periculoasă după retragerea Rusiei din Inițiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră.

“Federaţia Rusă poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase din Marea Neagră, acestea reprezentând un risc important pentru stabilitatea și pacea în regiunea Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru NATO”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Oficialul român a apreciat contribuția Marii Britanii la consolidarea posturii aliate de pe flancul estic și în special în regiunea Mării Negre, dovadă concretă a solidarității și unității aliate. Participarea Regatului Unit la misiunile de Poliție Aeriană Întărită din România, angajamentele viitoare şi exercițiile în format bilateral și multilateral sunt doar câteva exemple concrete ale acestor contribuții.

Cu privire la evoluția conflictului din Ucraina, ministrul Tîlvăr a apreciat sprijinul Marii Britanii asigurat forțelor armate ucrainene şi a salutat eficiența misiunii de instruire Interflex la care participă şi România. Potrivit autorităților militare britanice, peste 30.000 de militari ucraineni au fost antrenați cu succes în cadrul acestei misiuni, efort la care contribuie și instructori militari români.

Legat de agenda NATO, ministrul Tîlvăr a amintit de succesul Summit-ului de la Vilnius, prin prisma deciziilor majore adoptate privind continuarea adaptării posturii colective de descurajare și apărare. Oficialul român a exprimat determinarea României de a susține și contribui la continuarea eforturilor de implementare a posturii colective într-o abordare multi-domeniu, pe termen lung.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

MApN: Ministrul Angel Tîlvăr, vizită în Marea Britanie, unde va avea întrevederi cu omologul britanic și cu ministrul de stat pentru înzestrare

Published

on

© Angel Tîlvăr/ Facebook

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 27-29 noiembrie, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la Conferința dedicată inițiativei de înzestrare a NATO cu muniții și rachete, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Programul vizitei include și întrevederi cu omologul britanic, Grant Shapps, și ministrul britanic de stat pentru înzestrare, James Cartlidge. 

De asemenea, oficialul român va avea convorbiri și cu șeful Apărării din Marea Britanie, amiral Sir Tony Radakin.

Citiți și Marea Britanie a vândut României două nave “vânător de mine” capabile să elimine mine rusești: Prin acordul cu România, contribuim la securitatea în Marea Neagră

Agendele de discuții aferente întâlnirilor bilaterale au incluse subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice din perspectiva implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius, aspecte curente și de perspectivă referitoare la cooperarea în plan bilateral dintre cele două armate, cu accent asupra programelor de înzestrare ale Armatei Române.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA29 mins ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA41 mins ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL1 hour ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.17 hours ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

NATO19 hours ago

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

NATO19 hours ago

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

NATO20 hours ago

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending