Connect with us

JAPONIA

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă: România și Japonia vor iniția negocierile pentru un acord bilateral în domeniul apărării

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării între România şi Japonia a fost discutată, joi, de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ambasadorul nipon la Bucureşti, Hitoshi Noda.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării remis CaleaEuropeană.ro, cu prilejul întâlnirii, ministrul Ciucă a mulţumit ambasadorului japonez pentru interesul acordat MApN, ”în special în contextul situaţiei de securitate tot mai complicată”.

Totodată, acesta a confirmat participarea unui reprezentant al MApN la primul dialog bilateral, care va avea loc la începutul lunii decembrie, la Tokio, care îşi propune să identifice domeniile de interes comun, care vor constitui baza iniţierii negocierii unui acord bilateral în domeniul apărării.

“Am apreciat de comun acord importanţa menţinerii unui nivel constant al dialogului politico-militar bilateral, având în vedere evoluţiile din mediul internaţional de securitate”, a precizat ministrul, la finalul întrevederii de la sediul MApN.

Discuțiile dintre mininistrul Apărării Naționale și ambasadorul nipon la București au avut loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis, aflat în premieră într-o vizită în Japonia în luna octombrie, și premierul nipon Shinzo Abe au discutat, la Tokyo, despre posibilitatea strângerii ”cooperării în domeniul securității și apărării”.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc i-a mărturisit împăratului Japoniei că a fost marcat de lacrimile vărsate de părinții săi după lansarea bombelor atomice la Hiroshima și Nagasaki

Published

on

© Vatican News/Twitter

Papa Francisc i-a mărturisit împăratului Naruhito că părinții săi au vărsat lacrimi la auzul veștii privind bombardamentul atomic de la Hiroshima și Nagasaki, pe vremea când era doar un copil, relatează EFE, preluat de Agerpres

Înaintea unei întâlniri cu tinerii, la catedrala Sfânta Maria din Tokyo, Suveranul Pontif a avut o întrevedere privată cu împăratul Naruhito, la Palatul Imperial, care a durat aproximativ 30 de minute. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al Palatului, Suveranul Pontif i-a spus împăratului că avea doar 9 ani când și-a văzut părinții plângând după ce au auzit despre lansarea bombelor atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945, iar lacrimile părinților săi l-au marcat profund. 

Aceleaşi surse au arătat că împăratul, care nu a fost însoţit de împărăteasa Masako, a mulţumit suveranului pontif argentinian pentru întâlnirea avută în cursul dimineţii cu victimele cutremurului de la Fukushima, care a provocat un enorm tsunami şi a avariat centrala nucleară.

Papa Francisc a fost întâmpinat la intrarea în Palat de împăratul nipon, îmbrăcat cu un costum închis, şi s-au salutat timp de câteva minute înainte de începerea reuniunii. De asemenea, mass-media din Japonia a descris modul în care împăratul l-a însoțit pe Papă la mașină, la finalul întrevederii, un gest în afara tradiției protocolare; de obicei, oaspeții pleacă însoțiți de suită, în timp ce împăratul rămâne în urmă. 

Analiștii consideră că acesta este un semn al aprecierii speciale de care se bucură Papa Francisc din partea împăratului nipon. 

Papa Francisc şi Naruhito s-au mai întâlnit la Vatican în 2016, când acesta din urmă încă nu era împărat. De altfel, suveranul nipon are o legătură familială cu catolicismul, mama sa, împărăteasa Michiko, provenind dintr-o familie catolică și primind o educație catolică la școli de profil. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc, rugăciune la Memorialul Păcii de la Hiroshima: Pacea nu este altceva decât un cuvânt gol dacă nu este întemeiată pe adevăr și dreptate, animată și desăvârșită de caritate și atinsă în libertate

Published

on

© Vatican News/Twitter

Papa Francisc s-a deplasat duminică la Hiroshima și Nagasaki pentru a cere puterilor mondiale să renunțe la arsenalele lor nucleare, declarând utilizarea și deținerea bombelor atomice, atât o crimă „imorală”, cât și un deșeu periculos, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În fața supraviețuitorilor bombardamentelor atomice din 1945, Suveranul Pontif a denunțat eroziunea constantă a acordurilor de control al armelor nucleare și a respins doctrina de descurajare din perioada Războiului Rece, pe care Biserica Catolică a sancționat-o timp de aproape trei decenii.

„Utilizarea energiei atomice în scopuri de război este imorală”, a declarat el în timpul unei rugăciuni nocturne la Memorialul Păcii de la Hiroshima, adăugând că ,,deținerea de arme este, de asemenea, imorală.”, potrivit unui mesaj pe Twitter. 

Pe ploaia de la Nagasaki și întunericul tăcut de la Hiroshima, Papa a cerut liderilor politici să accepte că adevărata pace și securitate internațională nu pot fi construite într-un climat de neîncredere, ci mai degrabă de solidaritate.

,,Pacea nu este altceva decât un cuvânt gol dacă nu este întemeiată pe adevăr, construită pe dreptate, animată și desăvârșită de caritate și atinsă în libertate”, este mesajul transmis la Hiroshima, potrivit unei postări pe Twitter. 

Citiți și Papa Francisc, apel la încetarea cursei înarmării nucleare în timpul vizitei istorice în Japonia: Nagasaki ne face profund conștienți de durerea și groaza pe care ființele umane sunt capabile să o provoace

Papa Francisc a vizitat Hiroshima și Nagasaki în prima zi  a călătoriei sale istorice în Japonia, urmărind să intensifice apelul său pentru interzicerea globală a armelor atomice.

Nagasaki a fost locul perfect pentru a-și începe călătoria, fiind locul de naștere al creștinismului din Japonia și unde a putut onora nevinovații uciși în război, precum și misionarii și martirii creștini uciși pentru credința lor.

Prin vizita sa în Japonia, Suveranul Pontif, în vârstă de 82 de ani, își îndeplinește o veche dorință personală de a predica în Japonia, unde spera să fie misionar cu ani în urmă. Acesta se află în Japonia pentru o vizită de patru zile, după vizita din Thailanda, unde a predicat un mesaj de pace și toleranță religioasă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc, apel la încetarea cursei înarmării nucleare în timpul vizitei istorice în Japonia: Nagasaki ne face profund conștienți de durerea și groaza pe care ființele umane sunt capabile să o provoace

Published

on

© Vatican News/Twitter

Papa Francisc a condamnat „oroarea indiscutabilă” adusă de armele nucleare în timpul vizitei sale la Nagasaki, unul dintre cele două orașe japoneze distruse de bombele atomice americane la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Guardian

În timpul unei prelegeri ținute în a doua zi a primei vizite papale în Japonia după 38 de ani și a doua în istorie, Suveranul Pontif a cerut liderilor mondiali să pună capăt cursei înarmării nucleare, punctând că acestea oferă națiunilor lor doar un fals sentiment de securitate.

,,Fiind convins că o lume fără arme nucleare este posibilă și necesară, cer liderilor politici să nu uite că aceste arme nu ne pot proteja de amenințările actuale la securitatea națională și internațională”, a transmis Suveranul Pontif în fața sutelor de oameni adunați să-l asculte.

Înainte de întâlnirea sa cu japonezii de rând, Papa a depus o coroană de flori și s-a rugat la poalele memoriaului dedicat celor 74.000 de oameni care au murit instantaneu și în lunile care au urmat detonării bombei atomice la Nagasaki, la 9 august 1945, la trei zile de la atacul nuclear american de la Hiroshima, care s-a soldat cu moartea a  140.000 de oameni, potrivit unei postări pe Twitter. 

,,Acest loc ne face profund conștienți de durerea și groaza pe care noi, ființele umane, suntem capabili să o provocăm celuilalt”, a spus Papa Francisc, stând lângă fotografia înrămată a unui băiat care-l purta în spate pe fratele său mort în urma atacului asupra orașului Nagasaki.

Prin vizita sa în Japonia, Suveranul Pontif, în vârstă de 82 de ani, își îndeplinește o veche dorință personală de a predica în Japonia, unde spera să fie misionar cu ani în urmă. Acesta se află în Japonia pentru o vizită de două zile, după vizita din Thailanda, unde a predicat un mesaj de pace și toleranță religioasă.

După slujba de liturgică pe care o va oficia la Nagasaki, Papa se va duce la Hiroshima și la Tokyo, unde se va întâlni cu împăratul Naruhito. 

Majoritatea japonezilor practică un amestec de șintoism și budism, două credințe strâns legate între ele bazate pe închinării la spiritele naturii, însă mulți japonezi practică și ritualuri și tradiții creștine, precum Crăciunul.

Creștinii au îndurat secole de represiune sângeroasă în Japonia după ce religia a fost introdusă în țară de un preot iezuit spaniol în 1549.

În secolul al XVII-lea, Japonia s-a izolat de lumea exterioară, iar creștinii au fost persecutați și obligați să renunțe la credința lor. Ulterior, când Japonia a ieșit din izolare la mijlocul secolului al XIX-lea și misionarii s-au întors, au fost uimiți să găsească aproximativ 60.000 de oameni care își păstraseră în secret credința, practicând o versiune unică de catolicism amestecat cu cultura japoneză și riturile religioase.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending