Connect with us

NATO

Ministrul Apărării: Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei

Published

on

© Angel Tîlvăr - Facebook

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei,  a declarat marți ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System – AAMDS) din România.

Din delegația ministrului apărării naționale au făcut parte șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Leonard Baraboi, și șeful de stat major al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul de brigadă Răzvan Brătulescu. Programul oficial a inclus vizitarea sistemului AADMS, prilej cu care ministrul Angel Tîlvăr l-a felicitat pe căpitan-comandorul Robert Foster pentru recenta numire în funcția de comandant al acestui sistem.

Potrivit unui comunicat al MApN, în discuțiile desfășurate la bordul sistemului, ministrul apărării naționale a subliniat rolul important al sistemului SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore găzduit de România în arhitectura defensivă a NATO.

„Sistemul care funcționează la Deveselu este una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei. Faptul că România a fost aleasă pentru a găzdui această tehnologie avansată reprezintă și o manifestare concretă a solidității parteneriatului strategic româno-american și a angajamentului SUA pentru consolidarea posturii aliate de apărare în regiunea Mării Negre”, a arătat Angel Tîlvăr.

Citiți și: “România, ferm angajată parcursului euroatlantic”: Ministrul apărării și ambasadoarea SUA, vizită comună la Baza Mihail Kogălniceanu alături de atașații apărării din statele NATO

Ministrul apărării naționale a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.

„Măsurile fără precedent luate de România pentru modernizarea capabilităților sale defensive, prin programele de înzestrare derulate în ultimii ani au consolidat statutul țării noastre de pol de securitate în regiunea Mării Negre. Din păcate, ca urmare acțiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spațiu al cooperării și comerțului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct. Angajamentul României, alături de aliații noștri, pentru asigurarea securității în regiunea noastră este de neclintit”, a adăugat Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul apărării naționale a subliniat importanța dimensiunii de apărare și securitate a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite pentru ecuația de securitate națională a țării noastre.

„România rămâne un aliat responsabil al SUA și un partener loial în procesul de consolidare a securității regionale în zona Mării Negre. Vom continua să acționăm pentru menținerea acestei regiuni ca punct de maximă importanță pe agenda NATO”, a spus Tîlvăr.

Programul vizitei la Deveselu a inclus și o întâlnire cu militarii americani, precum și cu personalul militar și civil român care își desfășoară activitatea în Baza Militară 99.

Mai mult, Angel Tîlvăr a adresat mulțumiri militarilor americani aflați în misiune în România și a transmis un mesaj de apreciere din partea Guvernului României pentru contribuția fiecăruia dintre aceștia la întărirea securității în regiune

„Așa cum afirmă motto-ul acestei importante baze militare („One Mission, One Team” – „O singură misiune, o singură echipă” – n.n), formați, împreună cu colegii dumneavoastră români, o echipă redutabilă, care are un rol deosebit de important pentru apărarea Europei împotriva amenințărilor balistice”, a declarat Angel Tîlvăr.

În discuțiile purtate cu personalul militar și civil român, au fost trecute în revistă principalele proiecte de modernizare a infrastructurii unității, precum și planurile de investiții în infrastructura administrată în garnizoana de reședință, Deveselu și în localitatea Caracal.

Ministrul Tîlvăr a felicitat personalul bazei pentru nivelul de performanță atins în îndeplinirea obiectivelor asumate, arătând că Baza 99 Deveselu reprezintă un exemplu de bune practici în ceea ce privește cooperarea cu forțele aliate.

„Am dorit să vă vizităm acum, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, pentru a vă asigura de întreaga considerație a echipei pe care o coordonez la vârful ministerului, precum și de întregul nostru sprijin pentru asigurarea tuturor resurselor necesare pentru a vă putea desfășura în continuare activitățile deosebit de importante pentru securitatea națională și aliată. Vă doresc dumneavoastră și familiilor dumneavoastră Sărbători Fericite, în liniște și pace”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

NATO

Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”

Published

on

© NATO/ Flickr

Uniunea Europeană trebuie să își regândească prioritățile de cheltuieli pentru a crește bugetele de apărare, a declarat luni noul secretar general al NATO, Mark Rutte, în Parlamentul European, pledând ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.

“În medie, țările europene cheltuiesc cu ușurință până la un sfert din venitul lor național pe pensii, sănătate și sisteme de securitate socială, iar noi avem nevoie doar de o mică parte din acești bani pentru a face apărarea mult mai puternică”, a declarat Rutte în fața deputaților europeni, reuniți în cadrul Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare.

“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”, relatează Politico Europe.

Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta. Trebuie să sporim rezistența societăților noastre și a infrastructurii critice”, a precizat Rutte.

O parte esențială a acestei securități este consolidarea cooperării dintre NATO și UE. În prima sa apariție în Parlamentul European în calitate de șef al NATO, Rutte a declarat că scopul este de a “aduce NATO și UE mai aproape împreună” pentru a contracara o “campanie de destabilizare” a Kremlinului, împreună cu amenințări care variază de la Iran și China la atacuri cibernetice și proliferare nucleară.

Majoritatea țărilor UE fac parte și din NATO, alianță politico-militară în interiorul căreia statele sale membre au convenit acum un deceniu să investească cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Însă, viitorul președinte al SUA Donald Trump ridică miza, cerându-le aliaților să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare – mult mai mult chiar decât Statele Unite, care cheltuiește 3,38%.

Pentru multe țări, atingerea procentului de 2% a fost un efort major, iar 5% pare inaccesibil, în timp ce Mark Rutte nu a adus vești bune politicienilor care sperau la o amânare.

Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. De altfel, în primul său discurs major de la preluarea funcției, Mark Rutte le-a cerut aliaților să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

Luni, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene. Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

Published

on

© European Union 2024

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene, a anunțat luni președintele Consiliului European, Antonio Costa, într-o scrisoare transmisă acestora.

Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.

Cred că împărtășim o evaluare similară a amenințărilor cu care se confruntă Europa. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a readus războiul de mare intensitate pe continentul nostru – încălcând principiile fundamentale ale dreptului internațional și amenințând securitatea europeană – împreună cu atacuri hibride și cibernetice din ce în ce mai numeroase asupra statelor membre, a economiilor și societăților acestora“, a spus Costa, în scrisoarea transmisă celor 27 de lideri, el menționând și situația din Orientul Mijlociu la capitolul provocărilor geopolitice.

Deși discuția va avea loc pe fondul revenirii lui Trump la Casa Albă, scopul acestei reuniuni este de a pregăti terenul pentru deciziile pe care UE va trebui să le ia și de a oferi orientări Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant în pregătirea unei cărți albe privind viitorul apărării europene, care va acoperi inițiativele comune de apărare și resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.

Potrivit președintelui Consiliului European, discuția liderilor se va concentra pe “două mari principii”.

“În primul rând, Europa trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare. Ea trebuie să devină mai rezilientă, mai eficientă, mai autonomă”, a spus el în scrisoare. 

“Făcând acest lucru, ea va deveni un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în cadrul NATO”, a mai spus el.

Al doilea principiu este că statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru forțele lor armate.

În același timp, Costa a arătat că există un interes comun în a coopera mai strâns la nivel european pentru a maximiza economiile de scară și a reduce costurile, pentru a garanta interoperabilitatea, pentru a asigura o cerere stabilă și pe termen lung – “astfel încât să ofere mai multă previzibilitate industriei noastre – și pentru a preveni duplicarea”. 

Președintele Consiliului European a subliniat că prin prezența secretarului general al Alianței Nord-Atlantice va fi discutată cooperarea UE-NATO și sprijinul pentru Ucraina, în vreme ce participarea premierului britanic va marca o discuție axată pe dimensiunea securității și apărării în relațiile dintre UE și Regatul Unit.

Ambele părți doresc crearea, la propunerea guvernului laburist britanic, unui pact de securitate UE – Marea Britanie.

Potrivit lui Antonio Costa, în cadrul summitului, liderii UE vor se vor concentra pe definirea capacităților de apărare pe care trebuie să le dezvolte în colaborare în mod prioritar, datorită importanței lor pentru securitatea colectivă a UE, pe investiții mai mari și comune și pe consolidarea parteneriatelor existente.

“Suntem de acord să cheltuim mai mult și mai bine împreună? Cum putem accelera mobilizarea finanțării private și prin intermediul căror instrumente ale UE? Cum putem utiliza cel mai bine bugetul UE, pe termen scurt, mediu și lung? Având în vedere nevoile considerabile de finanțare, ce opțiuni comune suplimentare pot fi luate în considerare?”, sunt întrebările pe care șeful Consiliului European le propune liderilor UE, în vreme ce finanțarea comună în domeniul apărării se numără și printre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE.

Discuția centrată pe investițiile în apărare are la bază și o presiune întemeiată de viitorul președinte american Donald Trump, care le cere cu regularitate europenilor să plătească mai mult dacă doresc să beneficieze în continuare de protecția SUA.

Această reuniune informală va avea loc la Château de Limont, la circa 20 de kilometri de orașul Liege, în Belgia. Ea va fi prima de acest gen cu participarea Marii Britanii după ani de tensiuni legate de Brexit.

Continue Reading

NATO

Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA

Published

on

© NATO

Polonia, singurul stat membru al NATO care alocă 5% din Produsul Intern Brut pentru apărare, și-a exprimat duminică susținerea față de apelul președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre.

Solicitarea lui Trump ca membrii Alianței Nord-atlantice să își dubleze sau chiar tripleze obiectivul pentru bugetele de apărare a determinat o reacție mixtă în rândul guvernelor europene cu probleme financiare.

Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat pentru Financial Times într-un interviu publicat duminică că Varșovia poate fi “legătura transatlantică” între Europa și provocarea lansată de viitorul președinte al Statelor Unite.

Polonia a preluat la 1 ianuarie 2025, de la Ungaria, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, având ca motto “Securitate, Europa!” și stabilindu-și consolidarea relațiilor transatlantice drept obiectiv de prim rang.

Citat de Politico Europe, ministrul polonez al apărării a declarat că “va fi nevoie de încă un deceniu” pentru a atinge obiectivul propus de Trump, dar că președintele ales al SUA “nu ar trebui criticat pentru că a stabilit un obiectiv cu adevărat ambițios, pentru că altfel vor exista unele țări care vor continua să dezbată dacă este într-adevăr nevoie de mai multe cheltuieli”.

Obiectivul propus de 5% este mai mult decât cheltuiește în prezent orice membru NATO.

Polonia se apropie cel mai mult, cheltuind 4,12% din PIB pentru apărare în 2024, și își propune să crească la 5% în 2025. Statele Unite au cheltuit anul trecut 3,4% din PIB-ul lor pentru apărare.

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat săptămâna trecută că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.

În 2024, cheltuielile militare germane au atins pentru prima dată nivelul de 2% din PIB, o regulă fixată de NATO în 2014 în urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. Aceasta s-a datorat în special unui fond special de 100 de miliarde de euro decis de Olaf Scholz la câteva zile după declanșarea războiului rus la scară mare în Ucraina în februarie 2022, pentru a reînarma Germania și a moderniza apărarea sa.

La finele anului trecut, Financial Times relata într-un material că importanți consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că liderul republican va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri.

În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO6 hours ago

Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

CONSILIUL UE10 hours ago

UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută

U.E.11 hours ago

Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE

G712 hours ago

Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO

ROMÂNIA13 hours ago

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR

ROMÂNIA13 hours ago

România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending