Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul Bogdan Aurescu a încurajat înalți oficiali ai Republicii Azerbaidjan să aprofundeze în continuare relațiile cu UE

Published

on

© MAE.ro

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, însoțit de șefii diplomațiilor din Lituania și Austria, a avut, la 25 iunie 2021, întrevederi cu înalți oficiali ai Republicii Azerbaidjan, la Baku, în cadrul turneului efectuat în conformitate cu mandatul coordonat cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, în Caucazul de Sud, în perioada 24-26 iunie 2021, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Republica Azerbaidjan a fost prima destinație aflată pe traseul deplasării, care va cuprinde, de asemenea, Republica Armenia și Georgia.

Citiți și: Ministrul Bogdan Aurescu și omologii din Austria și Lituania efectuează un turneu în Caucazul de Sud, având mandat din partea lui Josep Borrell de a întări profilul geopolitic al UE în vecinătatea estică

România preia rolul de lider în conturarea profilului geopolitic al UE în vecinătatea estică. Mizele turneului diplomatic româno-austro-lituanian în Caucazul de Sud

Șefii diplomațiilor din România, Austria și Lituania efectuează vizitele în cele trei țări din Caucazul de Sud, ca semnal al unei implicări sporite a UE în sprijinul țărilor afectate de conflicte prelungite în bazinul Mării Negre.

În cadrul discuțiilor purtate la Baku, cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, dar și cu șeful diplomației azere, Jeyhun Bayramov, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța pe care UE o acordă statelor din Vecinătatea Estică, precum și interesul UE pentru o implicare sporită în regiune, inclusiv în vederea soluționării durabile a conflictelor prelungite.

Șeful diplomației române a salutat progresele înregistrate recent în relațiile dintre Azerbaidjan și Armenia și a exprimat sprijinul UE pentru continuarea eforturilor vizând detensionarea raporturilor dintre cele două state, inclusiv prin eliberarea persoanelor aflate în detenție în Azerbaidjan în urma conflictului de anul trecut și facilitarea transmiterii de către Armenia a hărților necesare pentru operațiunile de deminare, cu obiectivul dezvoltării, cât mai curând posibil, a unei agende pozitive, de cooperare în Caucazul de Sud.

În acest sens, a pledat pentru noi astfel de operațiuni de schimb de persoane deținute la reciprocitate cu transmiterea de hărți pentru deminare, în perioada imediat următoare. Au fost aduse în discuție și alte teme conexe, cum ar fi delimitarea frontierelor între părți sau accesul organizațiilor umanitare în zona afectată de conflict, respectiv potențialul de implicare a UE în reconstrucția acestei zone.

De asemenea, ministrul Aurescu a susținut necesitatea adoptării de măsuri de creștere a încrederii între părți, de reabilitare post-conflict și stabilizare, la care UE poate contribui, respectiv demersuri de reconciliere a celor două societăți. Totodată, a arătat că – așa cum a propus la reuniunea de la Lisabona din mai – UE încurajează o intensificare a cooperării între cele trei state din Caucazul de Sud, format trilateral la care s-ar putea asocia și UE, ca facilitator. Factorul energetic poate, de asemenea, juca un rol relevant. Nu în ultimul rând, a subliniat importanța încheierii unui tratat de pace cuprinzător care să soluționeze toate problemele rămase în suspensie.

Ministrul român de externe a încurajat partea azeră să aprofundeze, în continuare, relațiile cu UE, inclusiv prin finalizarea negocierilor asupra Noului Acord UE-Azerbaidjan, care va oferi un cadru cuprinzător de cooperare, precum și prin valorificarea oportunităților oferite de Parteneriatul Estic, Președintele azer fiind de acord cu reluarea imediată a negocierilor și stabilind ca obiectiv semnarea sa până la finalul anului. Ministrul Aurescu a subliniat că Azerbaidjanul este un partener important al UE, prin prisma contribuției sale la asigurarea securității energetice europene și a poziției sale geostrategice și a arătat că Azerbaidjanul este esențial pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea regiunii Caucazului de Sud.

În același timp, ministrul Aurescu a subliniat importanța unei foarte bune pregătiri a Summitului Parteneriatului Estic din luna decembrie, Președintele azer menținând interesul țării sale pentru un angajament constructiv la Summit.

În ceea ce privește planul bilateral, ministrul Bogdan Aurescu a evocat, cu înalții demnitari azeri, stadiul foarte bun al relațiilor dintre România și Republica Azerbaidjan, România fiind prima țară membră UE care a încheiat un parteneriat strategic cu Azerbaidjanul, în anul 2009, iar anul acesta împlinindu-se 30 de ani de la recunoașterea de către România a independenței Azerbaidjanului. În cadrul discuțiilor cu omologul său a subliniat importanța proiectului coridorului de transport de mărfuri M. Neagră – M. Caspica, promovat de România, Georgia, Azerbaidjan și Turkmenistan, pentru creșterea colectivității regionale și pentru intensificarea schimburilor româno-azere.


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 24-26 iunie 2021, un turneu regional în Caucazul de Sud, însoțit de șefii diplomațiilor din Austria, Alexander Schallenberg, și Lituania, Gabrielius Landsbergis, în baza mandatului coordonat cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Turneul reprezintă un prim rezultat concret al dezbaterilor din cadrul Reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai 2021).

În cadrul discuțiilor miniștrilor europeni de externe pe tema conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, introduse pe agendă la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, a fost realizată o evaluare a situației actuale a conflictelor prelungite, care afectează cinci dintre cei șase parteneri din Vecinătatea Estică, având un impact negativ atât asupra stabilității, securității și prosperității regionale, precum și a securității euroatlantice (mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/55814).

Scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a crește implicarea și rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiune, precum și de a eficientiza și crește coeziunea Politicii Externe și de Securitate Comune și de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre și a instituțiilor europene, inclusiv prin acțiuni comune.

Acest turneu prezintă un interes crescut pentru România, pentru care Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ONU

ONU acordă ajutor de urgență în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sistemul sanitar din Afganistan, aflat în pragul colapsului

Published

on

© United Nations

Organizația Națiunilor Unite deblochează 45 de milioane de dolari ca ajutor de urgență pentru sistemul de sănătate din Afganistan, aflat în prag de colaps, a anunțat miercuri Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, într-un comunicat, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Medicamentele, materialele medicale şi benzina sunt pe cale să se epuizeze în Afganistan. Lanţul frigorific este compromis. Personalul indispensabil din sănătate nu este plătit”, a descris Martin Griffiths situaţia.

Fondurile deblocate vor fi distribuite către Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF și trebuie să permită, prin intermediul ONG-urilor naționale și internaționale, funcţionarea centrelor de îngrijire, inclusiv a spitalelor unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19, a subliniat Griffiths, care a avut recent discuţii în Afganistan cu reprezentanţi ai guvernului taliban.

Responsabilul ONU a avertizat că ”a lăsa sistemul de sănătate afgan să se prăbuşească ar avea consecinţe dezastruoase”.

Afganistanul se confruntă cu o gravă criză umanitară. Zeci de mii de oameni s-au refugiat din cauza violenţelor în timpul recuceririi puterii de către talibani, situaţia fiind agravată de o criză economică în lipsa banilor, de o secetă devastatoare şi de pandemie.

Continue Reading

SUA

Joe Biden a salutat noile legături americane în materie de securitate: SUA nu au un aliat mai apropiat sau mai de încredere decât Australia

Published

on

© President Biden/Twitter

Președintele american Joe Biden și premierul australian Scott Morrison au salutat noile lor legături în materie de securitate, după anunțul de săptămâna trecută conform căruia Washingtonul va furniza Canberrei tehnologie avansată pentru submarinele cu propulsie nucleară în cadrul unui acord trilateral cu Marea Britanie (AUKUS).

„Statele Unite nu au un aliat mai apropiat sau mai de încredere decât Australia”, a declarat marți Biden înaintea unei întâlniri bilaterale cu Morrison în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

Președintele american, care anterior a declarat la Națiunile Unite că Washingtonul se concentrează pe construirea de alianțe și pe diplomație după ce a pus capăt războiului eșuat de 20 de ani din Afganistan, a declarat că situația geopolitică necesită o monitorizare atentă.

„Statele Unite și Australia lucrează cot la cot”, a spus el. „Democrația și stabilirea regulilor de conduită pentru secolul 21 – mă refer la ceea ce am spus: ne aflăm într-un punct de inflexiune. Lucrurile se schimbă”.

Cu toate acestea, Biden nu a făcut nicio referire directă la noul și controversatul pact de securitate, în cadrul căruia SUA au acceptat să împărtășească tehnologia de propulsie nucleară pentru submarine, într-o acțiune menită să îngrădească China, dar care a stârnit furia Franței și indignarea Uniunii Europene. 

La rândul său, Morrison a subliniat faptul că țara sa are „mai mult de 100 de ani de parteneriat (cu SUA, n.r.), în care am fost împreună în cele mai dificile perioade și în cele mai prospere perioade”. Totuși, premierul australian a declarat că aceasta nu este o relație exclusivă și că valorile americano-australiene sunt împărtășite cu „atât de multe alte state”.

De altfel, nici Morrison nu a menționat furia continuă a Franței în legătură cu pierderea unui contract de vânzare a submarinelor convenționale Australiei în urma deciziei guvernului Morrison de a lucra cu Statele Unite la construirea unei flote de submarine cu propulsie nucleară.

Ulterior întâlnirii dintre Biden și Morrison, șeful de la Casa Albă a transmis pe Twitter că „a fost o plăcere să mă întâlnesc astăzi la New York cu prim-ministrul australian” și a reiterat intenția SUA și a Australiei de a coopera pentru securitatea și stabilitatea regiunii Indo-Pacific. „Națiunile noastre au fost unite timp de peste 70 de ani – și ne-am angajat să lucrăm împreună pentru a asigura o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă și pentru a aborda provocările comune cu care ne confruntăm”, a adăugat președintele american.

Cei doi lideri se vor întâlni din nou vineri la Casa Albă, la prima sesiune în persoană a liderilor din grupul Quad – Australia, India, Japonia și Statele Unite – care este, de asemenea, dedicat păstrării stabilității în regiunea Indo-Pacific.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat pe 15 septembrie un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra. Astfel, Australia a decis să anuleze contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară, fapt ce a stârnit indignare și furie la Paris. În 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 56 miliarde de euro pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent “contractul secolului” din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

Miniştrii de externe din UE au examinat luni seară consecinţele acestui pact, anunțat în aceeași zi în care Uniunea și-a prezentat Strategia indo-pacifică, în cursul unei reuniuni la New York în marja Adunării Generale a ONU. În urma acesteia, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a indicat că miniștrii de externe din UE au exprimat o solidaritate clară cu Franța, reiterând că „acest anunț contravine apelului pentru o mai mare cooperare cu Uniunea Europeană în Indo-Pacific”.

Prezenți și ei la New York, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European au denunțat această situație. Ursula von der Leyen a considerat luni drept „inacceptabil” modul în care a fost tratată Franţa, iar Charles Michel a acuzat SUA de „lipsă de loialitate” și a cerut clarificări cu privire la intențiile din spatele alianței de securitate AUKUS.

Reacția furioasă a Franței a culminat cu rechemarea la Paris a ambasadorilor săi de la Washington și Canberra și anularea unei reuniuni a miniștrilor apărării francez și britanic, prevăzută a avea loc la Londra, iar Emmanuel Macron este așteptat să discute cu Joe Biden în zilele următoare

Între timp, Ministerul francez al Apărării a anunțat că au început discuţii între compania franceză Naval Group şi autorităţile australiene privind posibile despăgubiri financiare după ruperea acestui mega-contract.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Prima întrevedere la Casa Albă dintre Joe Biden și Boris Johnson: SUA și Regatul Unit sunt aliați de nădejde și cei mai apropiați parteneri

Published

on

© No.10/ Flickr

Președintele american Joe Biden a diminuat șansele unui acord comercial post-Brexit cu Regatul Unit, indicând doar că ”discuțiile continuă”, informează Politico Europe și BBC.

Premierul britanic, Boris Johnson, a avut marți o primă întâlnire la Casa Albă cu Joe Biden de când acesta din urmă a devenit președintele SUA, dar și cu vicepreședintele Kamala Harris, prilejuită de desfășurarea Adunării Generale a ONU în cadrul căreia cei doi au susținut discursuri centrate pe problema schimbărilor climatice și acțiunile pe care puterile lumii trebuie să le aibă în vedere pentru a opri această amenințare.

De altfel, acest subiect s-a numărat printre cele discutate, alături de ”situația din Afganistan, promovarea securității sanitare globale, sprijinirea democrației și a drepturilor omului, dezvoltarea unui viitor mai favorabil incluziunii pentru toate țările, evoluțiile din zona indo-pacific și rolul esențial al aliaților și partenerilor europeni, inclusiv NATO și UE”, informează un comunicat al Casei Albe.

”Regatul Unit și SUA sunt aliați de nădejde și cei mai apropiați parteneri. Vom fi alături pentru a ne proteja cetățenii și pentru a ne apăra valorile în întreaga lume”, a transmis Boris Johnson într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Liderii au salutat cooperare strânsă dintre țările noastre în timpul retragerii NATO din Afganistan. Prim-ministrul a transmis condoleanțe pentru militarii americani uciși în timpul operațiunii. Prim-ministrul și președintele Biden au convenit asupra faptului că cel mia bun mod de a-i onora pe toți cei care și-au pierdut viața pentru a face din Afganistan un loc mai bun va fi utilizarea tuturor instrumentelor diplomatice și umanitare de care dispunem pentru a preveni o criză umanitară și pentru a prezerva progresele obținute”, este precizat într-un comunicat al Downing Street.

Boris Johnson și Joe Biden au discutat, de asemenea, despre parteneriatul strategic încheiat de Statele Unite, Regatul Unit și Australia pentru a contracara China, care a stârnit numeroase nemulțumiri din partea europenilor, cu precădere Franța, care a acuzat că acest acord reprezintă ”o lovitură în spate”, mesaj dublat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întâlnirea a oferit, de asemenea, și oportunitatea de a face schimb de cadouri. Președintele Biden i-a făcut cadou lui Johnson o fotografie înrămată a primei lor întâlniri, de la Cornwall, în timpul summitului G7 din iunie, dar și un ceas de mână de brand de la Casa Albă.

De cealaltă parte, premierul britanic i-a oferit lui Biden cartea astronautului britanic Tim Peake, cu autograf, care cuprinde următorul mesaj: ”să reprezinte o formă de a ne aduce aminte că luptăm împreună pentru a ne salva țările de schimbările climatice”.

Cadoul prim-ministrului britanic vine cu doar câteva săptămâni înainte de desfășurarea Summitului privind schimbările climatice (COP26), un moment crucial pentru combaterea acetora.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ONU17 mins ago

ONU acordă ajutor de urgență în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sistemul sanitar din Afganistan, aflat în pragul colapsului

SUA1 hour ago

Joe Biden a salutat noile legături americane în materie de securitate: SUA nu au un aliat mai apropiat sau mai de încredere decât Australia

Corina Crețu1 hour ago

Eurodeputatul Corina Crețu: Programul de cooperare transfrontalieră al UE poate contribui la reconstruirea încrederii în proiectul european

ROMÂNIA2 hours ago

România va avea, din 2022, Agenţia de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare: ”Un model european care funcţionează peste tot”

Eugen Tomac2 hours ago

Eugen Tomac critică lipsa de viziune a politicienilor și decidenților statului: Au abandonat aderarea la zona euro, intrarea în Schengen și atragerea de fonduri UE

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, țara din UE cu cele mai puține mașini la mia de locuitori, dar și cu cea mai dinamică piață

S&D3 hours ago

Delegația Română PSD: Solicităm dezbatere în Parlamentul European, în cadrul sesiunii plenare din octombrie, cu privire la creșterea dramatică a prețurilor     

MAREA BRITANIE3 hours ago

Prima întrevedere la Casa Albă dintre Joe Biden și Boris Johnson: SUA și Regatul Unit sunt aliați de nădejde și cei mai apropiați parteneri

POLITICĂ3 hours ago

Octavian Berceanu, bilanț după 6 luni de mandat: Peste 1.500 de controale privind transferurile de deșeuri și dublarea venitului din amenzile aplicate

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană a semnat un al treilea contract pentru achiziția unui tratament anti-COVID pe bază de anticorpi monoclonali

ONU5 hours ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI4 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA4 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru7 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D7 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

Team2Share

Trending