Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a discutat marți, la Bruxelles, cu premierul moldovean Natalia Gavrilița despre principalele elemente ale relațiilor bilaterale din ultimul an, precum și progresele înregistrate în punerea în aplicare a Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Moldova, în marja primului Consiliu de Asociere de când statul de peste Prut a devenit țară candidată la UE și a pornit într-o nouă etapă strategică a relațiilor dintre cele două părți.
De asemenea, Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova este prima reuniune de la invazia Rusiei în Ucraina, context în care Josep Borrell a exprimat aprecierea Bruxelles-ului pentru „solidaritatea dumneavoastră incredibilă cu Ucraina și cu poporul ucrainean”. Totodată, acesta a exprimat și solidaritatea Uniunii față de Republica Moldova, confruntată că efectele conflictului de peste graniță.
„Moldova joacă un rol crucial în cadrul culoarelor de solidaritate ale Uniunii Europene, care permit exporturilor agricole și economiei Ucrainei să ajungă pe piețele globale. Fără dumneavoastră, acest lucru ar fi fost mult mai dificil sau aproape imposibil. Așadar, vă mulțumim pentru angajamentul dumneavoastră. Știm că, în același timp, Moldova însăși a fost profund afectată, profund lovită de consecințele acestui război nejustificat, care trimite unde de șoc în întreaga lume și, în special, în țările care sunt mai aproape de conflict. De aceea, noi, la Uniunea Europeană, continuăm să [fim] pe deplin solidari cu dumneavoastră”, a afirmat șeful diplomației UE, într-o conferință comună cu premierul Natalia Gavrilița.
Acesta a amintit că de-a lungul anului trecut, UE și-a intensificat considerabil ajutorul umanitar și sprijinul pentru gestionarea frontierelor Republicii Moldova, i-a consolidat securitatea energetică, și-a sporit asistența noastră macrofinanciară, a introdus măsuri de sprijin în sectoarele comerțului și transporturilor și a consolidat cooperarea în domeniul securității și al apărării.
În context, Borrell a precizat că situația energetică a Republicii Moldova a fost un subiect-cheie în discuțiile de astăzi, remarcând că țara este astăzi mai rezilientă și mai bine pregătită pentru a face față provocărilor de pe piețele energetice datorită eforturilor comune. „Ne întoarcem încet-încet la – să spunem – o situație normală. Dar știu că am trecut [prin] momente foarte dificile”, a adăugat acesta.
Mai departe, Înaltul Reprezentant al UE a menționat că s-a convenit extinderea cooperării sectoriale în domeniul comunicațiilor, fiscal și comercial.
„Salutăm aderarea Republicii Moldova la programele vamale și fiscale [Fiscalis] ale Uniunii Europene, precum și la programul EU4Health, în marja acestui Consiliu de Asociere. Ne-am angajat să explorăm posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între Uniunea Europeană și Moldova. Vom sprijini eforturile depuse de Moldova în vederea modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile de integrare în Spațiul Unic de Plăți în Euro. În ceea ce privește relațiile noastre comerciale, am convenit astăzi să elaborăm un plan de acțiune prioritar pentru Moldova. Acesta va contribui la avansarea unor domenii-cheie ale Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) și la accelerarea accesului Moldovei la piața unică a Uniunii Europene”, a declarat acesta.
De asemenea, Borrell a lăudat „angajamentul continuu” al guvernului de la Chișinău de a avansa în reformele importante din domeniul justiției, în combaterea corupției și în alinierea legislației electorale la recomandările internaționale, îndemnând, totodată, ca autoritățile de peste Prut să utilizeze „cât mai bine” asistența în valoare de peste 1 miliard de euro angajată la ultimul Consiliu de Asociere. Oficialul a mai amintit că Planul Economic și de Investiții are încă „un potențial semnificativ”, care trebuie să fie pe deplin exploatat pentru a sprijini agenda de reforme a Republicii Moldova.
„Stimată doamnă prim-ministru, toate aceste eforturi sunt deosebit de importante în contextul statutului Moldovei de țară candidată la UE. Știm că procesul de integrare în Uniunea Europeană este unul intens, solicitant și de durată, că fiecare țară este evaluată în funcție de propriile merite și că va progresa cu propria viteză. Dar pot spune cu siguranță – după această întâlnire cu dumneavoastră – că viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în mod clar în Uniunea Europeană”, a afirmat Josep Borrell.
În cele din urmă, șeful diplomației UE a precizat că o parte importantă a discuțiilor din cadrul reuniunii a fost modul în care poate fi aprofundată cooperarea în domeniul politicii externe, al securității și al apărării – care se află în centrul activității Înaltului Reprezentant.
„De aceea am fost atât de încântat să vă însoțesc în aceste provocări sporite de securitate: încălcările repetate ale spațiului aerian al Moldovei, resturile militare care cad pe teritoriul său, amenințările hibride și cibernetice și dezinformarea galopantă. Astăzi, am vorbit mult despre dezinformare; cazul dumneavoastră este un caz foarte bun în acest sens. Anul trecut, am lansat un dialog la nivel înalt pe probleme politice și de securitate, în cadrul căruia cooperăm în domeniul securității cibernetice, abordând amenințările hibride și dezinformarea. Lucrăm împreună pentru a spori reziliența sectorului de apărare al Republicii Moldova, cu un sprijin de 47 de milioane de euro în cadrul Facilității europene pentru pace în ultimele 18 luni”, a mai declarat Josep Borrell.