Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul Bogdan Aurescu: Este necesar un sprijin consolidat și imediat al UE pentru R. Moldova în gestionarea fluxului de refugiați 

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, prilej cu care reafirmat solidaritatea cu Ucraina și poporul ucrainean și a expus succint evaluarea României privind impactul agresiunii Rusiei asupra situației de securitate din regiune și la nivel euroatlantic, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro

Ministrul român a salutat unitatea UE și euroatlantică care, prin mobilizare rapidă și fermă, a reușit să adopte un răspuns puternic la agresiunea militară a Rusiei, care încalcă flagrant principiile de drept internațional și suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. De asemenea, a amintit decizia Președintelui României, Klaus Iohannis, de a stabili în țara noastră un centru logistic (hub) pentru colectarea și transferul donațiilor internaționale de asistență umanitară în Ucraina.

La reuniunea CAE s-a discutat despre sancțiunile care ar putea fi avute în vedere în continuare, iar ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța continuării unei abordări coordonate și unitare în acest format – UE, NATO, SUA, UK, Canada.

În contextul prezentării eforturilor pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, oficialul român a salutat adoptarea formală de către reuniunea CAE a Directivei pentru protecția temporară a refugiaților care oferă asistență rapidă, precum și conferirea unor drepturi cu efect imediat persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina.

Referitor la Republica Moldova, a arătat că este necesar un sprijin consolidat și imediat al UE pentru a o asista în gestionarea multiplelor consecințe cu care se confruntă în prezent, de la cele legate de fluxul tot mai numeros de refugiați, la cele posibile în domeniul energetic și securitar. În context, a salutat vizitele la Chișinău ale Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE, Josep Borrell, a comisarului european pentru extindere și politică de vecinătate Olivier Varhelyi, dar și cea a Secretarului de Stat al SUA, care transmit un mesaj clar de susținere și sprijin pentru țara vecină. 

A salutat semnarea, la 2 martie, de către Președintele, Președintele Parlamentului și Prim-ministru, a scrisorii prin care Republica Moldova solicită statutul de candidat la UE.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a mai subliniat faptul că se află în contact strâns cu omologul său de la Chișinău, Nicolae Popescu, cu privire la declarațiile de astăzi ale autorităților separatiste de la Tiraspol prin care acestea au cerut recunoașterea ”independenței” Transnistriei, ca reacție la solicitarea Republicii Moldova de a obține statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă pentru reglementarea cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului din Transnistria, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, și fără afectarea parcursului său european. A solicitat statelor membre și partenere susținerea consecventă a acestor poziții, precum și solidaritate cu Republica Moldova.

Șeful diplomației române a evidențiat, totodată, demersurile active ale României de consolidare a rezilienței Republicii Moldova, inclusiv în contextul impactului negativ al agresiunii ruse din Ucraina.

Astfel, a făcut referire la scrisoarea comună transmisă joi, 3 martie 2022, alături de omologul său austriac, Alexander Schallenberg, Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate, Josep Borrell, și Comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, pentru a solicita alocarea, de urgență, de către Uniunea Europeană, a unui pachet substanțial suplimentar de sprijin pentru Republica Moldova – cuprinzând inclusiv continuarea asistenței financiare a Uniunii Europene, prin alocarea de urgență a unui pachet cuprinzător de sprijin; demararea unui proces accelerat de conectare a Republicii Moldova la sistemul energetic european, alături de Ucraina; acordarea de către UE de asistență pentru consolidarea rețelei de distribuție internă a gazului; înființarea, la nivelul Comisiei Europene, a unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova, urmând modelul de succes al Grupului de sprijin pentru Ucraina. Acest Grup de sprijin ar urma să asigure o mai bună calibrare a măsurilor de sprijin la nevoile și solicitările specifice ale partenerilor din această țară și o mai bună coordonare și integrare a eforturilor de asistență desfășurate la nivelul UE.

Pe fondul amenințărilor tot mai mari și mai diverse reprezentate de criza de securitate din regiune, demersul miniștrilor afacerilor externe al României și al Austriei subliniază importanța consolidării rezilienței de ansamblu a Republicii Moldova în ceea ce privește capacitatea de a contracara atacurile cibernetice și dezinformarea, inclusiv prin intermediul Facilității Europene pentru Pace.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Contractul care face posibile schimburile comerciale de energie electrică între România și R. Moldova a fost semnat. Primele tranzacții sunt estimate pentru luna octombrie

Published

on

© Transelectrica/ Facebook

Contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova a fost semnat joi de Transelectrica și Moldelectrica (Operatorul de Transport și de Sistem din Republica Moldova).

”Prin colaborarea susţinută a celor doi Operatori de Transport şi de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacţiilor de energie electrică între participanţii la piaţa de energie din România şi cei din Republica Moldova”, este precizat într-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit sursei mai sus amintite, schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

”Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România și Republica Moldova reprezintă un angajament de susținere între cei doi Operatori de Transport și de Sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel european”, mai este precizat în comunicat.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul de Externe Nicu Popescu: R. Moldova a făcut următorul pas important în direcția aderării la Uniunea Europeană

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, transmite că țara sa a făcut „următorul pas important în direcția aderării la Uniunea Europeană”.

A fost adoptat în cadrul Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) Planul de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană.

Documentul conține acțiuni, termeni și instituții responsabile de punere în aplicare a măsurilor prioritare, precum: reforma justiției și combaterea corupției; remedierea deficiențelor în legislația electorală; de-oligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor; consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice; implicarea societății civile în procesele decizionale și onsolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen.

„Acest Plan aprobat la CNIE, a fost consultat de MAEIE, împreună cu echipa de la Guvern și instituțiile naționale cu reprezentanții societății civile și Comisia Europeană. Suntem determinați, prin muncă și implementarea reformelor solicitate de cetățeni, să transformăm țara noastră după modelul european”, a transmis oficialul Guvernului. 

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Citiți și DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE

“Consiliul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în cadrul Uniunii Europene. Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată în concluziile adoptate de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și ceilalți lideri europeni.

În documentul adoptat, liderii invită Comisia Europeană să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei cu privire la cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. De asemenea, se precizează că “Consiliul va decide cu privire la măsurile ulterioare după ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

Published

on

© Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova/ Facebook

Republica Moldova ia în calcul reducerea dependenței de gaze rusești în eventualitatea în care compania Gazprom ar scădea livrările de gaze, a anunțat marți vicepreședintele moldovean Andrei Spînu, ministrul  ministru al infrastructurii şi al dezvoltării regionale, citat de media de la Chişinău şi DPA, potrivit Agerpres.

”La iarnă toți cetățenii vor rămâne conectați la gaz, electricitate și căldură. Însă, trebuie să conștientizăm că va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ de încălzire, să avem gospodăriile asigurate cu lemne, cărbune și să oferim compensații celor care au nevoie”, a subliniat oficialul de la Chișinău într-o conferință de presă.

Autoritățile sunt de părere că există suficiente rezerve financiare pentru a face față unor situații extreme. De asemenea, există şi surse alternative de procurare a gazelor naturale. Între timp, guvernul îşi propune o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze în Republica Moldova.

”Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene”, a spus Spînu, adăugând că guvernul de la Chişinău se pregăteşte pentru diverse scenarii, inclusiv oprirea completă a furnizării de gaze de către Gazprom.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, o bună alternativă pentru gazele naturale o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România. Estimările arată că Republica Moldova ar avea nevoie de 216.000 de tone de păcură pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2023, transmite Radio Chişinău.

Autorităţile de la Chişinău iau în calcul trei scenarii în cazul unor limitări sau sistării complete a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom: în proporţie de 35%, 50% sau sistarea integrală a gazelor naturale din Rusia.

Cu prilejul unei vizite în România, pe care a efectuat-o săptămâna trecută la invitația președintelui Klaus Iohannis, președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova are ”nevoie de soluții pentru securitatea energetică”, motiv pentru care dorește să cumpere ”gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât mai curând”.

”Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială în țară. Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa. Pentru gaz plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România. Republica Moldova, la fel ca toată Uniunea Europeană, depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, și caută soluții de substituire pentru această iarnă a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune”, a atras atenția Sandu.

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending