Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Aurescu, întâlnire cu ambasadorii statelor UE la București: Unitatea transatlantică, esențială pentru consolidarea rezilienței Uniunii Europene

Published

on

© MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, joi, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor UE la Bucureşti, că reziliența Uniunii Europene trebuie consolidată pe baza cooperării cu partenerii săi care împărtășesc aceste valori şi interese, unitatea transatlantică fiind o premisă esențială în acest context.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, evenimentul a fost organizat de Ambasada Sloveniei la București, în contextul deținerii de către Slovenia a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Reuniunea a oferit prilejul pentru a face un schimb de opinii cu privire la principalele teme de pe agenda europeană și internațională. Au fost abordate în mod deosebit aspecte privind gestionarea pandemiei de COVID-19, Conferința privind viitorul Europei, extinderea UE şi relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe Parteneriatul Estic, Republica Moldova şi relația transatlantică.

Ministrul afacerilor externe a subliniat importanța coordonării în continuare a statelor membre UE pentru a gestiona pandemia de COVID-19 și efectele acesteia. A reiterat angajamentul României pentru o Uniune mai rezilientă şi mai unită, mai ales în fața crizelor. A adresat mulțumiri statelor membre UE care au răspuns pozitiv apelului României de sprijin pentru gestionarea efectelor pandemiei.

Cu referire la Conferința privind viitorul Europei, a evidențiat relevanța acestui proces, care implică cetățenii, inclusiv cetățenii români, în conturarea direcțiilor de dezvoltare a proiectului european. A subliniat că România are o abordare pragmatică, orientată către rezultate, susținând rezultate tangibile pentru cetățeni. A evidențiat necesitatea unei participări cât mai active din partea cetățenilor, exemplificând cu evenimentele organizate în România în ultimele luni.

În ceea ce privește relațiile UE cu statele din vecinătate, a punctat importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea statelor din această regiune. În acest sens, a arătat că recentul Summit UE-Balcanii de Vest din 6 octombrie 2021 a reafirmat angajamentul și importanța cooperării strânse a Uniunii cu statele din Balcani.

Totodată, a subliniat necesitatea avansării procesului de extindere în regiune şi a susținut adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Albania şi Republica Macedonia de Nord. A salutat reiterarea de către Comisia Europeană a acestui obiectiv prin Pachetul anual pentru 2021 privind extinderea şi a evidențiat, în acest context, faptul că România susține ferm valoarea strategică a procesului de extindere, care stimulează procesele de modernizare în regiune, pe baza asumării valorilor europene. A evidențiat, în acest sens, importanța alinierii partenerilor din procesul de extindere la politica externă şi de securitate a UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, importanța strategică a viitorului Summit al Parteneriatului Estic, programat să aibă loc la 15 decembrie 2021, pentru viziunea de dezvoltare post-2020 a Parteneriatului Estic. A evocat provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică, în contextul pandemiei și al situației de securitate din regiune. 

De asemenea, șeful diplomației române a accentuat importanța susținerii perspectivei integrării europene a partenerilor, cu luarea în considerare a voinței exprimate de cele trei state asociate, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, pentru o cooperare avansată cu UE, fără a afecta caracterul incluziv al Parteneriatului Estic. În contextul existenței unor conflicte prelungite pe teritoriul a cinci din șase state partenere, a subliniat sprijinul țării noastre pentru dezvoltarea unei dimensiuni de cooperare şi dialog pe teme de securitate cu acești parteneri.

Bogdan Aurescu a reamintit discuțiile ce au avut loc în cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE, urmare propunerii ministrului afacerilor externe al României şi a altor 10 omologi europeni, cu privire la creșterea rolului Uniunii în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre şi a subliniat necesitatea menținerii acestui subiect pe agenda miniștrilor afacerilor externe ai UE, pentru asigurarea unei implicări active a Uniunii, pe măsura susținerii acordate dezvoltării partenerilor din regiune. A evocat în context turneul regional efectuat în luna iunie în Caucazul de Sud împreună cu omologii austriac și lituanian.

Cu referire la Republica Moldova, șeful diplomației române a reiterat susținerea fermă a României pentru agenda de reforme a actualului guvern de la Chișinău și pentru aspirațiile și eforturile sale de integrare europeană, țara noastră sprijinind în mod constant dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova prin acțiuni în beneficiul direct al cetățenilor acesteia. De asemenea, pe linia demersului similar efectuat recent, la Consiliul Afaceri Externe al UE din 18 octombrie 2021, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația îngrijorătoare generată de creșterea prețurilor la energie, determinată de schimbarea de către Rusia a condițiilor de vânzare a acestuia. A reiterat importanța sprijinului european şi al statelor membre UE pentru Republica Moldova, prin acțiuni concrete care pot viza asistența financiară, expertiza tehnică și instituțională, cooperarea în cadrul proiectelor de dezvoltare, asistență pentru dezvoltare, cu scopul de a gestiona provocările curente.

A evidențiat că România este angajată în susținerea Republicii Moldova, atât în gestionarea situației actuale, cât şi, în plan mai larg, în sprijinul procesului cuprinzător de reforme pro-europene asumate ferm de Guvernul Republicii Moldova, în urma alegerilor din luna iulie.

În dialogul cu şefii de misiune ai statelor membre UE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat importanța relației transatlantice, care rămâne esențială pentru un rol puternic al UE la nivel global. A subliniat angajamentul ferm pe care țara noastră îl are pentru consolidarea securității transatlantice și pentru promovarea valorilor și intereselor comune. A evidențiat că reziliența Uniunii Europene trebuie consolidată pe baza cooperării cu partenerii săi care împărtășesc aceste valori  şi interese, unitatea transatlantică fiind o premisă esențială în acest context.

În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe și șefii misiunilor statelor membre au abordat și teme de interes actual la nivel european, cum sunt schimbările climatice, reziliența strategică, inclusiv rolul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București, problematica migrației, situația din Afganistan, situația de securitate din regiunea Mării Negre, Noul Concept Strategic al NATO, relațiile UE-China și NATO-China.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EDUCAȚIE

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a deschis conferința internațională WAAS, dedicată viitorului educației și leadershipului global

Published

on

© SNSPA

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) este coorganizator al celei de-a cincea ediții a conferinței internaționale pe tema viitorului educației, alături de World Academy of Art & Science (WAAS) și World University Consortium, desfășurată online în perioada 6-8 decembrie 2021, se arată în comunicatul oficial al conducerii. 

Evenimentul reunește oameni de știință, diplomați, foști miniștri ai educației și foști șefi de state din întreaga lume, reprezentanți ai instituțiilor academice, ai organizațiilor internaționale și ai mediului de afaceri. Aceștia vor analiza provocările cu care se confruntă în prezent învățământul superior și modul în care acesta ar trebui remodelat, pentru a identifica strategii catalizatoare capabile să abordeze problemele globale, sprijinind astfel implementarea cu succes a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), incluse pe Agenda 2030 a ONU.

Conferința internațională a fost deschisă luni, 6 decembrie 2021, de Rectorul SNSPA, Remus PRICOPIE, membru al WAAS (din anul 2013) și președinte al World University Consortium (din februarie 2021).

Invitații sesiunii inaugurale a conferinței sunt:

  • Garry JACOBS, Președinte & CEO al World Academy of Art & Science,
  • Federico MAYOR, Fost Director General UNESCO (1987-1999),
  • Irina BOKOVA, Fost director general UNESCO (2009-2017),
  • Maria ESPINOSA, Fost Președinte al Adunării Generale a ONU,
  • Ameenah GURIB-FAKIM, Fost Președinte al Republicii Mauritius (2015-2018),
  • Prof. univ. dr. Emil CONSTANTINESCU, Fost Președinte al României (1996-2000), Președinte al Institutului de Studii Avansate a Culturii și Civilizației Levantului

Rectorul Remus PRICOPIE va participa în cadrul sesiunilor dedicate învățământului superior și leadershipului global, în calitate de Co-Chair al conferintei, împreună cu Garry JACOBS, Președinte & CEO al World Academy of Art & Science, alături de:

  • Ralph WOLFF, Președinte și fondator The Quality Assurance Commons
  • Fernando LEÓN GARCÍA, Președinte International Association of University Presidents

Mai multe detalii legate de programul evenimentului, aici.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurobarometru: Peste 70% dintre români se declară în favoarea principiilor digitale promovate de către Uniunea Europeană

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Potrivit unui sondaj Eurobarometru special realizat în septembrie și octombrie 2021, o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE consideră că internetul și instrumentele digitale vor juca un rol important în viitor, iar marea majoritate consideră că definirea și promovarea de către Uniunea Europeană a drepturilor și principiilor europene sunt utile pentru realizarea cu succes a transformării digitale. 

Importanța digitalizării în viața de zi cu zi

Fișa informativă națională a sondajului arată că 61% dintre cetățenii României consideră că, până în 2030, instrumentele digitale și internetul vor fi importante în viața lor, față de 81% media europeană.

Peste 70 % dintre români consideră că utilizarea acestora va aduce cel puțin tot atâtea avantaje cât dezavantaje. În schimb, doar o mică parte (15 %) se așteaptă ca utilizarea instrumentelor digitale și a internetului până în 2030 să aducă mai multe dezavantaje decât avantaje.

Preocupări legate de efectele nocive și riscurile online 

38% dintre românii care au au participat la sondaj se declară îngrijorați de atacurile cibernetice și criminalitatea informatică, precum furtul sau abuzul de date cu caracter personal, programele malware sau phishingul, față de 56% media europeană. Tot 38% au transmis că sunt îngrijorați cu privire la siguranța și bunăstarea copiilor în mediul online, față de 53% media europeană. 

Mai mult, 28 % dintre cetățenii României sunt îngrijorați de dificultatea de se a deconecta și de a găsi un echilibru bun între viața online și cea offline, 31% dintre aceștia sunt îngrijorați de dificultatea dobândirii de noi competențe digitale, necesare pentru a participa activ în societate. Aproximativ unul din cinci cetățeni ai României (22 %) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul produselor și serviciilor digitale asupra mediului.

Necesitatea de a-și cunoaște mai bine drepturile în mediul online

Conform rezultatelor sondajului, majoritatea cetățenilor europeni consideră că UE le protejează bine drepturile în mediul online.

Cu toate acestea, un număr semnificativ (aproape 60%) de cetățeni ai țării noastre nu sunt conștienți de faptul că drepturi precum libertatea de exprimare, viața privată sau nediscriminarea ar trebui să fie respectate și în mediul online.

Totuși, marea majoritate a cetățenilor Uniunii Europene consideră că este util să afle mai multe despre aceste drepturi.

Sprijin pentru declarația privind principiile digitale

Marea majoritate (71 %) a cetățenilor români consideră că definirea și promovarea de către Uniunea Europeană a unei viziuni europene comune asupra drepturilor și principiilor digitale sunt utile. Aceste principii ar trebui să aibă implicații concrete pentru cetățeni; de exemplu 74% sunt în favoarea includerii principiului conform căruia toată lumea, inclusiv persoanele cu handicap sau persoanele expuse riscului de excluziune, ar trebui să beneficieze de servicii publice digitale ușor de accesat și de utilizat.

Cetățenii doresc să fie informați în mod clar cu privire la termenele și condițiile aplicabile conexiunii lor la internet, să poată accesa internetul printr-o conexiune de mare viteză și la prețuri accesibile și să poată utiliza o identitate digitală sigură și de încredere pentru a accesa o gamă largă de servicii online publice și private.

Rezultatul acestui prim sondaj Eurobarometru va contribui la elaborarea unei propuneri de declarație europeană privind drepturile și principiile digitale a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei. Declarația va promova o tranziție digitală modelată de valorile comune europene și de o viziune asupra schimbărilor tehnologice centrată pe factorul uman.

După acest prim sondaj, o serie recurentă de sondaje Eurobarometru va fi planificată în fiecare an (începând din 2023) în vedere colectării de date calitative, bazate pe percepția cetățenilor cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare în UE principiile digitale, odată ce vor fi consacrate în declarație.


Eurobarometrul special (518) analizează modul în care cetățenii UE percep viitorul instrumentelor digitale și al internetului, precum și impactul preconizat pe care internetul și produsele, serviciile și instrumentele digitale îl vor avea asupra vieții lor până în 2030. Acesta s-a desfășurat în perioada 16 septembrie-17 octombrie 2021 printr-o combinație de interviuri online și față în față, atunci când organizarea acestora a fost posibilă sau fezabilă. Au fost intervievați 26 530 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE.

Continue Reading

SĂNĂTATE

EPSCO: Alexandru Rafila participă la prima reuniune a miniștrilor sănătății UE. Îmbunătățirea accesului la medicamente și varianta Omicron, subiecte principale

Published

on

© Alexandru Rafila

Miniștrii sănătății ai statelor membre UE se reunesc mâine în cadrul Consiliului EPSCO (Ocuparea forței de muncă, Politică socilaă, Sănătate și Consumatori) pentru a discuta despre noua tulpină COVID-19, dar și despre consolidarea Uniunii Europene a Sănătății, se arată în comunicatul oficial. 

Astfel, noul ministru al sănătății Alexandru Rafila, va participa pentru prima dată la o reuniune EPSCO, potrivit informării Ministerului Sănătății.

Potrivit agendei oficiale, miniștrii vor lua act, de asemenea, de progresele înregistrate în ceea ce privește consolidarea și îmbunătățirea rezilienței Uniunii Europene a Sănătății, care reprezintă prioritatea președinției slovene în domeniul sănătății.

Pe lângă informarea miniștrilor cu privire la acordurile politice la care s-a ajuns în legătură cu mandatele consolidate ale Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Slovenia va conduce discuția privind Regulamentul Consiliului privind cadrul de urgență referitor la contramăsurile medicale.

Citiți și: Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind reînnoirea mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor

De asemenea, se așteaptă ca Consiliul să aprobe concluzii privind consolidarea Uniunii Europene a Sănătății, concentrându-se pe punerea în aplicare a unor soluții inovatoare pentru sisteme de sănătate reziliente, îmbunătățirea accesibilității și a disponibilității medicamentelor, combaterea cancerului și rolul UE în domeniul sănătății la nivel mondial.

În cadrul discuției privind COVID-19, miniștrii vor fi informați cu privire la varianta Omicron și vor discuta, de asemenea, despre achiziția comună de produse terapeutice pentru tratamentul pacienților cu COVID-19, dozele de rapel și vaccinarea copiilor și adolescenților.

„În timp ce ne confruntăm cu un nou val și cu noi variante ale virusului, trebuie să privim spre viitor și să ne pregătim pentru el. Avem nevoie de o Uniune Europeană a Sănătății mai rezilientă, cu o mai bună cunoaștere a amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății și un răspuns mai uniform al UE, astfel încât să putem proteja sănătatea cetățenilor noștri în viitor”, a transmis ministrul Sloveniei pentru sănătate, Janes Poklukar.

Comisia Europeană va informa miniștrii cu privire la stadiul actual al strategiei farmaceutice pentru Europa și la inițiativele și propunerile legislative actuale și viitoare.

Citiți și: Comisarul european pentru sănătate: Strategia farmaceutică pentru Europa pune în centru nevoile pacienților

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EDUCAȚIE3 hours ago

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a deschis conferința internațională WAAS, dedicată viitorului educației și leadershipului global

CHINA3 hours ago

Lituania solicită ajutorul UE în disputa diplomatică cu Beijingul pivind Taiwanul: Este nevoie de o ”reacție puternică pentru a transmite că presiunea economică motivată politic este inacceptabilă”

U.E.4 hours ago

Constelația Galilelo se dezvoltă. UE a lansat doi noi sateliți pentru a-și consolida poziția în furnizarea de servicii de navigație și poziționare

Dan Motreanu5 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: În Grupul PPE, susținem o educație de calitate, condiție prealabilă pentru creșterea economică

U.E.5 hours ago

Noul guvern german va avea în premieră un număr egal de femei și bărbați. Femeile vor ocupa posturi-cheie, precum cel de Interne sau al Apărării

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană a aprobat decizia de a aloca Irlandei 920,4 milioane de euro din Rezerva de ajustare la Brexit, din care România va primi aproape 40 de milioane de euro

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ajutoare de stat: Comisia Europeană adoptă Comunicarea revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt

ROMÂNIA6 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români se declară în favoarea principiilor digitale promovate de către Uniunea Europeană

U.E.6 hours ago

Raport oficial: Cu bugete record în domeniul militar în 2020, statele UE au eșuat să colaboreze în domeniul apărării europene

euro bani moneda
U.E.7 hours ago

Bancnotele euro își ”reînnoiesc aspectul”. BCE dorește să redefinească elementele grafice ale bancnotelor euro până în 2024, în colaborare cu cetățenii europeni

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE5 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending