ROMÂNIA
Ministrul Bogdan Ivan a inaugurat Centrul de competențe al UE în materie de securitate cibernetică: Un moment al recunoașterii noastre ca jucător în lupta pentru asigurarea securității cibernetice
Published
2 weeks agoon
By
Teodora IonMinistrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a inaugurat Centrul European de Competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC).
Acesta a marcat ”momentul istoric” alături de directorul executiv al Centrului, Luca Tagliaretti, de directorul DNSC, Dan Cîmpean și de Mihnea Costoiu, rectorul Univeristății Politehnica București.
”Am marcat acest moment istoric pentru România, moment al recunoașterii noastre ca jucător în lupta pentru asigurarea securității cibernetice – domeniu esențial în era digitală. Este pentru prima dată când România găzduiește o agenție europeană, inaugurarea sediului ECCC de la București confirmă, fără nicio formă de îndoială, calitatea ireproșabilă a experților noștri în securitate cibernetică”, a transmis Ivan în cadrul unui mesaj publicat pe Facebook.
Centrul de competențe al UE în materie de securitate cibernetică reprezintă prima structură a Uniunii Europene găzduită de România. De altfel, decizia înființării acestei structuri a fost luată în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Noul centru:
- va facilita activitatea Rețelei de centre naționale de coordonare
- va furniza sprijin financiar în materie de securitate cibernetică din programele Orizont Europa și Europa digitală
Centrul are următoarele obiective:
- să contribuie la implementarea celor mai recente tehnologii în materie de securitate cibernetică
- să sprijine întreprinderile nou-înființate și IMM-urile din sectorul securității cibernetice
- să consolideze cercetarea și inovarea în domeniul securității cibernetice
- să contribuie la eliminarea lacunelor în materie de competențe în domeniul securității cibernetice
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
Premierul Marcel Ciolacu, la Forumul Economic de la Londra: Ne dorim să fim un partener-cheie al Marii Britanii în regiunea Mării Negre sub aspect economic și energetic
Israel este un lider în tehnologie și inovare, iar colaborările vor contribui la dezvoltarea economiei digitale în ambele țări, subliniază directorul general al ICI București în întâlnirea cu ambasadorul Lior Ben Dor
ICI București oferă profesioniștilor din România acces la expertiza internațională de top în domenii strategice organizând o sesiune cu CEO-ul unei companii americane de referință în investigații digitale
Premierul Marcel Ciolacu, de Ziua Veteranilor: Drumul României către NATO și UE a fost asigurat și prin profesionalismul și curajul fiecăruia dintre veterani
ROMÂNIA
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
Published
36 minutes agoon
November 14, 2024By
Andreea RaduPreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere oficială cu Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România, în scopul continuării discuțiilor care privesc implementarea unor proiecte economice comune în mai multe domenii de activitate, potrivit unui comunicat de presă.
Relațiile diplomatice dintre România și Republica Coreea au fost stabilite în anul 1990, iar de atunci, cele două țări au dezvoltat o cooperare constantă. Parteneriatul strategic dintre Republica Coreea și România a fost stabilit în 2008 și a fost consolidat prin adaptarea unei Declarații comune cu ocazia unei întâlniri la nivel prezidențial, la Seul, în aprilie 2024.
Potrivit sursei citate, dialogul dintre CCIR și Ambasada Republicii Coreea în România intră, astfel, într-o nouă etapă în ceea ce privește atragerea de investiții în țara noastră, cu accent pe noi linii de producție și internaționalizarea businessului românesc.
„Partenerii sud coreeni s-au dovedit extrem de receptivi la informațiile economice pe care le-am transmis cu prilejul întâlnirilor anterioare, iar evenimentul de azi este o nouă etapă în intenția de a demara noi investiții în România. În acest sens, am propus o serie de obiective cu potențial investițional ridicat, din mai multe domenii de activitate, cum ar fi: industria apărării, industria energiei, cu accent pe energia nucleară, logistică, transporturi și infrastructură portuară. CCIR rămâne consecventă ideii de a atrage în România cât mai multe investiții străine, ca una dintre soluțiile sigure de a reduce deficitul comercial și de a avea creștere economică pe termen lung. Din fericire, diplomații coreeni s-au dovedit de-a lungul timpului parteneri serioși de dialog, multe dintre propunerile noaste fiind puse în practică la nivel guvernamental”, a subliniat președintele CCIR, Mihai Daraban.
Rim Kap-Soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România a apreciat faptul că „și de data aceasta, prin informațiile oferite, CCIR a dovedit că rămâne un partener stabil în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state. Tot în urma unor astfel de întâlniri am reușit să implementăm la nivel guvernamental o strategie care să fie în consens cu politica noastră de parteneriat cu România”.
ROMÂNIA
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
Published
2 hours agoon
November 14, 2024By
Teodora IonRomânia, prin ministrul Energiei, Sebastian Burduja, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, Republica Moldova și Marea Britanie au susținut un document comun de poziție pentru întărirea cooperării interconexiunilor energetice în Europa.
”Lipsa infrastructurii de interconectare între unele țări din Europa nu este o problemă bilaterală, ci una europeană, principială. Nu suntem de acord ca unii să facă ce vor, iar alții să facă ce trebuie. România este interconectată cu statele vecine la un nivel de 38% din capacitatea efectivă de producție, mult peste ținta europeană de 15%. Alte state de tranzit, din centrul Europei, nu sunt în stare sau nu vor să se conecteze cu vecinii lor. România nu va tăcea în fața acestei realități, în care piața energetică europeană nu mai este unică, ci decuplată și injustă. Cum pot concura companiile noastre când prețurile pe bursa energiei sunt de 3-5 ori mai mari decât cele din Vestul Europei? Cum putem vorbi despre solidaritate și competitivitate europeană?”, a menționat Sebastian Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook, aflat zilele acestea la Baku, unde participă la Conferința ONU privind schimbările climatice.
El a amintit de cele trei soluții pe care le-a prezentat și în cadrul Consiliului de miniștri ai energiei:
- analiza capacităților existente de interconectare și a gradului lor de utilizare;
- coordonarea la nivel european a lucrărilor de mentenanță a liniilor de interconexiune;
- accelerarea planurilor de dezvoltare a infrastructurii energetice transfrontaliere, pe baza unui calendar asumat la nivel european.
De altfel, ministrul Energiei a participat alături de omologii bulgari și grec la un eveniment despre Coridorul Vertical de gaze, în prezența lui Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Republicii Elene, a lui Georgiev Radev, președintele Bulgariei, și a lui Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova.
”Mesajul nostru a fost clar: nu renunțăm la gaz, nu negociem securitatea noastră energetică. Ea înseamnă securitate națională. Pur și simplu nu putem renunța la gaze, la nuclear și la cărbune, toate în același timp, cum ar dori probabil unii. Europa nu trebuie să devină victima unei ideologii obtuze care să îi reducă în continuare competitivitatea și capacitatea de a-și crea singură un viitor energetic”, a subliniat Sebastian Burduja.
Cei trei au făcut apel atât la ”Uniunea Europeană, cât și la instituțiile financiare internaționale, să se implice în finanțarea proiectelor pe gaz”.
”Proiecte precum Coridorul Vertical întăresc securitatea energetică, construind o rută alternativă de transport pentru gazele naturale către Europa Centrală și de Est. Iar România are un rol central în acest proiect, prin Transgaz”, a mai relatat oficialul român.
În prezent, România este cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Odată cu intrarea în exploatare a proiectului Neptun Deep, producția de gaze a României se va dubla.
Coridorul Vertical, alături de BRUA și de celelalte proiecte de infrastructură și interconectare, poziționează România nu doar drept producător principal de gaze, ci și ca nod de transport al gazelor către Europa. Volume mai mari, din surse diferite, conduc la scăderea prețurilor la gaze și la eficientizarea pieței.
Mai mult, această rută întărește semnificativ securitatea energetică a Ucrainei și Republicii Moldova.
Tot în contextul Conferinței ONU privind schimbările climatice, Sebastian Burduja vorbit la ”workshopul organizat de Banca Mondială despre investițiile masive pe care România le face în sectorul energetic, de la energie regenerabilă la producția de gaze și energie nucleară, despre restartul pe care l-am dat în acest mandat marilor proiecte energetice abandonate de zeci de ani, dar și despre necesitatea ca guvernul să lucreze îndeaproape cu mediul privat”.
MAREA BRITANIE
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Published
3 hours agoon
November 14, 2024By
Teodora IonPremierul Marcel Ciolacu și omologul britanic Keir Starmer au decis ”să consolideze cooperarea economică și parteneriatul de apărare” dintre cele două țări, cu prilejul vizitei pe care oficialul român a întreprins-o la Londra unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali britanici și unde a deschis Forumul economic România-Marea Britanie.
”Începutul unei prietenii puternice cu premierul Keir Starmer pentru popoarele noastre, țările noastre, pentru valori democratice și pacea globală. Puternica diasporă românească din Marea Britanie ne inspiră să facem mai mult pentru a consolida parteneriatul nostru strategic la toate nivelurile. Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare”, a subliniat Marcel Ciolacu într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter.
The beginning of a strong friendship with Prime Minister @Keir_Starmer for our people, our countries, our democratic values & global peace. The strong Romanian diaspora in the UK is inspiring us in doing more to strengthen our strategic partnership at all levels. We have decided… pic.twitter.com/UpMVSFceNR
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) November 13, 2024
Conform detaliilor oferite de oficialul român în cadrul conferinței de presă care a succedat întâlnirea cu prim-ministrul britanic, temele abordate au vizat sectoarele energiei, energiei regenerabile și energiei verzi, energiei nucleare, domeniul consolidării securității în Marea Neagră.
”Este foarte respectată comunitatea românească de către autoritățile din Marea Britanie și cu acest lucru am început – să avem acorduri și în ceea ce privește importul de produse tradiționale, atât de cerute de comunitatea românească. Nu au însemnătate foarte mare comercială, dar au însemnătate pentru noi, pentru români, și pentru a ne consolida identitatea națională și în Marea Britanie. Am avut discuții pe zona de energie, energie regenerabilă și energie verde, chiar și energie nucleară, pe faptul că avem nevoie de securitate în Marea Neagră și știți că am cumpărat deja două nave pentru deminarea Mării Negre; una a și fost livrată, am și vizitat-o împreună cu domnul ministru Tîlvăr și operează în acest moment. Este o relație foarte bună în zona de intelligence, așa cum a spus și domnul prim-ministru, care va continua. Cumva, Marea Britanie este la mijlocul între NATO de Est și NATO de Vest, ca să înțelegem importanța strategică a Marii Britanii în interiorul NATO”, a detaliat Marcel Ciolacu într-un răspuns oferit la o întrebare referitoare la domeniile atinse în discuții.
De altfel, aspectele legate de diaspora românească din Marea Britanie au fost abordate de Marcel Ciolacu și cu președintele Camerei Comunelor, Linsday Hoyle.
”Apreciem sprijinul Camerei Comunelor pentru diaspora românească și suntem încrezători că întâlnirea noastră pune bazele unei noi etape în relațiile noastre bilaterale”, a menționat Ciolacu într-un mesaj publicat pe aceeași rețea de socializare mai sus amintită.
A great honour to meet the House of Commons Speaker @LinsdayHoyle_MP & exchange ideas on what we can do to help the strong Romanian community in the UK and develop our strategic and parliamentary partnership. We appreciate the support of the House of Commons for the Romanian… pic.twitter.com/vP2PL3032V
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) November 13, 2024
Parteneriatul Strategic dintre România și Marea Britanie a atins în 2024 vârsta de 21 de ani, fiind stabilit în iunie 2003 și actualizat în martie 2023, în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană și din dorința de a-l adapta la evoluțiile de securitate regională și internațională.
Acordul semnat consolidează și extinde bunele relații existente în domeniul apărării în vederea abordării comune a problemelor strategice curente cu beneficii reciproce pentru cele două forțe armate.
Acesta va aborda domenii precum: logistica și sprijinul pentru apărare, tehnologia, achiziții și dezvoltarea capabilităților, planificarea resurselor, comunicații și informatică, contracararea amenințărilor hibride, exerciții, operații internaționale sub mandat ONU, controlul armamentelor, formare și educație militară.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo
Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată
Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă, reluând tradiția transferului pașnic de putere cu care Trump nu l-a onorat în 2020: Sprijinul pentru Ucraina este în interesul securității naționale a SUA
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
- SĂNĂTATE1 week ago
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar
- POLITICĂ7 days ago
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)