Connect with us

MAREA BRITANIE

Ministrul britanic de externe efectuează prima deplasare din acest an în Kosovo pentru a discuta despre menținerea stabilității în Balcanii de Vest

Published

on

© David Cameron/ X

Ministrul britanic de externe, David Cameron, efectuează joi o vizită în Kosovo pentru a se întâlni cu trupele britanice aflate staționate pe acest teritoriu și pentru a purta discuții cu liderii kosovari și cu societatea civile, într-un moment de instabilitate în ascensiune în Balcanii de Vest.

Conform unui comunicat al ministerului, aceasta este prima călătorie pe care Cameron o efectuează în acest an.

Ca urmare a atacului din septembrie, în urma căruia un ofițer de poliție kosovar și trei bărbați înarmați sârbi din Kosovo au fost uciși, Regatul Unit a anunțat desfășurarea a 200 de soldați suplimentari în cadrul misiunii NATO de menținere a păcii din Kosovo, care se vor alătura contingentului britanic de 400 de soldați care se află deja în zonă în cadrul unui exercițiu anual.

În cadrul opririi sale la Pristina, David Cameron s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe Donika Gërvalla-Schwarz, a purtat discuții cu președintele Vjosa Osmani și cu prim-ministrul Albin Kurti despre problemele de securitate din Balcanii de Vest.

”Regatul Unit este mândru de parteneriatul său continuu cu Kosovo, fiind un susținător vechi al independenței sale”, a precizat Cameron într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, mulțumindu-le oficialilor mai sus menționați pentru întâlnirile în care au abordat ”modul în care putem lucra împreună pentru a menține stabilitatea în Balcanii de Vest”.

”Trupele noastre sprijină această stabilitate prin intermediul NATO, experții noștri în aplicarea legii combat corupția și crima organizată, iar diplomații noștri colaborează cu partenerii pentru a contribui la menținerea câștigurilor obținute prin pace și dialog”, a declarat oficialul britanic înainte de a începe această vizită.

Ministrul britanic de externe se va întâlni, de asemenea, și cu membri ai Centrului de reabilitare pentru victimele torturii din Kosovo, pe care Marea Britanie îl sprijină de aproape 10 ani, și cu o femeie care a supraviețuit violenței sexuale legate de conflict, la Memorialul Heroinat. Memorialul comemorează supraviețuitoarele violenței sexuale legate de conflict din timpul Războiului din Kosovo, designul fiind realizat din 20.000 de insigne reprezentând cele 20.000 de supraviețuitoare.

Regatul Unit colaborează îndeaproape cu țările din Balcanii de Vest prin intermediul programului său de peste 25 de milioane de lire sterline ”Libertate și reziliență”, care are ca scop emanciparea femeilor și fetelor prin combaterea violenței sexuale legate de conflicte, a violenței bazate pe gen și prin promovarea participării semnificative a femeilor la procesele de luare a deciziilor.

Pe parcursul vizitei, ministrul de externe va sublinia sprijinul continuu al Regatului Unit pentru Balcanii de Vest, bazându-se pe expertiza Regatului Unit ca partener în domeniul securității și apărării, al combaterii corupției și a criminalității organizate și al emancipării femeilor și fetelor.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

UE și Regatul Unit anunță eforturi comune pentru gestionarea migrației ilegale. Noul acord de cooperare care urmează să fie oficializat zilele următoare

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

UE și Regatul Unit au finalizat discuțiile în vederea elaborării unui nou proiect de combatere a migrației ilegale, informează Politico Europe.

În zilele următoare, cele două părți vor face publice detaliile noului acord de cooperare, la care se lucrează cel puțin din toamnă.

”Liderii au salutat încheierea cu succes a negocierilor privind un nou acord de lucru între agențiile britanice și Frontex, care ar trebui să fie oficiale în zilele următoare, ca parte a unei cooperări mai largi între Regatul Unit și UE în ceea ce privește combaterea migrației ilegale”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic privind o convorbire telefonică între prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un comunicat al executivului european conține aproximativ același lucru, deși face trimitere la o ”atenuare” a migrației ilegale și nu la o ”combatere” a acestui fenomen, sugerând că limbajul convenit a fost modificat.

O mai mare cooperare în ceea ce privește migrația ilegală – atunci când oamenii trec granițele fără permisiune oficială – este în lucru de ceva timp, dar, după cum a raportat Politico în octombrie, a fost blocată de dorința Marii Britanii de a avea un acord de returnare.

Continue Reading

G7

MSC 2024: Laburiștii, favoriți la câștigarea alegerilor din Marea Britanie, doresc un pact de securitate UE – Regatul Unit care să funcționeze în paralel cu NATO

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență din München

Politicianul laburist David Lammy, ministrul britanic de externe din umbră al opoziției laburiste, a declarat pe scena Conferinței de Securitate de la München că dorește un nou pact de securitate între Uniunii Europene și Marea Britanie.

Sper că vor avea loc alegeri generale anul acesta și că voi avea privilegiul de a deveni ministrul britanic de externe, pentru că este absolut fundamental ca Regatul Unit și Europa să aibă cele mai apropiate relații, iar epoca Brexit s-a încheiat, situația este rezolvată. Iar ceea ce propune partidul meu este un nou pact de securitate UE-Marea Britanie. Și este un pact care se bazează efectiv pe faptul că, în mod evident, avem război aici, în Europa“, a spus Lammy.

Sondajele de opinie recente din Marea Britanie arată că Partidul Laburist conduce în prezent în sondaje, în fața Partidului Conservator aflat la putere. 

În februarie 2024, 46% dintre britanici ar vota pentru Partidul Laburist la alegerile generale, față de 21% care ar vota pentru Partidul Conservator. Conservatorii aflați la guvernare au rămas în urma laburiștilor în sondaje pe tot parcursul anilor 2022 și 2023, un decalaj uriaș apărând în septembrie 2022, când Liz Truss a venit la putere. Laburiștii și-au menținut avansul în sondaje de când Sunak a devenit prim-ministru și ar câștiga următoarele alegeri generale pe baza celor mai recente sondaje.

Citiți și MSC 2024. Stoltenberg respinge ideea unei forțe de descurajare nucleară europeană fără SUA: Niciun aliat nu va fi atacat cât timp transmitem Rusiei că vom proteja toți aliații. NATO reprezintă 50% din puterea militară a lumii

Politicianul laburist a avertizat că moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi amintește că, în pofida acestui război, “Rusia va continua să fie o amenințare pentru Europa timp de luni, ani, poate încă o generație”.

“Acest lucru înseamnă că capacitatea de apărare a Marii Britanii, alături de partenerii noștri din Franța, care reprezintă în special aproximativ 50% din capacitatea de apărare a Europei, dar și capacitatea de informații a sistemului Five Eyes, în parteneriat cu Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, este absolut esențială și de aceea avem nevoie acum de un nou pact de securitate”, a mai spus el.

El a asigurat că “acest pact de securitate nu va rivaliza cu NATO, ci va funcționa în paralel cu NATO”.

Întrebat cum vede pactul de securitate propus de el, David Lammy s-a referit la achiziții comune și partajate de muniții pentru a aborda nevoia de complementaritate în Europa, inclusiv din perspectiva capacității industriale.

El a asigurat că “o parte din acest efort va continua să fie transatlantic, lucrând cu partenerii noștri americani” și a cerut viteză în elaborarea unor acțiuni comune. “Știți, uneori, Europa poate părea mai degrabă leneșă și birocratică. Va trebui să facem acest lucru în viteză. Urgența războiului din Europa, sper, ne amintește acest lucru”, a conchis Lammy.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie dorește o „garanție absolută” că agenția ONU pentru refugiați palestinieni nu va angaja personal ostil Israelului

Published

on

© David Cameron/ X

Marea Britanie dorește o „garanție absolută” că Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA) nu va angaja personal care este dispus să atace Israelul, a declarat miercuri ministrul de externe David Cameron, după acuzațiile că unii dintre ei au fost implicați în masacrul din 7 octombrie, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Luna trecută, Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite în “oprirea temporară” a finanțării pentru UNRWA, în urma unor acuzații potrivit cărora aproximativ 12 dintre miile de angajați palestinieni ai acesteia ar fi fost suspectați de implicare în atacul Hamas care a declanșat războiul dintre Israel și Hamas.

Donatori precum Marea Britanie și Statele Unite au indicat că nu vor relua sprijinul până când nu se va încheia ancheta internă a ONU privind acuzațiile. Un raport preliminar urmează să fie publicat în următoarele câteva săptămâni.

Națiunile Unite au anunțat crearea unei comisii independente care să evalueze UNRWA în urma acestor afirmații. Israelul, care a furnizat dovezile privind participarea membrilor UNRWA la atac, a declarat că mandatul pentru această anchetă este prea vag și nu va împiedica teroriștii să profite de organizație în viitor.

Israelul a susținut că Hamas a folosit facilitățile UNRWA în scopuri proprii și a construit părți din rețeaua sa masivă de tuneluri subterane și facilități militare sub sediile organizației ONU. Recent, mai multe instituții media au făcut un tur al unui astfel de centru de operațiuni sub sediul organizației din orașul Gaza.

Întrebat ce trebuie să constate Marea Britanie în raportul anchetei pentru a relua finanțarea, Cameron a răspuns: „Ceea ce dorim este o garanție absolută că acest lucru nu se mai poate întâmpla. Să fie clar aici că se pare că au existat persoane care lucrau pentru UNRWA și care au participat la atacurile din 7 octombrie asupra Israelului. Acest lucru este inacceptabil”.

„De aceea am pus pe pauză finanțarea noastră. Acesta este motivul pentru care au loc aceste revizuiri”, a declarat el reporterilor în timpul unei călătorii în Bulgaria. „Avem nevoie ca ele să aibă loc rapid, deoarece mulți angajați ai UNRWA fac o muncă absolut vitală în interiorul Gaza, unde reprezintă singura rețea de distribuire a ajutoarelor, pentru a se asigura că primim ajutoare pentru oamenii care au nevoie foarte, foarte mare de ele”.

Războiul a izbucnit atunci când mii de teroriști conduși de Hamas au efectuat un atac devastator pe 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili. Teroriștii care au încălcat granița au năvălit în sudul Israelului pe fondul unor acte de viol, mutilare și tortură a victimelor, răpind în același timp 253 de persoane de toate vârstele.

Israelul a răspuns cu o ofensivă militară pentru a pune capăt dominației Hamas în Gaza și pentru a elibera ostaticii, dintre care peste jumătate sunt încă ținuți în captivitate.

UNRWA a fost înființată în 1949, după Războiul de Independență al Israelului, când 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost alungați din casele lor. Aproape întreaga populație din Gaza se bazează acum pe UNRWA pentru produse de bază, inclusiv alimente, apă și produse de igienă.

Șeful UNRWA a declarat marți că apelurile pentru desființarea acesteia sunt lipsite de viziune și că încetarea mandatului agenției ar agrava criza umanitară din Gaza.

Marea Britanie a oferit finanțare pentru UNRWA până la sfârșitul anului financiar și a declarat că lucrează cu alte agenții pentru a ajuta la trimiterea ajutoarelor în Gaza.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Mircea Hava15 mins ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA13 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE15 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.16 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA16 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA16 hours ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA17 hours ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA17 hours ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO17 hours ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ROMÂNIA13 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending