Ministrul britanic de externe, Liz Truss, fost secretar pentru comerț, cu șanse de a fi viitor prim-ministru, va fi noua persoană care va negocia relația post-Brexit cu Uniunea Europeană, după ce David Frost și-a anunțat demisia printr-o serie de atacuri la adresa lui Johnson, informează Politico Europe și Agerpres.
Aceasta îşi va păstra concomitent portofoliul externelor, iar ministrul de stat al transporturilor Chris Heaton-Harris va fi secretar de stat pentru Europa în cadrul MAE britanic.
Truss a condus Departamentul pentru Comerț Internațional, însărcinat cu obținerea de acorduri comerciale post-Brexit pentru Regatul Unit, până la începutul acestui an, când a fost promovată de Johnson în funcția de ministru de externe. În mod constant, ea are rezultate bune în sondajele membrilor Partidului Conservator și este considerată un concurent puternic într-o viitoare competiție pentru conducerea Partidului Conservator.
Ea este primul negociator britanic pentru Brexit care a susținut în mod deschis rămânerea Regatului Unit în UE în cadrul referendumului din 2016, dar și-a schimbat între timp poziția.
David Frost a demisionat sâmbătă în urma unor neînţelegeri cu premierul Boris Johnson, aparent el nefiind de acord cu noile restricţii impuse pentru a opri valul de cazuri de COVID-19, în timp ce Marea Britanie este tot mai puternic afectată de varianta Omicron a coronavirusului.
Așadar, complicata sarcină a negocierilor cu UE îi va reveni lui Liz Truss, în special cele asupra protocolului nord-irlandez care provoacă disensiuni între Londra şi Bruxelles.
Întinzând o ramură de măslin, UE a prezentat vineri o serie de propuneri pentru a asigura continuarea aprovizionării Irlandei de Nord dispre Marea Britanie. În egală măsură, măsurile înainte vin să răspundă preocupărilor nesoluționate referitoare la aprovizionare în Cipru, Irlanda și Malta.
Potrivit unui comunicat al instituției, soluția personalizată propusă reflectă rezultatul unor discuții substanțiale între vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și previziuni, Maros Sefcovic, și ministrul pentru Brexit, David Frost, și ia în considerare preocupările exprimate de părțile interesate în timpul activităților ample de informare ale Comisiei.
Prin propunerile înaintate, Comisia Europeană arată dorința sa de a facilita punerea în aplicare a Protocolului privind Irlanda de Nord, în conformitate cu pachetul de soluții pentur această provincie, prezentat la mijlocul lunii octombrie a acestui an. UE își va modifica propria legislație privind medicamentele pentru a se asigura că:
- Medicamentele generice, precum paracetamolul, pot fi autorizate în baza procedurilor naționale din Regatul Unit, în conformitate cu normele UE privind medicamentele. Persoanele Irlandei de Nord vor avea acces la astfel de medicamente în același timp ca restul celor din Regatul Unit;
- Cetățenii din Irlanda de Nord vor avea acces la medicamente inovatoare (inclusiv la noile medicamente pentru cancer) în același timp cu restul persoanelor din Regatul Unit. O „soluție tranzitorie” va permite furnizarea în Irlanda de Nord a oricărui medicament nou autorizat în Regatul Unit, până când autorizația relevantă este acordată și în UE. Această „soluție tranzitorie” se adaugă mecanismelor existente privind uzul compasional și în regim de urgență prevăzute de legislația UE;
- Toate funcțiile de reglementare pot rămâne în Regatul Unit dacă în prezent se află acolo;
- Pentru medicamentele introduse în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit nu este necesară repetarea testării loturilor dacă acest lucru a fost deja făcut în Marea Britanie sau în Uniunea Europeană;
- Nu sunt necesare autorizații de fabricație sau licențe de import pentru medicamentele furnizate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, sub rezerva anumitor condiții;
- Autoritatea de reglementare din Regatul Unit poate permite companiilor situate în Marea Britanie să utilizeze un singur ambalaj și prospect atunci când aprovizionează piețele din Marea Britanie și Irlanda de Nord;
- Malta, Cipru și Irlanda vor beneficia de anumite derogări pentru o perioadă de trei ani. De exemplu, în această perioadă, în aceste trei țări, importatorii de medicamente din Marea Britanie nu vor trebui să dețină autorizații de fabricație și nici nu va fi nevoie ca aceste medicamente să fie testate din nou, dacă au fost deja testate în Marea Britanie. Astfel, operatorii vor avea mai mult timp pentru a se adapta. În contextul Strategiei farmaceutice a UE, se lucrează la o soluție permanentă pe termen lung.
Propunerile de vineri implică, în egală măsură, ca Regatul Unit să respecte anumite condiții:
- Propunerea prevede cerințe privind ambalarea pentru a se asigura faptul că medicamentele autorizate de Regatul Unit nu intră pe piața unică;
- Regatul Unit își asumă responsabilitatea exclusivă pentru autorizarea medicamentelor pentru Irlanda de Nord. Acest lucru depinde de respectarea în mod substanțial de către Regatul Unit a legislației UE privind calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor de uz uman atunci când eliberează autorizații de introducere pe piață pentru Irlanda de Nord. Se reduc astfel riscurile pentru piața unică a UE.