Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul cercetării și digitalizării: Portalul ”gov.uk”, un foarte bun exemplu de urmat pentru portalul guvernamental românesc

Published

on

© Ciprian Teleman - Facebook

Ministrul cercetării și digitalizării, Ciprian Teleman, a avut o întâlnire ieri, 20 aprilie, cu Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, iar dialogul celor doi aficiali s-a purtat inclusiv pe marginea altor posibilități de cooperare între România și Marea Britanie în contextul post-Brexit, precum includerea sectorului privat acolo unde poate acționa mai bine și mai repede decât sectorul public.

„Proiectul de cloud guvernamental pe care dorim să-l realizăm în România a fost un element important al intrevederii noastre. Cred că portalul gov.uk poate fi considerat un foarte bun exemplu de urmat pentru portalul guvernamental românesc. Subiectul dezvoltării start-up-urilor românești a adus in discuție Techhub, initiațivă care aduce la aceeași masă resursele necesare pentru ca ideile tinerilor să poată porni spre procesul de implementare”, a transmis ministrul român.


 

Ministrul Ciprian Teleman atrage atenția că pentru a recupera ani de întârziere în digitalizarea administrației și a respecta termenele strânse al PNRR, este nevoie de cei mai buni experți și de cea mai bună tehnologie: „Și pentru acest lucru vom colabora cu toate părțile interesate. Îmi doresc să avem și să achiziționăm cea mai bună expertiză existentă la acest moment, printr-un proces transparent, care să aducă valoare tuturor părților implicate.”

Ciprian Teleman menținează că în domeniul cercetării și inovării, Marea Britanie este în top cinci când vorbim despre proiectele din programul Orizont 2020 cu care colaborează comunitatea științifică din România: „Acest aspect trebuie consolidat în cadrul următorului program cadru de cercetare al Uniunii Europene, Orizont – Europa. Proiectul DANBIUS-RI este un alt exemplu de foarte bună colaborare între Romania și Marea Britanie în context european, unde numeroase universități britanice au contribuții semnificative la construcția, consolidarea și viitoarea operare a acestei infrastructuri pan-europene”, a mai adăugat acesta.

„Sunt convins că România și Marea Britanie vor continua să colaboreze și să se sprijine reciproc și de acum înainte”, a conchis acesta în urma reuniunii.

Citiți și: DOCUMENT Guvernul lansează PNRR în dezbatere publică: Propuneri de proiecte de 41 de miliarde de euro pentru planul de redresare prin care României îi revin 30 de miliarde

Pilonul 2. Transformarea digitală (proiecte propuse în valoare de 4,02 miliarde de euro):

II.1 Cloud guvernamental și sisteme digitale interconectate în administrația publică, semnătură și identitate electronică, promovarea investițiilor cu valoare adăugată mare în TIC. Buget inițial de negociere: 2,59 miliarde de euro;

II.2 România Educată – Digitalizarea educației. Buget inițial de negociere: 780 de milioane de euro;

II.3 Broadband și 5G. Buget inițial de negociere: 650 de milioane de euro;

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Digitializării: România, invitată de Finlanda să participe la ACTRIS-ERIC în calitate de stat membru fondator

Published

on

@ Ciprian Teleman - Facebook

Ministrul Ciprian Teleman a avut ieri, 29 aprilie, o întrevedere cu ambasadoarea Finlandei în România, Marjut Akola, la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizări.

Cu această ocazie, ministrul digitalizării a anunțat că România a primit invitația Finlandei de a participa la ACTRIS-ERIC în calitate de stat membru fondator: „Excelența Sa a transmis României invitația de participare la ACTRIS-ERIC în calitate de stat membru fondator. Facem astfel demersurile administrative necesare pentru ca România să ia parte la acest proiect. Am mulțumit, desigur, Finlandei pentru efortul intens depus în acest sens. Am decis împreună să continuăm demersurile la nivel de experți în ceea ce privește colaborarea noastră și sunt încrezător că rezultatele vor fi benefice pentru ambele părți”, a transmis ministrul Ciprian Teleman.

ACTRIS este o infrastructură de cercetare paneuropeană care produce date și informații de înaltă calitate despre constituenții atmosferici cu durată scurtă de viață și despre procesele care duc la variabilitatea acestor constituenți în atmosferele naturale și controlate.

Potrivit Ministrului, discuțiile celor doi oficiali s-au centrat pe posibilitățile de dezvoltare a cooperării între cele două țări, cu accent pe domeniul digital, pe modul în care România poate învăța din experiența finlandeză în ceea ce privește administrația publica și interconectarea serviciilor furnizate populației: „La rândul meu, am prezentat viziunea de dezvoltare a spațiului digital aferent administrației românești și dorința de a înțelege pașii pe care Finlanda i-a parcurs în acest domeniu”, a conchis acesta.


 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul digitalizării a discutat cu ambasadorul Israelului în România despre dezvoltarea colaborării între cele două țări în domeniile cercetare-inovare și digitalizare

Published

on

© Ciprian Teleman/ Facebook

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, a avut miercuri în întrevedere cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga, în cadrul căreia au discutat despre relații de colaborare între cele două țări în domeniilor cercetare-inovare și digitalizare.

”Este important ca experiența israeliană să fie analizată de România în dezvoltarea proiectelor sale majore, cu referire atât la cloud-ul guvernamental, conceptualizarea acestuia, digitalizarea administrației centrale și locale, utilizarea aplicațiilor informatice și alte asemenea. România are mult de învățat din experiențele practice ale administrației israeliene, modul în care aceasta este eficientizată cu ajutorul infrastructurii digitale și în care au fost depășite anumite bariere de mentalitate, de cultură și de modul de lucru”, a punctat Teleman într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ministrul digitalizării și ambasadorul Israelului la București au mai discutat și despre ”posibilitatea de a lansa un apel comun pentru proiecte de cercetare-inovare, printre domeniile propuse fiind: mediu, cercetări marine, inteligență artificială, blockchain, lista nefiind exhaustivă”.

”Discuțiile vor continua în perioada următoare pentru identificarea zonelor de expertiză comune și detalierea modului practic în care se va lansa apelul pentru propuneri de proiecte”, a mai spus Ciprian Teleman.

Ambasadorul Israelului la București, David Saranga a mai propus organizarea unor sesiuni online între oficiali români și israelieni unde vor avea loc discuții legate de modul cum Israelul a organizat ecosistemul de inovare, de transfer tehnologic, de identificare a start-up-urilor din zona de înaltă tehnologie și modul cum sunt acestea sprijinite.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a terminat de transmis Comisiei Europene, la începutul lunii aprilie, toate componentele extinse din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acesta trebuie să se concentreze în mare măsură asupra reformelor, cât și asupra investițiilor și trebuie țină cont de anumite recomandări sugerate de Bruxelles, între care: alocarea a cel puțin 37% din cheltuieli pentru climă și a minimum 20% pentru digitalizare și sporirea competențelor digitale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul digitalizării, Ciprian Teleman, a discutat cu ambasadorul Danemarcei la București despre procesul de digitalizare din România și modul în care această țară îl poate sprijini

Published

on

© Ciprian Teleman/ Facebook

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, a discutat vineri, Søren Jensen, în cadrul unei întrevederi, cu ambasadorul Danemarcei în România, despre cum poate sprijini această țară procesul de digitalizare din România.

Danemarca este una dintre cele mai avansate state membre din Uniunea Europeană în ceea ce privește digitalizarea, aproximativ 80% din serviciile publice sunt furnizate online.

Administrația publică, atât cea centrală cât și locală, dar și companiile, furnizează aceste servicii utilizând o infrastructură performantă care integrează bazele de date existente.

”Am o simpatie aparte pentru Danemarca datorată faptului că o parte consistentă din formarea mea profesională vine de acolo prin principiile promovate de Claus Moller, creatorul unor concepte revoluționare de leadership ca Personal Quality, Putting People First sau Employeeship. Am discutat despre procesul de digitalizare din România și modul cum Danemarca îl poate sprijini. Ne-am propus să accelerăm procesul de digitalizare din administrația publică din România, în special conceptul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Expertiza necesară pentru implementarea acestui proces extrem de important se va face în mod transparent, România având nevoie de cei mai performanți specialiști, de echipamente de ultimă generație, care să facă față cerințelor actuale și să permită dezvoltări viitoare”, a precizat Teleman într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării și ambasadorul Danemarcei în România au mai discutat despre aspecte legate de comunitățile de cercetare-inovare din cele două țări, dar și despre abordarea daneză privind colaborarea publică-privată, pe segmentul cercetare-dezvoltare, incluzând domeniul pharma, AI și robotică, dar și potențiale zone de cooperare, precum cercetarea marină și maritimă.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a terminat de transmis Comisiei Europene, la începutul lunii aprilie, toate componentele extinse din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acesta trebuie să se concentreze în mare măsură asupra reformelor, cât și asupra investițiilor și trebuie țină cont de anumite recomandări sugerate de Bruxelles, între care: alocarea a cel puțin 37% din cheltuieli pentru climă și a minimum 20% pentru digitalizare și sporirea competențelor digitale.

Fiecare componentă extinsă a fost trimisă în primul draft, iar unele dintre acestea se află la a doua sau a treia iterație, care includ feedback-ul Comisiei Europene trimise anterior.

Astfel, prima etapă de lucru a fost încheiată prin trimiterea la Bruxelles a primului draft și pentru ultimele 3 componente extinse.

În cazul componentelor mai avansate, precum transporturi și educație, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis versiuni mai avansate, care includ îmbunătățiri lucrate cu ministerele de linie ca urmare a dialogului cu Comisia Europeană.

În acest context, ministrul Cristian Ghinea a avut la discuții aplicate cu Bruxelles-ul pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Acestea au demarat la 12 aprilie cu întâlniri pe care oficialul român le-a avut cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, și cu comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Întrevederile mai sus menționate au fost completate de cea cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, ca urmare a mandatului pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene l-a primit din partea Guvernului în urma adoptării unui memorandum.

Potrivit mențiunilor comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, România ar putea primi un avans de 13% din totalul fondurilor înainte de luna iunie, dacă analiza de cost asupra fiecărui proiect cuprins în PNRR, efectuată de experții Comisiei, este una pozitivă.

Lucrul informal cu Comisia la dezvoltarea componentelor se desfășoară în următorul proces:

a) MIPE primește de la ministerul de linie componenta draft, utilizând șablonul Comisiei și face anumite comentarii preliminare care ar trebui integrate.

b) După integrarea acestor aspecte, MIPE transmite componenta către serviciile Comisiei Europene împreună cu o prezentare PowerPoint a componentei în limba engleză cu cel puțin 48 de ore înainte de prezentare.

c) Ministerul de linie este invitat de MIPE la o videoconferință cu serviciile Comisiei (acestea au loc în fiecare marți și joi) pentru prezentarea componentei și pentru a răspunde la primele întrebări ale Comisiei referitoare la substanță.

d) După aproximativ 5 zile lucrătoare, Comisia transmite primul feedback în scris la componenta prezentată și sugerează României să încorporeze o parte din aceste comentarii în forma revizuită a componentei.

e) Odată ce ministerul de linie transmite componenta revizuită, Comisia organizează o ședință tehnică la nivel de experți unde se discută la un nivel detaliat reformele și investițiile propuse.

f) În a treia iterație, ținând cont și de negocierile dintre Comisie și MIPE pe aspectele importante ale fiecărei componente, se transmite forma finală a componentei cu anexele tehnice aferente.

Citiți și:
DOCUMENT Guvernul lansează PNRR în dezbatere publică: Propuneri de proiecte de 41 de miliarde de euro pentru planul de redresare prin care României îi revin 30 de miliarde

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care România va putea beneficia de aproape 30 de miliarde de euro din cele 672,5 miliarde de euro ale Mecanismului de redresare și reziliență, este grupat pe 30 de componente care acoperă toți cei 6 piloni ai acestui mecanism, așa cum a fost el adoptat de instituțiile europene: 1. Tranziţie verde; 2. Transformare digitală; 3. Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; 4. Coeziune socială şi teritorială; 5. Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; 6. Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO1 hour ago

România a început retragerea din Afganistan: Primii militari români au revenit acasă. Retragerea celor peste 600 de soldați se va încheia la 11 septembrie

NATO1 hour ago

A început Steadfast Defender 21: Peste 9.000 de soldați NATO testează mobilitatea militară a Alianței din America de Nord și până în Marea Neagră

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

UE privește cu scepticism propunerea SUA de a ridica brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19: “Anglo-saxonii să pun capăt interdicțiilor la export. Altfel punem carul înaintea boilor”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Liderii UE au adoptat Declarația Summitului de la Porto: Vom lucra pentru o Europă socială și pentru a consolida efortul către tranziția digitală, verde și echitabilă

U.E.4 hours ago

Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, la 76 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: 8 mai 1945 a fost ziua eliberării. Să confruntăm naţional-socialismul va întări democrația noastră

POLITICĂ5 hours ago

Cristian Diaconescu atenționează înaintea unui posibil summit Biden – Putin: Rusia consideră că proiectul Yalta 1945 poate fi replicat în 2021; Ar fi un dezastru strategic pentru Europa de Est

POLITICĂ6 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalității de şanse între femei şi bărbaţi: Încurajez susținerea activă a femeilor în societate și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie

U.E.6 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români susțin că prioritățile Conferinței privind viitorul Europei trebuie să fie îmbunătățirea gestionării crizelor de către UE și implicarea tinerilor

euro bani moneda
FONDURI EUROPENE6 hours ago

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: România a primit 1,3 miliarde de euro din fonduri europene în perioada ianuarie – mai 2021

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

U.E.1 day ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

Advertisement
Advertisement

Trending