Connect with us

G7

Ministrul de externe al Germaniei, țară care va prelua de la 1 ianuarie președinția G7, respinge o revenire a Rusiei în acest grup: S-a exclus prin anexarea Crimeei. Actuala escaladare nu uşurează situaţia

Published

on

© Auswärtiges Amt/ Facebook

Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei, țară care va prelua la 1 ianuarie, de la Regatul Unit, președinția rotativă a G7, respinge o revenire a Rusiei în acest grup, care cuprinde cele mai industrializate țări, în viitorul apropiat, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Bineînţeles, este foarte dureros că Rusia s-a exclus din acest cerc prin anexarea Crimeei”, a declarat politiciana ecologistă, făcând referire la acţiunile Moscovei asupra peninsulei din Marea Neagră în 2014.

”În acest moment, nu se poate anticipa când se va putea întoarce Rusia în acest grup. Actuala escaladare nu uşurează situaţia”, a declarat Annalena Baerbock pentru DPA, de la Berlin.

”După acţiunile agresive ale Rusiei din 2014, a fost decizia corectă să se spună clară că, pe o astfel de bază, nu se poate continua agenda de politică economică”, a completat aceasta.

Baerbock a subliniat că aspectele care ocupă un loc central pe agenda președinției germane a G7 sunt cele legate de combaterea schimbărilor climatice, care au efecte asupra păcii și securității nu doar pentru europeni, ci mai ales pentru țările emergente și în curs de dezvoltare, informează Deutsche Welle.

”Ne iluzionăm că Occidentul este o insulă, dar chiar și pe această insulă apa va continua să crească dacă nu acționăm acum. Acesta este motivul pentru care vom face din abordarea comună a crizei climatice una dintre prioritățile președinției noastre G7 de anul viitor”, a explicat ministrul german de externe.

Astfel, Germania urmărește să implice China, principalul poluator la nivel mondial, în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru a reduce încălzirea globală. ”China este un partener pentru noi, pentru G7. În cazul multor probleme globale, lucrurile pot fi rezolvate doar împreună”, a detaliat Baerbock.

Șefa diplomației germane este conștientă că nu va fi o sarcină ușoară să colaboreze cu regimul autoritar de la Beijing, dar a recunoscut că, în pofida multiplelor diferențe, aceasta este o dilemă care trebuie confruntată.

De asemenea, pe durata președinției G7, Germania va dori să-și modeleze politia externă printr-un ”dialog constructiv”, alianța transatlantică fiind fundamentală.

Evenimentul central din mandatul Germaniei va fi summitul G7 de la Schloss Elmau, în Alpii Bavarezi, ce va avea loc în intervalul 26-28 iunie.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Puterile din G7 vor lansa o Alianță globală pentru securitate alimentară pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra piețelor de mărfuri

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Puterile din G7 vor lansa o Alianță globală pentru securitate alimentară pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra piețelor de mărfuri, au anunțat miniștrii de externe ai celor mai puternice șapte democrații ale lumii, sâmbătă, după reuniunea informală de la Wangels, în Germania.

„Vom aborda cauzele și consecințele crizei alimentare globale prin intermediul unei Alianțe globale pentru securitate alimentară, care urmează să fie lansată oficial la reuniunea miniștrilor dezvoltării din cadrul G7, și prin alte eforturi în strânsă cooperare cu partenerii și organizațiile internaționale din afara G7. Vom coopera îndeaproape cu partenerii și organizațiile internaționale din afara G7 și cu scopul de a transforma angajamentele politice în acțiuni concrete, astfel cum este prevăzut în cadrul diferitelor inițiative internaționale, cum ar fi Misiunea de Reziliență Alimentară și Agricolă (FARM) și inițiativele regionale cheie de sensibilizare, inclusiv în ceea ce privește țările africane și mediteraneene”, se arată în declarația șefilor diplomațiilor din G7.

Aceștia au blamat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și acțiunile unilaterale ale acesteia de restricționare a exporturilor agricole ucrainene, pentru creșterile abrupte ale prețurilor pe piețele de mărfuri și  amenințările prezente la adresa securității alimentare globale

„În timp ce piețele globale suferă de pe urma războiului arbitrar al Rusiei prin creșterea prețurilor la alimente și mărfuri, afectând astfel viețile oamenilor din întreaga lume și exacerbând nevoile umanitare și de protecție existente, suntem hotărâți să contribuim cu resurse suplimentare și să sprijinim toate eforturile relevante care vizează asigurarea disponibilității și accesibilității alimentelor, energiei și resurselor financiare, precum și a produselor de bază pentru toți”, au mai transmis miniștrii de externe.

Astfel, ei au solicitat Rusiei să înceteze imediat atacurile sale asupra infrastructurii de transport cheie din Ucraina, inclusiv asupra porturilor, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru exportul de produse agricole ucrainene. 

Totodată, au solicitat comunității internaționale să creeze culoare de solidaritate agricolă, cu scopul de a sprijini capacitatea Ucrainei de a-și exporta producția agricolă.

În acest sens, Comisia Europeană a prezintat deja, la 12 mai, un plan de acțiune pentru a stabili „culoare de solidaritate” cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar și că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrana pentru animale și îngrășăminte.

Miniștrii de externe au mai anunțat, sâmbătă, că vor extinde măsurile economice punitive asupra Rusiei, dar au subliniat faptul că „sancțiunile și controalele noastre la export împotriva Rusiei nu vizează și nu vor viza exporturile esențiale de alimente și inputuri agricole către țările în curs de dezvoltare și, în acest scop, includ măsuri pentru a evita orice consecințe negative asupra producției și distribuției de alimente”.

„Reafirmăm angajamentul nostru de a proteja țările și persoanele cele mai vulnerabile care suferă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a repercusiunilor sale globale”, au adăugat aceștia. 

Continue Reading

G7

Statele G7 vor continua să pună presiune economică și politică pe Rusia, în timp ce Ucraina va beneficia de sprijin pentru apărare și reconstrucție

Published

on

© Annalena Baerbock/ Twitter

Statele G7 vor continua să pună presiune economică și politică pe Rusia, în timp ce Ucraina va beneficia de sprijin pentru apărare și reconstrucție din partea acestora, au transmis, sâmbătă, într-o declarație, miniștri de externe ai celor mai puternice democrații ale planetei. 

„Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, ne exprimăm ferm solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, în timp ce aceasta se apără împotriva războiului de agresiune nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei, un război la care Belarus este complice. Ne-am angajat să ajutăm Ucraina, o democrație și membră a ONU, să își susțină suveranitatea și integritatea teritorială, să se apere și să reziste la viitoarele atacuri sau coerciții, să își aleagă propriul viitor și să prospere. (…) Ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina, inclusiv în ceea ce privește reconstrucția țării, și facem apel la toți partenerii să se alăture eforturilor noastre pentru a asigura sprijin pentru Ucraina în vederea satisfacerii nevoilor sale umanitare și financiare imediate și pentru ca Ucraina să își reconstruiască viitorul. Vom continua să acordăm asistență militară și de apărare Ucrainei atât timp cât va fi necesar”, au declarat miniștrii de externe din G7, reuniți pentru o întâlnire informală la Wangels, în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei.

Citiți și

Ministrul ucrainean de externe solicită G7 să confiște activele rusești înghețate și să le folosească la reconstrucția țării sale: Rusia trebuie să plătească

Ministrul francez de externe: ”Unitate foarte puternică” a G7 pentru a sprijini Ucraina ”până la victorie”

UE va acorda Ucrainei încă 500 milioane de euro ajutor militar, suma totală alocată ajungând la 2 mld. de euro

„În calitate de G7, avem un rol central de jucat în prevenirea efectelor globale ale acestui război care ar putea arunca lumea într-o criză incontrolabilă: foamete, instabilitate, insecuritate energetică, eroziunea treptată a valorilor democratice prin dezinformare”, a declarat, la rândul său, șefa diplomației germane Annalena Baerbock, gazda reuniunii, pe Twitter.

 

Miniștrii  au mai condamnat în „termenii cei mai fermi” atacurile în curs de desfășurare care ucid și rănesc civili și necombatanți, vizarea sistematică a infrastructurilor critice și afectarea extinsă a personalului și a unităților sanitare, precum și violența sexuală și de gen legată de conflict în Ucraina. Astfel, s-au angajat să ofere „sprijin pentru investigații, expertiză tehnică, finanțare și alte tipuri de asistență  în vederea tragerii la răspundere a celor care sunt responsabili pentru atrocitățile și crimele comise”.

De asemenea, în prezența miniștrilor de externe ucrainean și moldovean, aceștia au subliniat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială, și independența Ucrainei și a Republicii Moldova, care se confruntă cu tensiuni în Transnistria. În acest sens, reprezentanții statelor din G7 au precizat că nu vor „ recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le modifice prin agresiune militară și ne vom menține angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor”. 

În același timp, și-au luat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în eforturile de gestionare a refugiaților ucraineni și pentru implementarea programului său de reforme și dezvoltare.

Citiți și G7: Guvernarea R. Moldova este orientată spre europenizarea țării, asigură Nicu Popescu la participarea în premieră la reuniunea celor mai puternice democrații

Nu în ultimul rând, șefii diplomațiilor din G7 și-au reafirmat hotărârea de a spori în continuare presiunea economică și politică asupra Rusiei, „continuând să acționăm în mod unitar”. Acest lucru presupune „impunerea de noi măsuri restrictive coordonate asupra economiei și sistemului financiar al Rusiei; prin continuarea vizării elitelor rusești, inclusiv a actorilor economici, a instituțiilor guvernamentale centrale și a armatei, care îi permit președintelui Putin să-și ducă războiul, și prin izolarea Rusiei de economiile noastre, de sistemul financiar internațional și în cadrul instituțiilor globale”. Totodată sancțiunile vor fi extinse „pentru a include sectoare de care Rusia are o dependență specială”. 

În context, China a fost avertizată să „nu acorde asistență Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse pentru atacul acesteia împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunile Rusiei în Ucraina și să renunțe la manipularea informațiilor, la dezinformare și la alte mijloace de legitimare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

În cele din urmă, miniștrii de externe din G7 au afirmat că vor accelera eforturile de a reduce și de a pune capăt cât mai repede posibil dependenței de aprovizionarea cu energie din Rusia, bazându-se pe angajamentele G7 de a elimina treptat sau de a interzice importurile de cărbune și petrol rusesc. „Ne vom asigura că vom face acest lucru în timp util și în mod ordonat și în așa fel încât să oferim timp lumii să își asigure surse alternative de aprovizionare”, au precizat aceștia. 

 

 

Continue Reading

G7

Ministrul ucrainean de externe solicită G7 să confiște activele rusești înghețate și să le folosească la reconstrucția țării sale: Rusia trebuie să plătească

Published

on

© Dmitro Kuleba/ Twitter

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a solicitat vineri statelor din G7, care se reunesc la nivel de șefi ai diplomațiilor vineri și sâmbătă în Germania, să confiște activele rusești ce fac obiectul sancțiunilor și să le folosească la reconstrucția țării sale.

”După discuția președintelui Zelenski cu liderii G7, am solicitat astăzi grupului să confiște activele rusești și să le dea Ucrainei pentru reconstrucția țării noastre. Rusia trebuie să plătească: politic, economic și financiar. Apreciez reacția pozitivă a țărilor G7 față de solicitarea noastră”, a subliniat oficialul ucrainean într-un mesaj pe Twitter.

De altfel, acesta se numără printre invitații speciali ai președinției G7, alături de omologul său moldovean, Nicu Popescu, dar și de ministrul de externe al Indoneziei, țară care asigură președinția G20

Cele mai recente estimări lansate de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, arată că Ucraina va avea nevoie de până la 600 de miliarde de euro pentru reconstrucție, în vreme ce cancelarul german, Olaf Scholz, apreciază că această țară se va confrunta zeci de ani cu consecințele războiului declanșat de Rusia, făcând trimitere la bombele neexplodate.

Uniunea Europeană și-a exprimat deja dorința de a ajuta Ucraina.

Astfel, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat într-un interviu acordat publicației Financial Times că blocul european ar trebui să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina. 

Ideea a fost enunțată anterior și de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a pledat pentru confiscarea bunurilor rușilor vizați de sancțiuni cu scopul de a folosi sumele respective la reconstrucția Ucrainei.

Președintele Ucrainei a lansat altă propunere, și anume aceea ca orașele ucrainene distruse de războiul nejustificat declanșat de Rusia să se înfrățească cu cele europene, facilitând astfel procesul de reconstrucție.

Cert este că România este pregătită să se alăture acestui efort de refacere a Ucrainei după războiconvingere exprimată și de președintele Volodimir Zelenski în discursul său în Parlamentul României din 4 aprilie.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA25 seconds ago

Marcel Ciolacu, după adoptarea legii offshore: România a intrat în linie dreaptă pentru independență energetică

U.E.31 mins ago

Înainte de a se adresa Parlamentului European, Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul Belgiei: R. Moldova are nevoie de sprijinul tuturor statelor UE pentru a avansa pe calea integrării europene

SUA46 mins ago

Departamentul de Stat al SUA înființează o unitate pentru cercetarea și documentarea ”atrocităților comise de Rusia în Ucraina”: Dovezile vor fi puse la dispoziția publicului larg pentru a contracara dezinformarea rusă

ENERGIE1 hour ago

Nicolae Ciucă anunță că legea offshore trece astăzi de Parlament: În luna iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră. În cinci ani vom deveni independenți energetic

CONSILIUL DE SECURITATE1 hour ago

Bogdan Aurescu, invitat de Antony Blinken la două evenimente ale CS ONU privind securitatea alimentară pe fondul războiului din Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de Interne, la Washington: România a fost, este şi va rămâne un partener ”de nădejde” al SUA. Relaţia bilaterală este ”foarte puternică și a evoluat foarte mult în ultimele decenii”

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Este încurajatoare creșterea economică a României din primul trimestru al anului, peste așteptări în raport cu prognozele

U.E.2 hours ago

Macron: Livrările de arme și echipamente umanitare din Franța către Ucraina vor crește în intensitate în zilele și săptămânile următoare

CONSILIUL UE2 hours ago

Josep Borrell pledează pentru creșterea investițiilor în domeniul apărării: A cheltui împreună este cel mai bun mod de a cheltui mai bine

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski anunță că a avut o discuție „lungă și semnificativă” cu Emmanuel Macron: Am pus problema alimentării cu combustibil a Ucrainei

NATO3 hours ago

Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO, o schimbare majoră a arhitecturii de securitate în Europa după invazia Rusiei în Ucraina

U.E.1 day ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO3 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO3 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL3 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO3 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE1 week ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

Team2Share

Trending