Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul de externe al R. Moldova merge mâine la Berlin pentru a discuta cu ministrul Annalena Baerbock despre sprijinul Germaniei acordat Chișinăului în parcursul european

Published

on

© Mihai Popșoi/ Facebook

Ministrul de externe și vicepremier al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, va întreprintre marți, 9 aprilie, o vizită la Berlin, la invitația ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilorr Externe al Republicii Moldova, oficialii vor aborda subiecte care vizează situația din regiune, oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale, dar și sprijinul Germaniei acordat Republicii Moldova în parcursul european.

Împreună cu șefa diplomației germane ministrul Popșoi va susține o conferință de presă.

De asemenea, oficialul moldovean se va întâlni cu președintele comisiei pentru afaceri europene, Anton Hofreiter, președintele comisiei politicii externe, Michael Roth, președintele grupului parlamentar de prietenie Moldova-Bulgaria-România, Bernhard Herrmann, dar și cu membrii comisiilor respective din Bundestag.

Vizita acestuia în Germania vine la scurtă vreme după ce țările Uniunii Europene au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Republicii Moldova cu obiectivul de a consolida securitate națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării, mai ale că, după Ucraina, această țară este cea mai afectată de războiul provocat de Rusia.

De  altfel, zilele trecute, ministrul de externe Mihai Popșoi recunoștea că relațiile cu Rusia se află la cel mai scăzut nivel din istoria Republicii Moldova și nu există premise de îmbunătățire atât timp cât barbaria continuă în Ucraina.

El a amintit și de încercările Moscovei de a destabiliza Republica Moldova, sprijinind separatismul din regiunea transnistreană, încălcând suveranitatea acestei țări prin refuzul de a-și retrage trupele şi muniţiile și organizând alegeri ilegale în această regiune, în legătură cu care și Annalena Baerbock și-a exprimat îngrijorarea.

Aceste acțiuni ale Rusiei la adresa Chișinăului urmăresc să deturneze parcursul european pe care l-a ales Republica Moldova, țară care, anul acesta, va avea alegeri prezidențiale. 

Reuniuni la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

În aceeași zi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană a țării, în care își arată convingerea că doar aderarea la UE va asigura viitorul Republicii Moldova în calitate de țară suverană, neutră, integră și democratică, iar calea ireversibilă de integrare și aderare la UE reprezintă un proiect de prioritate națională.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Amintim că la 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, iar la 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova statutul de  țară-candidată la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023,  când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

O nouă oprire va fi și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, anunțat de președinta Maia Sandu. Consultarea cetățenească ce va avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie, urmărește să introducă în Constituție obiectivul de integrare europeană a țării astfel încât niciun politician să nu-l mai deturneze. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Majestatea Sa Margareta a pledat, într-un discurs la Luxemburg, pentru sprijinirea integrării europene a R. Moldova: Trebuie să fim conștienți de urgența situației de a ajuta R. Moldova

Published

on

© Familia Regală a României

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul său de integrare europeană.

În discursul său intitulat “Securitatea frontierelor estice ale UE şi NATO. O perspectivă românească”, susţinut în prezenţa Alteţei Sale Regale Henri, Marele Duce al Luxemburgului, Majestatea Sa Margareta a atras atenţia asupra estului continentului şi a invitat la reflecţie asupra potenţialelor pericole de escaladare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

“Pe lângă Ucraina, aş dori să menţionez o altă ţară în favoarea căreia Europa trebuie, de asemenea, să ia poziţie pentru ca siguranţa continentului să fie deplină: Republica Moldova. Nu am fost niciodată de acord cu cei care au susţinut că războiul din Ucraina este o chestiune limitată, care priveşte doar o singură ţară. După cum ştim cu toţii, invazia militară a Ucrainei, total nejustificată şi neprovocată, este produsul unei ideologii imperialiste, o ideologie conform căreia Rusia – care este deja cea mai mare ţară de pe planetă – trebuie să devină şi mai mare, având dreptul la o sferă de influenţă în Europa. Naţiunile noastre susţin în prezent eforturile de autoapărare ale Ucrainei, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral şi justificat din punct de vedere legal, dar şi pentru că ştim că o victorie a Ucrainei este esenţială pentru securitatea întregului nostru continent”, a arătat Custodele Coroanei, potrivit Agerpres.

 

Majestatea Sa a menţionat că Republica Moldova a fost unul dintre primele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice care a cunoscut tehnicile de destabilizare ale Moscovei şi, chiar dacă a supravieţuit, a rămas relativ săracă şi foarte vulnerabilă, iar invazia Rusiei în Ucraina a împins Republica Moldova într-o situaţie extrem de periculoasă.

Majestatatea Sa a subliniat faptul că “actualii lideri de la Chişinău sunt pe deplin angajaţi în favoarea integrării europene”, dar că preşedinta Maia Sandu şi guvernul său duc o luptă neîncetată împotriva actelor de destabilizare şi a sărăciei.

Majestatea Sa consideră că este “o binecuvântare” faptul că s-a deschis calea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE şi a menţionat urgenţa şi importanţa sprijinului pentru această ţară.

“Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul guvernelor României şi Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur şi simplu, că Republica Moldova nu este afectată de tragedia care loveşte în prezent Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit pentru a-şi atinge obiectivele şi că cetăţenilor săi li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alţii. Este o binecuvântare să ştim că s-a deschis calea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. (…) Cu toate acestea, mă simt obligată să adaug că trebuie să fim conştienţi de urgenţa situaţiei atunci când vine vorba de sprijinul nostru pentru Republica Moldova”, a arătat Custodele Coroanei.

La evenimentul desfăşurat marţi, la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, a participat şi ambasadoarea României în Marele Ducat al Luxemburgului, Alexandrina-Livia Rusu, care a punctat faptul că ţara noastră, ca membră a NATO şi Uniunii Europene, depune eforturi pentru a-şi consolida poziţia de stat la frontierele estice ale acestora şi pentru a conştientiza importanţa aderării Republicii Moldova la familia europeană.

De asemenea, la conferinţă au participat şi preşedintele Institutului Pierre Werner (IPW), Henri Grethen, directorul Institutului Olivier Frank, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în Luxemburg, Anne Calteux, precum şi reprezentanţi ai mai multor ambasade, respectiv Germania, Ungaria, Armenia, Japonia, Grecia, Franţa sau Portugalia.

În cadrul evenimentului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au răspuns la întrebări adresate din public.

Abaţia Neumunster din Luxemburg, unde a avut loc conferinţa, este locul unde, în 2005, preşedintele Traian Băsescu a semnat Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova a devenit prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE. Documentul, parafat la Bruxelles de Josep Borrell și Dorin Recean

Published

on

Republica Moldova a devenit marți prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, a anunțat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Acordul a fost semnat de șeful diplomației europene și de premierul moldovean Dorin Recean, la Bruxelles, în contextul reuniunii Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova.

Republica Moldova este prima țară care a semnat un parteneriat în domeniul securității și apărării cu UE. Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistență a țării. El va permite abordarea în comun a provocărilor comune în materie de securitate, va face ca angajamentul nostru să fie mai eficient și va permite explorarea unor noi domenii de cooperare“, a scris Borrell, pe Twitter.

Aflat la Bruxelles, premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Charles Michel, cu care a discutat despre procesul de integrare a Republicii Moldova și despre eforturile de reformă ale acesteia pe calea europeană.

“UE va continua să sprijine rezistența Moldovei în lupta sa împotriva amenințărilor hibride tot mai mari ale Rusiei de a submina progresul țării”, a spus Michel. El a precizat că semnarea parteneriatului UE-Moldova în domeniul securității și apărării reprezintă un pas concret în apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Financial Times relata săptămâna trecută că Republica Moldova este pe cale să semneze săptămâna viitoare un pact de securitate important cu Uniunea Europeană, iar potrivit propunerii consultate de FT, Chișinăul va îmbunătăți schimbul de informații, va participa la exerciții militare comune și se va alătura eforturilor colective de achiziționare de arme ale UE.

Situată între Ucraina și România, membră a NATO și UE, Republica Moldova, o fostă republică sovietică, a pivotat spre vest ca răspuns la invazia Rusiei în țara vecină, avansând în încercarea de a adera la UE și reformându-și rapid cadrele judiciare, economice și de securitate.

Această schimbare este complicată de prezența Transnistriei, controlată de Rusia, unde trupele rusești sunt staționate din anii 1990, și a Găgăuziei, o regiune cu sentimente pro-ruse.

Potrivit FT, noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul are ca scop creșterea implicării Republicii Moldova în misiunile de apărare ale UE, inclusiv în exercițiile militare reale, și integrarea acesteia în inițiativele industriei de apărare, cum ar fi achizițiile comune.

Potrivit propunerii, Moldova și UE vor extinde și ridica nivelul de clasificare a informațiilor partajate.

În plus, parteneriatul urmărește să consolideze cooperarea dintre agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste.

În octombrie anul trecut, Republica Moldova a declarat pentru prima dată în mod oficial Rusia drept “amenințare la adresa securității”, iar luna martie acestui an a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța.

În plus, Chișinăul primește unele finanțări din partea UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare prin intermediul Instrumentului European pentru pace, găzduind în același timp și o misiune civilă a Uniunii Europene sub egida politicii de securitate și apărare comună pentru a spori capacitate de combatere a amenințărilor hibride.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, după vizita în Germania: Berlinul susține aderarea R. Moldova la UE; Olaf Scholz va veni la Chișinău în acest an, prima vizită a unui cancelar german după 12 ani

Published

on

https://wordwall.net/resource/73553478

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins în 17-18 mai o vizită oficială în Republica Federală Germania, vizită care subliniază angajamentul Republicii Moldova şi al Germaniei de a consolida relaţiile bilaterale şi de a avansa în ceea ce priveşte parcursul european al republicii, a transmis duminică MOLDPRES, citând Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale de la Chişinău.

Maia Sandu a avut întrevederi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, cancelarul federal Olaf Scholz, preşedinta Parlamentului, Bärbel Bas, cu membri ai comisiilor parlamentare pentru afaceri externe şi afaceri europene.

Discuţiile s-au axat pe aprofundarea legăturilor economice cu Germania, o sursă importantă de investiţii în Republica Moldova. Totodată, preşedinta Republicii Moldova a discutat cu oficialii germani despre paşii pe care urmează să-i facă ţara sa pentru obţinerea, într-un viitor apropiat, a statutului de membru al Uniunii Europene.

“Germania este un puternic şi important aliat al Republicii Moldova, în drumul nostru spre Uniunea Europeană, democraţie şi prosperitate. Liderii germani susţin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetăţenii noştri să trăiască în pace, bună înţelegere şi prosperitate”, a declarat Maia Sandu.

Cancelarul Olaf Scholz a acceptat invitaţia Maiei Sandu pentru o vizită la Chişinău şi a confirmat-o pentru această vară. Aceasta va fi prima vizită oficială a unui şef al executivului german în ultimii 12 ani.

Citiți și De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

Liderul german a declarat că este impresionat de reuşitele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi pe drumul către UE. Potrivit lui Scholz, moldovenii “demonstrează voinţă de a reforma şi rezilienţă într-un mediu dificil”. “Suntem alături de voi cu toată determinarea”, a declarat cancelarul federal german.

În cadrul vizitei, preşedinta Maia Sandu a primit, în oraşul german Leipzig, premiul “Robert Blum pentru Democraţie 2024”, oferit sub patronajul preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoţit de suma de 25.000 de euro, care va fi donată. “Acest premiu nu este doar o recunoaştere a eforturilor mele, dar şi o dovadă a rezilienţei şi determinării cetăţenilor Republicii Moldova în calea spre democraţie”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a avut, de asemenea, întâlniri cu comunităţile de moldoveni la Berlin şi Frankfurt pe Main. “Cetăţenii noştri de peste hotare sunt adevăraţi ambasadori ai Moldovei şi, prin eforturile lor, fac munca de promovare a ţării mai uşoară”, a subliniat Maia Sandu după discuţiile cu conaţionalii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO18 mins ago

Klaus Iohannis: Nu există nicio amenințare directă la adresa României, dar militarii se pregătesc întotdeauna pentru toate situațiile posibile

NATO33 mins ago

Klaus Iohannis, despre cedarea unui sistem Patriot către Ucraina: Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană

SĂNĂTATE42 mins ago

Uniunea Europeană a Sănătății. Comisia Europeană publică progresele înregistrate în ultimii 4 ani în politica de sănătate a UE

U.E.1 hour ago

Polonia cumpără de la SUA un sistem de recunoaștere a spațiului aerian în valoare de 960 milioane de dolari

NATO1 hour ago

Ministrul german al Apărării face apel la aliați să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme Patriot: Este crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război şi în special pentru moralul, securitatea şi infrastructura ţării

NATO2 hours ago

Nicolae Ciucă: Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Trebuie să investim în apărare și să întărim democrația românească

NATO3 hours ago

Șeful Statului Major al Apărării afirmă că România “apasă pedala apărării naționale și descurajării la nivel NATO” pentru a diminua probabilitatea escaladării conflictelor: Prezentul e marcat de război

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Apărării afirmă că navigația maritimă este cea mai afectată de acțiunile de bruiaj electronic ale Rusiei

ROMÂNIA3 hours ago

BSDA 2024 / Marcel Ciolacu: Revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate a guvernului pe care îl conduc

NATO4 hours ago

Lituania își va consolida postura de apărare cu tacuri germane Leopard și sisteme antiaeriene IRIS-T

INTERNAȚIONAL18 hours ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA2 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA4 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA5 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL7 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

Trending