Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul de externe al R. Moldova merge mâine la Berlin pentru a discuta cu ministrul Annalena Baerbock despre sprijinul Germaniei acordat Chișinăului în parcursul european

Published

on

© Mihai Popșoi/ Facebook

Ministrul de externe și vicepremier al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, va întreprintre marți, 9 aprilie, o vizită la Berlin, la invitația ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilorr Externe al Republicii Moldova, oficialii vor aborda subiecte care vizează situația din regiune, oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale, dar și sprijinul Germaniei acordat Republicii Moldova în parcursul european.

Împreună cu șefa diplomației germane ministrul Popșoi va susține o conferință de presă.

De asemenea, oficialul moldovean se va întâlni cu președintele comisiei pentru afaceri europene, Anton Hofreiter, președintele comisiei politicii externe, Michael Roth, președintele grupului parlamentar de prietenie Moldova-Bulgaria-România, Bernhard Herrmann, dar și cu membrii comisiilor respective din Bundestag.

Vizita acestuia în Germania vine la scurtă vreme după ce țările Uniunii Europene au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Republicii Moldova cu obiectivul de a consolida securitate națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării, mai ale că, după Ucraina, această țară este cea mai afectată de războiul provocat de Rusia.

De  altfel, zilele trecute, ministrul de externe Mihai Popșoi recunoștea că relațiile cu Rusia se află la cel mai scăzut nivel din istoria Republicii Moldova și nu există premise de îmbunătățire atât timp cât barbaria continuă în Ucraina.

El a amintit și de încercările Moscovei de a destabiliza Republica Moldova, sprijinind separatismul din regiunea transnistreană, încălcând suveranitatea acestei țări prin refuzul de a-și retrage trupele şi muniţiile și organizând alegeri ilegale în această regiune, în legătură cu care și Annalena Baerbock și-a exprimat îngrijorarea.

Aceste acțiuni ale Rusiei la adresa Chișinăului urmăresc să deturneze parcursul european pe care l-a ales Republica Moldova, țară care, anul acesta, va avea alegeri prezidențiale. 

Reuniuni la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

În aceeași zi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană a țării, în care își arată convingerea că doar aderarea la UE va asigura viitorul Republicii Moldova în calitate de țară suverană, neutră, integră și democratică, iar calea ireversibilă de integrare și aderare la UE reprezintă un proiect de prioritate națională.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Amintim că la 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, iar la 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova statutul de  țară-candidată la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023,  când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

O nouă oprire va fi și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, anunțat de președinta Maia Sandu. Consultarea cetățenească ce va avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie, urmărește să introducă în Constituție obiectivul de integrare europeană a țării astfel încât niciun politician să nu-l mai deturneze. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Comisarul european Johannes Hahn va susține un discurs la Chișinău de Ziua Europei

Published

on

© Maia Sandu/ Twitter

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2024 în mai multe regiuni ale Republicii Moldova. Cu acest prilej, comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, va efectua o vizită la Chişinău, pe 9 mai, informează comunicatul oficial.

Acesta va susține un discurs alături de şefa statului, Maia Sandu, în deschiderea evenimentului dedicat Zilei Europei, arată agenda evenimentului. 

Sub motto-ul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, activitățile dedicate Zilei Europei 2024 se vor desfășura pe tot parcursul lunii mai, evidențiind valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

„Ziua Europei este despre și pentru oameni, pentru că marcăm valorile care ne unesc. Libertatea, pacea și prosperitatea sunt pilonii care definesc calitatea vieții fiecărei ființe umane. Acești piloni stau, de asemenea, la baza tuturor politicilor și deciziilor Uniunii Europene. Pentru Republica Moldova, aceasta este și ziua în care se sărbătoresc aspirațiile europene ale țării și ale poporului său. Vom continua să vă sprijinim în această călătorie transformatoare de integrare în UE. Acesta este scopul și semnificația Zilei Europei”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva persoanelor care încearcă să destabilizeze și să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să prelungească până la 29 aprilie 2025 măsurile restrictive împotriva persoanelor responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Măsurile restrictive ale UE se aplică în prezent unui număr total de 11 persoane și unei entități.

Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni al UE fac obiectul unei înghețări a activelor. De asemenea, este interzisă generarea de fonduri sau accesul la resursele economice puse la dispoziția acestora, fie direct, fie indirect. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie, împiedicându-le să intre și să tranziteze teritoriile UE.

În concluziile sale din 21-22 martie 2024, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a face față provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și de a consolida reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei și ale reprezentanților săi.

Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova, pentru a viza persoanele responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența acesteia, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, după ce aceasta a acordat statutul de țară candidată la 23 iunie 2022.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ziua Victoriei de sorginte sovietică devine istorie la Chișinău. Maia Sandu îi invită pe cetățeni să celebreze pe 9 mai Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale: “Moldova Europeană suntem Noi!”

Published

on

© presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat joi că pe 9 mai Ziua Europei va fi sărbătorită la Chișinău, invitându-i pe cetățenii țării să se alăture evenimentelor ce se vor desfășura în Piața Marii Adunări Naționale. Momentul este unul istoric, întrucât, din 1990 și până în prezent, Republica Moldova a marcat pe 9 mai Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial impusă de URSS și Stalin.

“Pe 9 mai 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii. Pe 9 mai sărbătorim și în Moldova Ziua Europei – sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți moldovenii”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Anul trecut, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate al președintei Sandu au trecut prin Parlament un proiect de lege care modifică această zi a victoriei cu “Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și care va fi marcată pe 8 mai.

Acum, Maia Sandu îi invită pe toți cetățenii să celebreze împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene.

“Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai”, a explicat ea.

Maia Sandu a conchis anunțul său, punctând: “Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”.

Republica Moldova nu este la prima ispravă pro-europeană de acest gen. 

Înainte de a găzdui summitul Comunității Politice Europene de la 1 iunie 2023, R. Moldova a organizat ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai.

La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

R. Moldova a obținut la 23 iunie 2022, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, iar la 15 decembrie 2023 șefii de stat sau de guvern din UE au hotărât deschiderea negocierilor de aderare cu Chișinău și Kiev.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

NATO1 hour ago

Turcia confirmă că îl susține pe Mark Rutte în competiția pentru poziția de secretar general al NATO

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA3 hours ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE4 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO4 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.4 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA6 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA7 hours ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

U.E.8 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE cere ”să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: ”Puterea a fost redistribuită. Sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli”

NATO4 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20249 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending