Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul de Externe al Rusiei vorbește despre o Europă autonomă în privința securității, pe fondul iritării cauzate de planurile NATO și ale SUA pentru mobilitate militară în Europa

Published

on

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a exprimat speranţa că NATO “va avea suficientă minte” pentru a nu permite un nou mare război și a criticat lipsa unui dialog normal cu Rusia din cauza influenței SUA care fac demersuri pentru a promova ideea unei “zone militare Schengen” în graniţele europene ale NATO, în scopul transferării accelerate de trupe către graniţele ruseşti.

“Cred că toţi vor avea suficientă minte pentru a nu lăsa lucrurile să ajungă acolo, cu toate că ne îngrijorează foarte tare lipsa totală a unui dialog profesional între militarii Rusiei şi cei ai NATO”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru RT France, Paris Match şi Le Figaro, întrebat dacă exerciţiile NATO din Europa de Est nu creează o ameninţare privind izbucnirea unui al treilea război mondial, scrie Agerpres.

FOTO: MFA Russia/ Flickr

În opinia şefului diplomaţiei ruse, lipsa unui dialog între NATO şi Rusia se explică prin influenţa SUA, Lavrov arătându-se deranjat de demersurile mobilității militare în cadrul Alianței Nord-Atlantice, domeniu testat inclusiv în perioada următoare la exercițiul Trident Juncture 2018 din Norvegia, unde aproximativ 50.000 de soldați, 150 de avioane de luptă, 65 de nave și aproximativ 10.000 de vehicule din 31 de țări membre ale NATO și state partenere vor participa a cel mai mare exercițiu militar aliat din ultimele decenii.

Este clar că în NATO nimeni nu va face nimic fără SUA. Consider că este total neinspirat să rămâi ostaticul decidenților americani (…) Văd şi aud că în NATO americanii acordă mare atenţie acestui subiect şi promovează la ora actuală în mod activ ceea ce se numeşte un ‘Schengen militar’: amenajarea infrastructurii europene în aşa fel încât armele grele să poată ajunge mai uşor la frontierele noastre“, a constatat ministrul de externe al Rusiei.

În acest context, el a atras atenţia asupra inițiativelor preşedintelui francez Emmanuel Macron, conform cărora Europa ar trebui să-şi sporească autonomia în domeniul securităţii şi apărării.

În prezent, dimensiunea apărării europene, asupra căreia liderii UE insistă ca fiind o abordare autonomă, dar și complementară umbrelei de securitate furnizată de către NATO, a făcut pași concreți în ultimii doi ani prin crearea unui Fond European pentru Apărare, care va fi echipat financiar corespunzător în viitorul buget multianual 2021-2027, prin lansarea PeSCo, a programului european de investiții în industria din domeniul apărării sau prin inițierea CARD, coordonarea anuală europeană în materie de investiții în apărare.

Reamintim, în context, că dimensiunea mobilității militare a fost transformată într-un capitol indispensabil al securității europene prin Declarația Comună UE-NATO de la Bruxelles din iulie 2018. Potrivit secretarului general al NATO, mobilitatea militară, și nu un Schengen militar, se referă la abilitatea aliată de a desfășura forțe dinspre Atlantic înspre Europa în cooperare cu Uniunea Europeană și țările membre pentru aspecte ce țin de infrastructura de transport, logistică, birocrație și regimuri juridice ale frontierelor.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre guvernul de la Beijing care a impus o lege de securitate națională în Hong Kong: ”Este abominabil”

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu în exlusivitate pentru Caleaeuropeana.ro a comentat situația actuală din Hong Kong și consideră că ce se întâmplă în regiunea autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze este ”abominabil”.

Guvernul de la Beijing a decis să impună o lege de securitate națională în Hong Kong, ceea ce înseamnă că impunerea directă a legislației de securitate națională asupra Hong Kong-ului de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong și, în acest sens, ar eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului.

Potrivit deputatului european, China nu respectă tratatele internaționale la care e parte. Acest lucru fiind semnalat și într-o declarație comună a Statelor Unite ale Americii și a altor trei state (Australia, Canada și Regatul Unit) prin care solicită guvernului de la Beijing să colaboreze cu guvernul și cetățenii din Hong Kong pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, care să onoreze obligațiile internaționale ale Chinei în cadrul ONU. 


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA, Australia, Canada și Regatul Unit, profund îngrijorate de situația din Hong Kong, solicită Chinei să își onoreze obligațiile internaționale din cadrul ONU

Published

on

© Share America/ Gov

SUA, Australia, Canada și Rgatul Unit au semnat o declarație comună prin care solicită guvernului de la Beijing să colaboreze cu guvernul și cetățenii din Hong Kong pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, care să onoreze obligațiile internaționale ale Chinei în cadrul ONU. 

De asemenea, cele patru state se arată profund îngrijorate cu privire la decizia Beijingului de a impune o lege de securitate națională în Hong Kong: ”Impunerea directă a legislației de securitate națională asupra Hong Kong-ului de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong și, în acest sens, ar eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Cei patru semnatari iterează importanța cooperării internaționale în contextul pandemiei de COVID-19: ”Concentrarea lumii asupra unei pandemii necesită o încredere sporită în guverne și cooperare internațională. Mișcarea fără precedent de la Beijing riscă să aibă efectul opus.”

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel a refuzat invitația președintelui Donald Trump de a participa ”în persoană” la viitorul summit G7 organizat în SUA

Published

on

© consilium.europa.eu

 

Angela Merkel a refuzat invitația președintelui Donald Trump de a participa la summit-ul  G7, pe care acesta dorea să îl organizeze în semn de revenire la normalitate din criza de coronavirus, relatează Politico.

“Cancelarul federal îi mulțumește președintelui Trump pentru invitația sa la summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie de la Washington. Dar astăzi, având în vedere situația pandemiei, nu poate fi de acord cu participarea personală, la o călătorie în Washington”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de .

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending