Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ Facebook

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat vineri cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre nevoia identificării de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au avut o întrevedere în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia la nivelul miniștrilor afacerilor externe, găzduită la București de ministrul Bogdan Aurescu, la care au fost invitați pentru prima dată să participe şi șefii diplomațiilor din Ucraina și Georgia.

Miniştrii de Externe român şi ucrainean au mai discutat despre situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră şi alte aspecte de interes regional şi despre propunerea părţii ucrainene privind ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

Citiți și:
România, Polonia și Turcia, mesaj unitar de la București pentru Rusia: Reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și Ucrainei
Klaus Iohannis, la întâlnirea cu miniștrii de externe polonez și turc: România, Polonia și Turcia, îngrijorate de “desfășurarea neobișnuită de forțe militare în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”

În ceea ce priveşte protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor, ministrul român a reiterat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, aspect confirmat de omologul ucrainean, care a arătat că partea ucraineană va finaliza formalităţile legate de numirea co-preşedintelui ucrainean în perioada imediat următoare.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa angajamentului susţinut al autorităţilor ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susţinut cu autorităţile regionale şi locale ucrainene. A mulţumit omologului său pentru acordul părţii ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I – IV din sistemul educaţional de stat ucrainean.

Aurescu a reiterat inexistenţa unei aşa-zise ”limbi moldoveneşti”, iar ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română şi aşa-zisa ”limbă moldovenească”, aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislaţia ucraineană în materie.

Bogdan Aurescu a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul Educaţiei din Ucraina a transmis deja instrucţiuni autorităţilor locale de a aplica aceste prevederi ale legislaţiei ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa.

Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea ministrului Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi minorităţii ucrainene din România.

În cadrul discuţiilor bilaterale au fost abordate şi ultimele evoluţii legate de pandemia de COVID-19. În context, şeful diplomaţiei române a anunţat operaţionalizarea în etapa imediat următoare a unui ajutor umanitar pentru Ucraina, constând în echipamente medicale în valoare de peste un milion de euro, ca răspuns la o solicitare adresată de partea ucraineană prin intermediul NATO.

Cei doi miniştri au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor economice bilaterale, în special cele de conectivitate între România şi Ucraina. Ilustrativ în acest sens este proiectul construcţiei noului pod peste Tisa, între Sighetu Marmaţiei şi Bila Ţserkva, precum şi dialogul privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Miniştrii român şi ucrainean au făcut un schimb de opinii cu privire la teme de interes regional, în particular situaţia îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat sprijinul României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe a mulţumit părţii române pentru susţinerea constantă de către România a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi a eforturilor sale de integrare europeană şi euro-atlantică.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Reactoarele modulare mici sunt promisiunea pentru rezolvarea trilemei energetice, subliniază Sebastian Burduja: Înseamnă energie sigură, curată, la un preț corect

Published

on

© Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj de încredere și curaj că ”România este capabilă să scrie viitorul” în domeniul energiei nucleare prin construirea centralei nucleare din Doicești, prima de acest fel care ca produce energie folosind tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici.

”Primul meu mesaj este, așadar, unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050, a spus-o și secretarul John Kerry, când a venit la București. Au spus-o liderii lumii întruniți în Dubai la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Și-am spus-o și noi de fiecare dată în trilema energiei, vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța, asta înseamnă că trebuie să avem și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz, nu putem renunța și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul”, și-a început intervenția Burduja la amplasamentul viitoare centrale nucleare de la Doicești.

Acesta a reliefat că ”energia nucleară și, în mod special, aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice”.

”Înseamnă și energie sigură, înseamnă și energie la un preț corect, înseamnă și energie curată. Am văzut cu toții mai devreme o trecere de la vechi către nou. Avem aici la Doicești unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național. Și-am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă. Din praful rezultat de pe urma curățării acestui loc și pregătirii acestui loc se ridică această minune. De altfel, umanitatea, pe parcursul ei, întotdeauna și-a propus lucruri mărețe. Și de foarte multe ori le-a și reușit”, a continuat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a reamintit că tehnologia NuScale este ”singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume, Nuclear Regulatory Commission (NRC)” și ”este o tehnologie sigură, de ce este cea mai promițătoare tehnologie pentru a fi prima din lume”.

”Iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doicești, în România. Robert Kennedy spunea cândva: <<Mulți văd lucruri care există și se întreabă de ce? Alții aleg să-și imagineze lucruri care nu există și se întreabă de ce nu?>> Ne puteam și noi, astăzi, întreba: De ce nu? Aici, în România, o asemenea minune a  lumii. Și cred că într-o zi, și nu e departe acea zi, pentru că vizăm orizontul 2029-2030, România poate fi pe harta lumii cu prima centrală nuclearoelectrică, primele reactoare modulare de mici dimensiuni. Chiar aici la Doicești”, a mai spus oficialul român.

El a evidențiat elementele care fac din România cel mai potrivit actor pentru a construi prima centrală bazată pe această tehnologie inovatoare.

”Dacă nu noi, atunci cine, realmente? Dacă nu tradiția pe care România o are în sectorul nuclear, oamenii pe care România i-a dat lumii în sectorul nuclear, marii experți. O echipă de oameni vizionari condusă de Cosmin Ghiță și echipa lui, cu sprijinul partenerului strategic, Statele Unite ale Americii. Toate aceste elemente ne spun că vom avea succes. Și într-acea zi, care nu-i departe de azi, ne vom revedea aici, să vedem cu ochii noștri ce a putut crea omul și ce a putut crea România în acest parteneriat. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din sectorul energetic și multora dintre dumneavoastră și din presă, care dau o șansă acestui proiect. Reflectând obiectiv care sunt șansele lui, care sunt premisele, care sunt punctele lui forte, e foarte important să nu-i dezinformăm pe români, pentru că promisiunea pe care România o face nu este doar pentru români, este pentru întreaga omenire. Sunt zeci de locuri foarte similare cu Doicești în întreaga regiune. Tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni permite prin economii de scară, prin faptul că atunci când ai a zecea unitate, a o suta unitate, costurile scad dramatic. Și atunci noi putem să extindem această tehnologie în toate regiunile”, a explicat Burduja.

Ministrul a listat și o serie de companii care vor lua parte la acest proiect.

”Nucleareletrica poate să își asume rolul de lider pentru întreaga regiune și asta va face în parteneriat cu NuScale și cu ceilalți pe care îi vedem. Sunt companii mari, nu vorbim de o improvizație aici, vorbim de unele dintre cele mai mari companii din lume, Fluor și Samson. Vorbim, bineînțeles, de o companie românească extrem de serioasă, Grupurile INFRA și Nova Power. Deci, iată, avem tot ceea ce ne trebuie să scriem istorie”, a conchis Sebastian Burduja.

Citiți și:  Șase companii au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea reactoarelor modulare mici în România și în Europa Centrală și de Est

Amintim că președintele Klaus Iohannis și emisarul special al președintelui SUA, John Kerry, anunțau în 2021, cu prilejul summitului COP26, planul de a construi în țara noastră o centrală cu reactoare modulare mici.

Țări precum SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Emiratele Arabe Unite ar urma să investească până la 275 de milioane de dolari.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă: Președinta Senatului polonez m-a asigurat că Varșovia ne sprijină necondiționat în procesul de aderare deplină la Spațiul Schengen și la OCDE

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a primit-o astăzi la Palatul Parlamentului pe Małgorzata Kidawa-Błońska, mareșal al Senatului Republicii Polone, în vederea consolidării dialogului parlamentar cu „cel mai important partener european din regiune”.

„Polonia este un aliat al României în NATO și cel mai important partener european din regiune. Această vizită întărește dialogul parlamentar dintre țările noastre, cu partea poloneză având deja relații excelente pe plan diplomatic, economic și geopolitic. Avem multe în comun, România și Polonia fiind țări care au suferit în perioada comunistă, au traversat o tranziție greoaie, iar acum performează în Uniunea Europeană. Și provocările prezentului sunt asemănătoare: șantajul energetic rusesc, amenințările Moscovei și efectele războiul din Ucraina”, a transmis președintele Senatului într-un mesaj pe Facebook.

 

Acesta a remarcat, totodată, că România și Polonia fac deja eforturi comune în gestionarea fluxului de refugiați ucraineni și pentru crearea unui plan european coerent pentru reconstrucția Ucrainei, după război.

De asemenea, președinta Senatului polonez l-a asigurat că „Varșovia ne sprijină necondiționat în procesul de aderare deplină la Spațiul Schengen și la OCDE”. Nicolae Ciucă am apreciat, deopotrivă, și susținerea fermă pe care Polonia o acordă parcursului european al Republicii Moldova și al Ucrainei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul de externe Luminița Odobescu a subliniat luni, înaintea de întâlnirea cu omologii din UE, că alegerile din Rusia nu au fost ”nici corecte, nici democratice, nici libere”, informează Agerpres.

”Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere. România condamnă organizarea alegerilor prezidenţiale din Rusia în teritoriile anexate ilegal din Ucraina, dar şi din regiuni din Republica Moldova – Transnistria sau din Georgia – Osetia de Sud sau Abhazia, acestea fiind făcute cu încălcarea dreptului internaţional”, a afirmat Odobescu, reiterând astfel mesajele transmise duminică și de instituția pe care o conduce și de Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell.

Citiți și: România condamnă alegerile ruse în teritoriile anexate ilegal al Ucrainei și deschiderea de secții de vot în Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud

UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina și amenință leadership-ul politic cu represalii

Aceasta a reiterat importanța continuării sprijinirii Ucrainei, mai ales pe fondul recentelor atacuri ale Moscovei asupra orașului Odesa, și a salutat adoptarea fondului de sprijin pentru țara invadată de Rusia.

Citiți și: Țările din UE au ajuns la un acord privind crearea Fondului de Asistență pentru Ucraina și suplimentarea cu 5 mld. de euro a sprijinului militar în 2024

În egală măsură, Luminița Odobescu a subliniat că țara noastră sprijină adoptarea unui nou pachet de sancțiuni, al 14-lea, contra Kremlinului.

”Este foarte important, pentru a limita capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina. România susţine şi adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei în domeniul drepturilor omului”, a completat Luminiţa Odobescu.

Citiți și: Moartea lui Navalnîi: Opt țări membre UE, inclusiv România, propun un nou regim de sancțiuni contra celor din ”aparatul represiv al Rusiei” care înăbușă opoziția democratică (Politico)

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine activ opoziția democratică a Rusiei

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii de externe europeni, reuniți luni la Bruxelles, vor avea un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Belarus și evoluțiile de securitate din Orientul Mijlociu. De asemenea, vor avea o discuție informală cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken – prin videoconferință.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor viza, cu precădere, evaluarea ultimelor evoluții de securitate, sprijinul multidimensional al UE, cu accent pe cel militar, politica de sancțiuni împotriva Rusiei și combaterea eludării măsurilor restrictive în vigoare. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba va interveni prin videoconferință pentru a prezenta situația din teren și prioritățile Ucrainei.

Referitor la Belarus, miniștrii de externe vor aborda deteriorarea situației drepturilor omului și a condițiilor pentru activitatea presei independente, creșterea represiunii asupra opoziției, precum și complicitatea regimului de la Minsk cu Moscova, prin susținerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Dezbaterile privind criza din Orientul Mijlociu se vor concentra pe aspectele cele mai stringente, respectiv situația umanitară extrem de dificilă din Fâșia Gaza și necesitatea eliberării tuturor ostaticilor aflați în captivitatea Hamas. În context, va fi abordată și situația de securitate din Marea Roșie, inclusiv din perspectiva activității operațiunii UE de protejare a libertății de navigație și a traficului maritim din această regiune (EUNAVFOR ASPIDES).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE11 hours ago

Fondul de asistență pentru Ucraina: Consiliul UE alocă 5 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini militar Kievul

ROMÂNIA12 hours ago

Reactoarele modulare mici sunt promisiunea pentru rezolvarea trilemei energetice, subliniază Sebastian Burduja: Înseamnă energie sigură, curată, la un preț corect

ROMÂNIA12 hours ago

Nicolae Ciucă: Președinta Senatului polonez m-a asigurat că Varșovia ne sprijină necondiționat în procesul de aderare deplină la Spațiul Schengen și la OCDE

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

“Uniți pentru Moldova europeană”: Maia Sandu a lansat pagina oficială a campaniei “pentru.md” privind referendumul de aderare la UE

CONSILIUL UE14 hours ago

UE are un nou regulament care va consolida supravegherea piețelor angro de energie, asigurând astfel o concurență deschisă și echitabilă

PPE14 hours ago

Pachetul Pharma: Grupul PPE susține stimularea producției de medicamente în UE și obligativitatea sprijinului pentru accesul la acestea

CONSILIUL UE14 hours ago

UE, un nou pas către autonomie strategică: Consiliul a adoptat regulamentul privind materiile prime critice

ROMÂNIA14 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

U.E.15 hours ago

UE deschide negocierile pentru aprofundarea relațiilor cu Elveția, al patrulea cel mai mare partener comercial al blocului

U.E.15 hours ago

Josep Borrell acuză Israelul că provoacă foamete în Fâșia Gaza: ”Este inacceptabil. Foametea este folosită ca armă de război”

ROMÂNIA14 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

SUA16 hours ago

Invocând Declarația Universală a Dreptului Omului, Antony Blinken anunță ”o foaie de parcurs democratic cu recomandări pentru a-i ajuta pe oameni să devină mai rezilienți” în fața dezinformării

NATO4 days ago

Raport NATO: 78% dintre români susțin creșterea sau menținerea bugetului apărării. România nu a cheltuit, în 2023, cei 2,5% din PIB alocați apărării

NATO5 days ago

Raport NATO: La 20 de ani de la aderare, 82% dintre români ar vota ca România să rămână membru NATO. Peste 80% susțin ca America și Europa să lucreze împreună pentru securitatea euro-atlantică

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 days ago

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, támogatja egy jogsértési eljárás bevezetését azon uniós országok ellen, amelyek nem veszik komolyan a nagyragadozók által az állatállományban vagy a termesztett növényekben okozott károk megtérítését

U.E.6 days ago

Premierul Franței consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi ”un cataclism” pentru francezi. Adunarea Națională a votat în favoarea acordului de securitate dintre Paris și Kiev

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 days ago

Marcel Ciolacu: Vreau ca 2026 să fie anul aderării noastre la OCDE. Este unul dintre principalele proiecte de țară pentru România

NATO7 days ago

Klaus Iohannis asigură că nu intenționează să își scurteze mandatul prezidențial în contextul speculațiilor candidaturii sale la vârful NATO sau UE

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina, după ce a constatat că țara ”poate îndeplini criteriile de aderare”, anunță Ursula von der Leyen

Trending