Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ungar, Peter Szijjarto, despre ”creșterea capacității proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz”

Published

on

© MAE/ Facebook

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a avut marți o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, prilej cu care oficialul român și-a exprimat convingerea că țara noastră și Ungaria pot acționa constructiv împreună, ca vecini și parteneri strategici, state membre ale Uniunii Europene și aliați în cadrul NATO, respectând angajamentele convenite în plan bilateral și menținând discursul public în logica și spiritul Parteneriatului Strategic și ale Tratatului politic de bază.

”Avem interese și obiective comune, în calitate de state vecine, de membri ai Uniunii Europene și ai Alianței Nord-Atlantice, iar acest lucru devine și mai evident în actualul context regional și internațional, care este unul foarte complicat. Am discutat pe marginea principalilor parametri în care se va desfășura dialogul nostru în viitor, pe baza, în mod evident și normal, firesc, a principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale de cooperare bilaterală, cu accent pe promovarea de proiecte de interes comun, proiecte concrete”, a subliniat Aurescu în conferința de presă comună desfășurată la finalul întrevederii cu omologul ungar, aflat într-o vizită în România la invitația ministrului român de externe.

De altfel, vizita la București a ministrului Péter Szijjártó are loc în contextul în care, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.

Pentru a celebra cele două decenii de existență a Parteneriatului Strategic, Bogdan Aurescu a anunțat că a acceptat să efectueze o vizită ”la finalul lunii noiembrie, pentru a marca împreună, la Budapesta”, momentul.

Consultările politice dintre cei doi demnitari s-au concentrat asupra perspectivelor de aprofundare a dialogului bilateral, pe baza proiectelor de interes comun pentru România și Ungaria, în beneficiul cetățenilor celor două state, indiferent de etnie.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, dorința părții române de a consolida relațiile bilaterale cu Ungaria pe coordonate pragmatice, în spiritul unui parteneriat strategic autentic, ghidat strict de principiile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (Timișoara, 1996) și ale Declarației privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 2002).

Miniștrii de externe român și ungar au subliniat interesul față de dezvoltarea cooperării economice bilaterale, inclusiv a schimburilor comerciale, care în anul 2021 au atins nivelul record de 11 miliarde de euro. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat necesitatea avansării rapide în direcția creării Camerei de Comerț româno-ungare la Budapesta, instrument foarte util de stimulare a schimburilor comerciale și investițiilor, conform celor convenite cu ocazia sesiunii din anul 2021 a Comisiei Mixte Economice.

”Am discutat prioritizarea cooperării noastre multi-sectoriale și am convenit că este important ca miniștrii de resort, miniștrii de linie din cele două țări, să aibă contacte cât mai regulate și apropiate. Am convenit, de altfel, să existe o nouă reuniune a Comisiei mixte economice până la finalul acestui an, pentru că, într-adevăr, avem o relație economică în creștere. Există, anul trecut, schimburi de 11 miliarde de euro între România și Ungaria, care sunt în creștere față de anul anterior cu peste 22%. Și am constatat că această tendință de creștere se menține, pentru că în acest an, în primele trei luni, există deja o creștere cu peste 34% a schimburilor față de aceeași perioadă a anului 2021. Am discutat, de asemenea, astăzi, și am convenit ca până la sfârșitul anului să finalizăm proiectul Camerei comune de comerț româno-ungare, care va avea sediul la Budapesta, iar la sfârșitul lui noiembrie, când voi merge în vizită, vom inaugura împreună această Cameră comună de comerț. Ea este foarte utilă pentru a promova în continuare schimburile comerciale, pentru a atrage noi investiții reciproce, pentru a echilibra balanța comercială care, în acest moment, este în defavoarea României, dar și pentru a stimula investițiile românești în Ungaria”, a mai spus oficialul român în cadrul conferinței de presă.

În plan sectorial, au fost discutate proiecte de cooperare în domenii de interes pentru ambele părți, precum infrastructură, transporturi și energie, cu accent pe importanța aprofundării cooperării bilaterale în actualul context regional și european, marcat de provocări multiple.

”Am discutat despre energie. Este un domeniu care preocupă în mod firesc, atât România, cât și Ungaria. Este o situație complexă la nivel european, pentru care trebuie să găsim soluții. Din păcate, Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie și trebuie găsite soluții în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul Uniunii Europene: Planul REPowerEU, care se află în prezent în discuție la nivelul Uniunii, va oferi o serie de soluții. Dar sigur că trebuie să continuăm să creștem capacitatea noastră de interconectare – și am discutat astăzi despre creșterea capacității de interconectare a proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz –, trebuie să consolidăm capacitățile noastre de stocare, în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative și să punem accentul și pe energie regenerabilă, pe energie nucleară – și aici, atât România, cât și Ungaria sunt pe poziții apropiate”, a fost apelul lansat de ministrul de externe. 

Ministrul Aurescu a adus în discuție și așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ și mass-media de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române.

”De asemenea, am discutat astăzi despre Comitetul mixt în problemele minorităților naționale și am convenit ca, până la finalul anului, să avem o nouă sesiune a acestui Comitet. Co-președinții și co-secretarii Comitetului urmează să se întâlnească în perioada următoare, pentru a pregăti această sesiune a Comitetului, pentru că acest comitet are un rol esențial, este o platformă unică de dialog, menită să identifice soluții pentru problemele cu care se confruntă minoritățile noastre înrudite. Am discutat astăzi și aspecte care țin de dificultățile cu care se confruntă minoritatea română din Ungaria și am promisiunea domnului ministru că o parte dintre aceste probleme vor fi adresate în perioada imediat următoare. Mă refer în special la chestiunile care țin de mass-media și de educația în limba maternă”, a mai spus Aurescu.

Cei doi demnitari au avut un schimb extins de opinii pe tema situației de securitate în plan regional, în contextul agresiunii armate a Federației Ruse la adresa Ucrainei, abordând și alte subiecte de importanță deosebită în acest context, precum sprijinul umanitar acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni, cooperarea în cadrul NATO, securitatea alimentară, impactul asupra altor state, precum Republica Moldova.

”Fără îndoială că am discutat despre situația din Ucraina și despre provocările care rezultă de aici. Am împărtășit reciproc experiența noastră în ceea ce privește sprijinul acordat refugiaților ucraineni care, în ceea ce privește România, sunt peste 1,5 milioane care au trecut deja frontierele României. Și, de asemenea, am discutat despre importanța sprijinirii Ucrainei pentru tranzitul de cereale – am prezentat eforturile pe care România le face pentru a sprijini Ucraina în acest sens. Am discutat și despre sprijinul acordat Republicii Moldova în parcursul său european. Am vorbit și despre rezultatele Summitului de la Madrid și am salutat aceste rezultate care, pentru România, sunt foarte bune și, desigur, și pentru Ungaria, și pentru Alianța Nord-Atlantică, în ansamblul său”, a subliniat ministrul de externe.

A fost abordate, de asemenea, subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum perspectivele extinderii Uniunii Europene, demersurile la nivel european în vederea reducerii dependenței energetice de Federația Rusă și asigurării securității energetice în mod durabil.

”Am reiterat, împreună, sprijinul pentru politica de lărgire a Uniunii Europene. Noi sprijinim, atât România, cât și Ungaria, deschiderea negocierilor de aderare cât mai curând cu Albania și cu Republica Macedonia de Nord. Și, vorbind despre Republica Moldova, am prezentat proiectul nostru foarte important din această săptămână, Conferința din 15 iulie, pe care o voi găzdui alături de Germania și Franța privind Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Mă bucur că și Ungaria susține acest proiect în mod concret. Nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc domnului ministru pentru sprijinul pe care Ungaria îl acordă în mod constant și puternic aderării României la spațiul Schengen, care este în interesul ambelor state”, a conchis Bogdan Aurescu. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

POLITICĂ

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

Published

on

© Guvernul României

Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri, a spus, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune şi risipă în cheltuielile statului.

“Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, relatează Agerpres.

 

Premierul a punctat că amânarea luării măsurilor prin care Guvernul îşi asumă răspunderea până după alegerile electorale de anul viitor nu a reprezentat o opţiune pentru el.

“Nu am adoptat varianta comodă în care să nu fac nimic! (…) Nu pot să vin în faţa dumneavoastră şi să vă mint aşa cum aţi fost minţiţi înainte de alegerile din 2009, când vi s-a promis raiul pe Pământ şi apoi v-au fost tăiate salariile şi pensiile! Sunt un om responsabil şi cred că măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare. Chiar dacă ele nu sunt pe placul unora! Chiar dacă cei care au crezut că şmecheria va putea continua la nesfârşit ţipă acum cât pot de tare! Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu şmecheria!”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că “toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă”.

“Astăzi, Guvernul pe care îl conduc îşi asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, a celor care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat, iar pe ceilalţi să nu-i deranjeze nimeni! România nu-şi poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi, toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă! Nu poţi fi milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic! La fel cum nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanţă! Şi, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc îşi asumă şi răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient şi fără legătură cu nevoile reale ale cetăţenilor”, a mai spus premierul. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorul agreat al Republicii Lituania, Artūras Žurauskas, pe ambasadorul agreat al Regatului Belgiei, Jean Cornet d’Elzius, pe ambasadorul agreat al Regatului Ţărilor de Jos, Willemijn van Haaften, pe ambasadorul agreat al Republicii Slovenia, Robert Kokalj, pe ambasadorul agreat al Republicii Estonia, Aune Kotli, şi pe ambasadorul agreat al Republicii Finlanda, Leena Anneli Liukkonen.

Șeful statului le-a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale, şi i-a asigurat de sprijinul autorităţilor române în acest sens, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis CaleaEuropeană.ro.

La întrevederea cu ambasadorul Republicii Lituania, Artūras Žurauskas, preşedintele Klaus Iohannis a amintit caracterul excelent al relaţiilor bilaterale româno-lituaniene, bazate pe dialog constant, coordonare eficientă şi similitudinea de poziţionări în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Cei doi interlocutori au apreciat evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale şi s-au arătat interesaţi de dezvoltarea cooperării bilaterale pe măsura potenţialului existent în plan sectorial, în special în domeniul securităţii şi al apărării, cel universitar şi al cercetării, concomitent cu stimularea contactelor inter-umane şi culturale.

În contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, au fost subliniate hotărârea celor două ţări de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru statele vulnerabile, în special Republica Moldova, şi interesul pentru consolidarea Flancului Estic al NATO. De asemenea, a fost evidenţiată buna cooperare româno-lituaniană în cadrul formatelor regionale, precum Iniţiativa celor Trei Mări şi Bucureşti 9.

În discuţia cu ambasadorul Regatului Belgiei, Jean Cornet d’Elzius, șeful statului a apreciat relaţiile bilaterale excelente, dinamica ascendentă a dialogului politic, evoluţia pozitivă a schimburilor economice şi a investiţiilor. A fost încurajată de ambele părţi dezvoltarea cooperării pe linie sectorială, cu accent pe domeniile energie, producţie industrială, cultură, coperare universitară şi contacte interumane. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru participarea trupelor belgiene în cadrul Grupului de Luptă NATO din România, o contribuţie esenţială la asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. În contextul actual de securitate, cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi asupra evoluţiilor războiului din Ucraina şi a implicaţiilor sale regionale şi globale. De asemenea, a fost subliniată coordonarea româno-belgiană foarte bună la nivelul UE şi NATO, precum şi viziunea comună în ceea ce priveşte provocările de securitate actuale din vecinătatea estică.

În discuţia cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Willemijn van Haaften, au fost apreciate dinamica ridicată a dialogului politico-diplomatic, relaţiile economice solide, coordonarea foarte bună în plan UE, NATO şi multilateral, precum şi viziunea comună în ceea ce priveşte contextul actual de securitate. Șeful statului a mulţumit pentru participarea trupelor olandeze în cadrul Grupului de Luptă NATO din ţara noastră, o contribuţie importantă la asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pentru susţinerea Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Cei doi interlocutori au avut şi un schimb de vederi asupra evoluţiilor de securitate din vecinătate şi de la Marea Neagră, reconfirmând solidaritatea bilaterală, precum şi continuarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea tranzitului de cereale către pieţele globale.

A fost exprimată, de asemenea, intenţia de a dezvolta cooperarea sectorială româno-olandeză, cu accent pe educaţia în domeniul agriculturii, al schimbărilor climatice şi al prevenirii şi gestionării dezastrelor, mai arată sursa citată.

În dialogul cu ambasadorul Republicii Slovenia, Robert Kokalj, președintele Klaus Iohannis a subliniat interesul pentru consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor româno-slovene în plan european, politic şi economic. Totodată, a fost pus accentul asupra intensificării cooperării în domeniul energiei şi al industriei apărării. În cadrul discuţiilor, au fost evidenţiate şi abordările similare pe dosare importante la nivel regional şi european şi interesul pentru aprofundarea coordonării în cadrul Uniunii Europene şi al NATO”, conform sursei menţionate.

A avut loc şi un schimb de opinii asupra procesului de extindere a Uniunii Europene, fiind subliniată importanţa unor decizii favorabile pe tema avansării parcursului european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şi pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul acestui an.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei, a fost reiterată continuarea sprijinului faţă de Ucraina şi necesitatea acordării de asistenţă substanţială Republicii Moldova, pentru a putea consolida rezilienţa acesteia în faţa ameninţărilor actuale.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Estonia, Aune Kotli, președintele Iohannis a reliefat nivelul excelent al relaţiilor româno-estone şi valoarea adăugată a dialogului bilateral la nivel înalt, mai ales în contextul geopolitic actual, evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale şi cooperarea foarte bună în domenii precum apărarea şi securitatea cibernetică.

În actualul context de securitate, marcat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cei doi interlocutori au reliefat similitudinea poziţiilor în domeniul securităţii şi coordonarea foarte bună în materie de afaceri europene şi apărare dintre România şi Republica Estonia, fiind apreciată contribuţia României la misiunea de poliţie aeriană din spaţiul baltic, care a avut loc în acest an.

De asemenea, a fost subliniată importanţa strategică a procesului de extindere a UE, în contextul actual, atât pentru statele din Estul Europei, cât şi din regiunea Balcanilor de Vest. A fost abordată şi cooperarea foarte bună dintre România şi Estonia în cadrul formatelor regionale, cu accent pe Iniţiativa celor Trei Mări şi formatul Bucureşti 9.

Cu ocazia discuţiei cu ambasadorul Republicii Finlanda, Leena Anneli Liukkonen, preşedintele Klaus Iohannis a remarcat stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale şi al dialogului româno-finlandez, precum şi tendinţa ascendentă a relaţiilor economice. De asemenea, a fost discutată cooperarea în domeniul investiţiilor, al tehnologiilor de mediu, al sănătăţii, al educaţiei şi al culturii.

Cei doi interlocutori au reliefat similitudinea poziţiilor în domeniul securităţii şi au exprimat interesul pentru consolidarea cooperării bilaterale şi a coordonării în plan european, transatlantic, precum şi în formatele multilaterale din care cele două ţări fac parte. Șeful statului şi-a exprimat satisfacţia pentru aderarea Finlandei la NATO şi a subliniat interesul pentru o cooperare cât mai strânsă în vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Ambasadorul Finlandei a mulţumit pentru susţinerea acordată de România aderării ţării sale la NATO, subliniind interesul de a ridica, din postura de aliaţi, la un nivel superior cooperarea în domeniul securităţii şi al apărării, pentru a face faţă provocărilor generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cu prilejul discuţiilor, a avut loc şi un schimb de opinii asupra situaţiei de securitate în contextul războiului din Ucraina şi al implicaţiilor acestuia asupra statelor vulnerabile şi a asigurării securităţii alimentare globale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis i-a primit marți, 26 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Asociația Code for Romania, context în care șefului statului i-a felicitat pe membrii delegației pentru activitatea derulată și pentru recunoașterea internațională pe care au primit-o pentru proiectele implementate și a subliniat importanța unui proiect de o asemenea anvergură al societății civile românești.

Din delegația prezentă la întâlnirea cu președintele Iohannis au făcut parte Bogdan Ivănel, fondator și președinte, Olivia Vereha, co-fondator și director de produs, și Ana Maria Dima, director de parteneriate, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul întrevederii, președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe membrii delegației pentru activitatea derulată și pentru recunoașterea internațională pe care au primit-o pentru proiectele implementate.

Reprezentanții asociației au prezentat conceptul privind extinderea organizației la nivel internațional, exportarea de soluții digitale construite și testate în România, care să poată fi utilizate la nivel global de comunitățile care au nevoie de sprijin și resurse pentru gestionarea crizelor. De asemenea, membrii delegației au menționat că, în contextul provocărilor actuale, tehnologia poate să vină în sprijinul oamenilor și al guvernelor din întreaga lume.

Cu acest prilej, șeful statului a susținut oportunitatea pe care o are țara noastră pentru a se profila ca un actor important pe scena internațională și a subliniat importanța unui proiect de o asemenea anvergură al societății civile românești.

Tematica discuţiilor s-a axat pe domeniul protecției civile și al mecanismelor pentru oferirea asistenței umanitare, președintele Klaus Iohannis punctând că în cadrul Uniunii Europene s-au făcut progrese importante în aceste domenii.

Totodată, Klaus Iohannis a salutat extinderea Asociației Code for Romania / Commit Global la nivel internațional și a evidențiat necesitatea ca reprezentanții asociației să aibă în vedere identificarea unor soluții care să ducă la gestionarea eficientă a resursei umane.

La rândul lor, reprezentanții inițiativei Commit Global i-au prezentat președintelui Klaus Iohannis demersurile realizate până în prezent pentru construirea unei infrastructuri civice digitale care să identifice soluții la provocările cu care se confruntă societatea. De asemenea, aceștia au transmis că ecosistemele de soluții digitale realizate în timpul pandemiei de COVID-19 și pentru sprijinirea refugiaților din România în contextul războiului din Ucraina au reprezentat un adevărat sprijin pentru toți actorii implicați.

În contextul discuțiilor despre implementarea unei infrastructuri digitale care să fie complementară eforturilor guvernelor pentru gestionarea situațiilor care implică componenta civică și componenta umanitară, șeful statului  și-a exprimat convingerea că impactul proiectelor la nivel internațional va fi unul valoros.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța unei infrastructuri digitale care să fie adaptată provocărilor contemporane și a subliniat necesitatea unor eforturi conjugate din partea tuturor actorilor, autoritățile publice, societatea civilă și sectorul privat.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ1 hour ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL1 hour ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.16 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.17 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.17 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO17 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.20 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE7 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending