Connect with us

SCHENGEN

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, asigurat de omologul estonian că “România poate să conteze solid și ferm pe Estonia pentru aderarea la Schengen”

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Urmas Reinsalu, context în șeful diplomației estoniene a reiterat susținerea solidă și fermă a Estoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi cu accent pe procesul de aderare a României la spațiul Schengen, stadiul relațiilor bilaterale, precum și aspecte de actualitate aflate pe agenda internațională și de securitate.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul constant al Estoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a prezentat demersurile țării noastre privind atingerea acestui obiectiv, evidențiind discuțiile recente pe care le-a purtat în acest sens cu partea austriacă, cu Președinția suedeză a Consiliului UE și cu omologii din majoritatea statelor membre.

Ministrul Urmas Reinsalu a reiterat susținerea solidă și fermă a Estoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a asigurat că România poate să conteze pe întreaga disponibilitate a Estoniei de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat relațiile bilaterale foarte bune dintre România și Republica Estonia, consolidate prin dialog constant la nivel înalt, având ca principal reper, în 2022, vizita Președintelui Republicii Estonia în România, care a contribuit la impulsionarea relațiilor politice și economice și la dezvoltarea coordonării în materie de securitate. 

Ministrul eston de externe a mulțumit pentru reluarea participării României, din acest an, la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, ca parte a efortului colectiv aliat de asigurare a securității Flancului Estic.

Cei doi miniștri au avut și un schimb de opinii privind perspectiva procesului de extindere a NATO prin aderarea Suediei și Finlandei, pe care ambele state o susțin activ, inclusiv prin demersuri diplomatice.

Au fost abordate și evoluțiile îngrijorătoare în materie de securitate determinate de agresiunea Rusiei în Ucraina, cei doi oficiali subliniind importanța coordonării în cadrul organizațiilor internaționale, ca parte a eforturilor de sprijinire a Ucrainei și de descurajare a statului agresor.

Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat invitația omologului său de a efectua o vizită oficială în Estonia în acest an.

Discuția lui Aurescu cu omologul estonian a succedat discuțiile telefonice ale ministrului român de externe cu omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis și cu omologul leton, Edgars Rinkevics, tema prioritară fiind reconfirmarea susținerii celor două republici baltice pentru aderarea României la Schengen.

Șeful diplomației române a avut la acest început de an o serie de convorbiri și întrevederi bilaterale care au reconfirmat faptul că România poate conta pe implicarea constructivă și activă a partenerilor din UE pentru susținerea activă a obiectivului legitim al României privind aderarea la spațiul Schengen: cu ministrul afacerilor externe al Suediei, cu ministrul pentru afaceri externe, Uniunea Europeană și cooperare al Spaniei, cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei, cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei, cu ministrul afacerilor externe al Poloniei, cu ministrul afacerilor externe al Cehiei, cu ministrul afacerilor externe al Sloveniei, cu ministrul afacerilor externe al Slovaciei, precum și primirea la București a ministrului afacerilor europene și proprietății de stat al Finlandei, respectiv participarea la evenimentul de lansare a Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

În egală măsură, Aurescu s-a întâlnit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, căruia i-a propus un plan de lucru pentru a debloca aderarea la Schengen

Săptămâna trecută, la prima reuniune din acest an a miniștrilor de externe din UE, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologii săi din ItaliaBelgiaCroațiaGermaniaPolonia și Olanda.

Mai mult, ministrul român de externe i-a găzduit vinerea trecută, în România, pe omologii săi din Franța și din Olanda, alături de care a semnat o declarația comună trilaterală privind politica externă și securitatea, în care miniștrii de externe olandez și francez afirmă că așteaptă cu nerăbdare aderarea României la Schengen.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SCHENGEN

Ulf Kristersson, către Nicolae Ciucă: Poziția Suediei este România îndeplineşte condiţiile de aderare la Schengen. Austria nu și-a schimbat poziția

Published

on

© Guvernul României

Poziţia Suediei este că România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, a declarat, vineri, premierul regatului scandinav, Ulf Kristersson, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Stockholm, și care la rândul său a declarat că una din temele discutate a vizat obiectivul prioritar al României, aderarea la Schengen anul acesta.

Ulf Kristersson a amintit că joi s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, ţară care a votat împotriva aderării României la Schengen, relatează Agerpres.

“Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea spaţiului Schengen să fie mai uşoară”, a spus şeful Guvernului suedez, a cărui țară asigură în prima jumătate a lui 2023 președinția Consiliului Uniunii Europene.

Întrebat dacă, potrivit discuţiilor de joi, cancelarul Karl Nehammer şi-a schimbat opinia privind aderarea României la Schengen, şeful Executivului suedez a afirmat: “Răspunsul simplu este că nu, nu şi-a schimbat părerea”.

De asemenea, Ulf Kristersson a reiterat că tema Schengen rămâne pe agenda Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care se încheie la jumătatea acestui an.

“Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a media aceste discuţii şi, repet, noi, partea suedeză, suntem în favoarea aderării. Cred că există o aşteptare din partea Consiliului European ca această chestiune să fie rezolvată în decursul acestui an. Dar, toţi suntem conştienţi că fiecare ţară ia propria decizie, individual. Dar, este pe agendă”, a adăugat premierul Suediei.

“I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces”, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă efectuează, vineri, o vizită de lucru la Stockholm, în cadrul căreia are întâlniri cu premierul suedez, Ulf Kristersson, şi cu preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Andreas Norlén.

Vizita lui Ciucă la Stockholm vine în contextul în care Suedia deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar tema de interes major pentru România o reprezintă aderarea la spațiul Schengen, după ce Austria a blocat la finele anului trecut acest demers.

Din postura de președinție a Consiliului UE, Suedia organizează nouă din zece reuniuni ale formațiunilor Consiliului, inclusiv Consiliul JAI care trebuie să decidă, cu unanimitatea statelor Schengen, primirea României și a Bulgariei în zona de liberă circulație.

La prima reuniune a Consiliului JAI din acest an, președinția Suediei la Consiliul UE s-a prezentat “foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria, însă tema nu s-a aflat pe ordinea de zi, existând în continuare opoziție din partea Austriei în ce privește Bucureștiul și Sofia, dar și blocaj din partea Olandei în ceea ce privește Bulgaria.

Mai mult, la momentul prezentării priorităților președinției suedeze la Consiliul UE, premierul Ulf Kristersson a spus că dorește să pună aderarea României și Bulgariei la Schengen pe ordinea de zi.

Continue Reading

ROMÂNIA

Spania reiterează susținerea pentru aderarea României la Schengen și sprijină eforturile țării noastre în acest sens

Published

on

© MAE

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut joi, la București, o rundă de consultări cu secretarul de stat pentru Uniunea Europeană din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare al Regatului Spaniei, Pascual Ignacio Navarro Ríos.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, agenda discuțiilor a vizat, în principal, subiectele de actualitate ale agendei europene, cu accent pe dosarele de interes comun în perspectiva exercitării de către Regatul Spaniei a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al acestui an, precum și oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale româno-spaniole.

În contextul preluării de către Regatul Spaniei a Președinției Consiliului UE, începând cu luna iulie 2023, secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat deschiderea României de a coopera îndeaproape pentru avansarea priorităților europene, printr-o abordare care să consolideze unitatea și coeziunea la nivelul statelor membre şi al instituțiilor europene.

Discuțiile au evidențiat necesitatea continuării acțiunii la nivel european, pe mai multe dimensiuni: sprijinirea Ucrainei în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, obținerea de progrese cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene, implicarea Uniunii în dezvoltarea parteneriatelor cu Vecinătățile sale Estică și Sudică, promovarea relațiilor UE cu statele din America Latină și Caraibi, gestionarea migrației, a tranziției verzi şi digitale.

Cei doi oficiali au susţinut menținerea unității la nivelul UE în vederea sprijinirii Ucrainei, precum și a Republicii Moldova, în vederea consolidării rezilienței şi securității acestora. Totodată, secretarul de stat român a pledat, inclusiv în perspectiva mandatului viitoarei Președinții spaniole a Consiliului, pentru realizarea pașilor necesari în direcția avansării procesului de aderare la UE a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și a statelor din Balcanii de Vest.

De asemenea, secretarul de stat român a reiterat așteptarea legitimă a României de a finaliza cu succes aderarea la spațiul Schengen, mulțumind pentru sprijinul ferm și constant al Regatului Spaniei pentru realizarea acestui obiectiv. La rândul său, secretarul de stat spaniol a reafirmat susținerea țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen, exprimând deschiderea Regatului Spaniei de a sprijini în continuare eforturile României în acest sens.

Cu privire la agenda bilaterală, cei doi oficiali au subliniat nivelul excelent al relației bilaterale româno-spaniole, confirmat atât de dinamismul recent al dialogului politic la nivel înalt, cât și de semnarea, la 23 noiembrie 2022, a Declarației Politice între Guvernele român și spaniol, în contextul Primei Ședințe Comune de Guvern.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat angajamentul părții române de a continua aprofundarea dialogului bilateral și de a menține același dinamism în continuare, mai ales având în vedere contextul aniversar din acest an, la 22 iulie împlinindu-se zece ani de la asumarea Parteneriatul Strategic dintre cele două țări.

De asemenea, cei doi secretari de stat au exprimat apreciere pentru evoluția cooperării economice bilaterale, anul 2022 consemnând o creștere cu 30% a schimburilor comerciale, care au atins un total de 6 miliarde de euro, precum și voința comună de a identifica noi oportunități privind investițiile, atât în România, cât și în Regatul Spaniei.

În acest sens, oficialul român a reiterat importanța organizării, în perioada următoare, a unui Forum Economic care să faciliteze dialogul direct între actorii economici și identificarea sectoarelor prioritare și a oportunităților concrete pentru investiții, mai ales în contextul surselor de finanțare asigurate prin PNRR.

Totodată, cele două părți au evidențiat cooperarea strânsă în domeniul securității și în cadrul NATO, secretarul de stat Daniela Gîtman reafirmând aprecierea deosebită pentru participarea spaniolă la misiunile de poliție aeriană pentru protejarea spațiului aerian al României și importanța consolidării coordonării pe agenda de securitate, mai ales în contextul provocărilor curente, ce afectează securitatea continentului european.

Cu privire la comunitatea românească din Regatul Spaniei, oficialul român a subliniat contribuția substanțială a acesteia atât la economia și societatea spaniole, cât și la consolidarea relației bilaterale și a reiterat importanța soluționării cât mai curând a dezideratului comunității românești din Spania privind dubla cetățenie, conform celor agreate în cadrul Ședinței Comune de Guvern din noiembrie 2022.

Continue Reading

SCHENGEN

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat în vizită oficială în țara noastră în contextul în care Spania va asigura în a doua jumătate a anului 2023 președinția semestrială a Consiliului UE, șeful statului afirmând obiectivul României de a finaliza cu succes aderarea la spațiul Schengen în acest an.

Vizita în România a ministrului de interne spaniol are loc în contextul relației excelente de cooperare dintre cele două țări, cu obiectivul dezvoltării în continuare a dialogului pe linie de afaceri interne și a cooperării polițienești, precum și în perspectiva preluării de către Spania a Președinției Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a acestui an, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat cadrul pozitiv al relației bilaterale dintre România și Spania, aniversarea, în acest an, a zece ani de la ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic, precum și cooperarea excelentă în plan bilateral, european și al NATO. Președintele României a transmis mulțumiri autorităților spaniole pentru sprijinul deschis arătat comunității românești din Spania.

În contextul deținerii de către Spania a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în semestrul al doilea al acestui an, Președintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul României pentru prioritățile acesteia și a reiterat deschiderea țării noastre de a colabora îndeaproape pentru avansarea agendei europene și depășirea cu succes a provocărilor actuale.

Președintele României a discutat despre obiectivul țării noastre de a finaliza cu succes aderarea la spațiul Schengen în acest an, adresând mulțumiri pentru sprijinul constant și necondiționat acordat de Spania pentru aderarea României. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a reafirmat interesul țării noastre de a se implica activ în identificarea unor soluții în plan european cu privire la gestionarea migrației.

Ministrul de interne spaniol a subliniat excelenta cooperare între cele două țări în domeniul afacerilor interne și a exprimat aprecierea pentru deschiderea României de a sprijini viitoarea Președinție spaniolă a Consiliului UE în avansarea unor dosare importante în domeniul migrației și azilului, al cooperării polițienești, al luptei împotriva traficului de persoane, securității etc.

Ministrul Fernando Grande-Marlaska Gómez a arătat, de asemenea, că aderarea României la spațiul Schengen este în interesul întregii Uniuni Europene, contribuind la consolidarea securității spațiului european și că va susține în continuare activ acest obiectiv, inclusiv pe durata exercitării mandatului de Președinție a Consiliului UE.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA3 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA5 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO5 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO6 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH21 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO22 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending