Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, mesaj la 140 de ani de relații diplomatice România-SUA: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ocupă un loc central în arhitectura politicii externe și de securitate a României

Published

on

© MAE

Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ocupă un loc central în arhitectura politicii externe și de securitate a României, fiind unul dintre cei trei piloni importanți ai politicii externe a țării noastre, alături de creșterea rolului și importanței României în cadrul Uniunii Europene și NATO, împărtășind angajamentul pentru democraţie şi voinţa de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor comune, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia celebrării a 140 de ani de relații diplomatice între Statele Unite și România.

”Astăzi, 14 iunie 2020, aniversăm 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii. În drum spre București, unde urma să preia conducerea legației SUA, diplomatul Eugene Schuyler îi scria secretarului de stat american Evarts: <<Mă simt onorat în cel mai înalt grad de a fi primul american căruia i se încredințează misiunea de a începe relații diplomatice regulate în această țară. Nu voi precupeți nimic pentru a promova bunele relații între cele două țări>>”, a precizat Aurescu într-un video care cuprinde și mesajul ambasadorului Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, dar și pe cel al asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Philip Reeker.

Astfel, ”de la momentul istoric din 1880, generații de diplomați români și americani, oameni politici, militari, personalități istorice, culturale și academice sau membri ai comunităților româno-americane și de afaceri, au dus mai departe angajamentul exprimat acum 140 de ani de Eugene Schuyler. Pe contribuțiile lor se fundamentează relația privilegiată dintre statele noastre, așa cum o cunoaștem astăzi: o relație de prietenie profundă și un Parteneriat Strategic orientat spre viitor, valoros și solid, în cadrul familiei transatlantice”, a mai spus ministrul de externe.

Acesta amintit de vizitele președintelui României, Klaus Iohannis, la Washington, din 2017 și 2019, dar și de declarația comună a celor doi lideri din 20 august 2019, ”care dezvoltă domenii cheie ale Parteneriatului Strategic.”

De asemenea, ”credibilitatea și predictibilitatea construite în relația cu partenerul nostru strategic s-au dovedit cruciale în adaptarea la evoluțiile din mediul de securitate global și regional”, consideră oficialul român, dând drept exemplu ”cooperarea dezvoltată de România și Statele Unite în cadrul NATO, în misiunile din Afganistan, sau în regiunea de interes strategic comun a Mării Negre, precum și prin gestionarea provocărilor noi la adresa securității” care au condus la ”aprofundarea și dezvoltarea Parteneriatului nostru Strategic în toate dimensiunile sale.”

”În situațiile care testează astăzi reziliența sistemului sanitar, cum este cazul actualei pandemii, România și Statele Unite s-au sprijinit reciproc, prin demersuri de repatriere a propriilor cetățeni aflați în situații dificile, prin schimb de experiență și susținere prin deplasarea unei echipe medicale militare române în SUA, sau prin transportul de urgență, cu sprijinul Statelor Unite, al unei cantități considerabile de echipamente medicale de protecție”, a subliniat ministrul de externe.

”De-a lungul carierei mele diplomatice am avut onoarea de a contribui, alături de colegi români și americani, la consolidarea și dezvoltarea acestui Parteneriat. Am avut ocazia unică de a participa la transformarea unor concepte și idei în realități și proiecte concrete, care contribuie semnificativ la securitatea și prosperitatea României, a Statelor Unite, a regiunii Mării Negre, precum și a familiei transatlantice din care țările noastre fac parte”, a transmis diplomatul român.

De altfel, Bogdan Aurescu este negociatorul-șef din partea României pentru Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, din 13 septembrie 2011, ”un document de referinţă care sintetizează remarcabil esenţa relaţiilor dintre cele două ţări și primul document politic bilateral care consemnează Parteneriatul Strategic dintre țările noastre.”

De asemenea, acesta a condus echipa care a negociat ”Acordul privind amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă la baza Deveselu, semnat tot în 13 septembrie 2011, unul dintre proiectele cele mai importante ale dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic, care ilustrează angajamentul ferm şi durabil al Statelor Unite pentru securitatea României.”

”La acest moment aniversar, rememorăm puncte esențiale care au marcat relația noastră bilaterală: de la momentul când primii trimiși diplomatici americani au sosit într-o Românie independentă, la rolul jucat de Statele Unite în confirmarea internațională a Marii Uniri, și trecând prin susținerea acordată de Statele Unite după 1989, pe parcursul reintegrării României în locul său binemeritat în comunitatea occidentală, proces care a culminat cu aderarea la NATO și UE și lansarea unei relații de Parteneriat Strategic între Statele Unite și țara noastră. Astăzi, mai mult ca oricând, ca ministru al afacerilor externe al României și ca diplomat român, consider extrem de important și prioritar să continuăm efortul susținut de a aprofunda și dezvolta Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii, spre beneficiul direct al cetățenilor români, al securității și prosperității lor”, a mai spus Bogdan Aurescu.

În încheiere, ministrul de externe i-a invitat pe cetățeni să vizioneze expoziția online realizată de MAE, prin Arhivele Diplomatice, în parteneriat cu Ambasada SUA la București, pentru a ”decoperi sau redescoperi toate aceste personalități din istoria relațiilor bilaterale de 140 de ani.”

Expoziția virtuală poate fi urmărită AICI.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMUNICATE DE PRESĂ

New Strategy Center și think tank-uri din Ucraina au discutat despre riscurile generate de militarizarea regiunii Mării Negre

Published

on

© New Strategy Center

Think tank-ul New Strategy Center și Center for Army Conversion and Disarmament Studies (CACDS) din Ucraina au organizat o nouă serie de consultări pe teme de interes strategic la nivel de experți.

Reprezentanți ai NSC și ai mai multor think thank-uri și institute de la Kiev s-au întâlnit luni, 25 ianuarie 2021, în regim online, pentru a discuta teme de interes comun pentru cele două țări.

Militarizarea regiunii Mării Negre, activitățile de tip hibrid desfășurate pentru subminarea autorității statelor din zonă și a coeziunii la nivelul UE si NATO purtate de Federația Rusă și campaniile de dezinformare din regiune, precum și evoluția crizei din estul Ucrainei au fost subiecte pe agenda discuțiilor.

Totodată, schimbul de opinii a vizat și perspectiva experților români și ucraineni asupra situației din Republica Moldova și din Belarus și a urmărit și evaluări privind evoluția relației transatlantice sub noua administrație americană sau perspectivele cooperării în cadrul Parteneriatului Estic.

New Strategy Center și CACDS au dezvoltat începând din 2019 acest format de consultări pe teme de interes strategic, dorind să contribuie în acest fel la creșterea cooperării dintre România și Ucraina si la o mai bună înțelegere a percepției fiecărei țări asupra provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Continue Reading

ROMÂNIA

Liderii AUR, întâlniri politice la Bruxelles în contextul afilierii la familia conservatorilor europeni

Published

on

© Camera Deputaților/Facebook

George Simion, deputat și copreședinte AUR, a efectuat o serie de vizite de lucru în Polonia şi Belgia, în cadrul demersurilor de cooperare interparlamentară cu structurile similare din aceste state, a informat Camera Deputaților, într-un comunicat pe Facebook.

Potrivit sursei citate, miercurea trecută, la Varşovia, deputatul român a avut întrevederi cu reprezentanţi ai Partidului Lege şi Justiţie şi ai Partidului Solidaritatea Poloneză, care au vizat situaţia companiilor de stat strategice, dar şi proiectul de lege împotriva cenzurării internetului.

„Polonezii, prin partidele de guvernare conservatoare, dar şi prin istoria comună pe care o au cu românii, prin interesele actuale pe care le au în regiune şi prin viitorul pe care ni-l dorim să fie comun, trebuie să fie aliaţii strategici ai României în zonă”, a declarat George Simion.

De asemenea, deputatul AUR s-a întâlnit cu deputatul Janusz Kowalski, secretar de stat în Ministerul Activelor Statului, dar şi cu deputatul Radoslaw Fogiel, consilier al liderului PiS, Jarosław Kaczyński, şi responsabilul de relaţiile internaţionale al partidului în cauză.

Ulterior, George Simion s-a deplasat joi la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu o serie de membri ai Parlamentului European, în discuțiile cu aceștia fiind abordate subiectele pachetului de mobilitate (cu relevanță pentru transportatorii români) și Pactului Verde european (Green Deal), alături de teme de actualitate, precum instituirea unui paşaport de vaccinare sau practicile companiilor Big Tech.

Copreşedintele AUR a mai anunţat, în contextul deplasărilor pe care le-a efectuat zilele trecute în Polonia şi Belgia, afilierea partidului la „familia politică europeană a conservatorilor şi reformiştilor, de orientare centru-dreapta”, din care fac parte şi conservatori polonezi, italieni, spanioli şi britanici, informează Agerpres.

Continue Reading

ROMÂNIA

O nouă tranșă de 92.430 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech va ajunge azi în România

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Astăzi, 25 ianuarie, va sosi în România a șasea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 92.430 doze, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, se arată în comunicatul oficial.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

 

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 92.430 doze Pfizer BioNTech, după cum urmează:

Centrul Regional de Distribuție București: 35.100 doze;
Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
Centrul Regional de Distribuție Cluj: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 9.360 doze;
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România marți, 26 ianuarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

Reamintim că la data de 15 ianuarie a debutat Etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă. În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie și va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN10 hours ago

Angela Merkel l-a invitat pe Joe Biden la Berlin: Germania este gata să își asume responsabilitate internațională alături de partenerii europeni și transatlantici

U.E.13 hours ago

Raport BEI: Investițiile în digitalizare, esențiale pentru o „Europă mai ecologică și inteligentă în era COVID”. UE, în urma SUA la inovare digitală și adoptarea tehnologiilor digitale

CONSILIUL UE13 hours ago

Cazul Navalnîi: Țările UE îl trimit pe Înaltul Reprezentant Josep Borrell la Moscova pentru a transmite “mesaje ferme” privind eliberarea opozantului rus

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

New Strategy Center și think tank-uri din Ucraina au discutat despre riscurile generate de militarizarea regiunii Mării Negre

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, întâlnire cu ambasadorul Franței la Chișinău: Dorim dezvoltarea relațiilor economice și multiplicarea investițiilor franceze în țara noastră

CHINA15 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei avertizează împotriva unui “nou război rece” și critică “perturbarea lanţurilor de aprovizionare”

CONSILIUL UE16 hours ago

România cere un mecanism UE pentru accesul Republicii Moldova și al celorlalte țări partenere la vaccinul anti-COVID-19: UE nu poate fi în siguranță și sănătoasă dacă vecinii ei nu sunt în siguranță și sănătoși

Daniel Buda16 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Piața unică este principalul motor economic al Uniunii Europene

CONSILIUL UE16 hours ago

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe din UE: România condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi, care este inacceptabilă

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

COVID-19: Comisia Europeană actualizează recomandările privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE, în contextul depistării unor noi tulpini de coronavirus

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac7 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending