CONSILIUL UE
Ministrul de externe german avertizează: Stoparea Nord Stream 2 ar izola economic Rusia și ar avea efectul geostrategic al aprofundării relațiilor Rusia-China
Published
4 years agoon
Încetarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar trebui să lege Rusia de Europa, prin Germania, ar duce la izolarea economică a Moscovei, împingând-o, din perspectivă geostrategică, în braţele Chinei, a avertizat luni ministrul de externe de la Berlin, Heiko Maas, într-un interviu difuzat de Deutsche Welle.
“Poziţia noastră faţă de Nord Stream 2 este cunoscută. Dacă firmele care participă la finalizarea proiectului şi-ar stopa activitatea, aceasta nu va avea neapărat efecte concrete asupra cazului Navalnîi. Noi nu credem că este corect să izolăm Rusia din punct de vedere economic. Izolarea economică a Rusiei ar avea efectul geostrategic de strângere şi aprofundare a relaţiilor ruso-chineze. Aceasta nu poate fi în interesul nostru strategic. Dimpotrivă, am risca să nu mai putem discuta deloc cu Rusia despre astfel de teme”, a afirmat Maas, având în vedere anunțul administrației americane de a impune sancțiuni companiilor implicate în acest gazoduct, dar și vizita pe care șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, o efectuează în China.
Întrebat de recentele afirmații ale lui Joe Biden, care l-a calificat drept “criminal” pe Vladimir Putin, șeful diplomației germane a preferat să nu comenteze afirmațiile președintelui american, însă a constatat că Occidentul a ajuns “la un nivel foarte scăzut în relaţiile cu Rusia”.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov începe luni o vizită oficială de două zile în China, într-un moment de deteriorare sensibilă a relaţiilor Rusiei cu SUA, după o afirmaţie directă a preşedintelui american Joe Biden, care a determinat Moscova să-şi recheme ambasadorul pentru consultări, relatează EFE, potrivit Agerpres.
“Pentru noi Republica Populară Chineză este cu adevărat un partener strategic, un partener de idei. Cooperarea noastră în arena internaţională are un efect stabilizator asupra situaţiei globale şi regionale. Rusia pleacă de la premisa că dialogul nostru bazat pe încredere şi respect reciproc ar trebui să servească drept exemplu pentru alte ţări, inclusiv pentru cele care încearcă să construiască relaţii cu Rusia şi China pe principii oarecum diferite, nu chiar de egalitate deplină”, a declarat Lavrov presei chineze înaintea vizitei, conform unui transcript publicat de Ministerul de Externe rus pe pagina sa web.
Pe de altă parte, afirmațiile lui Heiko Maas vin înaintea primei reuniuni a miniștrilor de externe din țările NATO cu noul șef al diplomației americane, Antony Blinken, care va avea loc marți și miercuri la Bruxelles.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Rusia continuă să îşi folosească arsenalul nuclear pentru a genera dezbinare, atrage atenția ambasadoarea SUA, lansând un apel la consolidarea instituțiilor internaționale pentru a ”contracara terorismul nuclear”
Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina
Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere
Pentru prima dată în 20 de ani, Germania pregătește alegeri legislative anticipate: 23 februarie 2025. Guvernul lui Scholz va cere Parlamentului un vot de încredere pe 16 decembrie
Kaja Kallas exclude ca UE să aibă “puteri militare separate de NATO”, dar cere capacități de apărare pentru a descuraja un atac al Rusiei: “Nu avem nevoie ca mingea să cadă între scaune”
CONSILIUL UE
Consiliul UE aprobă acordarea de asistență suplimentară țărilor membre afectate de recentele dezastre naturale fără precedent prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală
Published
2 days agoon
November 12, 2024By
Teodora IonReprezentanții statelor membre din cadrul Comitetului special pentru agricultură au aprobat acordarea de asistență suplimentară țărilor UE afectate de recentele dezastre naturale fără precedent prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
”UE permite statelor membre care au fonduri de dezvoltare rurală neutilizate din perioada de programare anterioară să reacționeze rapid și flexibil la efectele devastatoare ale dezastrelor naturale recente. Acest lucru va permite țărilor UE să utilizeze fondurile de dezvoltare rurală neangajate pentru perioada 2014-2020 pentru redresare și reconstrucție, prin acordarea de asistență de urgență agricultorilor, silvicultorilor și întreprinderilor afectate de dezastre legate de climă”, a declarat Istvan Nagy, ministrul ungar pentru Agricultură, conform unui comunicat al Consiliului.
Propunerea este un răspuns direct la recentele dezastre legate de climă și se referă la modificări ale regulamentului care reglementează FEADR. Odată ce regulamentul modificat va fi adoptat în mod oficial și va intra în vigoare, statele membre vor avea mai multă flexibilitate pentru a oferi sprijin de urgență agricultorilor, deținătorilor de păduri și întreprinderilor afectate de dezastre naturale.
Datorită propunerii, statele membre vor putea reprograma fondurile FEADR neangajate din perioada de programare 2014-2020 pentru a oferi rapid asistență de urgență agricultorilor, deținătorilor de păduri și întreprinderilor mici și mijlocii afectați de dezastre legate de climă care au avut loc începând cu 1 ianuarie 2024.
Asistența poate fi finanțată în proporție de 100% din fondurile UE neutilizate din FEADR 2014-2020 și se va acorda sub formă de sume forfetare de maximum 42 000 de euro per beneficiar. Propunerea nu modifică angajamentele bugetare existente, ceea ce înseamnă că este neutră din punct de vedere bugetar.
În plus, statele membre vor avea flexibilitatea de a introduce și de a consolida măsurile de refacere a potențialului de producție al fermelor și pădurilor afectate.
Propunerea reduce, de asemenea, sarcina administrativă atât pentru beneficiarii asistenței FEADR, cât și pentru administrațiile naționale.
Odată ce regulamentul va fi adoptat, statele membre în cauză vor trebui să decidă, în funcție de nevoile lor specifice, cuantumul fondurilor pe care urmează să le remobilizeze pentru a face față dezastrelor recente. Statele membre vor trebui apoi să prezinte Comisiei modificările de program în vederea examinării și adoptării.
Etapele următoare
Propunerea va trebui acum să fie adoptată în plenul Parlamentului. Regulamentul va fi apoi adoptat formal de Consiliu, semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului și publicat în Jurnalul Oficial. Acesta va intra în vigoare la data publicării sale.
CONSILIUL UE
TVA-ul în era digitală. Consiliul UE convine asupra normelor care vor contribui la combaterea fraudei în materie de TVA și vor ușura obligațiile administrative pentru întreprinderile mici și furnizorii individuali de servicii
Published
1 week agoon
November 5, 2024By
Teodora IonConsiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord cu privire la noi măsuri care vor aduce normele UE privind taxa pe valoarea adăugată în era digitală.
Cu noi norme privind facturile electronice și raportarea datelor în timp real, precum și activitățile desfășurate prin intermediul platformelor digitale, acest pachet legislativ va combate frauda fiscală, va sprijini întreprinderile și va promova digitalizarea.
”După aproape doi ani de negocieri, Consiliul a ajuns la un acord privind pachetul privind TVA. Acesta este o piatră de temelie pentru tranziția digitală și un pas important în îmbunătățirea competitivității UE. Noile norme vor actualiza sistemele noastre de TVA pentru a reflecta digitalizarea economiilor noastre, vor contribui la combaterea fraudei în materie de TVA și vor ușura obligațiile administrative pentru întreprinderile mici și furnizorii individuali de servicii”, a declarat Mihály Varga, ministrul ungar de Finanțe.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, acordul acoperă trei acte – o directivă, un regulament și un regulament de punere în aplicare – care, luate împreună, aduc modificări la trei aspecte diferite ale sistemului TVA. Noile norme vor:
- vor face ca obligațiile de raportare a TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere să fie complet digitale până în 2030
- vor solicita platformelor online să plătească TVA pentru serviciile de cazare pe termen scurt și de transport de persoane în majoritatea cazurilor în care furnizorii individuali de servicii nu percep TVA
- îmbunătățirea și extinderea ghișeelor unice online pentru TVA, astfel încât întreprinderile să nu fie nevoite să efectueze înregistrări costisitoare pentru TVA în fiecare stat membru în care își desfășoară activitatea
Raportarea digitală a TVA
În prezent, întreprinderilor li se solicită o dată la câteva luni să transmită autorităților fiscale naționale „declarații rectificative” privind bunurile și serviciile vândute întreprinderilor din alte state membre ale UE care sunt impozabile în statele membre respective.
Acest lucru deschide o breșă pentru ca escrocii să exploateze dificultățile cu care se confruntă autoritățile în detectarea rapidă a tranzacțiilor suspecte sau frauduloase, deoarece datele sunt incomplete și nu sunt disponibile în timp real.
Consiliul a convenit acum că va fi instituit un sistem digital de raportare în timp real în scopuri de TVA prin intermediul facturilor electronice.
Întreprinderile vor emite facturi electronice pentru tranzacțiile transfrontaliere între întreprinderi și vor raporta automat datele către administrația lor fiscală. Acesta se va baza pe standardul european existent pentru facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice. Administrațiile fiscale naționale vor partaja apoi datele prin intermediul unui nou sistem informatic care va fi capabil să furnizeze analize ale activităților suspecte.
Un cadru la nivel național va asigura calitatea datelor incluse în facturile electronice, cu flexibilitate pentru statele membre în punerea în aplicare a cadrului respectiv.
Astfel, statele membre vor dispune de informații rapide și complete privind tranzacțiile transfrontaliere pe care le pot utiliza pentru a combate frauda în materie de TVA.
Consiliul a convenit că sistemul UE ar trebui să fie în funcțiune în 2030 și că toate sistemele naționale existente ar trebui să devină interoperabile cu sistemul UE până în 2035.
TVA pentru economia platformelor
În prezent, mulți furnizori de servicii online de închiriere de locuințe și de transport de persoane nu plătesc TVA. Acest lucru se datorează în principal faptului că aceștia tind să fie fie furnizori individuali (cum ar fi un șofer sau o persoană care își închiriază apartamentul), fie întreprinderi mici, care de obicei nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA sau care adesea pur și simplu nu sunt conștiente de obligațiile lor sau de normele de conformitate fiscală din alte state membre.
Acest lucru duce la neîncasarea unor sume mari de TVA și, uneori, la concurență neloială între serviciile tradiționale de cazare și transport și cele care funcționează prin intermediul platformelor.
În temeiul noilor norme, operatorii de platforme economice vor fi responsabili de colectarea și remiterea TVA-ului, în cazurile în care furnizorii lor de servicii nu plătesc ei înșiși TVA (conform așa-numitului model ”furnizor considerat”). Platforma va colecta TVA direct de la client și o va remite autorităților fiscale.
Consiliul a oferit statelor membre o mai mare flexibilitate prin extinderea definiției închirierii de locuințe pe termen scurt în scopuri fiscale și prin acordarea posibilității statelor membre de a excepta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) de la aplicarea normelor privind furnizorii externi. De asemenea, Consiliul a convenit asupra unei perioade scurte de tranziție pentru aplicarea normelor privind furnizorii revăzuți.
Ghișeu unic pentru înregistrarea în scopuri de TVA
Pentru moment, un sistem de ”ghișee unice” permite întreprinderilor să declare și să vireze TVA-ul datorat pentru vânzările lor de bunuri și servicii către consumatori dintr-o țară a UE în alta, prin intermediul administrației unui stat membru și într-o singură limbă.
Cu toate acestea, întreprinderile care doresc să vândă bunuri consumatorilor dintr-un alt stat membru decât al lor (de exemplu, dintr-un depozit sau dintr-o piață săptămânală din statul membru respectiv) trebuie să se înregistreze de două ori în scopuri de TVA.
Prin urmare, noile norme vor extinde acum domeniul de aplicare al sistemului existent de ”ghișee unice” la vânzările între întreprinderi și consumatori ale anumitor produse, cum ar fi energia electrică sau gazele, care sunt efectuate într-un alt stat membru decât cel al acestora – nu doar la livrările transfrontaliere.
Aceasta va include situațiile în care întreprinderile doresc pur și simplu să transfere stocuri într-un alt stat membru pentru a le vinde ulterior direct consumatorilor.
În acest fel, ghișeul unic extins va permite unui număr și mai mare de întreprinderi să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online și într-o singură limbă.
Consiliul a convenit, de asemenea, să transfere răspunderea pentru plata TVA în tranzacțiile între întreprinderi de la furnizorul unui bun sau serviciu la cumpărător, în cazul în care furnizorul respectiv nu este stabilit în statul membru în care taxa pe valoare adăugată este datorată (în cadrul așa-numitului ”mecanism de taxare inversă”). Acest lucru era deja posibil în anumite situații, dar va deveni obligatoriu în viitor.
Spre deosebire de propunerea Comisiei, Consiliul a decis să nu extindă dispoziția existentă privind furnizorul considerat – care plasează responsabilitatea colectării TVA pe platformele care facilitează tranzacțiile, mai degrabă decât pe furnizorii subiacenți – la toate bunurile furnizate de platformele online și la transferurile de bunuri proprii. De asemenea, Consiliul a convenit să nu modifice normele privind operele de artă și antichitățile.
De asemenea, Consiliul a decis să discute propunerea de a face obligatoriu ghișeul unic pentru importuri în cadrul aspectelor legate de TVA din propunerea de reformă a Codului vamal al Uniunii, care este în prezent discutată în cadrul Consiliului.
CONSILIUL UE
România susține ridicarea relațiilor dintre UE și țările din Golf la nivel de parteneriat strategic, a transmis ministrul Odobescu la reuniunea ministerială UE-CCG
Published
4 weeks agoon
October 16, 2024Corespondență din Bruxelles
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, la Bruxelles, la reuniunea ministerială UE – Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), în perspectiva primei ediții a summitului UE-CCG la nivel înalt, care are loc miercuri, tot la Bruxelles, și unde România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.
Cu această ocazie, arată MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii prezenți au evidențiat importanța istorică a reuniunii în format bi-regional, din perspectivă politică, economică și securitară. În egală măsură, au apreciat că realizarea unui eveniment de o asemenea anvergură reprezintă dovada solidității relațiilor speciale de parteneriat dintre cele două regiuni și a gradului ridicat de implicare a statelor membre în procesul de consolidare a cooperării în domeniile de interes comun.
În continuare, miniștrii participanți s-au angajat într-un dialog aprofundat pe marginea provocărilor actuale de securitate și, implicit, a modalităților de obținere a stabilității regionale. Cei prezenți au accentuat necesitatea implicării de o manieră coordonată în eforturile de dezescalare în Orientul Mijlociu.
Conform sursei citate, ministrul Luminița Odobescu a salutat oportunitatea ridicării nivelului relației actuale dintre cele două regiuni la cel de Parteneriat Strategic, sens în care a reiterat disponibilitatea părții române de a continua să se implice dinamic și constructiv în avansarea inițiativelor comune.
De asemenea, a evidențiat valoarea coordonării demersurilor în vederea promovării dialogului și facilitării proceselor de negociere, în paralel cu acordarea de asistență umanitară și sprijin pentru populația civilă din zonele afectate de crize. În acest sens, s-a referit la contribuția României la eforturile umanitare pentru populația din Gaza și Liban. În cadrul dialogului pe teme regionale și internaționale a subliniat că principala amenințare de securitate pentru țara noastră o reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a apreciat poziția statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului pentru promovare a respectării ordinii internaționale bazate pe reguli.
Consiliul de Cooperare al Golfului a fost format în anul 1981 și este format din Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar.
Primul summit între liderii UE și cei ai țărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) are loc la Bruxelles la 16 octombrie, el fiind co-prezidat de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, în calitate de președinte rotativ al CCG.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, summitul reprezintă o oportunitate pentru UE de a dezvolta un parteneriat mai strâns cu CCG și cu statele sale membre (Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrain, Regatul Arabiei Saudite, Sultanatul Oman, Statul Qatar și Statul Kuweit), care sunt parteneri geostrategici într-o perioadă de circumstanțe geopolitice dificile.
Principalele teme de discuție sunt modalitățile de aprofundare a cooperării cu privire la principalele provocări globale comune, cooperarea economică, inclusiv comerțul și investițiile, energia, durabilitatea și clima, conectivitatea, legăturile între oameni.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo
Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată
Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă, reluând tradiția transferului pașnic de putere cu care Trump nu l-a onorat în 2020: Sprijinul pentru Ucraina este în interesul securității naționale a SUA
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
- SĂNĂTATE1 week ago
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar
- POLITICĂ7 days ago
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)