Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul de externe japonez, Tarō Kōno, avertizează: Japonia este extrem de preocupată de efectele producerii unui Brexit ,,fără acord” și facem apel la Jeremy Hunt și Boris Johnson să evite acest scenariu

Published

on

© Taro Kono/Twitter

Un Brexit fără acord ar avea un ,,impact foarte negativ” asupra companiilor japoneze din Regatul Unit, a declarat joi ministrul de externe japonez Tarō Kōno pentru BBC Today, informează POLITICO și Reuters.

,,Suntem foarte preocupați de posibilitatea unui Brexit fără acord”, a spus șeful diplomației japoneze, adăugand că ,,se poate întâmpla orice”, inclusiv o scădere a investițiilor străine, relatează POLITICO.

La ora actuală, există peste 1000 de companii japoneze care operează în Marea Britanie cu aproximativ 160.000 de angajați. Firmele japoneze au investit peste 60 de miliarde de lire sterline în afacerile din această țară, însă, în urma referendumului pentru Brexit din 2016 și a posibilității tot mai mari ca ieșirea din UE să se facă fără un acord, unele companii au început deja să-și mute operațiunile în alte locuri din Europa.

Potrivit ministrului de externe japonez, companiile din industria auto prezente în Regatul Unit nu întâmpină deocamdată nicio dificultate în procesul de import în țară a pieselor auto din alte state ale UE, dar situația ar sta cu totul altfel dacă mărfurile ar fi supuse unor controale vamale fizice.

În acest sens, Tarō Kōno a făcut apel atât la Jeremy Hunt, cât și la Boris Johnson pentru a evita producerea unui Brexit fără acord.

,,Îi cunosc pe Boris și pe Jeremy destul de bine. Le-am comunicat că Japonia nu și-ar dori să existe o ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord. Sperăm, deci, ca Brexitul să se desfășoare într-o manieră obișnuită și calmă”, a declarat Kōno înaintea summit-ului G20 de vineri, de la Osaka, potrivit Reuters.

Întrebat dacă investițiile ar putea părăsi Marea Britanie ca efect al unei ieșiri fără o înțelegere, ministrul de externe japonez a fost prudent, recunoscând doar că ,,s-ar putea ca investițiile să scadă”, relatează sursa citată mai sus.

Totodată, Kōno a respins ideea că un acord comercial ar putea fi negociat între Japonia și Marea Britanie pană la 31 octombrie.

,,Va exista un decalaj între momentul în care Marea Britanie va părăsi UE și momentul în care vom putea ratifica vreun fel de acord comercial”, a precizat acesta, atrăgând atenția că în această perioadă cele două țări s-ar reîntoarce la normele Organizației Mondiale a Comerțului, citează POLITICO.

În orice caz, șeful diplomației japoneze și-a reafirmat angajamentul de a menține o bună relație politică și economică cu Regatul Unit, dorindu-le atât lui Boris Johnson, cât și lui Jeremy Hunt ,,toate cele bune” în contextul competiției pentru ocuparea conducerii Partidului Conservator și a funcției de prim-ministru, totodată.

,,Ambii sunt foarte buni prieteni ai mei”, a precizat Tarō Kōno, citat de sursa de mai sus.

De cealaltă parte, Boris Johnson și Jeremy Hunt, candidații rămași în lupta pentru ocuparea fotoliului de premier, au declarat că sunt pregătiți să scoată Marea Britanie din UE fără o înțelegere, deși nu este ceea ce-și doresc. Noul lider al Partidului Conservator și viitorul premier al Regatului Unit va fi anunțat pe 23 iulie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Agenția Mondială Antidoping interzice Rusiei să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo și la Cupa Mondială de fotbal din Qatar

Published

on

© Russian Olympic Committee

Agenția Mondială Antidoping a decis în unanimitate să interzică Rusiei participarea la competiții sportive internaționale timp de patru ani pentru infracțiuni de dopaj, relatează presa de pe întreg mapamondul.

Potrivit deciziei citate de The Guardian și Deutsche Welle, Rusia are acum 21 de zile la dispoziție pentru a contesta sentința potrivit căreia i-a fost interzisă participarea la Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo, la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022 de la Beijing, la Cupa Mondială de fotbal din Qatar din 2022.

Decizia cu pricinpa este cea mai severă sancțiune împotriva Rusiei, care a fost acuzată că a desfășurat un program de dopaj sistemic și a șters probele de laborator.

Sportivii ruși individuali, care sunt capabili să demonstreze că nu au fost implicați în nicio activitate de dopaj, vor putea concura independent sub un drapel neutru.

După ce a primit o interdicţie şi pentru jocurile de iarnă de la PyeongChang din Coreea de Sud în 2018, Rusia şi agenţia sa antidoping au primit clemenţă în septembrie 2018, dar oficialii ruşi au fost prinşi din nou manipulând datele de la laboratoarele lor antidoping şi încercând să-i păcălească pe investigatorii agenţiei mondiale.

Toată situaţia reprezintă un nou episod din lungul scandal de doping din Rusia care afectează de ceva timp comunitatea sportivă internaţională.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Mii de persoane au format un lanț uman la Bruxelles pentru a atrage atenția asupra necesității unor acțiuni urgente împotriva schimbărilor climatice

Published

on

© Climate Coalition BE/ Twitter

Mii de persoane au format un lanț uman în centrul capitalei belgiene, Bruxelles, cu scopul de a atrage atenția asupra necesității unor acțiuni urgente împotriva schimbărilor climatice, anunță Reuters.

Potrivit Poliției, aproximativ 2.400 de persoane au luat parte la manifestația pașnică, care a înconjurat Parlamentul Federal belgian și Palatul Regal.


Demonstrația, care a durat două ore, a avut loc în contextul în care la Madrid se desfășoară Conferința ONU pentru Schimbările Climate.

La 7 decembrie, trei dintre laureații Premiului Nobel din acest an, invitați să comenteze pe marginea conferinței ONU privind clima (COP25) în desfășurare la Madrid, au avertizat că Schimbările climatice afectează omenirea în mod ”disproporționat”, iar acum ”este momentul potrivit” pentru a acționa.

”În viitorul apropiat, încălzirea planetei ar putea pune cu adevărat în pericol majoritatea câştigurilor realizate împotriva sărăciei la nivel mondial”, a declarat Esther Duflo, una dintre cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru Economie din 2019. Alături de colegii săi, cercetătoarea a fost recompensată pentru ”introducerea unei abordări pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale”, conform anunţului făcut în luna octombrie la Institutul Karolinska din Stockholm.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, așteptat marți la Washington de secretarul de Stat american Mike Pompeo. Cei doi vor discuta despre controlul armelor și situațiile din Siria și Ucraina

Published

on

Secretarul de Stat american Mike Pompeo urmează să aibă marți, la Washington, o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Departamentului de Stat al SUA, potrivit Reuters, citat de Digi24.

În urma discuțiilor care se vor desfășura la ora locală 10.30 (ora României 17.30), cei doi oficiali vor susține o conferință de presă comună.

Conform unor surse citate de The Washington Post, Mike Pompeo și Serghei Lavrov urmează să discute despre relațiile bilaterale, controlul armelor și situațiile din Siria și Ucraina.

Această vizită are loc la o zi după vizita președintelui Rusiei Vladimir Putin la Paris, care urmează să participe luni, 9 decembrie, la summitul în format Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) asupra conflictului din estul Ucrainei.

La 20 noeimbrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se așteaptă la „termeni clari” privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei această reuniune în format Normandia.

La 8 decembrie, Departamentul de Stat al SUA e transmis un comunicat prin care Washingtonul își reafrimă ”sprijinul neclintit pentru suveranitatea și integritatea teriorială a Ucrainei. (…). Statele Unite se angajează să colaboreze cu aliații și partenerii noștri pentru a menține presiunea asupra Rusiei pentru a-și îndeplini angajamentele și pentru a demara procesul de restabilire a restabilire pașnică a suveranității depline a Ucrainei asupra Donbasului”.

Un astfel de summit în patru asupra Ucrainei, la nivelul şefilor de stat, a avut loc pentru prima oară la 6 iunie 2014 la castelul din Benouville, în Normandia (nord-vestul Franţei), iar miniştrii şi diplomaţii se reunesc cu regularitate. Ultimul summit al şefilor de stat sau de guvern în acest format a avut loc la Berlin pe 19 octombrie 2016.

Ultima vizită oficială efectuată de Serghei Lavrov a avut loc în 2017. În timpul vizite, acesta a avut o întrevedere cu președintele american Donald Trump.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending