Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul de externe japonez, Tarō Kōno, avertizează: Japonia este extrem de preocupată de efectele producerii unui Brexit ,,fără acord” și facem apel la Jeremy Hunt și Boris Johnson să evite acest scenariu

Published

on

© Taro Kono/Twitter

Un Brexit fără acord ar avea un ,,impact foarte negativ” asupra companiilor japoneze din Regatul Unit, a declarat joi ministrul de externe japonez Tarō Kōno pentru BBC Today, informează POLITICO și Reuters.

,,Suntem foarte preocupați de posibilitatea unui Brexit fără acord”, a spus șeful diplomației japoneze, adăugand că ,,se poate întâmpla orice”, inclusiv o scădere a investițiilor străine, relatează POLITICO.

La ora actuală, există peste 1000 de companii japoneze care operează în Marea Britanie cu aproximativ 160.000 de angajați. Firmele japoneze au investit peste 60 de miliarde de lire sterline în afacerile din această țară, însă, în urma referendumului pentru Brexit din 2016 și a posibilității tot mai mari ca ieșirea din UE să se facă fără un acord, unele companii au început deja să-și mute operațiunile în alte locuri din Europa.

Potrivit ministrului de externe japonez, companiile din industria auto prezente în Regatul Unit nu întâmpină deocamdată nicio dificultate în procesul de import în țară a pieselor auto din alte state ale UE, dar situația ar sta cu totul altfel dacă mărfurile ar fi supuse unor controale vamale fizice.

În acest sens, Tarō Kōno a făcut apel atât la Jeremy Hunt, cât și la Boris Johnson pentru a evita producerea unui Brexit fără acord.

,,Îi cunosc pe Boris și pe Jeremy destul de bine. Le-am comunicat că Japonia nu și-ar dori să existe o ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord. Sperăm, deci, ca Brexitul să se desfășoare într-o manieră obișnuită și calmă”, a declarat Kōno înaintea summit-ului G20 de vineri, de la Osaka, potrivit Reuters.

Întrebat dacă investițiile ar putea părăsi Marea Britanie ca efect al unei ieșiri fără o înțelegere, ministrul de externe japonez a fost prudent, recunoscând doar că ,,s-ar putea ca investițiile să scadă”, relatează sursa citată mai sus.

Totodată, Kōno a respins ideea că un acord comercial ar putea fi negociat între Japonia și Marea Britanie pană la 31 octombrie.

,,Va exista un decalaj între momentul în care Marea Britanie va părăsi UE și momentul în care vom putea ratifica vreun fel de acord comercial”, a precizat acesta, atrăgând atenția că în această perioadă cele două țări s-ar reîntoarce la normele Organizației Mondiale a Comerțului, citează POLITICO.

În orice caz, șeful diplomației japoneze și-a reafirmat angajamentul de a menține o bună relație politică și economică cu Regatul Unit, dorindu-le atât lui Boris Johnson, cât și lui Jeremy Hunt ,,toate cele bune” în contextul competiției pentru ocuparea conducerii Partidului Conservator și a funcției de prim-ministru, totodată.

,,Ambii sunt foarte buni prieteni ai mei”, a precizat Tarō Kōno, citat de sursa de mai sus.

De cealaltă parte, Boris Johnson și Jeremy Hunt, candidații rămași în lupta pentru ocuparea fotoliului de premier, au declarat că sunt pregătiți să scoată Marea Britanie din UE fără o înțelegere, deși nu este ceea ce-și doresc. Noul lider al Partidului Conservator și viitorul premier al Regatului Unit va fi anunțat pe 23 iulie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Forțele Aeriene ale SUA au transferat drone militare MQ-9 Reaper la baza de la Câmpia Turzii: ”Misiunea este complet coordonată cu Guvernul României”

Published

on

© US Air Force/ Facebook

Forțele Aeriene americane în Europa și Africa (USAFE) au anunțat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că vor desfășura în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, câteva avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper, tipul de dronă pe care Statele Unite au utilizat-o în operațiunea care a condus la eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.

”Această misiune, care este așteptată să dureze până la începutul primăverii, a fost complet coordonată cu Guvernul României. A fost concepută astfel încât să promoveze stabilitatea şi securitatea din regiune şi să consolideze relaţiile dintre aliaţii NATO şi alți parteneri europeni”, precizează comunicatul citat.

Forțele aeriene americane menționează că dronele MQ-Reaper vor fi desfășurată pentru a doua oară la Câmpia Turzii, amintind că prima astfel de misiune a avut loc în perioada iulie-august 2019, când baza din Polonia care trebuia să găzduiască aceste avioane de luptă fără pilot se afla în construcție.

Dronele de tip MQ-9 efectuează operaţiuni în Polonia începând din mai 2018.

în 2018, publicația Defense News anunța că forțele aeriene ale Statelor Unite ar putea amplasa avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, acolo unde forțele americane au construit un hangar care ar putea fi folosit în acest scop. Potrivit sursei citate, locația ar putea deopotrivă să găzduiască drone MQ-9 Reaper și să sprijine operațiunile de strângere de informații în Europa de Est și Marea Neagră.

Reaper, fabricat de General Atomics, poate fi dotat cu rachete pentru misiuni de luptă, dar poate fi desfăşurat şi într-o configuraţie doar pentru misiuni de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere.

MQ-9 Reaper este un avion de luptă fără pilot utilizat de către Forțele aeriene americane și care poate căuta și ataca ținte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire.

Senzorii cu care este dotat MQ-9 ar putea fi folosiţi pentru a furniza o imagine în timp real a activităţilor Rusiei în Marea Neagră – ce nave intră şi ies, activitatea submarină, transportul de senzori sau echipamente de apărare aeriană precum S-400 în apropierea litoralului rusesc – în special în apropiere de Crimeea, şi ar putea furniza alerte timpurii privind activităţi ostile

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

”Milenialii” se tem mai mult de corupție, sărăcie și șomaj decât de schimbările climatice (sondaj)

Published

on

© Wikipedia

Problemele sociale și conflictele, și nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generației care s-a născut la sfârșitul mileniului trecut, așa-a zișii ”millenials”, potrivit unui studiu realizat de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), prezentat în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, anunță DPA, citat de Agerpres.

Corupția, șomajul și sărăcia în creștere se află în fruntea listei temerilor exprimate de cei aproxiamtiv 16.000 de respondenți selectați atât în zonele de conflict, cât și în statele care nu se confruntă cu astfel de probleme.

Terorismul și războaiele au fost, de asemenea, menționate de ”mileniali” printre principalele îngrijorări, în vreme ce încălzirea climatică se află abia pe al optelea loc în lista temerilor.

Mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj cred că un atac nuclear este probabil în următorul deceniu, iar o treime cred că pe parcursul vieții lor vor trăi un al treilea război mondial.

Sondajul a relevat și atitudini contradictorii față de conflictele armate.

Deși cei mai mulți dintre tineri acceptă standardele actuale ce previn crimele de război, o parte semnificativă sunt dispuși să tolereze metode interzise, precum tortura.

”Sondajul a arătat de asemenea cât de mult sunt legate între ele multe temeri complexe pe care le au tinerii”, remarcă preşedintele CICR, Peter Maurer. ”Astăzi noi întrebăm: Ce fel de om doreşti să fii? Nu mai întrebăm <<cum ar trebui să se comporte oamenii>>”, a completat acesta, apreciind că generaţia milenialilor va avea un rol esenţial în abordarea acestor chestiuni.

Continue Reading

NEWS

CNCD l-a amendat pe primarul din Târgu Mureș cu 10.000 de lei după declarațiile sale la adresa comunității rome: Instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea față de un anumit grup

Published

on

© Dorin Florea/ Facebook

Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a stabilit că afirmațiile făcute de primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, despre romi și familiile care își doresc copii, încalcă dreptul la demnitate al cetățenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură şi depăşind limitele libertăţii de exprimare, edilul fiind amendat cu 10.000 de lei, informează Agerpres.

Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi, potrivit Digi24.

”Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie (art. 26 din Constituția României). Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză”, explică CNCD.

Sursa amintită mai sus semnalează că neacordarea indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare ca practică în niciun stat european.

”Pe lângă această indemnizație unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților. La nivelul Uniunii Europene, România este țara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situației copiilor abandonați. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situația actuală poate fi îmbunătățită, însă afirmațiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea, nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant față de anumite grupuri”, a mai stabilit Consiliul.

Primarul municipiului Târgu Mureș a scris săptămâna trecută pe Facebook că populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă.

Acesta a propus introducerea unei anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care doresc să aibă copii, care să evalueze, printre altele, situația financiară și nivelul de educație.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending