Ministrul de Externe maghiar laudă România: După mult timp, Bucureștiul are acum cea mai mare deschidere pentru construirea relațiilor noastre cu inteligență și la nivel european

Evenimentele recente au demonstrat că Ungaria și România sunt interdependente, iar Bucureștiul demonstrează în prezent o mare deschidere pentru construirea relațiilor bilaterale, a declarat ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, într-un interviu pentru Kronika, cotidian de limbă maghiară care apare la Cluj-Napoca, informează Agerpres.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe (Peter Szijjarto, alături de omologul român Teodor Meleșcanu la Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2017)

Referindu-se la relații economice bilaterale și la interese comune în forurile internaționale, Szijjarto a menționat că evenimente recente au demonstrat că Ungaria și România sunt interdependente, el citând drept exemplu acțiunea comună împotriva noii legi a educației din Ucraina.

Potrivit oficialului ungar, autoritățile române au demonstrat deschidere și bunăvoință în ce privește Programul de Dezvoltare Economică pentru Transilvania al guvernului de la Budapesta, după ce Ungaria a indicat în mod clar că urmărește aceleași obiective ca și Germania pentru sașii din Transilvania.

Fără a dori să merg prea departe, am sentimentul că, după o lungă perioadă de timp, România arată acum cea mai mare deschidere pentru construirea relațiilor noastre cu inteligență și la un nivel european”, a mai afirmat ministrul de externe ungar, mai indică sursa citată.

Precizările șefului diplomației de la Budapesta survin într-o perioadă în care contactele bilaterale s-au intensificat, chiar și pe fondul unor tensiuni generate de situației Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș și anunțul de blocare a accesului României la OCDE. 

Peter Szijjarto a fost invitat și a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, care s-a desfășurat la București luna trecută, iar cea mai recentă întrevedere bilaterală cu omologul român, Teodor Meleșcanu, a avut loc pe 2 octombrie la Cluj-Napoca cu prilejul deschiderii noului an universitar.

Mai mult, Meleșcanu și Szijjarto au participat luni la Varșovia la reuniunea miniștrilor de Externe din țările formatului București 9, întrunire încheiată cu o declarație în care țările participante la format solicită ca viitorul politicii de securitate şi apărare consolidate a Uniunii Europene să se bazeze în continuare pe strânsa coordonare şi pe complementaritatea cu NATO.

Pe de altă parte, declarațiile ministrului de externe al Ungariei vin și în contextul în care premierul maghiar, Viktor Orban a îndemnat România “să se alăture poveștii de succes central-europene”, precizând că se poate găsi o formulă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia).

Potrivit MAE, relațiile bilaterale româno-ungare au caracter de parteneriat strategic, în conformitate cu Declaraţia de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.

 

.

One Response to Ministrul de Externe maghiar laudă România: După mult timp, Bucureștiul are acum cea mai mare deschidere pentru construirea relațiilor noastre cu inteligență și la nivel european

  1. Petric 12/10/2017 at 01:06

    Orban Îndeamnă România “Să Se Alăture Poveștii De Succes Central-Europene ? Numai o poveste? Sau traducerea este gresita?
    Ascultati la ce spun si fiti vigilenti. Ungurii ne-au ars de multe ori.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.