Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul de externe, Ramona Mănescu, a reafirmat anagajamentul României de a contribui la întărirea securității nucleare, inclusiv prin co-prezidarea alături de Panama, în 2020, a Conferinței Internaționale a AIEA pe această temă

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe, Ramona Mănescu, a reafirmat anagajamentul României de a contribui la întărirea securității nucleare, inclusiv prin co-prezidarea alături de Panama, în februarie 2020, a Conferinței Internaționale a AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) privind securitatea nucleară, se arată într-un comunicat. 

Ministrul afacerilor externe a participat luni, 16 septembrie, la deschiderea lucrărilor Conferinței Generale a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (CG AIEA). În declarația națională, seful diplomației române a adus un omagiu ambasadorului Yukiya Amano, fost director general AIEA, personalitate cu un rol distinct în procesul de consolidare a Agenției.

Totodată, s-a referit la angajamentul relevant al României de a contribui la întărirea securității nucleare, inclusiv prin co-prezidarea, în februarie 2020, alături de Panama, a Conferinței Internaționale a AIEA privind securitatea nucleară.

„Agenția Internațională pentru Energie Atomică continuă să asigure o contribuție fundamentală la pacea și securitatea internațională, precum și să sprijine dezvoltarea globală. De mai bine de 60 de ani, Agenția a fost esențială în abordarea provocărilor de proliferare nucleară, prin asigurarea aplicării eficace a sistemului de garanții, prin susținerea accesului statelor la beneficiile științei și tehnologiei, precum și prin consolidarea securității și siguranței nucleare” a declarat Ministrul Ramona Manescu.

© MAE

În contextul prezenței la CG AIEA, Ministrul Ramona Mănescu s-a întâlnit cu Directorul general interimar al AIEA, ambasadorul Cornel Feruță. Cu acest prilej, a fost evidențiată cooperarea excelentă a României cu AIEA, aspect de natură să contribuie la profilul țării noastre, de stat cu o politică nucleară responsabilă. Ministrul Mănescu a apreciat atât proiectele de cooperare tehnică, care sprijină programul nuclear civil românesc, cât si prezența experților români în funcții din cadrul Secretariatului AIEA.

Totodată, demnitarul român l-a felicitat pe ambasadorul Feruță pentru alegerea sa în funcția de Director general interimar și l-a asigurat de sprijinul autorităților române în campania de ocupare a noii funcții.

În întrevederi cu reprezentați de nivel și ambasadori ai unor state din Consiliul Guvernatorilor, Ministrul afacerilor externe a promovat alegerea candidatului român pentru funcția de Director general al AIEA. De asemenea, în marja Conferinței Generale, Ministrul Ramona Mănescu a avut o întrevedere cu românii care lucrează în organizațiile internaționale de la Viena, cărora le-a mulțumit pentru profesionalism și dedicare.

Conferința Generală reprezintă cel mai înalt for decizional al AIEA care reunește reprezentanții tuturor statelor membre AIEA și se întrunește anual, în cursul lunii septembrie, pentru a analiza și aproba programul și bugetul organizației și pentru a decide alte probleme de interes pentru statele membre și pentru comunitatea internațională. Sesiunea din acest an a Conferinței Generale se desfășoară în perioada 16-20 septembrie 2019.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Mesajul ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, la sfârșit de mandat: ”Vă mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit peste tot în România”

Published

on

© U.S Embassy - Facebook

Ambasadorul Hans Klemm şi-a încheiat mandatul şi a părăsit astăzi România, anunță ambasada SUA la București.

“Vă mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit peste tot în România. Sărbători fericite tuturor!”, este mesajul pe care l-a transmis ambasadorul Hans Klemm, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a reprezentanţei diplomatice americane.

Reamintim că preșefintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Hans Klemm la finalul mandatului de ambasador.

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA este “mai solid” şi “mai dinamic” decât în orice moment din istoria sa, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Şeful statului a subliniat că Hans Klemm a contribuit “extraordinar” la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi SUA.

Citiți și: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman

Published

on

© Adrian Zuckerman/ Linkedin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi sâmbătă pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, a informat MAE, potrivit Agerpres.

De profesie avocat, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română.

El îl înlocuieşte la Bucureşti pe Hans Klemm care a fost ambasadorul SUA în România din data de 21 septembrie 2015.

Adrian Zuckerman a fost confirmat miercuri de Senatul american în funcția de ambasador în România, avocatul propus de președintele Statelor Unite Donald Trump pentru această funcție devenind astfel cel care îl va succeda pe Hans Klemm, informează Digi24

Senatul american a acordat 65 de voturi în favoarea lui Zuckerman și 30 împotrivă.

Astfel, Adrian Zuckerman poate să-și preia acum postul de la București, după ce președintele Donald Trump îi va semna scrisorile de acreditare.

Adrian Zuckerman, cel care îl va succeda pe Hans Klemm, a primit la 26 septembrie avizul Comisiei pentru Relații Externe a Senatului Statelor Unite.

La 31 iulie, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a trimis către Senatul SUA nominalizarea lui Adrian Zuckerman pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențial al Statelor Unite în România, după ce, anterior, la 24 iulie, șeful statului american îl nominalizare pe Zuckerman, un avocat care la 10 ani a emigrat din România în SUA şi care este vorbitor fluent de limba română, pentru acest post.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bugetul militar al SUA de 738 miliarde de dolari, aprobat de Congres: Printre obiective, finanțarea noii forțe spațiale americane dorite de Donald Trump

Published

on

© White House/ Flickr

Congresul Statelor Unite a aprobat bugetul militar al țării pentru anul fiscal 2020, majorat cu 22 miliarde de dolari față de anul în curs și care prevede fonduri destinate pentru noua forță spațială americană lansată de președintele Donald Trump. Momentul adoptării bugetului intervine în pofida disensiunilor politice în ce priveşte procedura de destituire lansată împotriva preşedintelui Donald Trump.

Comisia Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor şi Comisia Forţelor Armate din Senat şi-au dat acordul, săptămâna aceasta, pentru bugetul apărării Statelor Unite pe anul 2020. Textul, care propune un buget în valoare de 738 de miliarde de dolari, cu 3% mai mare decât precedentul buget de 716 miliarde de dolari, a fost trimis preşedintelui Donald Trump pentru promulgare. 

Acest buget conţine un articol special consacrat principalelor ameninţări: China, Coreea de Nord şi Rusia.

”Strategia apărării naţionale recunoaşte că suntem într-o eră de competiţie majoră pentru putere cu China şi Rusia“, se arată în textul citat de AFP, potrivit Adevărul.

Ţinând cont de acest context, Pentagonul este responsabilizat cu întocmirea unui raport cu privire la conceptele operaţionale vizând descurajarea celor două ţări.

În ceea ce priveşte Rusia, bugetul propune interzicerea cooperării militare, revizuirea şi extinderea strategiilor de combatere a activităţilor sale maligne şi protejarea securităţii energetice europene prin impunerea de sancţiuni împotriva gazoductelor Nord Stream 2 şi Turkish Stream, aflate în stadiu de dezvoltare. Documentul se opune totodată transferului de avioane F-35 Turciei din cauza achiziţiei de către Ankara a unor sisteme antiaeriene ruseşti S-400.

În ceea ce priveşte Ucraina, textul interzice administraţiei Trump să recunoască absorbţia Crimeei de către Rusia şi propune deblocarea unui ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari.

Agerpres notează că proiectul de lege a bugetului convenit de comisiile de specialitate din Cameră şi Senat validează şi crearea unei “forţe a spaţiului” ca al şaselea corp al forţelor militare ale SUA, după forţele terestre, aeriene, navale, puşcaşi marini şi gărzile de coastă.

Aceasta ar urma să fie condusă de un comandant al operaţiunilor spaţiale, plasat sub autoritatea secretarului US Air Force, “Comandamentul spaţial” dorit de Trump rămânând deocamdată în stadiul de proiect.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending