Connect with us

U.E.

Ministrul de Interne al Austriei mulțumește României pentru ”munca extraordinară depusă pentru securizarea frontierelor externe” ale UE

Published

on

© captură ecran Ministerul Afacerilor Interne

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a mulțumit României pentru implementarea proiectelor-pilot, pentru ”munca extraordinară depusă pentru securizarea frontierelor externe” ale Uniunii Europene.

Într-o conferință de presă alături de omologul român Cătălin Predoiu, desfășurată la Viena pentru a marca intrarea României în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, Karner a punctat ”colaborarea foarte bună și necesare între țările noastre pentru siguranța și securitatea cetățenilor noștri”.

”În contextul aderării la Schengen aerian s-a decis un compromis. Au fost luate în acest context trei măsuri între țările noastre, dar și cu Comisia Europeană. Aceste măsuri se referă la un sprijin mai substanțial din partea Comisiei Europene pentru protecția frontierelor externe, un control riguros și mai pronunțat la frontierele terestre și lupta împotriva abuzului în contextul migrației și azilului. În contextul securizării frontierelor externe ale UE, există decizii cu privire la o prezență Frontex în România”, a explicat acesta.

Karner a amintit că o altă măsură ”vizează un sprijin financiar mai substanțial pentru protecția frontierelor externe – aceasta a fost o solicitare comună a țărilor noastre”.

Citiți și: Cătălin Predoiu reiterează deschiderea României de a coopera cu Austria și alte state membre pentru îmbunătățirea spațiului Schengen cu obiectivul final de aderare deplină la zona de liberă circulație

”Vreau să mulțumesc României pentru proiectele-pilot, pentru protecția frontierelor externe demarate de România. Vreau să mulțumesc României și pentru munca extraordinară depusă pentru securizarea frontierelor externe”, a subliniat ministrul austriac de externe.

A doua măsură stabilită în decembrie s-a referit la controlul frontierelor terestre care ”va continua așa cum este cazul și în alte opt state membre”, a mai spus Karner.

A treia măsură se referă la returnarea cetățenilor din țări terțe, în special din Afganistan și Siria.

”În primele luni ale acestui an acest demers a funcționat foarte bine. 90 de cetățeni din aceste țări au fost returnați către România și Bulgaria. Acesta este un mesaj clar pentru traficanții de migranți așa încât să înțeleagă că aceste proceduri vor avea loc în primul stat membru din UE în care un refugiat este înregistrat. Aceste măsuri își arată deja efectele. Este important să se arate în practică ceea ce am convenit iar acest lucru se reflectă în următoarele cifre: în primul trimestru al anului trecut, la granița cu Burgenland, au fost înregistrate 4450 de detecții iar în primul trimestru al acestui an doar 190. Acest lucru ne arată că eforturile comune dau roade”, a salutat oficialul austriac.

El a menționat câteva aspecte deosebit de importante pentru ambele țări.

”Vreau să întărim acest sistem european, vrem să continuăm cu Pactul de azil și migrație, să umplem cu viață documentele acestea. În acest sens, am convenit deja măsuri și vom face eforturi comune în continuare. Aici este vorba de un sistem Schengen care să funcționeze, un sistem de protecție a frontierelor externe din punct de vedere tehnic și juridic. În acest context ar fi de menționat procedurile rapide la frontierele externe”, și-a exprimat așteptările Karner.

El a anunțat că ”sfârșitul lui aprilie, va avea loc o conferință  în cadrul președinției belgiene a Consiliului UE. Acolo se va vorbi despre implementarea Pactului pentru migrație și azil. Acolo ne vom prezenta interesele comune și, bineînțeles, că vom insista pe acestea. De exemplu, colaborarea cu țările terțe sigure, țări de tranzit precum și țări de origine și aici vom pune accentul pe dimensiunea externă pe care o vedem foarte importantă”, a continuat ministrul austriac de Interne.

”După cum puteți vedea, avem foarte multe interese comune în lupta împotriva migrației ilegale, a abuzului statutului de solicitant de azil. Vrem să colaborăm în continuare pe aceste teme”, a conchis Gerhard Karner.

La 31 martie, România a intrat, alături de Bulgaria, în Schengen pe cale aeriană și maritimă, cu primul zbor fără control la frontieră sosind de la Viena

Consiliul va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și celelalte țări Schengen.

Citiți și: “Bun venit, România și Bulgaria, în Schengen! V-am așteptat!”, exclamă comisarul european pentru afaceri interne: Eliminarea controalelor la frontierele terestre este prioritatea mandatului meu

România și Bulgaria, “membre cu drepturi depline ale Schengen”: Vicepreședintele CE Margaritis Schinas afirmă că următorul pas este aderarea cu frontierele terestre

Comisia Europeană dă asigurări că va continua să ofere președinției Consiliului Uniunii Europene tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

În cadrul Consiliului ECOFIN, miniștrii economiei și finanțelor din statele UE au ajuns la un acord cu privire la faptul că fondul de redresare post-pandemie, denumit și NextGenerationEU, nu va fi extins dincolo de anul 2026, a transmis eurodeputatul Corina Crețu.

„Acest lucru înseamnă că toate proiectele din PNRR trebuie implementate până în acel an, iar fondurile alocate să fie cheltuite. În ceea ce privește PNRR-ul României, a treia cerere de plată în valoarea de 2,7 miliarde de euro, a fost depusă în luna decembrie 2023, iar nici până la ora actuală nu a fost aprobată, deși termenul prevăzut în regulament pentru evaluare a expirat la 15 februarie”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Mai mult, eurodeputatul a amintit că România a  încasat din PNRR aproximativ 9,4 miliarde de euro, aflându-se într-un grad de 32% de încasare.

Aceasta a precizat că, în anul 2024, printre investițiile și reformele care ar trebui să aibă loc se numără: dotarea a 75.000 de săli de clasă cu mobilier, 1.200 de autobuze electrice pentru transportarea elevilor, 10.000 de laboratoare de știință, cel puțin 25 de spitale publice vor beneficia de echipamente și materiale care contribuie la reducerea riscului de infecții nosocomiale, investiții în 25 de unități de terapie intensivă, iar 50% din investițiile în infrastructură feroviară și rutieră trebuie finalizate.

„În anul 2020, când negociam în Parlamentului European Mecanismul de Redresare și Reziliență, am depus amendamente care să prelungească termenul de implementare a banilor din PNRR până în 2026, termenul inițial propus de Comisie fiind 2025”, a mai spus Corina Crețu.

Eurodeputatul a explicat că a făcut acest lucru, deoarece, încă din perioada când gestiona fondurile europene în calitate de Comisar, cunoștea lentoarea implementării proiectelor din anumite state membre, printre care și România.

Am mai spus-o și o repet, PNRR-ul este o șansă istorică pentru România și sper din tot sufletul să nu fim nevoiți în 2026 să trimitem înapoi la Comisie pentru neutilizarea la timp a fondurilor alocate”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu”, a spus cancelarul german.

Mai mult, Olaf Scholz a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. „În plus, diplomaţia trebuie cultivată”, a adăugat el.

„De la începutul războiului însă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne de mişcare. O pace dictată este inacceptabilă. Nu trebuie să i se permită să scape cu asta”, a sublinait cancelarul german.

Scholz a fost vineri seară invitatul unui panel de discuţii organizat de ziarul Freie Presse cu titlul „Germania sub presiune. Cum poate acţiona coaliţia de guvernare în noile condiţii?”.

Săptămâna trecută, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit , la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar că este necesar să fie furnizată urgent apărare antiaeriană Ucrainei, muniție de artilerie și rachete, cu cancelarul german Olaf Scholz solicitându-le europenilor să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat trimiterea unui sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, și cu președintele român Klaus Iohannis pledând pentru  că intensificarea eforturilor coordonate la nivel european “pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

Published

on

© Najib Mikati official website

Emmanuel Macron i-a dat asigurări vineri premierului libanez, Najib Mikati, primit la Paris, în legătură cu „angajamentul Franţei de a face tot ce îi stă în putere pentru a preveni creşterea violenţelor între Liban şi Israel”, a raportat Palatul Elysée, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez, care s-a întâlnit şi cu şeful armatei libaneze, Joseph Aoun, „şi-a exprimat hotărârea de a continua să ofere forţelor armate libaneze sprijinul de care au nevoie”, au adăugat serviciile sale într-un comunicat.

Potrivit Palatului Elysée, Emmanuel Macron „continuă să acţioneze pentru stabilitatea Libanului în aşa fel încât să fie protejat de riscurile legate de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu”.

„În acest context, el a reamintit angajamentul Franţei în cadrul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) şi a subliniat responsabilitatea tuturor faţă de aceasta, astfel încât să îşi poată exercita pe deplin responsabilităţile”, a adăugat textul.

Potrivit comunicatului, Franţa va acţiona în acest sens cu toţi cei care sunt gata să îşi asume un angajament mai mare, în special partenerii săi europeni, în urma concluziilor Consiliului European extraordinar, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles.

Şeful statului francez, care a discutat la telefon cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Nabih Berri, a cerut din nou „liderilor politici să găsească în sfârşit o cale de ieşire din criza instituţională care slăbeşte Libanul”.

Najib Mikati, în fruntea unui guvern demisionar cu puteri reduse, conduce de facto Libanul, care se teme să nu fie angrenat într-un conflict de mare amploare cu Israelul.

Preşedintele Macron, după ce a încercat de două ori să facă să se mişte lucrurile deplasându-se el însuşi la Beirut, a încredinţat în 2023 o misiune în acest sens fostului său ministru de externe Jean-Yves Le Drian.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Corina Crețu51 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

ROMÂNIA2 hours ago

Gabriela Firea: 6 din 10 români sunt interesați de alegerile europarlamentare. Românii au înțeles care sunt beneficiile că suntem membrii cu drepturi egale în UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO18 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO18 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.1 day ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G71 day ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending