Connect with us

POLITICĂ

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, întâlniri bilaterale cu omologii din statele partenere în trio-ul organizării președinției Consiliului UE

Published

on

Ministrul român delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, participă la reuniunea informală a  Consiliului Afaceri Generale din Malta, prilej cu care a susținut o rundă de întrevederi cu bilatrerale cu vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, precum și cu omologii din statele partenere în trio-ul organizării președinției Consiliului UE, respectiv Finalnda și Croația, potrivit unei postări pe un site de socializare.

„Înaltul oficial european și-a exprimat deschiderea pentru un dialog aprofundat cu România pe temele de interes, atât în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, cât și elementele de agendă București – Bruxelles. Am primit invitația de aprofunda aceste subiecte într-o proximă vizită pe care o voi efectua în capitala Belgiei”, se arată în comunicat.

„Întâlnirea cu domnul Samuli Virtanen, secretar de stat, reprezentantul Finlandei în Consiliul Afaceri Generale a fost una favorabilă aprofundării dialogului pentru coordonarea pe substanță, dar și în perspectiva programării reuniunilor internaționale pe perioada deținerii mandatului Președinției rotative a Consiliului UE. De asemenea, discuțiile au consemnat nevoia unei abordări constructive, unitare la nivelul Uniunii, evitând fragmentarea și curentele centrifuge. Provocări precum migrația sau Brexit-ul pot fi depășite doar lucrând împreună.

În cadrul întrevederii cu Davor Ivo Stier, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și europene din Croația, am reiterat importanța și imensa oportunitate pe care o reprezintă deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene. Am agreat cu acest prilej instituirea unui mecanism colaborare dedicat obiectivelor și priorităților asumate în exercitarea mandatului”, precizează ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

POLITICĂ

Premierul Nicolae Ciucă: Modificarea proiectului privind pensiile de serviciu, necesară pentru ca România să poată beneficia de banii din PNRR

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă anunţă amendamentele asumate de coaliţie la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, arătând că modificarea acestuia este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de banii din PNRR.

“Pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public. Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliţia de guvernare şi le asumă, corectăm aceste inechităţi şi introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a scris Ciucă, luni, pe Facebook.

 

El arată că se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepţiile.

“Pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. Acelaşi principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi – diplomaţi, funcţionari parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi”, arată premierul.

Nicolae Ciucă indică şi faptul că se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice.

El afirmă că veniturile din pensie trebuie să fie proporţionale contribuţiei la sistemul public şi nicio pensie de serviciu nu va depăşi venitul obţinut în perioada de activitate.

“Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va creşte eşalonat la 300 de luni”, adaugă premierul.

Nicolae Ciucă arată că prin aceste amendamente se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

“Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivităţii, esenţial în legea pensiilor publice”, menţionează Ciucă.

Premierul indică faptul că printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraţilor odată cu creşterea indemnizaţiilor brute lunare ale judecătorilor şi procurorilor aflaţi în activitate. În plus, el arată că se va iniţia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistraţi, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o iniţiativă privind recalcularea pensiilor magistraţilor, aflate în plată, pentru a elimina inechităţile generate de diferenţele de venituri.

“Aceste amendamente vin în urma discuţiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor şi Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să şi-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate şi echitate sistemului public de salarii şi pensii”, conchide Nicolae Ciucă.

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu: Realegerea lui Erdogan oferă garanția dezvoltării Parteneriatului Strategic România – Turcia, în cadrul NATO

Published

on

© Guvernul României

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirmă că realegerea în funcţie a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanţia dezvoltării în continuare a Parteneriatul strategic dintre România şi Turcia, în cadrul NATO.

“Turcia rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici ai României! Realegerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanţia dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul NATO”, a transmis Ciolacu pe Facebook.

El afirmă că menţinerea securităţii la Marea Neagră este vitală în actualul context geostrategic tensionat.

“Mai mult, Turcia este unul dintre partenerii comerciali tradiţionali ai României şi mizăm pe stimularea relaţiilor economie şi în viitor. Firmele turceşti prezente în România au o contribuţie importantă, inclusiv în domeniul infrastructurii de transport, componentă esenţială pentru dezvoltarea economiilor noastre”, se mai arată în postare.

Autoritatea electorală turcă l-a declarat duminică, 28 mai, pe Recep Tayyip Erdoğan învingător al alegerilor care îi vor asigura un nou mandat de cinci ani în fruntea Turciei.

Erdogan, care conduce țara de douăzeci de ani, a obținut 52,1% din voturi, a precizat Yener, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 47,8%, potrivit rezultatelor preliminare.

“Singurul câștigător astăzi este Turcia”, a declarat Recep Tayyip Erdoğan, prim-ministru al Turciei între 2003 și 2014 și președinte din 2014 până în prezent.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă anunță amânarea rotativei guvernamentale: Am convenit să nu-mi depun mandatul până la soluționarea grevei din educație

Published

on

© Guvernul României

Coaliţia de guvernare a convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor, a anunțat șeful Executivului.

“Am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă şi am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea de premier”, a anunţat Ciucă, vineri, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

 

“Azi, ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi în fața responsabilității, după discuțiile din coaliție am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din educație, să menținem acest dialog ca să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale lor și să facem ca pe baza înțelegerii și rațiunii cu ei să găsim soluții, dar ele nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Am alocat sume considerabile, din 2022 până azi au fost alocate educației suplimentar 8 miliarde de lei de la buget. Viitorul țării trebuie să aibă predictibilitate. Toate se fac nu doar prin alocare de resurse, ci prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și mai complex privind dotarea sistemului de învățământ și specializarea tuturor cadrelor didactice”, a mai adăugat liderul PNL.

 

Continue Reading

Facebook

SUA11 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO17 mins ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA21 mins ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA40 mins ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO54 mins ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA1 hour ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA24 hours ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending