Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, întâlniri bilaterale cu secretarii generali ai Comisiei Europene și Consiliului UE

Published

on

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a susținut o serie de întrevederi bilaterale cu înalți oficiali europeni în marja Consiliului Afaceri Generaele (CAG), prilej cu care au fost abordate teme de interes comun, potrivit unui comunicat de presă al Ministrului Afacerilor Externe.

Sursă foto: mae.ro

„Agenda întâlnirilor bilaterale a debutat cu Alexander Italianer, Secretar General al Comisiei Europene, context în care ministrul delegat a subliniat importanța unei ample cooperări cu Comisia Europeană, în demersurile de pregătire a preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, în semestrul I, 2019. A prezentat mesajele României în domeniul MCV și a exprimat apreciere pentru conținutul raportului MCV, publicat de Comisia Europeană la 25 ianuarie 2017, care evidențiază progresele substanțiale înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului. Înaltul oficial român a evocat disponibilitatea pentru dialog și cooperare a autorităților române în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a MCV într-un timp cât mai scurt.”

Ministrul delegat a făcut precizări și cu privire la rolul pe care țara noastră îl are în UE: „Pe parcursul discuțiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că România rămâne angajată de o manieră pro-activă, în cooperarea la nivelul UE, în vederea consolidării pe mai departe a proiectului european. Inclusiv în contextul viitoarelor negocieri UK-UE, a reiterat importanța acordată de țara noastră respectării drepturilor cetățenilor români. Partea română a reliefat necesitatea unui „mesaj clar de unitate, coerență și coeziune, cu accent pe politicile de impact direct pentru cetățeni, pe fondul reflecției privind proiectul european și al pregătirilor pentru sărbătorirea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma”, în luna martie. A exprimat susținere în demersurile de adâncire a integrării europene și promovare a politicilor cu valoare adăugată, precum cele privind piața internă, Schengen și zona euro.”

„Seria întrevederilor a continuat cu Paraskevi Michou, Secretar General adjunct al Comisiei Europene, prilej cu care oficialul român a evocat discuțiile avute anterior și a exprimat aprecieri pentru evidențierea în cadrul raportului MCV a progreselor substanțiale înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului. În cadrul discuțiilor a fost atins subiectul actelor normative din domeniul justiției, oficialul român arătând că modul de percepere a acestor modificări a fost alterat în spațiul public, pe fondul unor sincope în procesul de comunicare publică. A evidențiat necesitatea amendării Codurilor penale în vederea punerii acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale din România, aspect relevat și în recentul raport MCV publicat de către Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie a.c”, se mai arată în comunicat.

„În context, a fost transmisă deplina disponibilitate a Guvernului României pentru dialog și cooperare cu toți actorii interni implicați, atât la nivel instituțional, cât și al societății civile, precum și cu reprezentanții Comisiei Europene, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluții în privința actelor normative. De asemenea, a fost subliniată deschiderea autorităților române de a continua cooperarea cu Comisia Europeană pe ansamblul aspectelor vizate de MCV, în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a Mecanismului. A subliniat, încrederea deplină în continuarea colaborării pe baza unor evaluări documentate și obiective din partea Comisiei, inclusiv în baza informațiilor oficiale furnizate de autoritățile române. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reiterat mesajele transmise prin scrisoarea recent adresată de prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans, privind  angajamentul ferm al tuturor instituțiilor și factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupției.”

De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Secretarul General al Consiliului.

În contextul discuțiilor, ministrul delegat Ana Birchall a precizat: “Guvernul României acordă o importanță deosebită domeniului afacerilor europene și unei prezențe cât mai active și implicate a României în dezbaterile la nivel european.”

„Oficialul de la București a evidențiat demersurile de pregătire pentru asumarea de către România a Președinției Consiliului UE (semestrul I 2019), reiterând determinarea autorităților române de a îndeplini acest mandat de o manieră constructivă, într-o strânsă relație cu statele membre și instituțiile europene. În contextul discuțiilor privind structurarea, de o manieră cât mai eficientă, a cooperării cu Secretariatul General al Consiliului în procesul de pregătire a Președinției României a Consiliului UE, a adresat oficialului european invitația de a participa, în perioada următoare, la o reuniune a Guvernului României în vederea unui dialog nemijlocit cu membrii Executivului.”

„Domnul Jeppe Tranholm-Mikkelsen a reiterat angajamentul Secretariatului General al Consiliului de a sprijini România în pregătirea și derularea mandatului de Președinție a Consiliului UE, în virtutea rolului și responsabilităților sale în această privință. Cei doi oficiali au remarcat complexitatea mandatului României, având în vedere că perioada respectivă va coincide cel mai probabil cu discuții pe dosare importante pentru viitorul UE, precum Brexit și Cadrul Financiar Multianual post 2020”, se mai arată în comunicatul citat.

În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că „România rămâne angajată și pro-activă în dezbaterea cu privire la viitorul Uniunii, cooperând deschis și solidar la nivel european, în vederea îndeplinirii obiectivelor așteptate de cetățenii noștri”. Oficialul de la București a reiterat importanța aprofundării Pieței interne și a indivizibilității celor patru libertăți pe care aceasta se fundamentează, subliniind prioritatea pe care România o acordă respectării  drepturilor cetățenilor români.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune o mai bună garantare a drepturilor adulților care au nevoie de protecție sau de sprijin în situații transfrontaliere

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune miercuri, 31 mai, noi norme menite să garanteze că protecția adulților este menținută în cazurile transfrontaliere și că dreptul acestora la autonomie individuală, inclusiv libertatea de a face propriile alegeri în ceea ce privește propria persoană și aranjamentele viitoare, este respectat atunci când se deplasează în UE.

Propunerile se referă la adulții care, din cauza unei deficiențe sau a unei insuficiențe a facultăților lor personale, nu sunt în măsură să își protejeze propriile interese. Acest lucru ar putea fi legat de o boală legată de vârstă, cum ar fi Alzheimer, sau ca urmare a unei probleme de sănătate.

În contextul unei mobilități transfrontaliere în creștere a persoanelor în UE, acest lucru dă naștere la numeroase provocări. De exemplu, este posibil ca persoanele în cauză sau reprezentanții acestora să fie nevoiți să gestioneze active sau bunuri imobiliare în altă țară, să solicite asistență medicală în străinătate sau să se mute într-o altă țară din UE. În astfel de situații transfrontaliere, acestea se confruntă adesea cu legislații complexe și uneori contradictorii ale statelor membre, ceea ce duce la incertitudine juridică și la proceduri de lungă durată.

Regulamentul propus introduce un set simplificat de norme care se vor aplica în UE, în special pentru a stabili care este instanța competentă, care este legea aplicabilă, în ce condiții trebuie să se dea efect unei măsuri străine sau unor puteri de reprezentare străine și cum pot coopera autoritățile. De asemenea, propune un set de instrumente practice, cum ar fi:

  • facilitarea comunicării digitale;
  • introducerea unui certificat european de reprezentare, care va permite reprezentanților să își dovedească mai ușor prerogativele în alt stat membru;
  • crearea unor registre interconectate care vor furniza informații privind existența protecției în alt stat membru;
  • promovarea unei cooperări mai strânse între autorități.

Propunerea de decizie a Consiliului prevede un cadru juridic uniform pentru protecția adulților care implică țări din afara UE. Aceasta obligă toate statele membre să devină sau să rămână părți la Convenția privind Protecția adulților din 2000.

Propunerea de regulament va trebui în continuare să fie discutată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu. Regulamentul se va aplica la 18 luni de la adoptare, iar statele membre vor avea apoi la dispoziție 4 ani pentru a-și face canalele de comunicare electronice și 5 ani pentru a crea un registru și a-l interconecta cu registrele altor state membre.

Propunerea de decizie a Consiliului urmează să fie adoptată de Consiliu după consultarea Parlamentului European. Statele membre care nu sunt încă parte la Convenția privind Protecția Adulților (HCCH 2000) vor avea la dispoziție 2 ani pentru a se conforma deciziei Consiliului și a adera la Convenție.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Norvegia și Islanda devin primele țări din afara UE care se alături programului InvestEU, contribuind la construirea unei economii europene mai reziliente

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a semnat acorduri de contribuție cu Islanda și Norvegia pentru programul InvestEU, acestea devenind primele țări din afara Uniunii Europene care participă la acest program.

Potrivit unui comunicat al instituției, aceasta este o oportunitate de a continua și de a consolida cooperarea dintre Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE) prin atragerea de investiții private și publice pentru a promova prioritățile comune, cum ar fi tranziția ecologică și digitală, cercetarea și inovarea, precum și competitivitatea economiei europene.

”InvestEU continuă să se dezvolte din ce în ce mai mult. Astăzi, Islanda și Norvegia devin primele țări din afara UE care participă la programul InvestEU. Acestea vor da un nou impuls investițiilor ecologice și digitale în Europa și vor contribui la construirea unei economii europene mai reziliente. Cu Islanda și Norvegia la bord, InvestEU poate continua să transforme în realitate proiecte de investiții esențiale, să contribuie la realizarea tranziției ecologice și să sprijine întreprinderile și locurile de muncă de calitate ale viitorului”, a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru cetățeni.

Inițiatorii de proiecte islandezi și norvegieni vor putea de acum înainte să depună cereri de finanțare direct la partenerii de implementare ai Fondului InvestEU pentru a primi finanțare, susținută de program.

Împreună, cele două acorduri de contribuție au o valoare de până la 490 de milioane de euro. Această sumă sporește cadrul bugetar al UE pentru programul InvestEU. Ele acoperă produse financiare și proiecte în cadrul a trei ferestre de politică InvestEU:

  • infrastructură durabilă;
  • cercetare, inovare și digitalizare;
  • întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).

Islanda și Norvegia vor participa la programul InvestEU prin intermediul partenerilor de implementare, care includ Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Nordică de Investiții (BNI).

Semnarea acordurilor de contribuție are loc după modificări anterioare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei de instituire a portalului InvestEU. Aceasta a permis deja promovarea proiectelor norvegiene și islandeze pe portalul InvestEU.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ungaria cere Comisiei Europene să prelungească până la finele lui 2023 restricțiile privind importurile de produse agricole din Ucraina în cele cinci țări UE din Europa de Est

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Ungaria solicită Comisiei Europene să prelungească restricțiile referitoare la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est, printre care și România, cel puțin până la finele lui 2023, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii, Zsolt Feldman, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Solicitarea Budapestei a fost exprimată  în cadrul reuniunii miniștrilor Agriculturii din UE, a explicat oficialul maghiar, care a completat că țara sa a mai cerut UE și un sprijin suplimentar extraordinar pentru facilitarea livrărilor de cereale, care ocupă silozurile de care fermierii locali vor avea nevoie pentru a-și depozita recolta din acest an.

De cealaltă parte, Ucraina a cerut Comisiei Europene să nu prelungească dincolo de data de 5 iunie restricţiile temporare aplicate importurilor de patru produse agricole ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, invocând că această decizie a provocat ”dificultăţi” sectorului agricol ucrainean, informează aceeași sursă.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Citiți și: 12 țări UE și-au exprimat ”îngrijorarea serioasă” cu privire la acordul dintre Comisia Europeană și cinci state membre, printre care și România, de restricționare a importurilor de produse agricole din Ucraina

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui, și urmăresc reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și se vor aplica până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA9 mins ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO23 mins ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA32 mins ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA40 mins ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA51 mins ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

De la Chișinău, Maia Sandu și Ursula von der Leyen anunță un acord de reducere a tarifelor de roaming între R. Moldova și UE

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îl felicită pe noul președinte al Letoniei: Aștept cu nerăbdare să consolidăm coordonarea noastră în calitate de parteneri în NATO, UE și în forurile regionale

NATO17 hours ago

Macron pledează pentru “trezirea strategică” a Europei: Putin “a trezit NATO” din “moarte cerebrală”. Est-europenilor li s-a spus că au ratat ocazia să tacă. Noi am ratat ocazia să-i ascultăm

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA23 hours ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending