Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ministrul Digitalizării a deschis lucrările misiunii de evaluare a economiei digitale naționale, derulată de experții OCDE: Aderarea la OCDE este cel mai important proiect de țară al României

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a deschis luni, 15 ianuarie, lucrările primei sesiuni de lucru a misiunii de evaluare a experților Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în sfera economiei digitale, realizată în România în perioada 15-19 ianuarie 2024.

Aderarea la OCDE este cel mai important proiect de țară al României. Misiunea de evaluare care începe astăzi este esențială: analiștii OCDE vor determina gradul de conformitate al economiei digitale naționale față de standardele organizației celor mai dezvoltate economii ale lumii. Aderarea României la OCDE reprezintă următorul salt societal pentru România, după aderarea țării noastre la NATO și Uniunea Europeană, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) este punctul instituțional național de contact pentru capitolul Politica în domeniul Economiei Digitale al OCDE și coordonatorul activității României în acest domeniu, în colaborare cu 37 de instituții publice centrale care își desfășoară activitatea în domeniile relevante pentru economia digitală.

MCID coordonează la nivel național domeniile cercetării, inovării, conectivității și digitalizării, domenii cu un rol-cheie în creșterea productivității și în dezvoltarea economică, care facilitează tranziția către o economie digitală, bazată pe cunoaștere.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ministrul Educației, la Summitul Global al Competențelor: Trebuie să investim în dezvoltarea de competențe adecvate pentru viitor, cu accent pe competențe-cheie imposibil de replicat de noile tehnologii

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Dezvoltarea competențelor de bază în învățământul obligatoriu, formare pe tot parcursul vieții și reconversie oricând e nevoie să ne adaptăm la progresul tehnologic sau la evoluția pieței muncii reprezintă elemente-cheie pe care trebuie să le avem în vedere pe tot parcursul vieții, a subliniat ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul Summitului Global al Competențelor organizat sub umbrela OCDE.

Într-o postare publicată pe Facebook, aceasta a subliniat că ”este nevoie să investim în dezvoltarea de competențe adecvate pentru viitor, cu un accent clar pe competențe-cheie imposibil de replicat de noile tehnologii de tipul generative AI (ex: empatie, spirit critic, managementul schimbării etc.)”, amintind că, la fel ca multe state, ”România a fost afectată de schimbările rapide și continue pe care întreaga lumea le-a suferit în ultimii ani, cu precădere cele datorate pandemiei de COVID-19”.

Așadar, ”în tot acest proces, foarte importante sunt acțiunile noastre pentru creșterea atractivității proceselor de învățare pe tot parcursul vieții”, consideră Ligia Deca.

”Învățarea este un proces continuu, care, pentru tinerii noștri, trebuie să asigure cadrul necesar pentru însușirea competențelor transversale, iar pentru adulți, posibilitatea de a își adapta abilitățile deja însușite la nevoile actuale ale societății”, a evidențiat ministrul Educației.

Așadar, ”în tot acest proces, foarte importante sunt acțiunile noastre pentru creșterea atractivității proceselor de învățare pe tot parcursul vieții”, consideră Ligia Deca.

”Învățarea este un proces continuu, care, pentru tinerii noștri, trebuie să asigure cadrul necesar pentru însușirea competențelor transversale, iar pentru adulți, posibilitatea de a își adapta abilitățile deja însușite la nevoile actuale ale societății”, a evidențiat ministrul Educației.

Acestea sunt unele dintre motivele pentru care, în perioada următoare, ”trebuie să fie dedicată identificării unor ținte clare, fezabile, orientate către regândirea sistemului de guvernanță a competențelor și către colaborarea între toți cei care trebuie să fie implicați în acest proces – autorități centrale, locale, angajatori și reprezentanți ai angajaților”, a continuat Ligia Deca.

”Creșterea calității educației și formării profesionale, ca urmare a măsurilor ce urmează a fi implementate prin noile legi ale educației ne va duce mai aproape de acest deziderat”, a conchis ministrul Educației într-o notă optimistă.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul Educației, Ligia Deca, participă între 21-22 februarie la Summitul Global al Competențelor (”Skills for the future: Building bridges to new opportunities”), la Bruxelles, un eveniment care reunește decidenți din domeniul educației, al muncii și al formării profesionale din 40 de țări, sub umbrela Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

”Misiunea noastră comună de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare este cu atât mai importantă, cu cât suntem în marja anului declarat de Comisia Europeană ca fiind Anul European al Competențelor”, a subliniat aceasta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Evenimentul are o amploare și un impact deosebite și pune accentul pe trei direcții de acțiune care ar trebui să guverneze activitatea autorităților: identificarea unor strategii pentru competențele viitorului, dezvoltarea unor noi oportunități de învățare continuă și creșterea capacității individuale de dobândire a competențelor transversale.

”Pentru România, participarea la acest eveniment în calitate de țară-candidată pentru aderarea la OCDE poate contribui la creșterea capacității autorităților publice de a își adapta măsurile de intervenție în domeniul competențelor la nevoile actuale ale societății, folosind exemplele de bune practici ale celorlalte 38 de țări invitate să ia parte la Summit”, a evaluat Deca.

Aceasta a evidențiat că țara noastră ”face pași importanți în dezvoltarea continuă a competențelor pentru toți actorii implicați în sistemul de educație: de la implicarea celor 100.000 de cadre didactice în programe de formare pentru pedagogie digitală, la formarea altor 20.000 de cadre didactice din cadrul serviciilor de educație timpurie, până la dotarea tuturor unităților de învățământ liceal cu laboratoare de științe și laboratoare inteligente, toate aceste demersuri reprezentând o dovadă a faptului că țara noastră înțelege importanța politicilor publice de dezvoltare a educației și a formării profesionale, ce, odată implementate, conduc la dezvoltarea economiei și a societății în ansamblul ei”.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu noul ambasador nipon la București: Japonia va susține în continuare dosarul României de aderare la OCDE

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut marți întrevederi cu noii ambasadori ai Azerbaidjanului și Japoniei, acreditați la București, care și-au început mandatul în luna ianuarie a acestui an, context în care liderul liberal a discutat cu cei doi diplomați despre prioritățile relațiilor bilaterale, cu accent pe energie în relația româno-azeră și cu accent pe Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a președintelui Senatului, ambasadorul Gudsi Osmanov i-a transmis lui Ciucă faptul că în următorii ani va lucra pentru consolidarea relațiilor dintre România și Azerbaidjan, cu prioritate pe continuarea bunei cooperări din domeniul energiei și al transporturilor.

“Noul ambasador al Japoniei în țara noastră, Excelența Sa Katae Takashi preia de la predecesorul său o relație ridicată la nivel de Parteneriat Strategic, cel mai înalt grad de cooperare din toată istoria conlucrării diplomatice româno-nipone. Ne propunem, împreună, aprofundarea colaborării economice, manifestată deja prin proiecte precum podul peste Dunăre de la Brăila și construirea liniei M6 de metrou din București. M-am bucurat să aflu de la ambasadorul japonez că țara sa va susține, în continuare, dosarul României de admitere în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan1 hour ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO4 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA6 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA6 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO6 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu7 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA18 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO6 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending