Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Digitalizării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului inadecvat pe rețelele de socializare

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat vineri, 17 mai, lansarea platformei #nofake prin care românii pot raporta conținutul  inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare.

Platforma poate fi accesată pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/.

Platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online. Le mulțumesc partenerilor noștri din mediul privat – Google, Meta și TikTok – pentru eforturile de până acum. Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare. Acest nou mecanism de raportare va funcționa complementar cu eforturile de până acum și cu posibilitatea pe care fiecare rețea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare. Platforma #nofake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

Platforma #nofake funcționează ca un canal de raportare temporar în anul 2024 și vizează asigurarea integrității alegerilor democratice, atât la nivel local, național și prezidențial, cât și la nivel european.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

România are o strategie privind inteligența artificială centrată pe respectarea drepturilor omului și pe clasificarea riscului, anunță ministrul Bogdan Ivan: Reprezintă rezultatul celor peste opt luni de dezbateri

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Facebook

România are o strategie privind inteligența artificială centrată pe respectarea drepturilor omului și pe clasificarea riscului, document definit după mai bine de opt luni de dezbateri, atât cu mediul universitar din România, cu companiile private, cu institutele de cercetare, cu ecosistemul din Europa şi cel din alte state occidentale, în special, cel din SUA, a subliniat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

Acesta a prezentat miercuri, într-o conferință desfășurată la Palatul Victoria, detaliile privind Strategia Naţională a României pentru Inteligenţă Artificială 2024 – 2027, document care a primit recent aprobarea Guvernului.

”Referitor la Strategia de Inteligenţă Artificială a României, (…) după mai bine de opt luni de dezbateri, atât cu mediul universitar din România, cu companiile private, cu institutele de cercetare, cu ecosistemul din Europa şi cel din alte state occidentale, în special, cel din SUA, am ajuns, într-un final, la o strategie care să cuprindă două elemente extrem de importante. O dată – centrarea asupra omului şi anume principiul prin care drepturile sale sunt respectate atunci când vorbim despre utilizarea noilor tehnologii de inteligenţă artificială, care astăzi se află în peste şapte miliarde de aplicaţii. Doi – clasificarea riscului, atunci când vorbim despre conţinut care poate să vină şi să fie critic pentru informarea publică sau pentru impactul societal”, a detaliat ministrul, potrivit Agerpres

Făcând referire la tehnologiile emergente, Bogdan Ivan a subliniază că, în această strategie, ministerul a profilat modul în care acestea ”vor putea să fie ancorate în finanţările naţionale şi europene din Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare, tocmai pentru a crea contextul în care acele entităţi, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre entităţi publice din România sau organizaţii de cercetare, atunci când aplică pentru o finanţare europeană sau guvernamentală, să fie ancorate în acest cadru strategic prin care atât Inteligenţa Artificială, cât şi, mai nou, o nouă tehnologie (Quantum computing – n.r.) vor putea să fie finanţate direct şi cu prioritate”.

Conform mențiunilor sale, există deja în prezent proiecte în administrația publică care folosesc Inteligența Artificială.

”În momentul de faţă, avem proiecte care folosesc această nouă tehnologie. Şi pot să dau cel mai recent exemplu – un proiect de procesare automată a datelor pe care l-am deschis în urmă cu aproximativ două luni prin care 18 ministere şi agenţii guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriaşe de date, printr-o finanţare de 20 de milioane de euro. Şi, mai mult, vorbim despre o statistică pe care a publicat-o INS-ul prin care, în următorii trei ani, aproximativ 30% din corpul funcţionarilor publici din România urmează să iasă la pensie. Este evident că munca acestor funcţionari, o mare parte din munca lor va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii prin transformarea digitală a statului român”, a completat Bogdan Ivan.

Adoptarea Strategiei Naționale privind Inteligența Artificială înscrie România pe direcția europeană de reglementare a acestei noi tehnologii.

Amintim că în luna mai, Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde finală pentru o lege revoluționară care vizează armonizarea normelor privind inteligența artificială, așa-numita lege privind inteligența artificială, fiind prima lege de acest tip din lume și care poate stabili un standard global pentru reglementarea inteligenței artificiale.

Citiți și: Țările UE au dat undă verde finală primei legislații din lume privind inteligența artificială pentru a stimula investițiile și inovarea și a întări piața unică

În aceeași lună mai, Consiliul Europei, organizație independentă de Uniunea Europeană, dar care împărtășește aceleași valori cu UE, a adoptat primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care vizează asigurarea respectării drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice democratice în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA).

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București se concentrează pe crearea de soluții avansate de comunicație care să asigure reziliența și interoperabilitatea în fața provocărilor actuale

Published

on

© ICI București

Institutul de Cercetare și Inovare (ICI) București se axează pe crearea de soluții avansate de comunicație care să asigure reziliența și interoperabilitatea în fața provocărilor actuale, prin proiectul „Sisteme de comunicație reziliente și interoperabile bazate pe tehnologii distribuite și identitate digitală auto-suverană – RoDiD”. Proiectul face parte din PROGRAMUL NUCLEU FUTURE TECH și se desfășoară în perioada 2023-2026.

Proiectul, coordonat de Dr. ing. Adrian Victor Vevera, are ca obiectiv principal dezvoltarea unui nou standard de interoperabilitate și comunicație bazat pe tehnologie Blockchain și a unui sistem de identitate digitală auto-suverană. Acesta urmărește să asigure un mediu digital securizat, conferind confidențialitate și integritate, și să promoveze încrederea reciprocă.

Obiectivele proiectului includ:
– Dezvoltarea unei rețele distribuite de tip Blockchain pentru accesul, operarea și trasabilitatea datelor în schimburi de informații.
– Crearea unui protocol de comunicație securizată pentru îmbunătățirea interoperabilității inter-instituționale și facilitarea oferirii serviciilor digitale către cetățeni.
– Implementarea unui registru electronic al emitenților de acreditări digitale verificabile.
– Pilotarea unui scenariu de verificare a identității și oferirea de servicii guvernamentale în mediul digital.

Rezultate estimate ale proiectului:
– Studiu privind evoluția tehnologiei Blockchain și soluțiile existente.
– Raport de proiectare și produs pilot al rețelei de Blockchain.
– Produs pilot al registrului digital pentru emitenții de acreditări verificabile.
– Studiu privind aspectele de securitate ale sistemelor de comunicație distribuite.
– Tehnologie de comunicație Peer-To-Peer bazată pe identități descentralizate.
– Raport de testare și listă de vulnerabilități identificate.
– Organizarea unui eveniment de tip workshop pentru pilotarea tehnologiei dezvoltate.
– Publicarea a minim două articole științifice pe an și participarea la conferințe.
– Evenimente dedicate prezentării rezultatelor obținute în cadrul proiectului.

Proiectul RoDiD reprezintă un pas important către modernizarea și securizarea sistemelor de comunicație din România, prin integrarea tehnologiilor avansate și a conceptelor de identitate digitală auto-suverană.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

Published

on

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță semnarea luni, 15 iulie, a contractului pentru dezvoltarea platformei de e-learning aferentă investiției 19 „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri” finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C7 – Transformare digitală, Operațiunea D „Competențe digitale capital uman și utilizarea internetului”, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aducem viitorul mai aproape! În platforma de e-learning a cărei implementare începe astăzi, angajații a peste 2000 de IMM-uri vor găsi cursuri pentru meseriile viitorului. Avem 17.000 de euro pentru fiecare IMM românesc și peste 2000 de IMM-uri beneficiare. Prin fonduri totale de 36 de milioane de euro, pregătim următoarea generație de specialiști IT a României”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Acest proiect este esențial pentru creșterea competitivității IMM-urilor românești. Angajații vor învăța să utilizeze tehnologii avansate, să fructifice potențialul imens al datelor și să implementeze soluții de inteligență artificială în afacerea lor. Astfel, vom sprijini digitalizarea și inovarea în sectorul privat”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Proiectul va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în nouă domenii tehnologice avansate:

  1. Internet of things
  2. Cloud technologies
  3. Big Data
  4. Învățarea Automată
  5. Inteligența Artificială
  6. Automatizarea proceselor robotice
  7. Blockchain
  8. Cyber-Physical Systems
  9. Additive manufacturing

Proiectul va aborda direct necesitatea de recalificare și perfecționare a angajaților din IMM-uri, oferindu-le acces la traininguri finanțate integral din fondurile PNRR. Aceste programe vor ajuta companiile să adopte tehnologii moderne și să îmbunătățească procesele de business, crescând astfel competitivitatea și capacitatea de inovare.

MCID, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, implementează proiectul „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri,” Proiectul are termen de finalizare 16 decembrie 2025 și vizează îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini ale angajaților din IMM-urile românești.

Proiectul are o valoare totală de 36 de milioane de euro, iar fiecare IMM poate primi până la 17.000 de euro pentru participarea angajaților la aceste cursuri.

Pentru mai multe informații despre proiect și înscriere, folosiți adresa office@mcid.gov.ro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA3 mins ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA22 mins ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA33 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI48 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA2 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA2 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

ROMÂNIA4 hours ago

România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Simona Bucura-Oprescu: Asigurarea egalității de tratament, unul dintre principiile după care se ghidează coordonarea noastră

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending