ROMÂNIA DIGITALĂ
Ministrul Digitalizării: După colaborarea de succes cu Vodafone pentru Cloud-ul Guvernamental, continuăm să punem bazele unei infrastructuri digitale moderne
Published
1 month agoon
By
Diana Zaim
Ministrul Economiei și Digitalizării, Bogdan Ivan, a avut o întrevedere cu Joakim Reiter, șef afaceri externe și corporative al Vodafone Group, context în care oficialul român a salutat colaborarea de succes cu „Vodafone pentru Cloud-ul Guvernamental” și a anunțăt continuarea lucrărilor la cel mai înalt nivel pentru a finaliza o infrastructură digitală modernă.
„România, viitorul hub tehnologic al Europei! (…) Construim cel mai puternic hub de digitalizare din Europa Centrală și de Est, iar marile companii știu că aici este locul unde trebuie să investească. După colaborarea de succes cu Vodafone pentru Cloud-ul Guvernamental, continuăm să punem bazele unei infrastructuri digitale moderne, care să sprijine inovația, securitatea cibernetică și conectivitatea inteligentă”, a transmis Ministrul Bogdan Ivan.
De asemenea, Ministrul Bogdan Ivan a subliniat că țara noastră creează oportunități reale pentru investiții în tehnologie și digitalizare: „Dezvoltăm parteneriate care susțin economia digitală și transformarea administrației publice. România nu așteaptă – dăm tonul schimbării și creăm cadrul în care inovația să se dezvolte”, a mai adăugat acesta.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”
Premierul Ciolacu, la funeraliile Papei Francisc: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și lider. Pentru poporul român a avut întotdeauna un gând bun
Ministrul Bogdan Ivan: România are o strategie clară – accelerarea creșterii economice prin investiții, extinderea sectorului tech și diversificarea bazei industriale
Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”
”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu
România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu
ROMÂNIA
DISB 2025. Cloud-ul guvernamental va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la finalul acestui an, anunță ministrul Bogdan Ivan
Published
3 weeks agoon
April 10, 2025By
Teodora Ion
Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la finalul acestui an, a anunțat joi, la Digital Innovation Summit Bucharest 2025 organizat de ICI București, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, conform Agerpres.
Oficialul român a explicat că ”modul în care vrem să construim un Guvern inteligent și o administrația inteligentă depind de această tehnologie”.
”Acesta va fi cel mai semnificativ pas în reconfigurarea modului de funcționare al Guvernului român pentru cetățeni. Nu este un efort realizat de o singură persoană, de un singur minister, de o singură instituție, de Parlament sau de Guvern, sau altă instituție. Resursele, începând cu experiența multora dintre voi și, cel mai important, voința și deschiderea de a lucra cu vecinii noștri, cu cei mai puternici aliați de peste Ocean, din Europa și din alte țări precum Orientul Mijlociu sau Singapore, reprezintă cel mai important și semnificativ lucru, faptul că ne întâlnim împreună, actori din domenii diferite, și stăm împreună să gândim și să modelăm modul în care țara noastră și tehnologia pot influența viitorul”, a spus Bogdan Ivan.
Acesta a evidențiat că ”întregul peisaj economic și tehnologic oferă o fereastră uriașă de oportunitate pentru companiile inteligente, pentru națiunile inteligente, de a deveni lideri”.
”Discutăm despre viitor și să știm că viitorul poate evolua în două moduri. Unul, să așteptăm și să vedem ce fac alții, iar apoi să îi urmăm și să fim niște urmași. Întâlnirea din această dimineață a Institutului de Cercetare în Informatică și a domnului Vevera (Adrian-Victor Vevera, directorul general al ICI București, n.r.) este un motiv excelent pentru a sta la aceeași masă cu lideri din sectorul privat și public și pentru a proiecta împreună modul în care vrem să modelăm viitorul. Evident, cu toții știm că în această perioadă, mai ales în ultimele două luni, întregul peisaj economic și tehnologic oferă o fereastră uriașă de oportunitate pentru companiile inteligente, pentru națiunile inteligente, de a deveni lideri. În acest nou context, singurul avantaj, cea mai importantă tehnologie, este cu siguranță digitalizarea. Dacă vrem să ne reconfigurăm guvernele și să le facem mai flexibile și mai productive, trebuie să folosim tehnologia, iar blockchain-ul este una dintre acestea”, a arătat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Desfășurat la Palatul Parlamentului, ediția din acest an reunește peste 200 de speakeri din peste 30 de țări, oferind un cadru ideal pentru schimbul de idei și colaborare între lideri din industrie, experți în tehnologie, startup-uri și factori de decizie politică.
ROMÂNIA
ICI București a semnat mai multe acorduri de parteneriat în a doua zi a Digital Innovation Summit Bucharest 2025, marcând o premieră națională în Web 3.0
Published
3 weeks agoon
April 10, 2025By
Teodora Ion
ICI București a încheiat în contextul Digital Innovation Summit Bucharest 2025 acorduri de parteneriat cu Gardiyan Sistem Güvenlik Teknolojileri A.Ș., Romanya Yasami Destekleme Dernegi – ROYAD, Asociatia Women4Cyber Romania și Societatea Extensive Network S.R.L – FreeYaMind Campus.
Potrivit unui comunicat al institutului, a doua zi a DISB – Digital Innovation Summit Bucharest 2025 a fost marcată de un amplu dialog despre protecția infrastructurilor critice în era digitală, în cadrul Critical Infrastructure Protection Forum (CIP Forum) – eveniment ajuns la cea de-a opta ediție.
Sesiunile de dezbatere au reunit experți internaționali în securitate cibernetică, lideri guvernamentali, cercetători și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, care au analizat provocările globale ale rezilienței infrastructurilor critice într-un peisaj geopolitic volatil.
Teme precum securizarea transportului aerian, orașele inteligente, infrastructura energetică, lanțurile de aprovizionare transfrontaliere și transformarea digitală a societății au fost abordate în profunzime, în sesiuni interactive și paneluri multidisciplinare.
Ziua s-a încheiat cu o dezbatere strategică dedicată viitorului infrastructurilor energetice și soluțiilor de reziliență operațională în fața riscurilor emergente.
Un moment de referință al zilei a fost anunțarea parteneriatului digital dintre Muzeul Nikola Tesla din Belgrad și ICI București. Această colaborare se concretizează prin colecția exclusivistă de NFT-uri – „Teslaverse – Unlocking Tesla’s Legacy in the Digital Age”, care aduce omagiu geniului lui Nikola Tesla, combinând patrimoniul cultural cu tehnologia digitală.
Revista Ghidul Primăriilor devine prima publicație instituțională din România care pătrunde în universul Web 3.0 printr-o colecție NFT dedicată. Sunt lansate 14 NFT-uri, câte unul pentru fiecare ediție a revistei publicate între 2020–2024. Fiecare NFT este reprodus în 14 exemplare unice și include coperta revistei.
Totodată, a fost lansată prima colecție aniversară de NFT-uri din învățământul superior românesc: „Heritage of the Elites”, un proiect inițiat de Universitatea Titu Maiorescu – grad de încredere ridicat, în colaborare cu ICI D|SERVICES. Această colecție include 35 de NFT-uri simbolice, fiecare reprezentând un an din istoria Universității.
Tot astăzi, a fost prezentată oficial și macheta colecției NFT a Bucharest International Air Show (BIAS), un proiect-pilot care marchează o premieră mondială: BIAS devine primul show aerian din lume care lansează propria colecție de suveniruri digitale pe blockchain. O altă colaborare anunțată a fost cea dintre ICI București și AGERPRES, care vor lansa colecția „Podul de Flori”, celebând astfel legăturile culturale dintre România și Republica Moldova.
„Lansarea acestor colecții în Web 3.0 marchează un moment definitoriu pentru transformarea digitală a României. Nu vorbim doar despre NFT-uri ca elemente tehnologice, ci despre o nouă formă de memorie instituțională, de identitate națională și de dialog cu cetățenii și generațiile viitoare. ICI București continuă să pună bazele unui ecosistem în care trecutul, prezentul și viitorul se întâlnesc într-un format securizat, transparent și global”, a declarat Adrian-Victor Vevera, director general ICI București.
Digital Innovation Summit Bucharest 2025 s-a bucurat de vizita participanților la Modulul 3 al CSDP High-Level Course 2024/2025 ”Jose CUTILEIRO”, înalți oficiali civili, demnitari, diplomați și ofițeri de poliție, înalți oficiali militari din statele membre UE, instituții, organisme și agenții relevante ale UE, precum și misiuni și operațiuni PSAC. Cursul este organizat de Colegiul Național de Afaceri Interne (CNAI) din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne, instituție membră a rețelei Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC), din care face parte și ICI București. DISB continuă mâine cu o zi tehnologiilor emergente.
Digital Innovation Summit Bucharest 2025 este organizat cu sprijinul partenerilor săi Danubius, SIMAVI, Cisco, Gardiyan, Motorola Solutions, MultiversX, Claroty, MSAB, Acronis, Raiffeisen Bank, Custom Production Europe, TotalSoft, Renovatio, CEC Bank, Tema Energy, BCR, MediGo Center, RADIOCOM, Domeniile Averești, Konica Minolta, Țiriac Auto, Mobexpert, Automobile Bavaria, Biborțeni.
ROMÂNIA
Prima zi a Digital Innovation Summit a adus împreună lideri din toate instituțiile strategice ale statului și parteneri internaționali. Directorul general al ICI București: O dovadă a angajamentului colectiv pentru securitate digitală
Published
3 weeks agoon
April 9, 2025By
Teodora Ion
ICI București a deschis oficial, marți, Digital Innovation Summit Bucharest, un eveniment dedicat transformării digitale, inovației și securității cibernetice.
Desfășurat în perioada 8-11 aprilie, summitul reunește decidenți guvernamentali, lideri internaționali, experți, reprezentanți ai mediului academic și ai industriei, pentru a contura direcțiile strategice ale unei societăți digitale sigure, sustenabile și reziliente.
În deschiderea evenimentului au fost transmise mesaje oficiale din partea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, și a prim-ministrului României, Ion-Marcel Ciolacu, reafirmând sprijinul la cel mai înalt nivel pentru consolidarea capacității digitale a României.
Tot în prima zi, au participat oficiali de rang înalt din Guvernul României și instituțiile statului: Tánczos Barna, viceprim-ministru, ministrul finanțelor, Alexandru Rafila, Ministrul sănătății, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților de reglementare în comunicații și digitalizare, ai Curții de Conturi, ai mediului academic și ai structurilor de securitate națională, precum și invitați internaționali de la nivel european și euroatlantic.
Prima zi a fost dedicată Conferinței Internaționale de Diplomație Cibernetică, ce a adus în prim-plan teme critice pentru stabilitatea globală în mediul digital.
Dezbaterile au vizat cooperarea internațională în răspunsul la atacuri cibernetice, combaterea dezinformării și a propagandei, reglementarea proliferării tehnologiilor de intruziune și echilibrul între inovație, reglementare și sancțiuni în domeniul AI și securității cibernetice.
“Faptul că prima zi a summit-ului a adus împreună lideri din toate instituțiile strategice ale statului și parteneri internaționali relevanți este o dovadă a angajamentului colectiv pentru securitate digitală și inovare responsabilă. Digital Innovation Summit este o platformă de construire a încrederii și de creare a viitorului digital”, a declarat Adrian Victor Vevera, Director General al ICI București.
Summitul va continua în zilele următoare cu dezbateri dedicate protecției infrastructurilor critice, securității lanțurilor de aprovizionare, educației virtuale, proprietății intelectuale și cercetării aplicate în industria auto. Totodată, participanții sunt invitați să viziteze zona expozițională.
Digital Innovation Summit Bucharest 2025 este organizat cu sprijinul partenerilor săi Danubius, SIMAVI, Cisco, Gardiyan, Motorola Solutions, MultiversX, Claroty, MSAB, Acronis, Raiffeisen Bank, Custom Production Europe, TotalSoft, Renovatio, CEC Bank, Tema Energy, BCR, MediGo Center, RADIOCOM, Domeniile Averești, Konica Minolta, Țiriac Auto, Mobexpert, Automobile Bavaria, Biborțeni.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ6 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA6 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA3 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice