Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul digitalizării, Sebastian Burduja: Cloud-ul guvernamental va pune datele românilor într-un loc sigur și va asigura interoperabilitate

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că proiectul de Cloud Guvernamental va pune datele românilor într-un loc sigur, iar cetăţenii vor avea proprietatea asupra acestor date şi instituţiile doar le vor asigura comunicarea, “să nu-i mai pună pe drumuri pe la ghişee”.

“Din perspectiva mea, pentru mulţi prea roz, revoluţia digitală a României a început, este în plină desfăşurare. În următorul an de zile (…) România va face un adevărat salt din perspectiva serviciilor publice digitale, din perspectiva parteneriatului cu mediul privat, din perspectiva partenerilor noştri din Republica Moldova şi a soluţiilor cu care ei vin în România. Voi da câteva exemple. Sigur, avansăm cu proiectul de Cloud Guvernamental care va pune datele românilor într-un loc sigur, dar, mai important, va asigura interoperabilitatea”, a afirmat Burduja, la evenimentul “România Digitală, România Liberală”, organizat de PNL, relatează Agerpres.

“Mulţi liberali s-au luptat în Parlamentul României şi au promovat această lege a interoperabilităţii care le spune instituţiilor statului că ele nu mai sunt proprietarii datelor cetăţenilor, ci cetăţenii au proprietatea asupra acestor date şi singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să le asigure comunicarea, să nu-i mai pună pe drumuri pe la ghişee”, a mai adăugat el.

Planul Național de Redresare și Reziliență cuprinde investiții de peste 6 miliarde de euro pentru digitalizare, iar realizarea cloud-ului guvernamental este considerat cel mai important proiect în domeniu

Proiectul de cloud guvernamental a făcut obiectul unor discuții aprofundate între autorități și industrie, după ce firmele IT reprezentate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au manifestat îngrijorări cu privire la ce instituții vor opera acest cloud.

În luna iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență referitoare la  cloud-ul guvernamental, a cărei formă îmbunătățită a fost salutată de ANIS, deoarece setează în premieră pentru România principii precum: cloud first, cloud hibrid pentru cloud-ul guvernamental, guvernanța datelor și marketplace de soluții software.

Platforma de Cloud Guvernamental va facilita transformarea României într-o economie bazată pe date, sigură, dinamică și sincronizată cu direcțiile strategice de acțiune ale Uniunii Europene în ceea ce privește guvernanța datelor. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministerul Digitalizării și ADR au lansat aplicația mobilă ghișeul.ro. Sebastian Burduja: Orice român va putea plăti cu câteva click-uri taxele și impozitele

Published

on

© MCID/ ADR

Platforma Ghișeul.ro, sistemul oficial de plăți online cu cardul al statului, are începând din această săptămână și aplicație mobilă disponibilă pentru dispozitivele inteligente cu sisteme de operare Android și iOS, au anunțat joi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) cu ocazia unei conferințe de presă de lansare a aplicației.

 

“Subiectul principal este lansarea aplicației Ghiseul.ro. Suntem mândri că am ajuns în punctul în care putem prezenta românilor o aplicație simplă, ușor de folosit, o aplicație care este menită să le ușureze viața. Orice român care va descărca aplicația va descoperi că este mult mai ușor să plătești din câteva click-uri taxe și impozite locale sau amenzi, decât să stai la coadă să aștepți rândul la ghișeu”, a declarat ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja.

Aplicația mobilă Ghișeul.ro este disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store, putând fi descărcată și utilizată în mod gratuit de către toți utilizatorii.

Mastercard și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au demarat încă din 2021 demersul pentru dezvoltarea aplicației mobile Ghișeul.ro, instrumentul digital de ultimă generație și următorul pas pentru digitalizarea sectorului de plăți din România. Finanțată de Mastercard și dezvoltată alături Tremend Software Consulting, aplicația va integra toate standardele și reglementările de conformitate actuale, și va fi pusă gratuit la dispoziția ADR, pentru a fi utilizată apoi la scară largă pe teritoriul țării.

Aplicația mobilă Ghișeul.ro se adresează tuturor cetățenilor români, persoane fizice sau juridice, reprezentând cea mai sigură, modernă, rapidă și accesibilă soluție pentru achitarea taxelor și a impozitelor către statul român.

Aplicația pune la dispoziția utilizatorilor toate funcționalitățile platformei web Ghișeul.ro, care vor avea posibilitatea de a achita peste 300 de taxe și servicii publice, în orice moment și de oriunde. Aplicația mobilă integrează cele mai noi standarde de conformitate, tehnologii și opțiuni, de la înregistrare și autentificare biometrică la posibilitatea de înrolare carduri, istoricul tranzacțiilor, activarea notificărilor utile, opțiuni de filtrare informații și situația la zi a datoriilor și plăților, în materie de taxe, servicii sau amenzi.

Platforma Ghișeul.ro a devenit un proiect esențial pentru dezvoltarea digitală a României, având peste 1,5 milioane de utilizatori.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sebastian Burduja: Lucrăm la operaționalizarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării derulează un un efort comun alături de Administrația Prezidențială a României, Secretariatul General al Guvernului și alți parteneri instituționali din România pentru operaționalizarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, a scris, duminică, pe Facebook, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja.

“Am lucrat, încă de la începutul mandatului meu, la valorificarea domeniilor unde românii excelează și la poziționarea României de la egal la egal pe plan internațional în domeniile ce vor creiona lumea de mâine. Inteligența artificială este o prioritate zero. Până recent, eforturile de a coagula și dezvolta comunitatea românească de IA au venit doar din mediul privat și prin inițiative voluntare. Dar lucrurile s-au schimbat. Echipa de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România – cu mulțumiri speciale colegului meu Ioan Istrate pentru toată energia depusă în acest proiect – lucrează zi de zi pentru a recupera timpul pierdut. Derulăm un efort comun alături de Administrația Prezidențială a României, Secretariatul General al Guvernului și alți parteneri instituționali din România pentru a operaționaliza Comitetul Român pentru Inteligență Artificială (AIRomânia). Această structură a Guvernului României are rolul de punct de informare, diseminare și colaborare pentru domeniul de IA în România. Va fi, de asemenea, o platformă de colaborare între specialiști, companii, societatea civilă și instituții relevante din țara noastră și din străinătate”, a detaliat ministrul liberal în postarea sa de pe rețeaua de socializare.

El a punctat că, în prezent, AiRomânia se află în plin proces de operaționalizare, urmând ca în prima parte a anului 2023 să fie organizate o serie de evenimente pentru și despre comunitatea de IA din România.

În context, Burduja i-a invitat pe cetățeni și pe cei interesați să semneze o declarație comună privind dezvoltarea sectorului de IA din România

“Vă invităm să vă alăturați efortului nostru prin semnarea unei declarații comune, unde sunt creionate principalele acțiuni aferente eforturilor noastre, cât și prin semnalarea interesului de a contribui la dezvoltarea sectorului de IA din România. Declarația poate fi semnată pe site-ul ai.gov.ro. Le mulțumesc tuturor celor care aleg să vină alături în această provocare. Planul este să punem noile tehnologii în slujba dumneavoastră, a românilor. Să le folosim inteligent, pentru a ne face tuturor o viață mai bună și mai simplă. Înainte, împreună”, a conchis el.

Memorandumul privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și a unor Inițiative privind domeniul Inteligenței Artificiale în România a fost aprobat în ședința Guvernului din data de 11 noiembrie 2022.

Comitetul Român pentru Inteligența Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Comitetul va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând organismele menționate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.

Componența comitetului este stabilită prin Ordinul ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării , iar coordonarea acestuia secretariatul tehnic și întregul sprijin logistic este asigurată de MCID.

În cadrul Comitetului se constituie consilii și grupuri de lucru, precum Consiliul Științific și de Etică a Inteligenței Artificiale, Consiliul pentru Educație în IA, precum și grupuri de lucru de expertiză.

Comitetul dispune de un buget anual, alocat din bugetul MCID, fără a depăși limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru anul 2023, respectiv estimările pentru perioada 2024 – 2026 și va fi stabilit în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentului memorandum, fiind inclus în ordinul de ministru care prevede și înființarea acestuia.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis a vizitat stand-ul Code4Romania la Forumul pentru Pace de la Paris. ONG-ul a creat un ecosistem digital prin care 1,2 milioane de refugiați din Ucraina au găsit sprijin și asistență

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a vizitat vineri standul Code4Romania de la Forumul pentru Pace de la Paris și a felicitat personal întreaga echipă pentru ecosistemul de soluții digitale prin care peste 1,2 milioane de refugiați din Ucraina au găsit sprijin și asistență vitale până acum, informează ONG-ul prin intermediul unei postări pe Facebook.

“Președintele României a fost de acord că întreaga lume are nevoie de tehnologia care rezolvă probleme sociale și a semnat simbolic fraza noastră pentru un viitor mai bun. Suntem nerăbdători să colaborăm cu cât mai mulți șefi de state și de guverne din întreaga lume pentru a genera impact pozitiv atât în misiunea noastră locală, cât și în cea internațională”, arată sursa citată.

Citiți și Klaus Iohannis, la Forumul pentru Pace de la Paris: Invazia Rusiei în Ucraina a accelerat un proces distructiv. Folosirea ca armă a energiei și hranei trebuie contracarate

Șeful statului participă la cea de-a V-a ediție a Forumului pentru Pace de la Paris, care are loc în perioada 11-12 noiembrie 2022.

Sub tematica depășirii crizelor multiple actuale, care au efecte sistemice asupra comunității internaționale, dezbaterile din cadrul Forumului vor fi dedicate unor subiecte de interes major pe agenda internațională, precum conflictele geopolitice cu consecințe globale, agravarea schimbărilor climatice, succesiunea valurilor pandemiei de COVID-19, creșterea inegalităților sociale.

Șeful statului va participa la panelul intitulat „Prezent și viitor – gestionarea efectelor crizei multiple asupra populației”.

Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis se va referi la efectele războiului de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei asupra securității europene și globale, la consecințele acestuia în multiple domenii, dar și la suprapunerea acestei crize de securitate cu eforturile de redresare economică post-pandemie și cu alte priorități la nivel global, precum lupta împotriva schimbărilor climatice.

De asemenea, Iohannis va participa și la dineul oficial oferit de președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în onoarea șefilor de delegații.

Continue Reading

Facebook

U.E.37 mins ago

Liderii instituțiilor UE salută victoria lui Petr Pavel în alegerile prezidențiale din Cehia: Experiența dumneavoastră va fi prețioasă pentru a menține și consolida unitatea Europei în sprijinul pentru Ucraina

NATO13 hours ago

Nicolae Ciucă îl felicită pe Petr Pavel: Convingerile sale pro-europene sunt argumente solide pentru întărirea relațiilor România – Cehia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis îl felicită pe Petr Pavel, președintele ales al Cehiei: Aștept cu nerăbdare să ne coordonăm în cadrul UE și NATO

U.E.17 hours ago

Ursula von der Leyen reiterează sprijinul pentru Ucraina, fără niciun fel de ”dacă” sau ”dar”: Luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei

U.E.18 hours ago

Ministrul italian al Apărării pledează pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina: Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al ”Treilea Război Mondial”

U.E.18 hours ago

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Comitetului Militar NATO, a fost ales președinte al Cehiei, învingându-l pe fostul premier Andrej Babis

Eugen Tomac20 hours ago

România în Schengen: Eurodeputatul Eugen Tomac cere Guvernului să sesizeze Curtea de Justiție a UE pentru ”nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos”

U.E.20 hours ago

Emmanuel Macron afirmă că va continua ”să discute cu Rusia”, în pofida criticilor, dar lansează un apel la adresa Chinei de a se pronunța împotriva ”războiului imperialist” din Ucraina

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Ucraina are nevoie de o finanțare suplimentară de 17 miliarde de dolari pentru a repara infrastructura energetică avariată de atacurile rusești, anunță premierul Denys Shmyhal

NATO23 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

NATO23 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.2 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO2 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO3 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL4 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO5 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

Team2Share

Trending