Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Economiei consideră că antreprenorii români sunt „într-o stare de confort” din care trebuie „extrași” prin implicarea statului, pentru a-i impulsiona să se extindă pe piețele tradiționale din Asia

Published

on

© Ștefan Radu Oprea/ Facebook

Ministrul Economiei Ștefan Radu Oprea consideră că antreprenorii români sunt „într-o stare de confort” din care trebuie „extrași” prin implicarea statului, pentru a-i impulsiona să colaboreze în special în domeniul tehnologiei cu companii din Coreea, Vietnam sau Japonia și pentru a face tranziția către piețele asiatice, relatează Agerpres.

„Recucerirea pieţelor tradiţionale a fost una dintre componentele pe care le-am avut în vedere, inclusiv de a profita industria românească, economia românească, de pieţele şi de acordurile comerciale semnate de Uniunea Europeană cu ţările din Asia, vorbim despre Singapore, Vietnam, Japonia. Am pierdut destul de mult timp pentru ca aceste instrumente, pe care statul român le are la îndemână în a sprijini antreprenorii români, să ajungă pe alte pieţe; nu au fost folosite aşa cum ar fi trebuit. (…) Vor urma în octombrie Comisia mixtă cu Coreea şi în noiembrie Comisia mixtă cu Vietnam. Sunt zone unde există potenţial de colaborare foarte mare, atât prin atragere de tehnologie prin investiţiile coreene, de exemplu, în România, dar şi de export în cazul companiilor româneşti. Există însă o stare de confort a antreprenorilor români şi atunci, pentru a-i putea extrage din zona lor de confort, este nevoie şi de implicarea statului român, de creare a acelor oportunităţi în a pune la un loc companiile din Coreea, din Vietnam, companiile din România şi, de ce nu, şi alte pieţe, cum ar fi cea japoneză. Acesta este un efort care va continua, schemele de ajutor de stat sunt o altă componentă”, a explicat ministrul Economiei, sâmbătă. într-o conferinţă de presă susţinută alături de senatorul Vasile Dîncu.

În opinia sa, important este şi faptul ca românii să cumpere produse româneşti.

„Încercăm să sprijinim atât mediul privat, cât şi companiile de stat pentru a avea o competiţie corectă şi firmele româneşti să fie prezente pe piaţă cu produse bune şi de calitate, astfel încât ‘cumpără româneşte’ să nu rămână doar o idee frumoasă, ci să devină realitatea noastră de zi cu zi. Să ştim că atunci când cumpărăm produse româneşti sprijinim locurile de muncă ale celor care lucrează, inclusiv aici în Plafar”, a menţionat Ştefan Radu Oprea.

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, s-a aflat într-o vizită de lucru în judeţul Cluj, unde a vizitat societatea Plafar din Cluj-Napoca şi alte firme cu capital românesc din Turda şi Câmpia Turzii. 

ROMÂNIA

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a atras atenția că investitorii serioși sunt incomodați de cei care nu joacă în mod corect în piața de energie regenerabilă, în vreme ce specula de terenuri a devenit un fenomen în România, informează Agerpres.

”Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieţei, de curăţenie, în piaţa de regenerabile. Sunt aici investitori serioşi. Ei sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect. Transelectrica este incomodată de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen, în România – şi trebuie să o recunoaştem: specula cu terenuri. N-avem niciun interes, n-avem nicio cunoştinţă, habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian dar, avem nişte bănuţi, de undeva, şi facem o achiziţie, după care vrem să-i înmulţim repede, că suntem creative”, a explicat Burduja.

Din cauza acestui fenomen au fost întârziați investitorii serioși, atrage atenția ministrul Energiei, care a explicat că aceștia nu au obținut avizul tehnic de racordare.

”A însemnat totodată costuri pentru investitorii serioşi, pentru că s-au trezit în situaţia în care li s-au cerut întăriri de linie şi proiectul lor, pe care chiar intenţionau să îl facă a devenit nerentabil sau mult mai greu rentabil”, a mai spus Sebastian Burduja la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.

Oficialul român a completat că ”încărcarea sistemului de către aceşti speculanţi trebuie descurajată sau eliminată”, în contextul în care există un cost adițional de 10 milioane de euro.

Apelul său vine în contextul în care România se grăbește să construiască o nouă linie de înaltă tensiune pentru a transporta energie electrică de-a lungul țării și până în Ungaria, urmărind să dubleze producția din surse regenerabile și  să devină un furnizor regional de electricitate.

Astfel țara noastră caută investitori cu expertiză și sprijin financiar pentru realizarea acestui proiect, care ar putea urma traseul gazoductului BRUA și ar putea să lege sud-estul României de Ungaria, a explicat Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

Published

on

© Ministerul Finanțelor

România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni dacă deficitul bugetar excesiv nu este redus, a declarat ministrul finanțelor, Marcel Boloș,  miercuri seara, după ședința de guvern în care a fost analizat, în primă lectură, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare care urmează să fie aprobate prin angajarea răspunderii Executivului în fața Parlamentului.  

Acesta a mai precizat că Bruxelles-ul „a solicitat în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar și pentru a reintra cu evoluția în limitele asumate în relația cu Comisia Europeană”.

„La finalul acestui an, ţinta de deficit asumată de România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam 2,34% din PIB. În curând o să comunicăm şi datele oficiale pentru luna august, când deficitul bugetar este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde de lei, ceea ce creează, pe bună dreptate, la nivelul CE îngrijorări”, a spus Marcel Boloș.

 

Când au fost publicate rezultatele execuţiei bugetare pe luna iunie, Comisia Europeană s-a autosesizat, a dezvăluit Marcel Boloș.

De altfel, ministrul declara pentru Digi24, la jumătatea lunii septembrie, că „simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru noi, nu arată deloc bine”. „Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situație în care noi intrăm într-o zonă în care măsurile care sunt la dispoziția Comisiei, ne-au spus și când am fost în iulie, la fața locului, ne-au spus ce ne așteaptă de pe urma acestei situații pe care o avem – suspendarea fondurilor europene. Ar fi dramatic. Toate fondurile. Și din politica de coeziune, și din PNRR. Dar nu-i o noutate. Ticăie ceasul. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Ar fi nedrept pentru generațiile viitoare”. 

Ministrul e explicat că, la nivelul Comisiei Europene, sunt două regulamente în vigoare – unul aferent Politicii de Coeziune și celălalt aferent Mecanismului de Redresare și Reziliență-, care permit suspendarea banilor europeni dacă România nu ia măsuri de corectare a deficitului excesiv.

„La nivelul Comisiei Europene sunt două regulamente în vigoare. Un regulament pe politica de coeziune, unde menționează foarte clar că atunci când un stat este în procedură de deficit bugetar excesiv Comisia Europeană își rezervă dreptul de a-i suspenda fondurile europene. În al doilea regulament, specific mecanismului de redresare și reziliență, se spune că se suspendă și Comisia Europeană poate chiar să taie parțial fondurile alocate statului membru dacă nu ia măsuri de corectare a deficitului bugetar și fac mențiunea că procedura de deficit bugetar excesiv este una corectivă, adică suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ținta de deficit bugetar. Cu alte cuvinte, nu avem de ales decât implementarea măsurilor care să ducă spre acest obiect – de ajustare bugetară. În caz contrar, pe înțelesul tuturor, înseamnă suspendarea fondurilor europene”, a explicat ministrul finanțelor.

De asemenea, acesta a precizat că mai există un risc colateral care este generat de finanțatorii instituționali care, în astfel de momente, își cresc costurile finanțărilor, văzând că nu se respectă angajamentele pe care le avem față de Comisia Europeană.

Potrivit lui Marcel Boloș, România ar putea pierde „75 miliarde de euro pe care nu ne permitem să-i avem suspendaţi”.

Continue Reading

ONU

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

Published

on

© MAE

 Ministrul de externe Luminița Odobescu a semnat miercuri, la sediul ONU, Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, în marja participării la segmentul la nivel înalt a celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, semnificația politică a tratatului este deosebită, demonstrând nivelul actual de ambiție al comunității internaționale, interesul pentru protecția mediului și protecția oceanelor.

Tratatul, adoptat la 19 iunie 2023, prin consens, după aproximativ 20 de ani de negocieri, vine în aplicarea Convenției privind dreptul mării de la Montego Bay și reglementează  aspecte privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, precum: conservarea resurselor genetice marine și protecția biodiversității inclusiv prin stabilirea unor arii marine protejate, modul de realizare a evaluării impactului asupra mediului, modul de împărțire a beneficiilor, transferul de tehnologie și consolidarea capacităților statelor în curs de dezvoltare.

Implicarea activă a României în finalizarea tratatului reflectă poziția constantă a țării noastre de promotor al dreptului internațional și al proceselor onusiene.

În context, România încurajează celelalte statele ONU să semneze și să ratifice cât mai rapid și într-un număr cât mai mare acest tratat, fiind necesară ratificarea de un număr de 60 de state pentru intrarea sa în vigoare.

În 2019, un raport al ONU a avertizat că un milion de specii de plante și animale riscă să dispară în decenii. Experții consideră că principalele cauze ale acestei potențiale distrugeri sunt schimbările climatice, alături de pierderea habitatului, poluarea și dezvoltarea.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU9 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ9 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.9 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE10 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE11 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA11 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.13 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu15 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE7 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE7 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending