Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul Economiei: Turcia, cel mai mare partener comercial al României din afara UE. Valoarea schimburilor comerciale este în creștere, urmând să depășească 11,8 miliarde de euro pentru 2024

Published

on

© Bogdan Ivan - Facebook

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, s-a întâlnit luni cu ambasadorul Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan, pentru a discuta despre consolidarea relațiilor economice dintre cele două țări.

Potrivit ministrului, Turcia este cel mai mare partener comercial al României din afara Uniunii Europene, iar valoarea schimburilor comerciale continuă să crească, urmând să depășească 11,8 miliarde de euro pentru anul 2024.

„Această dinamică reflectă atât stabilitatea relației bilaterale, cât și interesul crescut al investitorilor turci pentru piața românească. Cooperarea noastră economică generează beneficii directe pentru România, prin atragerea de capital, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea unor sectoare strategice”, a scris Bogdan Ivan, pe Facebook.

 

El a menționat că în România activează aproape 20.000 de companii cu capital turcesc, având un impact semnificativ asupra infrastructurii, industriei și serviciilor, în special în sectorul auto și cel al construcțiilor.

„Aceste investiții nu doar că sprijină creșterea economică, dar și stimulează transferul de know-how și dezvoltarea unor lanțuri de producție mai competitive”, a adăugat ministrul.

Acesta a amintit că în noiembrie anul trecut, Bucureștiul a găzduit a doua sesiune a Comitetului Economic și Comercial România-Turcia (JETCO), un forum esențial pentru identificarea unor noi oportunități de colaborare.

„Tot în 2024, vizita oficială a premierului Marcel Ciolacu în Turcia a consolidat dialogul politic și a deschis noi perspective de cooperare economică. Pe lângă relațiile comerciale solide, România și Turcia au semnat memorandumuri comune în domenii strategice, precum turismul și antreprenoriatul”, a spus Ivan.

Ministrul a subliniat că aceste parteneriate vor sprijini diversificarea economiei românești și vor amplifica competitivitatea țării pe plan global.

„Prin această cooperare extinsă, România își întărește poziția ca hub economic regional, valorificând parteneriatele strategice pentru a atrage investiții și a asigura dezvoltarea durabilă a economiei”, a concluzionat Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

INTERNAȚIONAL

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

Published

on

© Kancelaria Sejmu

Corespondență din Varșovia

Polonia nu își poate declara intenția de a trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina deoarece are nevoie de ele pentru a proteja flancul estic al NATO și al Uniunii Europene, a declarat Agnieszka Pomaska, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Seim, camera inferioară a Parlamentului Poloniei.

Pomaska a deschis luni, în plenul legislativului de la Varșovia, Conferința Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună, organizată de președinția Poloniei la Consiliul UE și la care participă parlamentarii din comisiile pentru afaceri externe și afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene.

Șefa Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul polonez a făcut aceste afirmații în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români. Întrebată de CaleaEuropeană.ro dacă decizia Poloniei de a nu trimite trupe în Ucraina are legătură cu contextul electoral al țării, aceasta a negat și a argumentat referindu-se la rolul strategic al țării sale în protejarea granițelor NATO, UE și Schengen.

Polonia protejează frontiera Europei a NATO și a spațiului Schengen“, a declarat Agnieszka Pomaska.

Polonia, asemenea României, face parte din Coaliția voluntarilor privind securitatea în Ucraina, o alianță ad-hoc constituită la summitul de la Londra găzduit de premierul britanic Keir Starmer la data de 2 martie și care urmează să se reunească din nou la nivelul șefilor de stat sau de guvern, joi, 27 martie, la Paris, sub auspiciile președintelui francez Emmanuel Macron.

“Nu avem intenția să trimitem soldați polonezi pe teritoriul Ucrainei. Vom acorda sprijin logistic și politic statelor care vor dori poate să ofere astfel de garanții în viitor, precum garanții fizice”, susținea premierul Donald Tusk pe 17 februarie, înainte de a participa la acea vreme la o primă reuniune europeană, la Palatul Elysee, pentru coordonarea sprijinului european pentru Ucraina în contextul în care Occidentul asista surprins la o reluare a dialogului între SUA și Rusia.

Membră a partidului Platforma Civică a prim-ministrului Donald Tusk, Agnieszka Pomaska a precizat că, în discuția despre trupe europene în Ucraina, Polonia are o poziție clară.

Trebuie să păstrăm trupele aici pentru a proteja flancul estic al NATO. Nu putem declara niciun sprijin pentru trupele noastre, pentru că avem nevoie de ele aici“, a spus ea.

De altfel, în cadrul conferinței interparlamentare de la Varșovia, ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că fortificarea flancului estic al Europei a devenit o prioritate pentru toată lumea în Europa, iar țări precum România și Turcia au un rol foarte important în acest proiect de mare anvergură care trebuie să acopere și sudul Europei.

“Scopul nostru principal este să ne protejăm frontierele, frontierele europene și ale NATO”, a insistat Pomaska, referindu-se în același timp și la negocierile privind un proces de pace în Ucraina, al căror rezultat ar trebui să ia în considerare realitatea, aceea că Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima.

Înainte de summitul de la Paris din 27 martie, atât președintele francez, cât și premierul britanic, au găzduit reuniuni cu peste 30 de șefi de stat major din țări aliate și partenere.

Mai mult, premierul britanic i-a reunit la data de 15 martie, într-o videoconferință, pe liderii acestei coaliții în urma căreia a anunțat că planurile celor implicați pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”.

Întrebat dacă este posibil ca trupele britanice să servească vreodată în Ucraina, așa cum a sugerat anterior, Keir Starmer a spus că planificatorii militari discută despre oferirea de sprijin aerian, maritim și terestru.

“Există un sentiment puternic că, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani, forțele ucrainene sunt printre cele mai puternice acum în Europa. Au capacitatea, au numărul și, de fapt, au experiența frontului”, a precizat șeful guvernului de la Londra.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au vorbit duminică la telefon despre un acord economic bilateral, a declarat luni un purtător de cuvânt al reședinței oficiale din Downing Street a prim-ministrului, informează EFE, potrivit Agerpres.

„Marea Britanie lucrează cu Statele Unite la un acord de prosperitate economică, bazându-se pe puterea comună a angajamentului nostru față de securitatea economică. Ca parte a acestor conversații, prim-ministrul și președintele Trump au analizat progresele înregistrate”, a declarat sursa oficială, fără a furniza alte detalii.

Aceasta a subliniat că executivul britanic „va ajunge doar la un acord care să fie în beneficiul interesului național, ceea ce reflectă mandatul acestui guvern de a oferi stabilitate economică poporului britanic”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt din Downing Street a refuzat să spună dacă Marea Britanie va elimina taxele pentru giganții tehnologici americani ca parte a acestui pact economic bilateral.

Ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves, a afirmat duminică, în declarații pentru presă, că Londra dorește să facă „progrese” în negocierile sale cu SUA privind tarifele comerciale.

Cu toate acestea, Rachel Reeves nu a comentat dacă Marea Britanie a lua în considerare modificarea sau eliminarea unui impozit pentru companiile din domeniul tehnologiei cu scopul de a evita astfel de tarifele americane ca parte a negocierilor dintre cele două țări. 

Citiți și: Vor exista “consecințe severe” dacă Rusia și Putin încalcă liniile unui acord, avertizează Starmer după ce i-a reunit la Londra pe șefii militari ai “coaliției de voință” pentru Ucraina

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

Published

on

© Kancelaria Sejmu

Corespondență din Varșovia

Fortificarea flancului estic al Europei a devenit o prioritate pentru toată lumea în Europa, iar țări precum România și Turcia au un rol foarte important în acest proiect de mare anvergură care trebuie să acopere și sudul Europei, a declarat luni ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, într-un discurs susținut în Seim-ul de la Varșovia, camera inferioară a Parlamentului Poloniei. În discursul său, ministrul polonez a pledat și pentru creșterea cheltuielilor de apărare în Europa și s-a pronunțat împotriva unei decuplări în relația transatlantică.

Kosiniak-Kamysz a vorbit în deschiderea Conferinței Interparlamentare privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună, organizată de președinția Poloniei la Consiliul UE și la care participă parlamentarii din comisiile pentru afaceri externe și afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene.

“Industria de apărare este o prioritate absolută. În prezent, în Europa nu avem o industrie care să garanteze securitatea, în nicio țară. Nici măcar suma industriilor noastre nu garantează această securitate, astfel încât alocarea și direcționarea unui flux de bani în acest scop este foarte justificată”, a spus ministrul polonez, referindu-se la planurile recente ale Comisiei Europene, dezbătute inclusiv la nivelul Consiliului European.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a dezvăluit la data de 4 martie proiectul de 800 de miliarde de euro pentru dezvoltarea apărării europene, folosind termenul “ReArm Europe” pentru a-l descrie și denumi. “Suntem într-o eră a reînarmării. Iar Europa este pregătită să își majoreze masiv cheltuielile pentru apărare”, a declarat președintele Comisiei, atunci.

Dar, la începutul săptămânii trecute, când Comisia a prezentat Cartea Albă a apărării europene și propunerile legislative care stau la baza planului, termenul s-a schimbat în “Planul ReArm Europe/Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO. Schimbarea de optică din partea Comisiei Europene a apărut după ce Italia și Spania au criticat terminologia de “înarmare”, fiind păstrată formula de “Pregătiri pentru 2030”.

Planurile Uniunii Europene în materie de apărare au luat avânt și fondul unei repivotări a discursului de politică externă al administrației americane, cu președintele Donald Trump și anturajul său instituțional dând un semnal discursiv că Europa trebuie să facă mai mult.

În context, ministrul polonez al apărării s-a declarat un “mare susținător al bunelor relații transatlantice”.

“Știm că Polonia are o misiune importantă de îndeplinit, cred în această relație și numai atunci va fi un parteneriat, când Europa va fi mai implicată”, a spus Władysław Kosiniak-Kamysz, a cărui țară alocă 4,7% din PIB pentru apărare și țintește alocarea de 5%.

Cred că Europa ar trebui să cheltuiască mai mult pe apărare. Nu pentru că trebuie să înlocuim soldații americani, ci pentru a păstra soldații americani în Europa. Aceasta este logica reală și ar trebui să urmărim acest lucru”, a insistat el.

Władysław Kosiniak-Kamysz s-a referit și la proiectul strategic al Poloniei din această perioadă, respectiv scutul estic.

Este foarte clar că protejarea flancului estic al Europei a devenit foarte importantă pentru toată lumea (…) Construim ceea ce noi numim scutul estic, care este un sistem de fortificații, o centură de fortificații pentru a împiedica mișcarea trupelor inamice, pentru a proteja populațiile civile și pentru a ne îmbunătăți capacitățile de apărare.  O facem împreună cu Lituania, Letonia și Estonia. Finlanda joacă un rol crucial aici. Ei au o sarcină lungă în față, deoarece trebuie să respecte cea mai lungă graniță cu Federația Rusă. Trebuie să ne sprijinim reciproc”, a mai adăugat ministrul polonez.

La summitul extraordinar consacrat apărării europene din 6 martie, liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia.

Într-un limbaj diplomatic concis, liderii europeni au aprobat un paragraf care distinge frontiera estică a UE în contextul amenințărilor Rusiei: “Apărarea tuturor frontierelor terestre, aeriene și maritime ale UE contribuie la securitatea Europei în ansamblu, în special în ceea ce privește frontiera estică a UE, având în vedere amenințările reprezentate de Rusia și Belarus”.

Władysław Kosiniak-Kamysz a explicat că aceste măsuri reprezintă fortificații ce trebuie susținute de capabilități dezvoltate, referindu-se la lista de capabilități pe care liderii europeni au aprobat-o cu ocazia respectiv, inclusiv dezvoltarea dronelor și a sistemelor antidronă.

În context, ministrul polonez al apărării a apreciat că România are un rol important în acest sens.

“Este un proiect strategic pentru UE, trebuie să fie strategic, trebuie să fie un proiect de foarte mare anvergură și trebuie să acopere și sudul Europei. Trebuie să fie un rol foarte important pentru țări precum România și Turcia. Această cooperare aliată trebuie să ne consolideze apărarea”, a spus el.

“Securitatea este fundamentul tuturor lucrurilor”, a conchis Kosiniak-Kamysz

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE4 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.6 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.6 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE7 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.7 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA8 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL8 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending