Ministrul Economiei Virgil Popescu a dat asigurări că, ”pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a prețului petrolului din Statele Unite”, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.
”În acest moment, consumăm foarte mult petrol din producția internă ceea ce face ca economia noastră să nu fie încă influențată de criza petrolului din Statele Unite”, iar, pe fondul unul declin al cotației barilului Brent în Europa, vom avea o scădere a prețului la pompă al benzinei și motorinei, a mai spus oficialul român la Digi24, citat de Agerpres.
”România, ca şi Europa, este legată de cotaţia Brent a petrolului, iar acolo preţul petrolului e în jur de 25 de dolari. Mai mult, după părerea mea, România nu va fi afectată pe termen scurt de această scădere dramatică de pe pieţele americane din două motive: o dată că suntem conectaţi la piaţa Brent care are o cotaţie de 25 de dolari, cât de cât normală şi reală în acest moment, iar în al doilea rând România este importator net de petrol. Într-un an cu o economie care funcţionează în mod normal, România consumă în jur de 11 milioane de barili de petrol, din care 4 milioane sunt asiguraţi de producţia internă. Practic, importăm cam în jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern. Producţia internă a României se menţine la acelaşi nivel constant de 4 milioane de barili anual. Deci, nu există risc ca să avem posibilitatea închiderilor de sonde pentru faptul că nu mai avem unde pune producţia de petrol, cum se întâmplă în acest moment în America”, a spus Popescu.
Ministrul de resort a precizat, în acest context, că o scădere a prețului carburanților la pompă va reprezenta un lucru pozitiv pentru populație.
”Ceea ce se poate întâmpla pe termen scurt, pe o scădere în continuare a cotaţiei barilului Brent în Europa, este să avem o scădere a preţului la pompă al benzinei şi motorinei, ceea ce pentru populaţie poate fi un lucru pozitiv, dar din punctul meu de vedere îmi arată că economia este în continuare în descreştere şi consumul scade. În condiţiile în care preţul Brent va scădea, va scădea şi cotaţia la staţiile de carburanţi din România”, a explicat Virgil Popescu.
Acesta a amintit că Guvernul a adoptat săptămâna trecuăt o ordonanțp de urgență prin care este acordată o derogare producătorilor de carburanți de la procentele de amestec de carburant bio în benzină și motorină.
”Pe perioada stării de urgenţă, practic se pot introduce motivat şi cu aprobarea Ministerului Economiei şi procente mai mici de biocarburant în benzină şi motorină şi asta va duce la o destocare a capacităţilor din rafinării. Există posibilitatea ca şi cotaţia Brent să scadă, dar nu într-un ritm dramatic de acest fel”, a afirmat oficialul.
Virgil Popescu a explicat că peste Ocean a fost ales ”răul cel mai mic”, în sensul stocării ţiţeiului în detrimentul închiderii sondelor ce necesita apoi un cost ridicat de redeschidere şi stabilizare a producţiei.
”A apărut această posibilitate care se poate traduce astfel: decât să opresc producţia, decât să închid sondele şi să am costuri foarte mari cu redeschiderea lor şi stabilizarea din nou a producţiei, mai bine fac orice ca să scap, te şi plătesc ca să iei petrolul din curtea mea. Practic, au ales răul cel mai mic. În Europa şi în România nu vom avea această posibilitate datorită faptului că suntem importatori neţi de petrol”, a explicat Virgil Popescu.
Întrebat dacă România poate apela la varianta stocării petrolului cu scopul vânzârii ulterioare la un preţ mai mare, ministrul Economiei a admis faptul că ”o discuţie pe această temă merită făcută, pentru că este o oportunitate”.
După ce luni a coborât pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ, cotația barilului de petrol american a revenit marți dimineața în teritoriul pozitiv pe bursele din Asia.
Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai se tranzacţiona marţi dimineaţa în Asia la 1,10 dolari, faţă de un preţ de minus 37,63 dolari înregistrat luni seara la bursa de la New York.