ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Ministrul Educației, la Summitul Global al Competențelor: Trebuie să investim în dezvoltarea de competențe adecvate pentru viitor, cu accent pe competențe-cheie imposibil de replicat de noile tehnologii
Published
1 year agoon
By
Teodora Ion
Dezvoltarea competențelor de bază în învățământul obligatoriu, formare pe tot parcursul vieții și reconversie oricând e nevoie să ne adaptăm la progresul tehnologic sau la evoluția pieței muncii reprezintă elemente-cheie pe care trebuie să le avem în vedere pe tot parcursul vieții, a subliniat ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul Summitului Global al Competențelor organizat sub umbrela OCDE.
Într-o postare publicată pe Facebook, aceasta a subliniat că ”este nevoie să investim în dezvoltarea de competențe adecvate pentru viitor, cu un accent clar pe competențe-cheie imposibil de replicat de noile tehnologii de tipul generative AI (ex: empatie, spirit critic, managementul schimbării etc.)”, amintind că, la fel ca multe state, ”România a fost afectată de schimbările rapide și continue pe care întreaga lumea le-a suferit în ultimii ani, cu precădere cele datorate pandemiei de COVID-19”.
Așadar, ”în tot acest proces, foarte importante sunt acțiunile noastre pentru creșterea atractivității proceselor de învățare pe tot parcursul vieții”, consideră Ligia Deca.
”Învățarea este un proces continuu, care, pentru tinerii noștri, trebuie să asigure cadrul necesar pentru însușirea competențelor transversale, iar pentru adulți, posibilitatea de a își adapta abilitățile deja însușite la nevoile actuale ale societății”, a evidențiat ministrul Educației.
Așadar, ”în tot acest proces, foarte importante sunt acțiunile noastre pentru creșterea atractivității proceselor de învățare pe tot parcursul vieții”, consideră Ligia Deca.
”Învățarea este un proces continuu, care, pentru tinerii noștri, trebuie să asigure cadrul necesar pentru însușirea competențelor transversale, iar pentru adulți, posibilitatea de a își adapta abilitățile deja însușite la nevoile actuale ale societății”, a evidențiat ministrul Educației.
Acestea sunt unele dintre motivele pentru care, în perioada următoare, ”trebuie să fie dedicată identificării unor ținte clare, fezabile, orientate către regândirea sistemului de guvernanță a competențelor și către colaborarea între toți cei care trebuie să fie implicați în acest proces – autorități centrale, locale, angajatori și reprezentanți ai angajaților”, a continuat Ligia Deca.
”Creșterea calității educației și formării profesionale, ca urmare a măsurilor ce urmează a fi implementate prin noile legi ale educației ne va duce mai aproape de acest deziderat”, a conchis ministrul Educației într-o notă optimistă.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ministrul Marcel Boloș se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene despre un program de sprijin dedicat industriei de prelucrare și investițiilor inovatoare în tehnologii avansate
Eurodeputatul Dan Motreanu: Voi continua să susțin măsuri care simplifică accesul pacienților la tratamente
Sebastian Burduja susține o „tranziție energetică inteligentă și echilibrată”, nu „o terapie șoc” care ar putea submina independența energetică a României
Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat
Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare
Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat
Published
3 days agoon
March 22, 2025
România a primit aprecieri din partea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru progresele realizate în guvernanța corporativă, în cadrul ședinței de evaluare de la Paris. Anunțul a fost făcut de Corina Crețu, președintele interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), într-o postare pe Facebook.
„Aprecierea muncii noastre privind guvernanța corporativă reprezintă un pas deosebit de important. Acest lucru, așa cum am spus, a fost anunțat joi la Paris, menționat în Raportul de evaluare al OCDE”, a transmis Corina Crețu.
O delegație a României a participat pe 20 martie la prezentarea progreselor în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare, prezentare care a avut loc la Paris și la care a luat parte și o delegație a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.
Potrivit AMEPIP, reprezentanții OCDE au apreciat „progresele notabile și eforturile constante” ale autorităților române pentru îmbunătățirea sistemului de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice.
Reformele implementate în ultimele trei luni
În cele trei luni de mandat la conducerea AMEPIP, Corina Crețu a coordonat implementarea unor măsuri esențiale pentru îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene. Printre acestea se numără:
- Publicarea indicatorilor minimi de performanță pentru întreprinderile cu capital de stat;
- Elaborarea și adoptarea prin Hotărâre de Guvern a textului privind Legea proprietății, ce urmează să fie dezbătut în Parlament;
- Adoptarea procedurii de control și sancționare a companiilor de stat care nu respectă obligațiile privind profitul, indicatorii de performanță sau selecția membrilor în consiliile de administrație.
Totodată, Crețu a anunțat că au fost finalizate toate rapoartele companiilor din subordinea celor aproximativ 1.400 de autorități locale, eliminând astfel blocajele administrative.
Președintele interimar al AMEPIP a mulțumit Guvernului și instituțiilor implicate în acest proces, subliniind sprijinul oferit de Premierul României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe și echipa AMEPIP.
„Mulțumesc Premierului României, Secretariatului General al Guvernului, colegilor mei dedicați din instituție și, nu în ultimul rând, Ministerului Afacerilor Externe, coordonatorul național în ce privește aderarea României la OCDE”, a afirmat Corina Crețu.
În ceea ce privește selecția noii conduceri AMEPIP, Crețu a precizat că aceasta este organizată de o comisie independentă, iar decizia finală va aparține Guvernului.
„Sunt convinsă că Guvernul va face o analiză riguroasă și va decide în zilele următoare cum se va proceda în continuare”, a declarat ea.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare
Published
4 days agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, împreună cu Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru aderarea României la OCDE, au participat, pe 20 martie, la o reuniune dedicată României în cadrul Grupului de Lucru al OCDE privind întreprinderile cu capital de stat și practici de privatizare (Working Party on State Ownership and Privatisation Practices – WPSOPP), format subsidiar al Comitetului OCDE privind Guvernanța Corporativă.
Potrivit comunicatului oficial, în cadrul reuniunii, secretarul general adjunct a prezentat eforturile autorităților române în vederea alinierii la standardele și cele mai bune practici în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, cu accent pe implementarea cadrului legislativ revizuit pentru exercitarea funcției de proprietate a statului, elaborat cu sprijinul experților OCDE.
Prezentarea a avut loc în contextul evaluării României în cadrul Grupului WPSOPP, iar dezbaterile s-au axat pe progresele părții române în implementarea recomandărilor formulate în Raportul OCDE pe tema întreprinderilor de stat.
Reprezentanții OCDE au apreciat progresele notabile și eforturile constante ale autorităților române pentru îmbunătățirea sistemului de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice.
Din delegația României au facut parte și reprezentanți ai AMEPIP și ai Consiliului Concurenței.
În marja participării la reuniunea WPSOPP, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanți ai Secretariatului OCDE pe tema reformei guvernanței corporative și pașilor următori în vederea îmbunătățirii alinierii la standardele OCDE.
Stadiul procesului de aderare a României la OCDE
Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit. „România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026”, potrivit Secretariatului General al Guvernului.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Președinta Comisiei parlamentare pentru aderarea României la OCDE, Violeta Alexandru, își propune să aducă procesul de aderare a țării noastre la OCDE mai aproape de români
Published
6 days agoon
March 19, 2025By
Diana Zaim
Senatoarea Violeta Alexandru, în calitate de Președinte al Comisiei parlamentare (Cameră și Senat) pentru aderarea României la OCDE, pledează pentru o prezentarea a procesului de aderare a țării noastre care să fie pe înțelesul tuturor, încât foaia de parcurs să fie urmărită de oricine este interesat, chiar dacă întregul proces de aderare are multe componente tehnice.
„Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) are multe componente tehnice dar eu sunt hotărâtă să o aduc cât mai aproape de viața de zi cu zi a românilor. Când o să vorbesc despre aderare, nu voi folosi un limbaj de lemn, nici nu voi vorbi în clișee. Se practică! (…) Nu poate rămâne un proiect făcut din birou, nu poate fi exclusiv guvernamental, nici al unui partid, nici al unui om, nu e loc de agendǎ personalǎ, el trebuie să se miște, din toate punctele de vedere, ca un proiect de țară. Pentru că este”, a transmis Violeta Alexandru în urma reuniunii cu Gita Kothari, Coordonatoarea procesului de aderare din secretariatul OCDE.
Fostul Ministru al Muncii, Violeta Alexandru, subliniază că aderarea României la OCDE este spre binele țării noastre, dar asta nu înseamnă că se vor și rezolva toate probleme: „Aderarea, prevăzută pentru anul viitor, este spre binele României. Nu se vor rezolva toate metehnele pe care le știm foarte bine căci au ținut în loc multe zone în care trebuia făcută curățenie dar sigur, la final, la aderare, procesul decizional din România va fi mai corect și mai integru, mediul investițional va fi mai curat iar românii mai pregătiți să facă față în piața muncii, vor anticipa mai bine schimbările. E despre seriozitate în România, despre a funcționa cât mai corect și eficient și de aceea mi se și potrivește să pun umărul.”
Referitor la restul drumului pe care România îl are de parcurs pentru a îndeplini obiectivul de aderare, Violeta Alexandru susține că totul trebuie explicat celor interesați de acest subiect: „(…) Respect munca celor care au contribuit înaintea mea și o și arăt. Și ce s-a închis trebuie cunoscut public, într-un limbaj cât mai accesibil și ce urmează trebuie să fie explicat. De îndată ce am acces și termin de centralizat toate informațiile pe stadiu și ce urmează, le voi afișa într-o manieră succintă și ușor de urmărit. Orice reacție e binevenită. În fond, foaia de parcurs ar trebui să fie urmărită de oricine este interesat. Nu-i nicio tragedie dacă ai ușoare întârzieri când faci ce trebuie dar sigur te ține în priză faptul că îți urmăresc oamenii termenele.”
De asemenea, Violeta Alexandru a precizat că nu este suficient un singur document al Comisiei parlamentare pentru aderarea la OCDE, precum Convenția anti-mită: „Din 2022 de când a început, oficial, procesul de aderare, România a ratificat Convenția anti-mită. E bine că am ratificat-o (sunt o susținătoare a măsurilor anti-corupție!) dar nu poate să rămână singurul document al Comisiei parlamentare pentru aderarea la OCDE. Dă și un mesaj că România nu poate mai mult, nu dezvoltă, nu are decât corupție. Îmi doresc ca următorul să adreseze nevoile mediului de afaceri pe care îl văd mai implicat, mai cooptat în acest proces, dincolo de întâlniri protocolare.”
Potrivit senatoarei Violeta Alexandru, întreprinderile publice în pierdere trebuie închise cât mai rapid, în contextul în care acestea reprezintă o temă de aderare: „(…) Nu merge să aderi/faci parte și să mergi, de exemplu, înainte cu întreprinderi publice în pierdere. Și pline de politicieni. Sunt pe profit, bine, nu – nu va mai merge ca acum. (…) Fiecare zi în care ele nu se rentabilizează ci doar consumă bani publici din taxele și impozitele românilor, e o problemă, dincolo de aderarea la OCDE. Mă voi implica, alături de colegi, în camera decizională, Camera Deputaților. Rețineți acum că tema întreprinderilor publice cu pierderi este o temă de aderare.”
Stadiul procesului de aderare a României la OCDE
Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit. „România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026”, potrivit Secretariatului General al Guvernului.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI5 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA5 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă
- ROMÂNIA6 days ago
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare