Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul Emil Hurezeanu subliniază sprijinul României pentru implementarea integrală a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a participat luni, la Bruxelles, la cea de-a 13-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Israel.

Potrivit comunicatului oficial, în intervenția sa, oficialul român a salutat parteneriatul UE-Israel și multiplele beneficii, reciproc avantajoase, ale dialogului în acest format extins.

Ministrul Hurezeanu a subliniat sprijinul României pentru implementarea integrală a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza, salutând reluarea negocierilor în vederea asigurării eliberării tuturor ostaticilor, concomitent cu intensificarea asistenței umanitare pentru populația palestiniană afectată.

De asemenea, partea română a reiterat importanța realizării condițiilor necesare pentru deblocarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu și necesitatea menținerii unui orizont politic viabil pentru implementarea soluției celor două state.

Nu în ultimul rând, ministrul Hurezeanu a amintit despre marcarea a trei ani de la debutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, pledând pentru necesitatea unei păci juste și durabile.

Citiți și MAE: România reiterează că orice discuție despre soluționarea războiului din Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina. Nicio discuție despre securitatea Europei nu poate avea loc fără statele europene

Mai mult, în marja Consiliului de Asociere UE-Israel, ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a avut prima întrevedere bilaterală de la preluarea mandatului său, cu omologul israelian, Gideon Sa’ar.

Agenda întrevederii a cuprins un spectru larg de tematici, vizând dialogul politico-diplomatic bilateral, cooperarea în cadrul formatelor internaționale, precum și un schimb de opinii pe marginea contextului de securitate din Orientul Mijlociu.

Cei doi oficiali au apreciat conținutul substanțial al dialogului româno-israelian, reflectarea acestuia în plan economic și sectorial fiind permanent urmărită.

Ministrul de externe român și-a exprimat aprecierea pentru succesul eforturilor care au condus la eliberarea recentă a unui cetățean româno-israelian, alături de alte cinci persoane, aflate în captivitate, de peste 16 luni, în Gaza.

Amintim că gruparea islamistă palestiniană Hamas a predat sâmbătă dimineață încă doi ostaticii israelieni Crucii Roșii în Gaza, iar ceremonia a fost transmisă în direct, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Luna trecută, Hamas și Israelul au convenit, la Doha, asupra unui acord de încetare a focului. Alte aspecte ale acordului includ schimbul de ostatici deținuți de Hamas și de palestinieni deținuți în închisorile israeliene, întoarcerea palestinienilor, care au fost strămutați forțat de forțele israeliene, la casele lor din Fâșia Gaza. Acordul va prevedea, de asemenea, facilitarea călătoriei persoanelor rănite de atacurile israeliene și a persoanelor bolnave pentru a primi tratament, precum și poziționarea forțelor israeliene peste granița cu Gaza.

INTERNAȚIONAL

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Fondul Monetar Internațional (FMI) a lansat marți un avertisment dur cu privire la consecințele războiului comercial declanșat de administrația Trump, avertizând că acesta afectează grav economia globală și crește semnificativ riscul de instabilitate financiară, relatează Politico.

În pragul reuniunii sale de primăvară, FMI a redus prognoza de creștere globală pentru 2025 de la 3,3% la 2,8% și a coborât estimările pentru 2026 la 3%, subliniind că tensiunile comerciale vor continua să frâneze economia mondială.

„Sistemul economic global sub care majoritatea țărilor au funcționat în ultimii 80 de ani este resetat, introducând lumea într-o nouă eră”, a scris economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas. „Regulile existente sunt contestate, în timp ce altele noi încă nu au apărut”, a adăugat el.

FMI a redus prognoza de creștere economică pentru SUA cu aproape un punct procentual, de la 2,7% la 1,8%, o scădere mai severă decât în cazul Chinei, Canadei sau al zonei euro. Doar Mexicul a înregistrat o revizuire negativă mai drastică. Totodată, FMI a crescut estimarea privind inflația în SUA în 2025 cu un punct procentual, până la 3%.

„Tarifele impuse de Trump au dus rata reală a tarifelor din SUA peste nivelul din timpul Marii Depresiuni din anii 1930”, a subliniat Gourinchas, explicând că replicile comerciale ale partenerilor au crescut la rândul lor nivelul global al tarifelor.

Comerțul mondial, care timp de peste trei decenii a susținut creșterea economică și a temperat inflația, este acum estimat să crească în 2025 la doar jumătate din ritmul prevăzut anterior de FMI.

„Sentimentul era optimist la începutul anului, dar recent s-a transformat într-o atitudine mult mai pesimistă, pe măsură ce incertitudinea s-a accentuat și noi tarife au fost anunțate”, se arată în noul raport World Economic Outlook.

În plus, FMI avertizează că riscurile de instabilitate financiară s-au intensificat în ultimele două luni, în contextul volatilității crescute și al prețurilor istorice ale acțiunilor și obligațiunilor.

„Riscurile pentru stabilitatea financiară globală au crescut semnificativ”, notează raportul, menționând creșterea împrumuturilor în rândul fondurilor speculative și pericolele care planează asupra piețelor de obligațiuni guvernamentale, în special în economiile emergente.

Un risc aparte remarcat de FMI este așa-numitul „basis trade” din piața de obligațiuni guvernamentale americane, unde fondurile speculative împrumută sume mari pentru a exploata diferențele de preț între obligațiuni și contractele futures aferente. Aceste practici amplifică mișcările pieței și pot declanșa turbulențe majore.

FMI a îndemnat guvernele să permită băncilor centrale să-și exercite mandatul de control al inflației în mod independent.

„Am văzut, din nou și din nou, că independența băncilor centrale este o fundație esențială pentru atingerea obiectivelor acestora”, a spus Tobias Adrian, consilier financiar al FMI.

FMI a respins speculațiile privind pierderea statutului dolarului american ca refugiu financiar global, în ciuda volatilității recente.

„Piețele de capital din SUA rămân cele mai mari și mai lichide din lume”, a declarat Adrian, adăugând că „e prea devreme pentru a spune” cât va dura instabilitatea curentă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Published

on

© Maia Sandu - X

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Kaja Kallas, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 23-24 aprilie, informează un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

La sosirea la Chișinău, miercuri, 23 aprilie, Șefa diplomației UE se va întâlni cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile.

Joi, 24 aprilie, Kaja Kallas, se va întâlni cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi. În cursul dimineții, Înaltul Reprezentant va trece în revistă echipamentele furnizate Moldovei prin intermediul Facilității Europene pentru Pace și va participa la predarea echipamentelor finanțate de UE donate Poliției din Moldova.

De asemenea, Înaltul Reprezentant se va întâlni cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. 

În aceeași zi, Kaja Kallas se va întâlni cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, urmând să susțină o conferință de presă comună.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți că Ucraina va fi pregătită pentru a discuta cu Rusia în orice format de îndată ce va fi în vigoare un acord de încetare a focului și luptele de pe front vor fi oprite, transmite Reuters, în timp ce Financial Times raportează că președintele rus Vladimir Putin i-a propus emisarului președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, ca Rusia să oprească invazia Ucrainei și să înghețe actuala linie a frontului.

Liderul ucrainean a adăugat că delegația Kievului care se întâlnește miercuri, la Londra, cu reprezentanții partenerilor occidentali va avea mandatul de a discuta despre o încetare a focului parțială sau totală.

“Dacă rușii, și depinde de ei, din nou am văzut acest lucru la Paști, pot reduce loviturile atunci când doresc … Dacă rușii sunt pregătiți pentru o încetare completă a focului, atunci după ce se stabilește o încetare completă a focului, suntem pregătiți pentru orice format de negocieri cu ei”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți la Kiev, relatează Politico Europe.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat marți disponibilitatea de a se angaja într-un dialog direct cu Ucraina, luând în considerare propunerea lui Zelenski de a opri loviturile asupra infrastructurii civile.

FT a relatat marți seară că Putin s-a oferit să oprească invazia țării sale în Ucraina de-a lungul liniilor de front actuale, poate renunțând la pretențiile sale asupra unor regiuni ucrainene pe care le ocupă parțial, în schimbul recunoașterii de către Statele Unite a dreptului de proprietate al Rusiei asupra Crimeei (pe care a anexat-o ilegal în 2014) și a unor teritorii ocupate în timpul războiului de amploare care a început în 2022.

Noua deschidere vine după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a amenințat că se va retrage din negocierile pentru încheierea războiului dacă “oricare dintre părți” va continua să blocheze procesul de încetare a focului. Trump a mai spus luni, într-o postare cu majuscule pe Truth Social, că speră ca Ucraina și Rusia să ajungă la un acord în această săptămână.

Însă, Volodimir Zelenski a precizat că Ucraina nu va recunoaște controlul de jure al Rusiei asupra peninsulei Crimeea ca parte a vreunui acord, întrucât o asemenea decizie ar fi contrară Constituției ucrainene. Rusia a ocupat Crimeea în 2014 și ulterior a anexat-o.


Citiți și

“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra

După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”


Discuțiile de la Londra, la care vor participa reprezentanți ai SUA, Marii Britanii, Franței, Germaniei și Ucrainei, au loc pe fondul intensificării eforturilor diplomatice, conduse de Washington, pentru a găsi o cale de încheiere a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei vecine în februarie 2022, subliniază și Agerpres.

Într-o evidentă schimbare de plan, secretarul de stat american Marco Rubio nu va fi prezent la Londra, SUA urmând a fi reprezentate de emisarul special al Washingtonului pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg.

Zelenski a afirmat că va fi bucuros să se întâlnească cu președintele Donald Trump cu ocazia participării celor doi lideri la funeraliile Papei Francisc, prevăzute pentru sâmbătă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE49 minutes ago

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

INTERNAȚIONAL1 hour ago

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

NATO19 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ20 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.21 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

NATO19 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending