Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Energiei a dat undă verde investițiilor pentru dezvoltarea și modernizarea rețelei electrice în Năvodari. 80% din valoarea proiectului este asigurată de Fondul pentru Modernizare

Published

on

© Ministerul Energiei

Ministerul Energiei și E-Distribuție Dobrogea au semnat un contract de finanțare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de 47, 71 de milioane de lei pentru dezvoltarea, modernizarea și sistematizarea instalațiilor electrice de medie tensiune aferente stației de transformare Năvodari 110/20kV, în vederea distribuției și furnizării energiei electrice la nivelul de calitate în concordanță cu standardul de performanță.

Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 31, 49 milioane de lei, în timp ce valoarea asigurată de către E-Distribuție Dobrogea este de 16,20 milioane de lei.

Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, proiectul vizează modernizări de rețele de medie tensiune, modernizare de posturi de transformare și introducerea în sistemul de telecontrol a posturilor de transformare, în beneficiul locuitorilor din zona Năvodari. Valabilitatea contractului se încheie la expirarea perioadei de monitorizare a durabilității proiectului, adică cinci ani de la data punerii în funcțiune a investiției. Perioada de implementare estimată de către E-Distribuție Dobrogea este de maximum 29 de luni.

”În Dobrogea sunt concentrate unele dintre cele mai importante unități de producție de energie verde, inclusiv Cernavodă. Dezvoltarea rețelei de distribuție este vitală pentru sistemul energetic național. Susținem în mod ferm modernizarea rețelelor de distribuție. Această investiție este o veste bună atât pentru marile companii, cât și pentru consumatorii casnici, mă gândesc aici și la cei care și-au făcut unități de cazare în Năvodari”, a menționat ministrul Sebastian Burduja.

La rândul său, Monica Hodor, director general al companiilor E-Distribuție, a subliniat că ”tranziția energetică în mijlocul căreia ne aflăm acum este posibilă doar prin intermediul investițiilor, iar la baza acestora stau investițiile în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice. Sursele de finanțare nerambursabilă, așa cum este și Fondul pentru Modernizare, sunt una dintre pârghiile care vin atât în sprijinul companiilor, pentru implementarea planurilor lor de investiții, cât mai ales în sprijinul cetățenilor care vor beneficia de servicii mai bune și sustenabile”.

E-Distribuție Dobrogea a atras, până în prezent, finanțări nerambursabile în valoare totală de 110,96 milioane de lei , pentru investiții prin prezentul proiect prin Fondul pentru Modernizare și prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, apelurile POIM/968/10/2/ și POIM/970/10/2/ – Creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale şi reziliente a economiei.

În total, până în prezent, cele trei societăți E-Distribuție au atras finanțări nerambursabile în valoare totală de 212,23 milioane de lei lei.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Sud Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului Enel.

Rețelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuție numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ONU

Odobescu și Blinken au găzduit, la New York, reuniunea ministerială a Rețelei globale pentru tema femeile, pacea și securitatea, co-prezidată de România și SUA

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken au găzduit joi, Reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea, la sediul ONU de la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Acest eveniment a fost organizat în contextul deținerii, pe parcursul anului 2023, de către România și SUA a co-președinției Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea, ca o confirmare a angajamentului celor două state de a contribui la promovarea implementării la nivel global a Agendei ONU privind Femeile, pacea și securitatea, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În intervenția sa, ministrul de externe Luminița Odobescu a subliniat importanța Agendei ONU privind Femeile, pacea și securitatea la creșterea implicării femeilor în procesele de luare a deciziilor privind pacea și securitatea internă și internațională. Ministrul român de externe a arătat că subiectul este cu atât mai important în contextul războiului din Ucraina, care afectează în mod substanțial femeile din acest stat.

 

În acest context, ministrul român a informat despre eforturile și progresele înregistrate de România în implementarea Agendei ONU privind Femeile pacea și securitatea, prin adoptarea în anul 2020 a primei Strategii Naționale și a Planului Național de Acțiune în acest domeniu, pe perioada 2020-2023, precum și coordonarea interinstituțională în îndeplinirea acestor obiective.

De asemenea, ministrul român a accentuat că egalitatea de gen este fundamentul construirii unor societăți reziliente. Totodată, a adresat invitația ca punctele focale naționale să continue schimbul de idei și experiențe la reuniunea Rețelei globale care va fi organizată la București, în perioada 7-9 noiembrie 2023.

Secretarul de stat american Antony Blinken a mulțumit în mod deosebit României pentru co-președinția rețelei globale Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea, punând accent pe relevanța implementării acestei agende pentru a asigura societăți incluzive și reziliente.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a atras atenția că investitorii serioși sunt incomodați de cei care nu joacă în mod corect în piața de energie regenerabilă, în vreme ce specula de terenuri a devenit un fenomen în România, informează Agerpres.

”Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieţei, de curăţenie, în piaţa de regenerabile. Sunt aici investitori serioşi. Ei sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect. Transelectrica este incomodată de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen, în România – şi trebuie să o recunoaştem: specula cu terenuri. N-avem niciun interes, n-avem nicio cunoştinţă, habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian dar, avem nişte bănuţi, de undeva, şi facem o achiziţie, după care vrem să-i înmulţim repede, că suntem creative”, a explicat Burduja.

Din cauza acestui fenomen au fost întârziați investitorii serioși, atrage atenția ministrul Energiei, care a explicat că aceștia nu au obținut avizul tehnic de racordare.

”A însemnat totodată costuri pentru investitorii serioşi, pentru că s-au trezit în situaţia în care li s-au cerut întăriri de linie şi proiectul lor, pe care chiar intenţionau să îl facă a devenit nerentabil sau mult mai greu rentabil”, a mai spus Sebastian Burduja la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.

Oficialul român a completat că ”încărcarea sistemului de către aceşti speculanţi trebuie descurajată sau eliminată”, în contextul în care există un cost adițional de 10 milioane de euro.

Apelul său vine în contextul în care România se grăbește să construiască o nouă linie de înaltă tensiune pentru a transporta energie electrică de-a lungul țării și până în Ungaria, urmărind să dubleze producția din surse regenerabile și  să devină un furnizor regional de electricitate.

Astfel țara noastră caută investitori cu expertiză și sprijin financiar pentru realizarea acestui proiect, care ar putea urma traseul gazoductului BRUA și ar putea să lege sud-estul României de Ungaria, a explicat Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

Published

on

© Ministerul Finanțelor

România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni dacă deficitul bugetar excesiv nu este redus, a declarat ministrul finanțelor, Marcel Boloș,  miercuri seara, după ședința de guvern în care a fost analizat, în primă lectură, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare care urmează să fie aprobate prin angajarea răspunderii Executivului în fața Parlamentului.  

Acesta a mai precizat că Bruxelles-ul „a solicitat în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar și pentru a reintra cu evoluția în limitele asumate în relația cu Comisia Europeană”.

„La finalul acestui an, ţinta de deficit asumată de România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam 2,34% din PIB. În curând o să comunicăm şi datele oficiale pentru luna august, când deficitul bugetar este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde de lei, ceea ce creează, pe bună dreptate, la nivelul CE îngrijorări”, a spus Marcel Boloș.

 

Când au fost publicate rezultatele execuţiei bugetare pe luna iunie, Comisia Europeană s-a autosesizat, a dezvăluit Marcel Boloș.

De altfel, ministrul declara pentru Digi24, la jumătatea lunii septembrie, că „simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru noi, nu arată deloc bine”. „Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situație în care noi intrăm într-o zonă în care măsurile care sunt la dispoziția Comisiei, ne-au spus și când am fost în iulie, la fața locului, ne-au spus ce ne așteaptă de pe urma acestei situații pe care o avem – suspendarea fondurilor europene. Ar fi dramatic. Toate fondurile. Și din politica de coeziune, și din PNRR. Dar nu-i o noutate. Ticăie ceasul. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Ar fi nedrept pentru generațiile viitoare”. 

Ministrul e explicat că, la nivelul Comisiei Europene, sunt două regulamente în vigoare – unul aferent Politicii de Coeziune și celălalt aferent Mecanismului de Redresare și Reziliență-, care permit suspendarea banilor europeni dacă România nu ia măsuri de corectare a deficitului excesiv.

„La nivelul Comisiei Europene sunt două regulamente în vigoare. Un regulament pe politica de coeziune, unde menționează foarte clar că atunci când un stat este în procedură de deficit bugetar excesiv Comisia Europeană își rezervă dreptul de a-i suspenda fondurile europene. În al doilea regulament, specific mecanismului de redresare și reziliență, se spune că se suspendă și Comisia Europeană poate chiar să taie parțial fondurile alocate statului membru dacă nu ia măsuri de corectare a deficitului bugetar și fac mențiunea că procedura de deficit bugetar excesiv este una corectivă, adică suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ținta de deficit bugetar. Cu alte cuvinte, nu avem de ales decât implementarea măsurilor care să ducă spre acest obiect – de ajustare bugetară. În caz contrar, pe înțelesul tuturor, înseamnă suspendarea fondurilor europene”, a explicat ministrul finanțelor.

De asemenea, acesta a precizat că mai există un risc colateral care este generat de finanțatorii instituționali care, în astfel de momente, își cresc costurile finanțărilor, văzând că nu se respectă angajamentele pe care le avem față de Comisia Europeană.

Potrivit lui Marcel Boloș, România ar putea pierde „75 miliarde de euro pe care nu ne permitem să-i avem suspendaţi”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU8 mins ago

Odobescu și Blinken au găzduit, la New York, reuniunea ministerială a Rețelei globale pentru tema femeile, pacea și securitatea, co-prezidată de România și SUA

ONU16 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ16 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.16 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE17 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE18 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA18 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

Victor Negrescu22 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA22 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU2 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE7 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE7 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending