Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Energiei, concluzii după vizita în SUA: Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a face din România o mare putere regională și globală în sectorul energetic

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un bilanț al vizitei sale în Statele Unite, în urma căreia a obținut ”rezultate foarte bune pentru România”.

Conform unui mesaj publicat de acesta pe pagina de Facebook, printre aceste rezultate se numără: accelerarea programului nuclear românesc; acordul cu Departamentul pentru Energie al SUA pentru exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureștiului; scrisoarea de intenție cu Lockheed Martin pentru producția de baterii de ultimă generație în România; setul de bune practici de la Primăria Boston pentru Primăria Capitalei.

Sebastian Burduja a avut ”zeci de întâlniri bilaterale” cu: secretarul energiei al SUA, Jennifer Granholm, ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, comisari europeni, peste 15 membri membri ai Congresului SUA și lideri din mediul academic și din institutele de cercetare.

Citiți și: Ministrul Energiei a discutat în SUA cu Elisa Ferreira și cu Maroš Šefčovič despre tranziția verde. Sebastian Burduja a solicitat facilitarea unor finanțări UE pentru dezvoltarea programului nuclear civil din România

De la Washington, Sebastian Burduja transmite că „ne străduim să atragem investiții americane în sectorul energetic românesc”

Sebastian Burduja: Statele Unite pun la loc de cinste competența noastră în sectorul energetic

”Dar cea mai plăcută dintre toate a fost cu studenții români de la Harvard și MIT. Sunt mereu uimit de mințile strălucite care se nasc în România și pe care — sunt convins de asta — avem datoria să le aducem acasă. Au idei, sunt conectați la pulsul lumii, care bate mai repede decât oricând, în sincron cu ritmul schimbărilor la care suntem martori. Aceștia sunt <<noii pașoptiști>> de care România are nevoie. Mulțumesc unuia dintre ei, Elif Memet, studentă eminentă la același program de dublu masterat pe care l-am absolvit la Harvard acum 13 ani, pentru toată implicarea în organizarea întâlnirilor la Boston”, a detaliat ministrul Energiei.

Acesta a anunțat că revine acasă cu ”energia de peste Ocean și cu încredere deplină în România viitorului”.

”Concluzia acestor zile e una singură și O spun fără nicio ezitare: avem tot ceea ce ne trebuie pentru a face din România o mare putere regională și globală în sectorul energetic. Avem tradiție, resurse, specialiști și tehnologie de top, viziune și dorința de a fi exemplu pentru o lume întreagă. Mai rămâne o condiție: să ne (re)cunoaștem valoarea. Doar așa ne vor respecta și ceilalți”, a concluzionat Sebastian Burduja.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

Published

on

© MAE

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, la 21 februarie, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu.

Uniunea Europeană l-a convocat marți pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei din cauza morții lui Navalnîi, în timp ce Belgia, Franța, Germania, Italia și Polonia au chemat ambasadorii ruși.

 

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut miercuri o întrevedere cu Niall Collins, ministrul de stat pentru competențe și educație continuă din cadrul Departamentului pentru Formare Continuă, Învățământ Superior, Cercetare, Inovare și Știință din Irlanda.

„Unul dintre subiectele abordate a fost legat de strategia pentru învățare pe tot parcursul vieții, cu accent pe formarea continuă a cadrelor didactice pentru adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

De asmenea, cei doi au discutat și despre introducerea microcertificărilor, Irlanda fiind „un exemplu de bune practici” din prisma folosirii microcredențialelor în procesul de formare continuă.

„România este, de altfel, unul din primele state care, prin Legea învățământului superior, a introdus posibilitatea eliberării unor certificate de competențe profesionale sau de calificare parțială”, a precizat Ligia Deca. 

Mai mult, aceasta a amintit că, prin programul național pentru internaționalizare universitară „Study in Romania”, universitățile care vor organiza programe care conduc la obținerea de microcertificări „vor fi stimulate financiar” în vederea dezvoltării ofertei lor educaționale în acest sens.

Ministrul Educației participă între 21-22 februarie la Summitul Global al Competențelor (”Skills for the future: Building bridges to new opportunities”), la Bruxelles, un eveniment care reunește decidenți din domeniul educației, al muncii și al formării profesionale din 40 de țări, sub umbrela Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Continue Reading

ROMÂNIA

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

Published

on

© Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat românească în valoare de aproximativ 37,6 milioane de euro (187 milioane de lei) pentru sprijinirea producătorilor de roșii și usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de ajutor de stat pentru criză și tranziție, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023, pentru a sprijini măsuri în sectoare care sunt esențiale pentru accelerarea tranziției ecologice și reducerea dependenței de combustibili.

În cadrul schemei, ajutorul va consta în sume limitate de ajutor sub formă de subvenții directe. Măsura va fi deschisă producătorilor de roșii în spații protejate, cum ar fi serele, și producătorilor de usturoi, care riscă să își piardă lichiditățile financiare din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Concret, în cadrul schemei românești, ajutorul (i) nu va depăși 280.000 de euro per beneficiar; și (ii) va fi acordat până cel târziu la 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în cadrul temporar de criză și de tranziție. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Decizia de astăzi urmează altor aprobări acordate de Comisie la 9 februarie 2023 unor scheme românești de sprijinire a altor sectoare agricole.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ROMÂNIA22 mins ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA49 mins ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA1 hour ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO1 hour ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.4 hours ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ5 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.5 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA5 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending