REPUBLICA MOLDOVA
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, reiterează: România va rămâne un susținător al R. Moldova și va oferi și pe viitor sprijinul necesar în domeniul energiei
Published
7 months agoon
By
Teodora Ion
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reiterat că România va rămâne un susținător al Republicii Moldova și va oferi și pe viitor sprijinul necesar în domeniul energiei.
Acesta a participat joi la cea de-a șaptea ediție a “Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor, unde a susținut un discurs în cadrul panelului dedicat strategiilor pentru obținerea independenței energetice a Europei.
”Alături de statele din UE, dar și de alți parteneri, prin cooperare am început deja să realizăm proiecte pentru a ne asigura independența și securitatea energetică. Totodată, am transmis că România va rămâne un susținător al Republicii Moldova și vom oferi și pe viitor suportul necesar în domeniul energiei. Nu ne dorim ca energia să mai poată fi folosită vreodată ca armă de șantaj așa cum s-a întâmplat recent când Rusia a pornit război împotriva Ucrainei”, au fost mesajele principale pe care le-a transmis Virgil Popescu.
În cadrul întâlnirii lor din martie, prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a asigurat pe omologul său moldovean, Dorin Recean, de sprijinul ”permanent” al țării noastre și la nivel UE pentru integrarea europeană și consolidarea securității și rezilienței energetice și economice a Republicii Moldova.
De altfel, România a fost alături de Republica Moldova care s-a confruntat cu un șantaj energetic din partea Rusiei, amintind aici ca exemplu faptul că țara noastră a început în luna decembrie să exporte către vecinul de peste Prut gaze prin conducta Iași-Ungheni.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria
Franța și Germania sprijină ferm aderarea României la spațiul Schengen, anunță ministrul Cătălin Predoiu după întâlniri cu ambasadorii celor două țări
Ministrul Energiei a semnat alte nouă contracte pentru modernizarea rețelelor de distribuție: Sunt investiții de peste 686 de milioane de lei finanțate din Fondul pentru Modernizare
Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE
Parlamentul de la București a adoptat o rezoluție de susținere a avansării integrării europene a R. Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest
Ministerul Energiei consolidează parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului șI energiei regenerabile în Valea Jiului prin semnarea unui memorandum de înțelegere
REPUBLICA MOLDOVA
R. Moldova a decis aderarea la majoritatea sancțiunilor europene privind Rusia, ca parte a acțiunilor privind începerea negocierilor de aderare la UE
Published
6 days agoon
November 24, 2023
Parlamentul de la Chişinău a aprobat vineri, în a doua lectură, modificările legislative privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale. Adoptarea acestui document face parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Jurnal TV şi TV8.md.
Conform proiectului, statele, guvernele ori persoanele şi entităţile care au comis genocid, infracţiuni împotriva umanităţii sau a păcii, infracţiuni de război, tortură, pedepse sau alte tratamente crude şi inumane, sclavie, execuţii, inclusiv asasinate, răpiri de persoane ori detenţii arbitrare, vor fi supuse sancţiunilor, informează Agerpres.
Adoptarea acestui document face parte din Planul de acţiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
În cadrul acestuia, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de deoligarhizare prin eliminarea influenţei excesive a intereselor private asupra vieţii economice, politice şi publice.
Legea privind aplicarea sancţiunilor internaţionale urmează a fi promulgată de şefa statului, Maia Sandu, şi publicată în Monitorul Oficial, conform media citate.
Republica Moldova s-a aliniat la 4 din cele 6 pachete de sancţiuni care vizează într-un fel sau altul cetăţeni sau persoane juridice din Federaţia Rusă, a indicat ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, într-o conferinţă de presă, potrivit Radio Chişinău.
“Evident, scopul nostru este menţinerea stabilităţii şi securităţii ţării noastre. Toate măsurile de aliniere a Republicii Moldova la noi pachete de sancţiuni trec şi prin prisma unei analize de impact, pe care o fac alte instituţii. Dar vreau să vă anunţ că în ultimul un an şi jumătate Republica Moldova s-a aliniat la mai multe pachete de sancţiuni, unele din ele vizând şi Federaţia Rusă. Aceste lucruri sunt bine cunoscute în plan public deja”, a declarat Nicu Popescu.
REPUBLICA MOLDOVA
Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Published
1 week agoon
November 22, 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omoloaga sa de la Chișinău, Maia Sandu, i-au transmis marți președintelui Consiliului European, Charles Michel, că ambele țări consideră drept “obiectiv esențial” aderarea la Uniunea Europeană, țintind obținerea unei decizii a țărilor UE în deschiderea negocierilor de aderare.
Maia Sandu și Charles Michel au fost invitați marți, la Kiev, pentru a marca Ziua Demnității și Libertății în Ucraina, care îmbină comemorarea revoluției portocalii din 2004, dar și a unui deceniu de la protestele pro-europene din 21 noiembrie 2013, cunoscute drept “EuroMaidan”.
“Discuțiile noastre s-au axat în principal pe integrarea Ucrainei și a Republicii Moldova în UE. Ucraina face toate demersurile necesare pentru a începe negocierile de aderare la UE. Am adoptat toate deciziile necesare. Vom adopta în scurt timp chiar și ceea ce era prevăzut a fi adoptat până în primăvară, după decizia politică a UE de a deschide negocierile. Poziția Ucrainei este cât se poate de clară: trebuie să facem totul pentru a fi complet pregătiți pentru începerea negocierilor de aderare. Acest lucru are o valoare foarte reală pentru noi, deoarece fiecare succes al statului nostru adaugă încredere și motivație poporului nostru, tuturor celor care apără Ucraina și ajută. Astăzi, am discutat despre pașii care urmează și, desigur, este foarte important ca UE să își respecte promisiunea, adoptând decizia care va permite începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE”, a transmis Zelenski, după întrevederea trilaterală și după conferința de presă comună.
Presidents of the EU Council and Moldova paid visits to Kyiv for Ukraine’s Dignity and Freedom Day. This is really symbolic. The main focus of our talks was on Ukraine’s and Moldova’s EU integration.
Ukraine takes every necessary step to begin EU accession negotiations. We have… pic.twitter.com/svBMZNDqHB
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 21, 2023
La rândul său, Maia Sandu a precizat că a discutat cu Michel și cu Zelenski despre “calea europeană” a Moldovei și Ucrainei, subliniind că aderarea a UE va întări “securitatea, pacea și stabilitatea în Europa și va consolida frontiera de est a Uniunii Europene”.
“Doar prin unitate putem descuraja Rusia și fortifica Europa. Vorbind într-o singură voce, suntem mai puternici și mai rezistenți”, a insistat ea.
Lidera de la Chișinău a apreciat că este “simbolic” faptul că aceste discuții au avut loc în contextul marcării a zece ani de la începutul protestelor pentru apărarea democrației și libertății de pe Piața Independenței, din centrul Kiev-ului.
Ucraina a marcat marți ”Ziua Demnității și a Libertății”, menită să reamintească de cele două proteste pro-democrație: Revoluția Portocalie din 2004 și Revoluția Demnității. Aceasta din urmă a fost declanșată de protestele din 21 noiembrie 2013, după decizia fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici de a nu semna Acordul de Asociere cu UE la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
“Euro-Maidan” reprezintă practic manifestațiile pro-europene care au început în noaptea de 21 noiembrie 2013, când cetățenii ucraineni au început să protesteze spontan în Kiev în răspuns la decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb cu aceasta.
Rusia a denunțat revoluția ca fiind o ”lovitură de stat” favorizată de Occident și a folosit-o drept argument pentru a-și justifica acțiunea militară în Ucraina în 2014, anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și declanșarea războiului de agresiune din 24 februarie 2022.
Cele două momente au fost marcate prin prezența la Kiev a președintelui Consiliului European, Charles Michel, și a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și printr-un mesaj al șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Charles Michel i-a asigurat pe Volodimir Zelenski și Maia Sandu că ”nu va precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile legitime” ale Ucrainei și Republicii Moldova.
Comisia Europeană a recomandat pe 8 noiembrie începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, într-o poziționare istorică cu privire la viitorul extinderii Uniunii Europene, o temă care a căpătat avânt pe agenda statelor și instituțiilor UE, președinta Comisiei Europene precizând că UE răspunde “la chemarea istoriei”. Mingea este acum în terenul politic al Consiliului – UE și cel European – , care trebuie acum să analizeze recomandările Comisiei și să ia decizii cu privire la etapele viitoare ale procesului de extindere, liderii europeni fiind așteptați să decidă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova la summit-ul european din 14-15 decembrie 2023.
“Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova au adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”, a transmis executivul european.
CONSILIUL EUROPEAN
Charles Michel îi asigură pe Volodimir Zelenski și Maia Sandu că ”nu va precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile legitime” ale Ucrainei și R. Moldova: Calea voastră europeană este călătoria noastră comună
Published
1 week agoon
November 22, 2023By
Teodora Ion
Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a asigurat pe Volodimir Zelenski și pe Maia Sandu că nu va ”precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile și aspirațiile legitime” ale Ucrainei și Republicii Moldova de a deveni membre ale Uniunii Europene.
Prezent la Kiev pentru a marca un deceniu de la ”Revoluția Demnității”, care a arătat ”puterea solidarității și libertății”, precum și ”puterea și reziliența poporului” ucrainean, plasând astfel țara pe ”calea europeană”, Charles Michel s-a referit la ambele țări pentru a-și exprima admirația față de ”progresele impresionante” pe care le-au înregistrat.
”Dragă domnule președinte Zelenski, dragă doamnă președinte Sandu, dragă popor al Ucrainei, dragă popor al Moldovei, nu voi precupeți niciun efort în a vă sprijini ambițiile și aspirațiile legitime. Progresel,e atât ale Ucrainei, cât și ale Moldovei sunt impresionante. Aderarea la UE nu se face peste noapte. Extinderea este și va rămâne un proces bazat pe merit. Este un proces solicitant. Uneori poate fi frustrant, iar eforturile trebuie să continue, în special în ceea ce privește statul de drept. Chiar și la aniversarea simbolică de astăzi, continuați să faceți progrese în ceea ce privește reformele importante în domeniul anticorupție. Tocmai ați votat astăzi, în Rada, trei legi foarte importante. Vă felicit, deoarece acest lucru arată hotărârea dumneavoastră fermă de a face ceea ce este necesar”, este mesajul transmis de președintele Consiliului European după ce s-a întâlnit cu cei doi lideri.
În viziunea sa, nu doar țările aspirante trebuie să depună eforturi, ci și UE trebuie să se pregătească pentru a primi noi membri.
”Nu este vorba doar de a face UE mai mare, ci și de a deveni mai puternică, mai eficientă și mai în măsură să ne apărăm interesele și să ne promovăm valorile fundamentale. Trebuie să fim pregătiți, de ambele părți, să ne extindem până în 2030. Astăzi, <<Revoluția demnității>> arată puterea valorilor și principiilor europene. În urmă cu zece ani, aderarea la UE părea un vis îndepărtat, iar Ucraina se afla sub o presiune uriașă din partea Rusiei. Poporul dumneavoastră a făcut o alegere clară – suveranitatea. Uniunea Europeană va continua să vă fie alături. Drumul vostru european este călătoria noastră comună”, a conchis Michel.
Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a luat hotărârea de a le oferi Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, pentru ca miercuri, 8 noiembrie, să decidă recomandarea deschiderii negocierilor de aderare, gest salutat de Kiev și Chișinău.
Consiliul trebuie acum să analizeze recomandările executivului european și să adopte decizii referitoare la etapele viitoare, șefii de stat sau de guvern fiind așteptați să adoptate o hotărâre pozitivă în cadrul summitului Consiliului European de la mijlocul lunii decembrie.
Concrete & Design Solutions

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Situația din Israel și Fâșia Gaza: Ministrul Luminița Odobescu consideră că soluția celor două state reprezintă ”singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune”
- SCHENGEN1 week ago
Aderarea României la Schengen, inclusă pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie (DOCUMENT)
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Ministrul Odobescu, la reuniunea G7+ privind infrastructura energetică a Ucrainei: România lucrează la îmbunătățirea conexiunii Ucrainei și R. Moldova la infrastructura europeană
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european