ROMÂNIA
Ministrul Finanțelor anunță o nouă măsură care le va permite primarilor să finalizeze proiectele cu finanțare europeană
Published
3 weeks agoon
By
REDACTIAMinistrul Finanțelor, Marcel Boloș, vine în ajutorul aleșilor locali cu o nouă măsură care le va permite să finalizeze investițiile din fonduri europene.
„Pentru că m-a preocupat mereu dezvoltarea și accesarea fondurilor europene și înțeleg importanța lor în viața românilor, am decis să propun o măsură care să sprijine primăriile din România să termine investițiile pe care și le-au asumat. Vom prelungi mecanismul prin care alocăm împrumuturi din venituri din privatizare pentru cheltuielile neeligibile și cofinanțări, în limita sumei de 1 miliard lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanțare europeană din 2014‑2020. Am publicat în transparență un proiect de act normativ în acest sens, care sper să se aprobe cât mai repede”, a transmis ministrul într-o postare pe pagina de Facebook.
Potrivit acestuia, primarii vor putea duce la bun sfârșit proiectele nefinalizate și vor putea face funcționale proiectele nefuncționale, din perspectiva regulamentelor europene: „De asemenea, îi sprijinim să suporte costurile legate de ajustările de preț (creșterile prețurilor la materialele de construcții) aferente cheltuielilor neeligibile, prin posibilitatea realizării acestor împrumuturi din Trezorerie, în completarea OUG 64/2022 pe care am inițiat-o în Guvernul Ciucă, fiind la acea vreme la MIPE.”
„Fără acest sprijin, multe proiecte finanțate din fonduri europene ar fi rămas neterminate, cu consecințe grave: pierderi pentru comunități, blocaje economice și chiar riscul de a returna baniieuropeni deja utilizați”, a mai adăugat înaltul oficial guvernamental.
Măsura va avea următoarele urmări:
- Primăriile pot finaliza proiectele și evita blocajele financiare.
- Ne asigurăm că investițiile devin realitate pentru cetățeni: drumuri mai bune, școli moderne, infrastructură vitală.
- România își crește gradul de absorbție a fondurilor europene, consolidând încrederea în capacitatea noastră de a gestiona investiții strategice.
„Este o propunere care vine din respect față de autoritățile locale, care trudesc pentru realizarea și implementarea investițiilor din fonduri europene. În anii ce urmează au o mare responsabilitate: au de absorbit 13 miliarde euro, provocare pe care le-am lansat-o în anul 2022, când am reușit descentralizarea fondurilor europene și crearea programelor regionale. Acesta este angajamentul nostru: să rămânem un partener de încredere pentru primării și să sprijinim fiecare comunitate să își atingă potențialul. Pentru că dezvoltarea României începe de la nivel local”, a conchis Marcel Boloș.
You may like
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Alegerile legislative din România, în presa internațională: Partidele pro-europene rezistă avansului ultranaţionalist, care contestă orientarea pro-occidentală
Ilie Bolojan, după alegerile legislative: PNL este dispus să participe la o coaliție de guvernare ca factor de modernizare pentru România
Ministrul Sebastian Burduja îndeamnă românii să meargă la vot ca o „datorie”: „Întotdeauna, între binele imperfect și răul suprem, alegem binele”
Eurodeputatul Dan Moteanu, mesaj de Ziua Națională: Dacă vom da dovadă de profesionalism și solidaritate, România își poate regăsi măreția obținută prin Marea Unire din 1918
Parlamentare 2024/ Ziua Națională. Emil Boc: România are nevoie de votul dumneavoastră, pentru a nu rătăci de la calea europeană
INTERNAȚIONAL
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
Published
28 minutes agoon
December 3, 2024By
Andreea RaduMinistrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 3 – 4 decembrie 2024, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea cuprinde trei sesiuni, care vor aborda dezvoltările din vecinătatea sudică a NATO, evoluțiile din Ucraina, inclusiv atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice, implicarea forțelor armate din Coreea de Nord, relația NATO-Ucraina, cu accent pe reformele interne și cooperarea NATO-UE.
Ultima sesiune va fi dedicată agendei strategice a NATO, priorităților Aliate din perspectiva Summit-ului de la Haga, în special consolidarea măsurilor de întărire a Flancului Estic, parte a răspunsului Aliat la amenințările din partea Rusiei.
Discuțiile din cadrul sesiunii dedicate vecinătății sudice vor avea loc cu participarea M. S. Regele Abdallah al Regatului Hașemit al Iordaniei.
Sesiunea dedicată Ucrainei va fi în format NUC (Consiliul NATO-Ucraina), cu participarea ministrului de externe ucrainean Andrii Sâbiha și a Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Kaja Kallas.
Ucraina este aşteptată de asemenea să aibă o nouă tentativă de a o obţine o invitaţie de aderare din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina, informează Agerpres.
Miniştrii de externe ai NATO intenţionează de asemenea să discute despre lansarea, lunea trecută, de către Rusia, a unei rachete balistice experimentale asupra Ucrainei şi să examineze nevoile apărării antiaeriene ucrainene.
ROMÂNIA
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Published
3 hours agoon
December 3, 2024Ideologul rus Alexander Dughin, considerat ”creierul lui Putin”, a scris luni seară pe X (fostul Twitter) că ”Moldova va face parte curând din România, dar România va face parte din Rusia”, poziția sa primind o reacție din partea Ministerului de Externe de la București
”Unde pot fugi din SUA woke și elita Partidul Democrat? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-a-Lago. Israel? Acolo există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Asta va fi parte a României în curând. Dar România va fi parte din Rusia”, a scris Dughin, pe rețeaua de socializare.
Ministerul român de Externe a reacționat, prin purtătorul de cuvânt Andrei Țărnea, pe aceeași rețea de socializare
“Atât de previzibil! Pentru că ieri românii au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii, să ne reamintim că Rusia nu a recunoscut Unirea. A făcut-o doar cu rea-credință, sub efectul combinat al voinței suverane a României și al presiunii puterii occidentale. Același lucru va face ca Rusia să eșueze din nou”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE pe X.
So predictable! Since Romanians proudly celebrated their Union Day yesterday, we are reminded that Russia din not recognise the Union. It only did so begrudgingly under the combined effect of Romanian sovereign will & Western power pressure. The same will make Russia fail again.
— Purtator de cuvant MAE Romania/ MFA spokesperson (@PdCMAERO) December 2, 2024
Dughin se află pe lista persoanelor interzise în Uniunea Europeană, fiind un promotor al conceptului ”Uniunii Eurasiatice”, din care să facă parte toate statele din URSS, și promotor al unor idei cvasi-naziste despre identitatea rusă.
Filosoful rus l-a lăudat pe Călin Georgescu, candidatul anti-NATO și anti-NATO cu discurs ultranaționalist din turul doi al alegerilor prezidențiale, imediat după anunțul victoriei din primul tur prezidențial, spunând că este un ”patriot” și un ”român autentic”.
POLITICĂ
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Published
14 hours agoon
December 2, 2024Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a transmis luni că “nu există nicio susţinere oficială din partea americană” pentru candidatul prezidenţial Călin Georgescu şi că echipa preşedintelui republican ales al SUA, Donald Trump, “a negat că vreun oficial american al viitoarei administraţii ar călători în Romania în perioada următoare pentru a participa la evenimente alături de candidatul Georgescu”, subliniind că “informaţia este falsă”.
“Referitor la speculaţiile din presă privind o presupusă susţinere americană pentru candidatul prezidenţial Călin Georgescu, vă pot spune că, la nivelul autorităţilor americane, al politicienilor americani din ambele partide (republican şi democrat) sau al personalităţilor politice sau civice cu orientări democratice care au o voce importantă în spaţiul public american, un astfel de sprijin nu există”, a precizat Muraru într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.
“Sunt câteva explicaţii pentru asta: în primul rând, este un principiu bine stabilit în mediul politic american de a respinge şi refuza orice acţiune sau opinie care poate fi interpretată ca interferenţă în alegeri. În alegerile americane sau în alegerile din alte ţări. Există legi în Statele Unite care interzic exact un astfel de comportament (cel mai important act normativ se numeşte “Hatch Act” şi interzice oficialilor cu funcţii federale să se pronunţe pe subiecte de campanie politică internă sau externă)”, a adăugat ambasadorul român.
“În al doilea rând”, a mai afirmat Muraru, “nimeni din echipa actualei administraţii democrate sau din echipa viitoarei administraţii republicane, sau din Congres, nu s-ar asocia cu genul de viziune politică pe care o reprezintă şi exprimă candidatul Georgescu”.
“Oamenii politici şi oficialii americani sunt foarte atenţi la mesajele antisemite, de negare a Holocaustului şi de glorificare a unor criminali de război fascişti din istorie, precum şi la poziţiile care neagă rolul SUA în asigurarea securităţii României şi care cer o aliniere la interesele Moscovei. În acelaşi timp, sunt foarte sensibili la percepţia publicului intern şi din ţările partenere şi prietene, care, cu siguranţă, s-ar simţi lezat de o posibilă încercare de implicare sau interferenţă în alegerile proprii”, a subliniat el, conform comunicatului.
“În ultimele zile am vorbit cu mulţi congresmeni, republicani şi democraţi, despre evoluţiile din Romania, precum şi cu alţi oficiali americani. Au fost surprinşi şi preocupaţi de ascensiunea acestui candidat cvasi-necunoscut, şi de modul în care s-a putut realiza această mobilizare greu de explicat în termenii unei campanii transparente şi reglementate. Oficialii americani au luat notă de concluziile CSAT cuprinse în comunicatul public din 28 noiembrie a.c. şi urmăresc în continuare foarte preocupaţi aceste evoluţii din România”, a continuat Muraru.
“Pe scurt – nu există nicio susţinere oficială din partea americană pentru candidatul Georgescu. Echipa preşedintelui Trump a negat că vreun oficial american al viitoarei administraţii ar călători în Romania în perioada următoare pentru a participa la evenimente alături de candidatul Georgescu. Informaţia este falsă”, şi-a încheiat ambasadorul român la Washington declaraţia.
Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie, fiind prima dată când întâia rundă a alegerilor este câștigată de un candidat suveranist și tot pentru prima dată în istorie când candidatul Partidului Social-Democrat nu accede în turul al doilea. Rezultatele primului tur au fost validate luni, 2 decembrie, de către Curtea Constituțională.
Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs duminică seară, la închiderea urnelor, când exit-poll-urile l-au plasat pe suveranistul Călin Georgescu, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe locul al treilea, pentru ca odată cu numărarea proceselor verbale acesta să obțină primul loc la votul în țară și în străinătate, o premieră absolută. Georgescu a făcut de-a lungul timpului afirmații controversate anti-NATO și anti-UE, spunând că NATO “este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”, că sistemul antirachetă aliat de la Deveselu reprezintă o “rușine diplomatică” și că fondurile europene și PNRR ar constitui “o acțiune financiară de însclavagizare”.
Concluziile CSAT au indicat că în perspectiva și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale “au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat prevederile legale privind campania electorală din România, un candidat la alegerile prezidențiale beneficiind de “o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów
Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO